BG EE na Ubuntu
Cześć,
Pogrywa ktoś z Was w BGEE na Ubuntu? Czytałem, że ktoś gdzieś uruchomił grę na wine i działa. Ale, że jestem raczej mało zaawansowanym użytkownikiem tego systemu nie bardzo mogę sobie poradzić z instalacją i uruchomieniem. Nie znalazłem też nigdzie informacji jak to uruchomić. Jeśli ktoś przez to przeszedł proszę o jakieś rady Siedzę na Ubuntu 13.10 + najnowszy Wine (jakby coś).
Pogrywa ktoś z Was w BGEE na Ubuntu? Czytałem, że ktoś gdzieś uruchomił grę na wine i działa. Ale, że jestem raczej mało zaawansowanym użytkownikiem tego systemu nie bardzo mogę sobie poradzić z instalacją i uruchomieniem. Nie znalazłem też nigdzie informacji jak to uruchomić. Jeśli ktoś przez to przeszedł proszę o jakieś rady Siedzę na Ubuntu 13.10 + najnowszy Wine (jakby coś).
0
Comments
@viader, grając w BG na Ubuntu miałeś możliwość jego minimalizowania? W brew pozorom jest to dość istotne, żeby podczas aktywnej gry spojrzeć czasem na coś 'innego'. Niestety wszelkie sposoby przechodzenia na inny pulpit/obszar roboczy, czy używania wszelkich skrótów klawiaturowych aktywujących inną aplikację powoduje zawieszenie BG a okno z grą staje się jakby martwym zrzutem ekranu z gry
EDIT: udało mi się rozwiązać problem. wystarczy w ustawieniach Wine zaznaczyć opcję emuluj wirtualny pulpit, dla którego określa się rozmiar np: 1024 x 768. Program startuje wówczas w osobnym oknie, które można po prostu minimalizować jak każde inne okno w Ubntu. Feler jest jedynie taki, że opcja ta tyczy się każdego odpalonego poprzez Wine programu no i nieco opóźnia start porgramu.
Jeżeli miałeś/miał ktoś jakiś lepszy patent proszę się podzielić sugestiami