Czy kupując BG:EE na baldursgate.com mam od razu polską wersję?

in Polski
Jeżeli jest to już gdzieś wyjaśnione to przepraszam, ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej informacji na forum. Pytanie jest takie, czy po kupieniu gry na tej stronie: http://www.beamdog.com/products/baldurs-gate-enhanced-edition (link do którego przenosi nas baldursgate.com) mogę od razu zagrać w polską wersję gry? Widzę wątki gdzie są intrukcje nakazujące dościąganie plików z polską wersją nakładającą się na język angielski. Takie rozwiązanie byłoby ok, ale nie w momencie gdy gra kosztuje 20$... Także możecie mi powiedzieć, czy po zakupie będę mógł spokojnie odpalić grę i nie użerać się z podmienianiem plików?
0
Comments
Nie ma na te chwile wersji PL od razu. Trzeba kombinowac. Patch soon.
Kupując grę kupujesz wersję gry jednocześnie we wszystkich dostępnych językach (wybór języka dokonywany w menu na tą chwilę tylko napisów, docelowo osobno wybór języka napisów i osobno wybór języka dubbingu),
Jak jest na dzień dzisiejszy:
Gra zawiera oryginalne tłumaczenie gry, które jeszcze przeszło ponowną pełną korektę, tłumaczenie nowej zawartości jest w pełni konsystentne ze starym tłumaczeniem, jest bardzo dopracowane. Więc w samej grze masz wszystkie teksty po polsku.
Jest częściowe wsparcie napisów tylko w menu gry (są polskie czcionki, ale miejscami "Ł", i parę innych polskich znaków wydają się jak z innych czcionek).
Zatem na tą chwilę jest pełna kinowa polska wersja.
Docelowo, jak zapewnia producent gry:
Będzie pełne wsparcie wszystkich wersji językowych. Będzie dostępny polski dubbing, ale tylko oryginalnych części gry (czytaj: Rasaad, Dorn i Neera nie dostaną polskiego dubbingu, oni są i pozostaną w wersji kinowej).
Co możesz zrobić ręcznie:
Uzyskać dubbing taki jaki będzie w przyszłości do ściągnięcia w postaci uaktualnienia.
Uzyskać drobne poprawki tekstu, które możesz ściągnąć z tego forum (patrz pliki .tlk), po to aby mieć uaktualnienia szybciej niż, czekając na kolejne uaktualnienie od producenta.
Obie te rzeczy możesz zrobić właściwie tylko, gdybyś był niecierpliwy i chciał mieć, nawiasem mówiąc bardzo dobry, polski dubbing od razu, w innym wypadku i tak będziesz mieć dubbing, ale jak producent wypuści w końcu wsparcie dla innych języków (na razie zajmują się aktualizacjami błędów samej gry).
Edit: Więc odpowiadając na Twoje pytanie:
Nie jeśli zależy Ci na pełnym tłumaczeniu, na które niestety jeszcze trzeba pare - parenaście dni poczekać.
Tak możesz zagrać w polską wersję gry o ile lubisz tłumaczenie kinowe.
A że dopytam - jak tam wieści o dubbingu? Coś nowego?
Edit: aha, @cherrycoke2l już pisał wyżej :P usuńcie tego posta