Skip to content

DRM meselesi hakkında

causeisunknowncauseisunknown Member Posts: 50
edited August 2012 in Türkçe
Şu anda "Support › Windows PC" konusunda bu konuda büyük bir tartışma dönüyor. DRM yani kısaca telif hakkı kontrolü diyebileceğimiz bir şey Baldur's Gate EE ile birlikte de geliyor.

Oyunu satın aldıktan sonra Beamdog'un yardımcı programı ile dosyaları bilgisayarımıza indirebileceğiz. Dosyaları indirdikten sonra tam kurulum aşamasında bir internet gereksinimi var. Bir internet kontrolü ile birlikte yükleme işlemini tamamlayabiliyoruz.

Bazı kullanıcılar bu internet kontrolünden şikayetçi, zaten çok talibi olmayacak ve daha çok bu oyunun hastaları tarafından alınacak bu oyunda böyle bir kontrol olmasını istemiyor. Ayrıca bu kontrolün sadece para verenlerin oyunlarında olacağını, korsan yolla bu oyunu indirenlerin hiç bu kısıtlamaya maruz kalmayacağını söylüyorlar.

Oyun geliştiricileri ise bu DRM'in çok çok light bir versiyon olduğunu ve yarın öbürgün Beamdog serverları kapatılırsa ya da bu oyuna daha fazla destek vermeyi kesecerlerse son bir patch ile birlikte bu DRM kontrolünün kaldırılacağını söylüyorlar.

Bakalım neler olacak...

Comments

  • kyrafionnkyrafionn Member Posts: 9
    DRM, ne olursa olsun oyuna zarar verecektir. Şimdiye kadar korsanı hiçbir şekilde engelleyemediği gibi orjinal oyun satın alanları da kısıtladı.
  • cyberarmycyberarmy Member Posts: 128
    Kurulum aşamasında sadece 1 kereliğine devreye girecek olan DRM hakkında şikayet edenler, sadece şikayet etmek için şikayet ediyorlardır. (ya da bizim gibi interneti belli olmayan 3. dünya ülkesinde yaşıyorlardır :)) Bu DRM bile değil zaten, her oyuna girdiğimizde kontrol edecek bir şey olsa sorun yaratır ama olay böyle değil.
    Oyun pre-load şeklinde olduğu için böyle bir olay gerekli bence, zaten bir kaç gün(belki 1 hafta) önceden indirebileceğiz. Sadece son dosyayı bekleriz yayınlandığı gün.

    O başlıkta sayfalarca yazanlar, güya değer verdikleri şeyi bedava almak için kendi vicdanlarını rahatlatıyorlar. Zaten kararlarını vermişler, sadece ortamı gerip yanlarına insan alıp, kendilerini haklı gibi göstermeye çalışıyorlar.
    18-20 dolar gibi gayette ucuz bir rakam ve bu parayı çoğu kişi bir BG3 gelir umudu ile veriyor. Elimde zaten kutulu BG var, modlarla da gayet güzel bugün bile oynanıyor.

  • kyrafionnkyrafionn Member Posts: 9
    Ben sürekli bir kontrol sanmıştım bu olayı. Ubisoft'un yaptığına benzer bir şekilde olacak sanmıştım. O zaman bir problem olmayacaktır, haklısın.
  • KyonKyon Member Posts: 128
    Aynen bende de kutulu sürümleri var eski Infinity Engine oyunlarının . Ve bunu da pre-order açılır açılmaz aldım . Ama o topicde de en çok yazanlardan biri de benim mesela . Kesinlikle istemiyordum oyunda böyle birşey olmasını . Kalkmayacak eminim ama kötü oldu diyebiliyorum anca .
  • NooneelseNooneelse Member Posts: 23
    oyun sadece dijital dagıtılıyor... yani interneti olmayan zaten oyunu ne alabilecek ne indirebilecek... o yüzden bir ufak drm kontrollerinin bir zararı olmadığını düşünüyorum...
Sign In or Register to comment.