To zależy na której jesteś platformie: GoG, Steam czy też sklep Beamdoga.
GoG: na swoim profilu na www.gog.com wybierz grę BG:EE, tam znajdziesz listę plików do pobrania, w tym najnowsze aktualizacje. Ewentualnie poprzez program GOG Galaxy, który automatycznie wykryje nowszą wersję zainstalowanej i gry i zasugeruje jej pobranie i instalację.
Steam: nie wiem, nie korzystam, ale prawdopodobnie po uruchomieniu klient sam podpowie Ci, że dostępna jest nowa aktualizacja do zainstalowanej gry.
Beamdog: uruchom grę przez launcher, który powinien wykryć aktualizację podobnie jak w przypadku Galaxy, a potem ją pobrać i zainstalować samodzielnie.
To tyle w kwestii patcha, plików do dubbingu akurat ja nie posiadam.
Po znakach interpunkcyjnych używa się spacji, natomiast słowo "znaleźć" piszemy przez "ź".
Steam: nie wiem, nie korzystam, ale prawdopodobnie po uruchomieniu klient sam podpowie Ci, że dostępna jest nowa aktualizacja do zainstalowanej gry.
Jeżeli ma się włączone w opcjach automatyczne aktualizacje to Steam po uruchomieniu sam powinien zacząć pobierać najnowsze aktualizacje.
Nie wiem natomiast jak wygląda sytuacja z wersjami pudełkowymi od Cenegi. Jeżeli nie są podpięte pod Steama to może być problem ze znalezieniem łatek, bo na Beamdogu samodzielnych plików nigdzie nie widziałem.
No właśnie, mam z Cenegi,może ktoś pomóc bo już mnie to denerwuje że jak ktoś kupił fizyczny nośnik to ma utrudniony dostęp do patchów,które są potrzebne bo gra bez nich ma bugi.
W zeszłym roku na forum Children of Bhaal toczyła się rozmowa na temat patchy do wersji pudełkowej i odpowiedź od Cenegi brzmiała "zajmujemy się sprawą". Wszystko wskazuje jednak na to, że przez te kilka miesięcy nic się do przodu nie ruszyło. Możesz ewentualnie do nich napisać i zobaczyć czy dostaniesz jakąś sensowną odpowiedź.
Pociecha to pewnie będzie marna @Dervan, ale edycja pudełkowa zawiera wersję 1.3 (o ile dobrze się orientuję), co oznacza, że najgorsze bugi zostały z niej usunięte i jest jak najbardziej grywalna.
Nie no to jest żenada,bo nie da się koło tego przejść obojętnie jako że niektóre mody z tego co się zorientowałem działają tylko na patchach 2 + ... totalna amatorka i brak szacunku do graczy.Beamdog się zbłaźnił tak że bardziej się nie da w moich oczach w tej kwesti.
Nie znam zasad rządzących relacjami deweloper-wydawca-dystrybutor, ale... Skoro Cenega zapewniła sobie prawo do rozpowszechniania gry na nośniku fizycznym jakim jest płyta, to wątpię że nikt nie spodziewał się w pojawienia się w przyszłości patchy. Wydaje mi się, że jakoś można było tego chaosu uniknąć, a słowa Cenegi "pracujemy nad tym" świadczą tylko o tym, że problemu są świadomi i jakieś rozwiązania są możliwe.
Czemu rozwiązania i patchy do tej pory nie ma? Nie wiadomo, tak samo nie wiemy na pewno czy winą obarczyć trzeba Beamdog czy Cenegę, żadnego oficjalnego oświadczenia ni komunikatu w tej sprawie przecież nie widzieliśmy.
To, że nie ma łatek na płycie to nie problem. Na stronie Cenegi można pobierać łatki do różnych pozycji i to właśnie tam powinny znalezć się potrzebne patche. Wina ewidentnie leży po stronie Cenegi bo skoro wydali produkt w wersji pudełkowej to w ich interesie dla dobra klientów jest umieszczenie na swojej stronie niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania gry łatek.
To, że nie ma łatek na płycie to nie problem. Na stronie Cenegi można pobierać łatki do różnych pozycji i to właśnie tam powinny znalezć się potrzebne patche. Wina ewidentnie leży po stronie Cenegi bo skoro wydali produkt w wersji pudełkowej to w ich interesie dla dobra klientów jest umieszczenie na swojej stronie niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania gry łatek.
Cenega ma to gdzieś już pisałem z nimi o tym i do tej pory nie posiadają żadnych patchy do Baldura na swojej stronie i nigdzie indziej
Comments
GoG: na swoim profilu na www.gog.com wybierz grę BG:EE, tam znajdziesz listę plików do pobrania, w tym najnowsze aktualizacje. Ewentualnie poprzez program GOG Galaxy, który automatycznie wykryje nowszą wersję zainstalowanej i gry i zasugeruje jej pobranie i instalację.
Beamdog: uruchom grę przez launcher, który powinien wykryć aktualizację podobnie jak w przypadku Galaxy, a potem ją pobrać i zainstalować samodzielnie.
To tyle w kwestii patcha, plików do dubbingu akurat ja nie posiadam.
Po znakach interpunkcyjnych używa się spacji, natomiast słowo "znaleźć" piszemy przez "ź".
Nie wiem natomiast jak wygląda sytuacja z wersjami pudełkowymi od Cenegi. Jeżeli nie są podpięte pod Steama to może być problem ze znalezieniem łatek, bo na Beamdogu samodzielnych plików nigdzie nie widziałem.
Czemu rozwiązania i patchy do tej pory nie ma? Nie wiadomo, tak samo nie wiemy na pewno czy winą obarczyć trzeba Beamdog czy Cenegę, żadnego oficjalnego oświadczenia ni komunikatu w tej sprawie przecież nie widzieliśmy.