Czy jest możliwość dodania nowych dźwięków dla postaci? Na razie mamy tylko po 3 stare zestawy, które już dawno się przejadły. Może z innych gier typu IWD dałoby się wyciągnąć?
swego czasu było kilka paczek z nowymi dźwiękami postaci np: Sarevok, Bishop z NWN2, Morte z Tormenta, teraz nie wiem czy są gdzieś dostępne, a o innych nie słyszałem. Po za tym można zrobić sobie własną paczkę z dźwiękami.
@Etamin, byłbym za tym aby dodać dźwięki z IWD II jeżeli dałoby radę. Jest tam 6 nowych zestawów w stosunku do IWD I, 3 dla kobiet i 3 dla mężczyzn. Wszystkie są moim zdaniem zajebiste. Mam IWD II na kompie tylko nie umiem odtworzyć tych dźwięków. Jakbym wiedział jak je odpalić to sam zrobiłbym taką paczkę pod BG.
z pliku w folderze z dźwiękami: Custom Sound files
The following is a list of the wav files for the custom sound sets. Replace each 'XXXXXXX' in the filenames with the name of the sound set (MAX 7 CHARACTERS). All the wav files should be 22 khz, 16 bit mono sounds.
XXXXXXXa.wav : Battle Cry XXXXXXXb.wav : Becoming Leader XXXXXXXc.wav : Tired XXXXXXXd.wav : Bored XXXXXXXe.wav : Badly Wounded XXXXXXXf.wav : Selected 1 XXXXXXXg.wav : Selected 2 XXXXXXXh.wav : Selected 3 XXXXXXXi.wav : Action Acknowledgement 1 XXXXXXXj.wav : Action Acknowledgement 2 XXXXXXXk.wav : Action Acknowledgement 3 XXXXXXXl.wav : Being Hit XXXXXXXm.wav : Dying XXXXXXXn.wav : In Forest XXXXXXXo.wav : In City XXXXXXXp.wav : In Dungeon XXXXXXXq.wav : Daytime XXXXXXXr.wav : Nighttime XXXXXXXs.wav : Rare Selected 1 XXXXXXXt.wav : Rare Selected 2 XXXXXXXu.wav : Rare Selected 3 XXXXXXXv.wav : Rare Selected 4 XXXXXXXw.wav : Reaction to Party Member Death
Copy the .wav files to the Sounds directory located in the directory that Baldur's Gate was installed in.
Przyglądałem się tym plikom i wychodzi na to, iż spokojnie da się je poprzerabiać tak by działały pod BG:EE. Brak jest tych 3 dźwięków: XXXXXXXn.wav : In Forest XXXXXXXo.wav : In City XXXXXXXp.wav : In Dungeon ale gra zauważyłem i tak wykorzystuje tylko dźwięki od a do m. Na próbę zrobiłem gnoma-maga: http://www.speedyshare.com/5Gtdq/Gnom-mag.7z . Mogę w wolnej chwili poprzerabiać więcej plików, tylko niestety nie wiem jak je odsłuchać - żaden player nie chce mi ich odtworzyć. Specjalnie aktualizowałem kodeki. Zmieniałem im nazwy na ślepo wg. dwóch powyższych tabelek, nie mogę jednak przez to wybrać najlepszej wersji danego dźwięku. Ktoś ma pomysł czym to otworzyć? EDIT: Sorry za podwójny post.
http://depositfiles.com/files/4ks487k2b Paczka dla Mnicha zrobiona na szybko. Łatwiej by było jakby szło jakimś programem podsłuchać te pliki. W tym wypadku to taka trochę ciu-ciu-babka. ALe myślę, że wyszło spoko dość. Jak ktoś gra mnichem to może podstawić i powiedzieć jak się w grze spisują.
Wieczorem postaram się wrzucić wszystkie zestawy dźwięków dostosowane do BG:EE (facetów już mam, jeszcze tylko kobiety muszę zrobić i przetestować to w domu). @Sikorsky no właśnie szkoda, że nie da się tego odsłuchać nigdzie. Jako, że na 3 dźwięki z BG:EE przypada czasem 6 z IWD2 nagranych przez tego samego aktora, to planuję później zrobić drugi komplet każdego zestawu dźwięków, by można było w połowie rozgrywki je zmienić, gdyby stare się już osłuchały.
@Grieg w tym wypadku dużo łatwiej było zrobić wszystko ręcznie Dodaję paczkę dodatkowych zestawów polskich dźwięków dla postaci. Dodałem te 6 z podstawowej wersji baldura, żeby wszystko było w jednym pliku, także łącznie 47 kompletów dla kobiet i facetów: http://www.speedyshare.com/8Htz2/Sounds.7z
Pliki wav należy wrzucić do folderu "sounds" w podkatalogu "en_US" (dokładna ścieżka: C:\Program Files (x86)\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766\lang\en_US\sounds)
Dzięki. Zna ktoś jakiś dobry serwer, na który mógłbym wrzucić paczkę ze wszystkimi dotychczasowymi plikami, tak żeby nie zniknęła z czasem? Podałbym link w pierwszym poście.
