Literatura fantasy Forgotten Realms.
Witam, jako, że nastąpiło przesunięcie premiery BG:EE, a dwa i pół miesiąca to szmat czasu pomyślałem czemu by nie nadrobić zaległości w dziedzinie literatury.
Na pierwszy ogień idą książki Baldur's Gate do których do tej pory podchodziłem raczej sceptycznie.
Grę ukończyłem kilkukrotnie, ale zawsze zastanawiałem się jak zostało to opisane w książce.
Jakie decyzje podejmuje bohater, kim są jego towarzysze oraz które z przygód zostały przeniesione na papier.
Najwyższy czas zaspokoić moją ciekawość i skrócić czas oczekiwania na grę z jednym zamachem.
Gdy byłem młodszy liznąłem trochę świata zapomnianych krain.
Nie ukrywam, że głownie dzięki grze Baldur's Gate zacząłem się nim interesować.
Przeczytałem dwie trylogie z Drizztem w roli głównej, trylogię o pewnej drowce i barbarzyńcy (niestety nie pamiętam jej imienia i czy to na pewno był barbarzyńca), jakąś historię o harfiarzach, oraz kilka opowiadań o innych bohaterach.
Nawet nie pamiętam co mnie wtedy odciągnęło od zapomnianych krain, ale chętnie znów bym się w nie zagłębił, nadrobił zaległości, poznał więcej z historii tego świata.
Poza wspomnianym przeze mnie Drizztem chętnie dowiedział bym się więcej o najważniejszych bohaterach, wydarzeniach, organizacjach.
I tu moje pytanie do was: jakie były wasze ulubione historie z zapomnianych krain, jakie tytuły polecacie?
Na pierwszy ogień idą książki Baldur's Gate do których do tej pory podchodziłem raczej sceptycznie.
Grę ukończyłem kilkukrotnie, ale zawsze zastanawiałem się jak zostało to opisane w książce.
Jakie decyzje podejmuje bohater, kim są jego towarzysze oraz które z przygód zostały przeniesione na papier.
Najwyższy czas zaspokoić moją ciekawość i skrócić czas oczekiwania na grę z jednym zamachem.
Gdy byłem młodszy liznąłem trochę świata zapomnianych krain.
Nie ukrywam, że głownie dzięki grze Baldur's Gate zacząłem się nim interesować.
Przeczytałem dwie trylogie z Drizztem w roli głównej, trylogię o pewnej drowce i barbarzyńcy (niestety nie pamiętam jej imienia i czy to na pewno był barbarzyńca), jakąś historię o harfiarzach, oraz kilka opowiadań o innych bohaterach.
Nawet nie pamiętam co mnie wtedy odciągnęło od zapomnianych krain, ale chętnie znów bym się w nie zagłębił, nadrobił zaległości, poznał więcej z historii tego świata.
Poza wspomnianym przeze mnie Drizztem chętnie dowiedział bym się więcej o najważniejszych bohaterach, wydarzeniach, organizacjach.
I tu moje pytanie do was: jakie były wasze ulubione historie z zapomnianych krain, jakie tytuły polecacie?
0
Comments
Ponadto The Last Mythal Trilogy (chyba po polsku wyszła tylko pierwsza część) – opisuje elfy kilka lat po ataku na Evermeet, rozwija i zakańcza wiele „aktualnych” spraw dla tej rasy.
Elminster in Myth Drannor (druga książka o Elminsterze) też bardzo mi się podobał, ale wcześniejsza książka o Elminsterze już nie tak bardzo, z trzeciej przeczytałem tylko kilka stron.
@Andrzej w „Krainach Magii” Elminster jest głównie na okładce o ile pamiętam
Oczywiście Savatore ! i już teraz przy drugim wydaniu nazwana Legendą Drizzta 13 ksiąg które pewnie każdy zna. Osobiście posiadam jeszcze pierwsze wydanie i było to inaczej podzielone.
Jeśli ktoś czytając Drizzta, grając w BG itd. polubił Artemisa Entreri i Jarlaxle'a to mogę polecić trylogie Najemnicy.
Dla graczy którzy lubią profesje kapłana; Pięcioksiąg Cadderly'ego
A z najnowszych rzeczy, także Salvatore; Przemiany. Jak na razie pierwsza książka Król orków wydana pod koniec 2011, pozostałe dwie w trakcie tłumaczenia.
Z wyżej wspomnianych Cyklu Wrót Baldura nie czytałem, Evermeet jak najbardziej godne polecenia + Trylogia Awatarów Richars Awlinson (ale mam tylko pierwszą księge, jeszcze stare logo Forgotten Realms) i Trylogia Spadkobierców Arrabar Thomas Reid, także tylko pierwsza książka.
Ed Greenwood z wiadomych względów, jako twórca FR.
Reszty nie pamiętam, musiałbym zajrzeć na zakurzone półki.
The Elminster Series:
Elminster: The Making of a Mage
Elminster in Myth Drannor
The Temptation of Elminster
Elminster in Hell
Elminster's Daughter
Nie mam pojęcia czy to było tłumaczone, ale od niego jeszcze opis świata Forgotten Realms razem z fajną mapką, do teraz pamiętam to wydanie i pachnący papier.
Co do przeczytanych, to jestem w trakcie czytania serii Legendy Drizzta (8 ksiąg za mną), ogólnie spoko, szczególnie końcówki książek no i Ojczyzna moim zdaniem chyba najlepsza.
No i ponawiam pytanie o cykl Łotrzyków.
To jest właśnie coś co mnie przyprawia o smutek. Jesli chodzi o najnowszą książkę o Drizztcie (były wspominki o nim a także jego dziennik w trylogii Najemnicy, ale jak już pisałem to głównie o Entrerim i Jarlaxle) trylogia Przemiany i pierwsza Król orków wysza po ang. w 2007 a przetłumaczona pod koniec 2011, następnie jest The Pirate King 2008, The Ghost King 2009. Troche sobie pewnie poczekamy na tłumaczenie... Jeszcze się nie zabrałem za Króla orków, planuje to zrobić przed zakupem BG, mam wtedy jeszcze większeko natchnienie do gry, nie wspominając o klimacie.
Ja zaczynałem Trylogią Lodowego Wichru by później połknąć sagę o Drizzcie - zatrzymałem się już parę lat temu na Tysiącu Orków , jakoś już mnie nie porwało, a może po prostu uznałem, że to nie jest już jakaś wyszukana literatura?
Jeśli chodzi zaś o książki oparte na grach - również nie polecam, bełkot, bełkot i tandeta, źle się czyta i w ogóle do bani Aa, pominąłem jeszcze Pięcioksiąg Cadderlyego - polecam tę serię. Teraz czaję się na Trylogię awatarów, może dorwę coś w bibliotece lub na allegro, po dużo osób poleca a ja nie czytałem.
http://dnd.polter.pl/Torujacy-Drogi-Elaine-Cunningham-c913
Drizzta też lubiłem, choć pierwszą książką z serii o nim było Morze Mieczy, czyli coś już dość daleko posuniętego w fabule. Potem przeczytałem wszystko do tego momentu i dziś twierdzę, że najlepsze było pierwsze 6, a potem Ścieżki Mroku.
Podobał mi się Pięcioksiąg Cadderly'ego - ciekawy, pomysłowy.
Poza tym czytałem również Powrót Arcymagów, Doradcy i Królowie, jakiś Cormyr, Trylogia Liriel, oprócz tego coś o Entrerim, coś o Myth Drannor. I chyba tyle.
Ogólnie w gimnazjum to czytałem, teraz raczej wybieram bardziej ambitną literaturę Jak Dukaj.