Skip to content

BG1 vs BG2

Franky4Franky4 Member Posts: 33
Tak ma trochu zarazilo ked som pozeral anglicke forum a v nom tuto temu ako si vela ludi mysli ze bol lepsi BG1. Neviem, podla mna to bol len taky predstupen dvojky, jedina vec co mala prva cas urcite lepsie ako druha je moznost vacsej slobody a putovania po mape, ale inak asi v nicom. Uz len to ako su nevyuzitelni magovia a klerici, questy su tiez take nezaujimave podla mna, este teraz mam v hlave ako som ako maly objavil tu skrytu sktu v podzemi alebo cestoval do paralelneho sveta, v jednotke si nespominam na takto prepracovane vedlajsie ulohy. Zrejme to bude aj tym ze ako prvy sa ku mne dostal BG2 a k prvej casti som sadostal az na strednej skole. Co si myslite vy, ktori diel bol lepsi?

Comments

  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Řekl bych, že to je velice menšinový názor, zatímco polemika o tom, jestli je lepší Fallout nebo Fallout 2 má svůj smysl, tak BG1 vs BG2 mi přijde zbytečný. Jak říkáš, BG1 má určitý kouzlo v tom, že hráč může objevovat mimoměstský lokace, ale to je tak všechno. Ale BG1 mě samozřejmě taky hodně baví.
  • grahf1980grahf1980 Member Posts: 13
    Nedávno som obe znova dohral. Dvojka je určite prepracovanejšia, na druhú stranu aj lineárnejšia, kde trochu postráda to čaro explorácie a dobrodružstva v jednotke. Na jednotke mnohým imponuje, že sa hraje na nízkych leveloch, kde má každá schopnosť/kúzlo váhu, človek si viac váži zisk magických itemov, ktorých je pomenej. V dvojke už nastala pomerne velká inflácia, kde sa to len hemží silnými artefaktmi a na konci už ten loot hráč poriadne ani nevníma. Každopádne obe hry sú velmi jednoduché, ak ich už máte párkrát prejdené. Príliš skoro je hráč OP. V jednotke som mal problém možno v dvoch súbojoch, v dvojke som šiel od polovice hry v godmode, až som bol prekvapený, ako lichovia, alebo draci padali ako hrušky, to si z prvého hrania nepamätám :) V oboch hrách som mal tiež na konci cez 2M dukátov, ani som nemal čo kupovať. (nehovoriac o tom, že sa dalo jednoducho vykrádať obchody)
    Ťažko povedať, či si to zahrajem ešte niekedy, to by som musel nejakým zázrakom polku vecí zabudnuť, inak to prejdem ako kombajn a potom to už nie je taká zábava.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Jednička je ale mnohem lineárnější, než dvojka :)

    To, že je v jedničce pár lesnatých oblastí na prozkoumání je fajn, ale uvědomte si, že podobně je ve dvojce Trademeet, pevnost de'Arnise, Umar Hills, Windspear Hills... Do žádné z těchto lokací hráč vůbec nemusí a to jsou oproti nepovinným lokacím v jedničce velmi propracované.

    Co se týče ústředního příběhu, tak dvojka v rámci možností nabízí dobrou/zlou variantu a k tomu pár odboček a rozhodnutí navíc. Jednička v podstatě nic takového nemá, maximálně pár drobností.

    Ano, jednička má určitě svoje kouzlo, ale s kvalitou to nemá moc co do činění. Ale je to každopádně důležitá část příběhu Bhaalspawna a osobně bych si nedovedl představit, že bych hrál dvojku bez znalosti jedničky.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    edited September 2017
    @Mirak Já musím souhlasit. Propracovanost dvojky, vedlejších questů, lokací je mnohem větší. Navíc mi to přijde jaksi lépe poskládané dohromady. V jedničce zabijou Goriona, motiv pomsty chápu ale většina příběhu je o nějaké železné krizi, kterou jde hlavní postava z nějakého důvodu řešit. A nebo se z nějakého důvodu prostě toulá po divočině, bez důvodu. Ve dvojce motiv zachránit Imoen a pak zachránit sebe byl mnohem silnější. Na začátku sehnat prachy abych mohl vyrazit na cestu a na vybavení (důvod proč vlastně jít na začátku plnit vedlejší questy), poté prostý boj o přežití a pronásledování Ireneca (podmořské město, podtemno)... Vedlejší questy po kterých se hráč cítí jako hrdina (Umařina vrchovina, Trhov). Řekl bych že jsou mnohem více osobní. Také NPC jsou určitě mnohem hlubší, to udělá hodně. Jedině bych snad řekl, že dvojka příběhem a vedlejšími úkoly není moc vyladěná na zlou partu, ale já to stejně nerad hraju takže mě osobně to nevadilo.

  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Ona dvojka je výrazně výpravnější, příběh hráče potahá po různých koutech Faerunu.

    Ale mně ta kvalitativní a velikostní progrese dvojky oproti jedničce přijde logická, je přece dobře, že dvojka je oproti jedničce prakticky ve všem lepší a to bez výrazných změn v enginu nebo ovládání. Taky je potřeba si uvědomit, jak revoluční (a obrovská) BG1 ve své době byla a kolika skvělým hrám otevřela dveře.
    Kokocudaci
Sign In or Register to comment.