Witam Przerobiłem dźwięki z IWD II wg schematu wyżej oraz kilka ze spolszczenia. Odsłuchałem i intuicyjnie dobrałem a, b, c, d itd... tak aby mieć np głos Xana dla mojego NPC. Zrobiłem w trybie multi całą dużynę i coś się wysypało bo dzwięki nie działają. Gra je widzi moge wybrać każdy dzwięk i odsłuchać przy tworzeniu postaci. W trakcie gry każda postać mówi tylko jedno "potwierdzenie polecenia" nic więcej nie ma nawet "wybrane 1, 2, 3" nic poza tym jednym dzwiękiem.
@Esbath - bug, jest to opisane w jednym z oficjalnych wątków. Póki co spróbuj zrobić zestawy z nazwami male7x.wav/famale7x.wav i więcej (aczkolwiek nie wiem, czy zadziała np. male10x.wav itp.) Ewentualnie możesz zacząć od male1x.wav, ale zrób sobie kopie zapasowe oryginalnych zestawów.
Niestety nie pomogło, zostawiłem kilka zestawów, które mnie interesowały i przerobiłem wg Twojej wskazówki upi00r i nic. Dalej wydają z siebie po jednym dźwięku. Lubie jak wszystko gra i drużyna się fajnie prezentuje więc na razie zostaję w Candlekeep ;P
Jakby ktoś znalazł rozwiązanie byłoby super pozdrawiam
@Esbath - a wrzuciłeś je do katalogu lang\en_US\sounds? (zakładając, że masz w opcjach ustawiony język angielski)
UPDATE: to rozwiązanie, które podają rzeczywiście nie działa LOL. Ale jak zmienisz na np. male3x.wav, to działa (pewnie działa dla male/female1-6x, bo tyle jest standardowych zestawów).
To wszystko jakieś dziwne jest. Dźwięki mam w folderze lang\en_US\Sounds ale mam w opcjach język Polski a nie angielski. Dodam że miałem tak od początku i działały nawet głosy ON1, ON2... itd z BG1. Mam te dźwięki mieć w lang\pl_PL\Sounds ? Chyba popołudniu zrobię reinstalację gry.
Działa. Trzeba wybrać dźwięki jakie nas interesują i nazwać je Male1x oraz Female1x (x to dźwięk z listy). Chyba BG:EE używa w pełni tylko zestaw oryginalnych nazw plików.
@Etamin - jakby chciało Ci się jeszcze pobawić z tymi zestawami z IWD2 (np. wybrać najlepsze kwestie w przypadku, kiedy jest kilka możliwości), to tu masz program do konwersji plików wavc do wav: http://www.baldursgatemods.com/forums/index.php?action=downloads;sa=view;down=99 (ustawiasz w opcjach mass conversion, wybierasz katalog z plikami, ustawiasz docelowy)
Udało się komuś podpiąć niestandardowe dźwięki postaci pod grę, tak aby działały? Używając język angielski w grze wystarczy stworzyć folder 'sounds" w en_US i tam wrzucić pliki .wav o nazwach od CUSTOM1a do CUSTOM1m. Gdy się jednak zmieni język na polski, to ten sposób przestaje działać.
znalazlem rozwiazanie ;](to z CUSTOM1 mi nie dzialalo) musza byc male literki np Male1b.wav , Male2b.wav ;] wszystkie poza pierwsza literka w nazwie (wav tez)
Comments
Custom Sound files
The following is a list of the wav files for the custom sound sets.
Replace each 'XXXXXXX' in the filenames with the name of the sound set (MAX 7 CHARACTERS).
All the wav files should be 22 khz, 16 bit mono sounds.
XXXXXXXa.wav : Battle Cry
XXXXXXXb.wav : Becoming Leader
XXXXXXXc.wav : Tired
XXXXXXXd.wav : Bored
XXXXXXXe.wav : Badly Wounded
XXXXXXXf.wav : Selected 1
XXXXXXXg.wav : Selected 2
XXXXXXXh.wav : Selected 3
XXXXXXXi.wav : Action Acknowledgement 1
XXXXXXXj.wav : Action Acknowledgement 2
XXXXXXXk.wav : Action Acknowledgement 3
XXXXXXXl.wav : Being Hit
XXXXXXXm.wav : Dying
XXXXXXXn.wav : In Forest
XXXXXXXo.wav : In City
XXXXXXXp.wav : In Dungeon
XXXXXXXq.wav : Daytime
XXXXXXXr.wav : Nighttime
XXXXXXXs.wav : Rare Selected 1
XXXXXXXt.wav : Rare Selected 2
XXXXXXXu.wav : Rare Selected 3
XXXXXXXv.wav : Rare Selected 4
XXXXXXXw.wav : Reaction to Party Member Death
Copy the .wav files to the Sounds directory located in the directory that Baldur's Gate
was installed in.
