Witam, czy mogę jakimś programem zmienić statystyki jednej postaci z BG2 TB, dawno nie grałem a zobaczyłem dziś że mój wojownik ma 21 inteligencji a 10 kondycji... ?
Widziałem coś takiego niestety w angielsko języcznej części forum w dodatku nie mogę znaleźć, kiedyś dało się ustawiać ręcznie, może dalej się da? Na pewno uda się zrobić jakoś by działał
@Lucky Czytaj komunikaty które zapodaje EE Keeper.
Możliwość pierwsza - nie podajesz właściwej ścieżki. W moim przypadku wygląda to tak: \Baldur's Gate II Enhanced Edition\Data\00783\ (dla ścieżki bg2ee)
Jeżeli masz podobnie i wciąż nie działa >>>
Możliwość druga - nie potrafi dogadać się z naszym podrobionym plikiem tlk, zmień w opcjach EE Keepera "language" z PL na lang\en_US\ i powinno śmigać.
Też nie mogłem tego ustawić na początku, dokładnie nie widać co tam pisze u Ciebie, stawiam że z 'text' coś. Ja u siebie mam 2 ścieżki do BG, jedna która samoczynnie instaluje się na c/users/... i druga którą Ty wybierasz. Tryb admina oczywiście pasuje włączyć.
Ściągnąłem kilka wersji ee keeper ale niestety nie mogę wgrać go do BG2EE...
Grę zainstalowaną mam na \gry\Baldur's Gate II Enhanced Edition (winxp)
odpalam ee keepera i jak chcę ustawić ręcznie ścieżkę to co wybrać?? bo w folderze data nie mam ani folderu ani pliku "00783"
zmieniałem też language na "lang\en_US\"
ale niestety dalej nie działa....
tak więc moje pytanie brzmi jak powinna wyglądać ścieżka?? do jakiego folderu ma prowadzić?? Jak wklepuję bezpośrednio tam gdzie zainstalowałem grę "D:\gry\Baldur's Gate II Enhanced Edition\" to nie działa...
ja zrobiłem tak jak napisał Grieg w jednym temacie i u mnie zadziałało zobacz może pomoże (mam nadzieję że Grieg się nie obrazi jak to to wkleję )
"Spróbuję opisać Ci to najbardziej przejrzyście jak tylko potrafię: są 3 miejsce które Cię interesują (oznaczę je literkami dla przejrzystości): A - C:\Users\[nazwa użytkownika]\Documents\Baldur's Gate - Enhanced Edition B - ...\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766 (generalnie folder z grą) C - ...\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766\lang\en_US (gdy używasz wersji angielskiej, wersja pl jest w pl_PL)
Jak już poznajdywałeś foldery to już masz z górki, najcięższa robota za Tobą:], a teraz skopiuj: - z A: folder save i plik baldur.ini do B - z C: dialog.tlk do B
rozpakuj program Shadowkeeper(~300kB) naciśnij Settings\Installation Directory i w okienku wpisz całe B
Gdy już to to działa to kolejny pikuś: open/saved games wybierz właściwy zapis i teraz już możesz robić wszystko, jest wszystko ładnie opisane i wygodne w obsłudze, zmienić możesz co chcesz,
Nie zapomnij, po zapisaniu swojego przerobionego zapisu gry, skopiować: - z B: folder save do A (jakby co zgódź się na podmianę plików)
PS. Jeśli czujesz się niepewnie folder save można skopiować gdzieś jeszcze (gdzie chcesz), taka kopia zapasowa:] "
zobacz czy możesz ustawić ścieżkę na folder co masz w moich dokumentach, pamiętam też ze keeper miał problem z quick save'em i autosavem trzeba było zapisać grę normalnie i taki save modyfikować
Comments
Sciągnij EE Keeper 1.0.2.1 i uruchom jako administrator. U mnie na początku było tak samo
Czytaj komunikaty które zapodaje EE Keeper.
Możliwość pierwsza - nie podajesz właściwej ścieżki. W moim przypadku wygląda to tak: \Baldur's Gate II Enhanced Edition\Data\00783\ (dla ścieżki bg2ee)
Jeżeli masz podobnie i wciąż nie działa >>>
Możliwość druga - nie potrafi dogadać się z naszym podrobionym plikiem tlk, zmień w opcjach EE Keepera "language" z PL na lang\en_US\ i powinno śmigać.
Druga sprawa - w folderze data nie mam podfolderu tylko jakies pliki.... Z BG1 EE dziala ok
No juz dziala wszystko ok....
Ściągnąłem kilka wersji ee keeper ale niestety nie mogę wgrać go do BG2EE...
Grę zainstalowaną mam na \gry\Baldur's Gate II Enhanced Edition (winxp)
odpalam ee keepera i jak chcę ustawić ręcznie ścieżkę to co wybrać?? bo w folderze data nie mam ani folderu ani pliku "00783"
zmieniałem też language na "lang\en_US\"
ale niestety dalej nie działa....
tak więc moje pytanie brzmi jak powinna wyglądać ścieżka?? do jakiego folderu ma prowadzić?? Jak wklepuję bezpośrednio tam gdzie zainstalowałem grę "D:\gry\Baldur's Gate II Enhanced Edition\" to nie działa...
proszę o pomoc
Pozdrawiam
"Spróbuję opisać Ci to najbardziej przejrzyście jak tylko potrafię:
są 3 miejsce które Cię interesują (oznaczę je literkami dla przejrzystości):
A - C:\Users\[nazwa użytkownika]\Documents\Baldur's Gate - Enhanced Edition
B - ...\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766 (generalnie folder z grą)
C - ...\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766\lang\en_US (gdy używasz wersji angielskiej, wersja pl jest w pl_PL)
Jak już poznajdywałeś foldery to już masz z górki, najcięższa robota za Tobą:], a teraz skopiuj:
- z A: folder save i plik baldur.ini do B
- z C: dialog.tlk do B
rozpakuj program Shadowkeeper(~300kB)
naciśnij Settings\Installation Directory i w okienku wpisz całe B
Gdy już to to działa to kolejny pikuś: open/saved games wybierz właściwy zapis i teraz już możesz robić wszystko, jest wszystko ładnie opisane i wygodne w obsłudze, zmienić możesz co chcesz,
Nie zapomnij, po zapisaniu swojego przerobionego zapisu gry, skopiować: - z B: folder save do A
(jakby co zgódź się na podmianę plików)
PS. Jeśli czujesz się niepewnie folder save można skopiować gdzieś jeszcze (gdzie chcesz), taka kopia zapasowa:] "
mam tylko jedno ale:)
co do pkt B - ...\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766 (generalnie folder z grą)
jak nie ma tam takiego folderu bo są tam same pliki to mam go po prostu stworzyć i tam wrzucić save?
\gry\Baldur's Gate II Enhanced Edition\
czyli tak jakbym miał wrzucić save właśnie do głównego folderu z grą...ale i to nie pomaga.
Może u mnie po prostu się tego nie da uruchomić:)
może po prostu działa tylko na steam'ie
...zrobiłem edycję ręcznie, troszkę to zajęło ale udało mi się osiągnąć zamierzone efekty;)
Dzięki wszystkim za wsparcie.
Pozdrawiam