Książki ze świata Zapomnianych Krain
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się gdzie można kupić książki ze świata Zapomnianych Krain. Kiedyś były one w empikach. Sam mam trochę w kolekcji - niesławna saga BG, trochę pozycji R.A. Salvatora, zbiór opowiadań "Krainy Podmroku"(Ta książka była akurat dodatkiem do EK Wrota Baldura + OzWM). Z tego co wiem przygoda Drizzta, Artemisa czy Jarlaxla trwa, ale książek po Polsku nigdzie znaleźć nie mogę. Czy Polskie wydawnictwa zaniechały sprzedaży tych książek? Czy może poprostu źle szukam?
P.S. Na ISA.pl można kupić jeszcze jakieś książki ale dużo jest już niedostępnych. Może ktoś z forumowiczów byłby skłonny rozstać się ze swoimi egzemplarzami. Ja osobiście szukam Trylogi Awatarów części pierwszej "Cienista Dolina" i drugiej "Tantras".
P.S.2. Czy w Polsce została wydana tylko pierwsza część, "król Orków" trylogi "Przemiany" R.A. Salvatora? No i co z sagą Neverwinter, Rozbiciem (The Sundering), Companion Codex czy Homecoming. Czy zostaną one kiedykolwiek przetłumaczone. Ktoś gdzieś coś czytał na ten temat?
P.S. Na ISA.pl można kupić jeszcze jakieś książki ale dużo jest już niedostępnych. Może ktoś z forumowiczów byłby skłonny rozstać się ze swoimi egzemplarzami. Ja osobiście szukam Trylogi Awatarów części pierwszej "Cienista Dolina" i drugiej "Tantras".
P.S.2. Czy w Polsce została wydana tylko pierwsza część, "król Orków" trylogi "Przemiany" R.A. Salvatora? No i co z sagą Neverwinter, Rozbiciem (The Sundering), Companion Codex czy Homecoming. Czy zostaną one kiedykolwiek przetłumaczone. Ktoś gdzieś coś czytał na ten temat?
Post edited by Sikorsky on
0
Comments
Isa niby jeszcze w zeszłym roku wypuszczała coś nowego, ale Polska była zawsze lata w tyle w stosunku do premier książek w USA.
Patrząc na wiki dochodzę do wniosku, że tylko "Król orków" doczekał się polskiego wydania: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapomniane_Krainy
Po polsku zatrzymaliśmy w 2007 lub 2008 roku na "Królu Orków" właśnie i nigdy nie doczekaliśmy się jego kontynuacji. Zresztą nie jest to jedyna niedokończona seria - ten sam los spotkał Sembię (trzy tomy), Ostatni Mythal (jeden tom), trylogię Shandril (dwa tomy), Awatarów (cztery tomy) czy Łotrzyków (dwa tomy). Nie wyszło też nic z czasów 4. i 5. edycji. ISA po prostu w pewnym momencie przestała wydawać powieści i tak naprawdę chyba nigdy nie dowiedzieliśmy się czy było to związane z utratą licencji na D&D, czy wynikało z jakiś innych przyczyn. To samo stało się zresztą ze Smoczą Lancą, którą przez długie lata zajmował się Zysk i też w pewnym momencie porzucił. Dark Sun, o którym wspomniał @Silvaren to natomiast Amber.
Jeżeli chodzi o zakupy to pomijając to co się poniewiera w sklepiku ISY i innych sklepach internetowych zostaje właściwie tylko Allegro. Książek z Zapomnianych Krain wciąż pojawia się tam całkiem sporo, a od czasu do czasu można nawet całe serie lub kolekcje zgarnąć.