Instalacja spolszczenia
Dzień dobry,
Mam już lekko dość Dwie godziny prób i nie bardzo wiem o co chodzi z instalacją spolszczenia. Nie znalazłem też instrukcji, która koreluje z tym co mam na komputerze. Mam wersję EE, z GOG. NIe mam katalogu pl_PL, więc go tworzę. Wsadzam tam pliki .tlk. Uruchamiam instalator .exe, który pyta mnie jakiej wersji używam, wybieram POLSKĄ. Po instalacji wszystko jest po angielsku. Dobra, wybiorę w instalatorze angielską. Nic. Więc wybieram polską a potem podmieniam pliki en_US na pliki pl_PL. Mam w menu kilka polskich elementów, reszta angielska. Cały intefrejs angielski. Czy istnieje jakaś instrukcja, która powie mi co mam zrobić żeby grać po polsku?
Pozdrawiam,
Mam już lekko dość Dwie godziny prób i nie bardzo wiem o co chodzi z instalacją spolszczenia. Nie znalazłem też instrukcji, która koreluje z tym co mam na komputerze. Mam wersję EE, z GOG. NIe mam katalogu pl_PL, więc go tworzę. Wsadzam tam pliki .tlk. Uruchamiam instalator .exe, który pyta mnie jakiej wersji używam, wybieram POLSKĄ. Po instalacji wszystko jest po angielsku. Dobra, wybiorę w instalatorze angielską. Nic. Więc wybieram polską a potem podmieniam pliki en_US na pliki pl_PL. Mam w menu kilka polskich elementów, reszta angielska. Cały intefrejs angielski. Czy istnieje jakaś instrukcja, która powie mi co mam zrobić żeby grać po polsku?
Pozdrawiam,
0
Comments
Jeśli tak, to rozpocząć grę i nie powinna być opcja "język" i wierzę, że polski był jednym z tych opcji
ty kliknięciu tej opcji, a jeśli tak, to czy tylko zmienić niektóre piśmie gry?
bo próbowałem opcję francuski przed i cała gra przełącza się na francuski i pracował w porządku (choć jestem pewien, że głos stanowiąc część zawsze będzie w języku angielskim)
Mowa o drugiej części?
Polskie teksty:
- Podmień pliki dialog.tlk w folderze en_US na te, które są w instalatorze spolszczenia.
Polski dubbing:
- użyj dowolnego darmowego konwertera audio (ja użyłem any video converter) i przekonwertuj wszystkie pliki *.ogg z folderu "override" instalatora
- wklej te pliki do folderu "override" w katalogu gry (jeśli nie ma "override" to utwórz ten folder)
- powtórz czynność dla głosów postaci gracza i wrzuć je do folderu "sounds" w katalogu "en_US"
U mnie działa.
Albo z grą albo z instalatorem spolszczenia jest coś nie tak. Instalator niby kopiuje wszystkie potrzebne pliki tam gdzie być powinny, ale gra odtwarza angielski dubbing, jakby nie widziała plików *.ogg w folderze override. Na pewno widzi wave'y w override - bo po konwersji dźwięków mam polski dubbing. Minus taki, że skonwertowanie 9997 plików trwa pewien czasu i taka liczba wave'ów zajmuje około 10 GB.
Mylące są również same pliki spolszczenia z tego tematu: https://forums.beamdog.com/discussion/40588/polska-wersja-oraz-dubbing-download#latest
Wyświetla tam, że instalator spolszczenia instaluje wersję 1.23, a jeśli chcemy grać ze zaktualizowanym spolszczeniem, to plik instalujący patch z aktualizacją jest oznaczony jako 1.21 - nazwa bardzo myląca.