xxxxx01.wav: Załamanie morale 1
xxxxx02.wav: Załamanie morale 2
xxxxx03.wav: Okrzyk bojowy 1
xxxxx04.wav: Okrzyk bojowy 2
xxxxx05.wav: Okrzyk bojowy 3
xxxxx06.wav: Okrzyk bojowy 4
xxxxx07.wav: Okrzyk bojowy 5
xxxxx08.wav: Zostaje przywódcą 1
xxxxx09.wav: Zostaje przywódcą 2
xxxxx10.wav: Zmęczony 1
xxxxx11.wav: Zmęczony 2
xxxxx12.wav: Znudzony 1
xxxxx13.wav: Znudzony 2
xxxxx14.wav: Ranny 1
xxxxx15.wav: Ranny 2
xxxxx16.wav: Wybierana zazwyczaj 1
xxxxx17.wav: Wybierana zazwyczaj 2
xxxxx18.wav: Wybierana zazwyczaj 3
xxxxx19.wav: Wybierana zazwyczaj 4
xxxxx20.wav: Wybierana zazwyczaj 5
xxxxx21.wav: Wybierana zazwyczaj 6
xxxxx22.wav: Wybierana zazwyczaj 7
xxxxx23.wav: Wybierana akcja 1
xxxxx24.wav: Wybierana akcja 2
xxxxx25.wav: Wybierana akcja 3
xxxxx26.wav: Wybierana akcja 4
xxxxx27.wav: Wybierana akcja 5
xxxxx28.wav: Wybierana akcja 6
xxxxx29.wav: Wybierana akcja 7
xxxxx30.wav: Wybierana rzadziej 1
xxxxx31.wav: Wybierana rzadziej 2
xxxxx32.wav: Wybierana rzadziej 3
xxxxx33.wav: Wybierana rzadziej 4
xxxxx34.wav: Trafiony 1
xxxxx35.wav: Trafiony 2
xxxxx36.wav: Trafiony 3
xxxxx37.wav: Umierający 1
xxxxx38.wav: Umierający 2
xxxxx39.wav: Reakcja na śmierć członka drużyny 1
xxxxx40.wav: Reakcja na śmierć członka drużyny 2
xxxxx41.wav: Krytyczne trafienie 1 (opcjonalny)
xxxxx42.wav: Krytyczne trafienie 2 (opcjonalny)
xxxxx43.wav: Ginie (opcjonalny)
A czy w BGII nie było nowych zestawów? Może stamtąd wyciągnąć?
XXXXXXXn.wav : In Forest
XXXXXXXo.wav : In City
XXXXXXXp.wav : In Dungeon
ale gra zauważyłem i tak wykorzystuje tylko dźwięki od a do m.
Na próbę zrobiłem gnoma-maga: http://www.speedyshare.com/5Gtdq/Gnom-mag.7z .
Mogę w wolnej chwili poprzerabiać więcej plików, tylko niestety nie wiem jak je odsłuchać - żaden player nie chce mi ich odtworzyć. Specjalnie aktualizowałem kodeki. Zmieniałem im nazwy na ślepo wg. dwóch powyższych tabelek, nie mogę jednak przez to wybrać najlepszej wersji danego dźwięku. Ktoś ma pomysł czym to otworzyć?
EDIT: Sorry za podwójny post.
http://forum.baldursgate.com/discussion/9969/customization-mod
Dodaję paczkę dodatkowych zestawów polskich dźwięków dla postaci. Dodałem te 6 z podstawowej wersji baldura, żeby wszystko było w jednym pliku, także łącznie 47 kompletów dla kobiet i facetów:
http://www.speedyshare.com/8Htz2/Sounds.7z
Pliki wav należy wrzucić do folderu "sounds" w podkatalogu "en_US" (dokładna ścieżka: C:\Program Files (x86)\Baldur's Gate Enhanced Edition\Data\00766\lang\en_US\sounds)
Zestawy z BG2 (dostosowane do BGEE):
http://www.speedyshare.com/rseVu/BG2PL.rar
Przerobiłem dźwięki z IWD II wg schematu wyżej oraz kilka ze spolszczenia. Odsłuchałem i intuicyjnie dobrałem a, b, c, d itd... tak aby mieć np głos Xana dla mojego NPC. Zrobiłem w trybie multi całą dużynę i coś się wysypało bo dzwięki nie działają. Gra je widzi moge wybrać każdy dzwięk i odsłuchać przy tworzeniu postaci. W trakcie gry każda postać mówi tylko jedno "potwierdzenie polecenia" nic więcej nie ma nawet "wybrane 1, 2, 3" nic poza tym jednym dzwiękiem.
Macie jakieś pomysły jak to naprawić ?
Jakby ktoś znalazł rozwiązanie byłoby super
pozdrawiam
UPDATE: to rozwiązanie, które podają rzeczywiście nie działa LOL. Ale jak zmienisz na np. male3x.wav, to działa (pewnie działa dla male/female1-6x, bo tyle jest standardowych zestawów).
a tak poza tym to TuTu było lepsze...
Pozdrawiam
http://www.baldursgatemods.com/forums/index.php?action=downloads;sa=view;down=99
(ustawiasz w opcjach mass conversion, wybierasz katalog z plikami, ustawiasz docelowy)