Jak zaczęliście przygodę z Baldurem
Witam,
zastanawiam się jak zaczęła się wasza przygoda z Baldursem. U mnie bylo tak:
mając lat 15 wybralem się do Poznania by zakupić Diablo 2, byl rok 1999 a ja nie bylem zorientowany w sytuacji (d2 wyszedl w koncu w 2000) wiec w Empiku zastała mnie diabelska pustka. Zalamany stwierdzilem ze jak nie diablo to inna gierke sobie kupie. Nie bede wracal z pustymi rękami. Przegladając cale 2'wie polki z grami natrafilem na mega pudlo - edycje kolekcjonerska Baldurs Gate razem z Opowiesciami z Wybrzeza mieczy. Kto pamieta ten wie ze pudlo bylo duuuze. Przeczytawszy opisy z tylu gry (nie bylem zorientowane jeszcze wtedy - poza tym jesli ktos pamieta to wychodzilo malo tytulow wiec gralo sie w 70-80% pozycji (jesli o demka chodzi) a w pelne co tylko w ręce wpadlo. Tak więc zakupilem mega pudlo, wrocilem do domu, odpalilem i juz więcej nikt mnie przez 2 tygodnie nie widzial. Aha i jeszcze moze takie pytanko: jakie są wasze ulubione gry?
u mnie same starocie:
1. saga Baldurs Gate
2. Fallout 1 i 2
3. Starcraft
zastanawiam się jak zaczęła się wasza przygoda z Baldursem. U mnie bylo tak:
mając lat 15 wybralem się do Poznania by zakupić Diablo 2, byl rok 1999 a ja nie bylem zorientowany w sytuacji (d2 wyszedl w koncu w 2000) wiec w Empiku zastała mnie diabelska pustka. Zalamany stwierdzilem ze jak nie diablo to inna gierke sobie kupie. Nie bede wracal z pustymi rękami. Przegladając cale 2'wie polki z grami natrafilem na mega pudlo - edycje kolekcjonerska Baldurs Gate razem z Opowiesciami z Wybrzeza mieczy. Kto pamieta ten wie ze pudlo bylo duuuze. Przeczytawszy opisy z tylu gry (nie bylem zorientowane jeszcze wtedy - poza tym jesli ktos pamieta to wychodzilo malo tytulow wiec gralo sie w 70-80% pozycji (jesli o demka chodzi) a w pelne co tylko w ręce wpadlo. Tak więc zakupilem mega pudlo, wrocilem do domu, odpalilem i juz więcej nikt mnie przez 2 tygodnie nie widzial. Aha i jeszcze moze takie pytanko: jakie są wasze ulubione gry?
u mnie same starocie:
1. saga Baldurs Gate
2. Fallout 1 i 2
3. Starcraft
0
Comments
Sama gra tak średnio mi odpowiadała, bo nie była „realistyczna”, osadzona w świecie fantasy, co wtedy dla mnie było nie do przełknięcia. Dopiero jak nieco podrosłem polubiłem twórczość Tolkiena, w szczególności elfy. I tak zacząłem się zastanawiać, czy jest gdzieś jakaś gra z elfami. Pogadałem z kumplem z klasy gimnazjalnej i jeszcze tego samego dnia udałem się po BG1. To było lato 2004. W te same wakacje kupiłem ponadto:
– IWD
– BG2
– NWN z SoU
– IWD2 (to już trochę później, jesienią)
u mnie kolejność taka:
1. Baldur's Gate
2. Planescape Torment
3. Kotor (jestem psychofanem Gwiezdnych Wojen)
4. Fallout 1,2
5. Icewind Dale 1 (za wspomnienie pierwszego mojego grania, ze śnieżną zimą za oknem i na ekranie)
Ulubione gry, pozycja jeden należy do Deus Ex i raczej nic nigdy jej nie pokona, ta gra w pewien sposób zmieniła wręcz moje życie :P
dalej, nie numerkami, bo śmiało mógłbym zarzucić z jakieś top 20, gdzie każdą grę kocham tak samo, Baldurs Gate 1, Skyrim, Icewind Dale 1,2, Fallout 2, New Vegas, No one lives forever, Planescape Torment, Hitman, Morrowind... Właściwie cokolwiek wyda Bioware/Black Isle (Obsidian)/Monolith/Pirahna Bytes/Bethesda to uwielbiam (oprócz Obliviona, który był mega słaby)
W połowie lipca tego roku zacząłem grać w BG1 OzWM. Niedługo skończę 5 rozdział, a w planach mam jeszcze BG2, IWD, IWD2, NWN1, NWN2 i Planescape Torment, którego edycja kolekcjonerska leży na mojej półce od kiedy pamiętam.
Teraz mam 18 lat. Grą jestem zachwycony, nie uważam jednak, że nowe tytułu to totalne shity. Bardzo podobał mi się chociażby Skyrim (Kupiony z tatą na spółę XD). Tak więc moja przygoda z BG jest bardzo barwna i mam nadzieję świat Forgotten Realms na NWN2 się nie skończy.
Pozdrawiam wszystkich, którym chciało się czytać moje wypociny.
U mnie przygoda z BG zaczęła się od kiedy mój młodszy brat pożyczył od kumpla 5 czy 6 płytowe wydanie i do tamtej pory RPG stało gatunkiem które pokochałem
zawsze już będę pamiętał np jedne z pierwszych zarobionych pieniędzy które w całości niemal wydałem na Icewind Dale
Takie gry jak BG ID czy Fallout to coś więcej niż tylko gry
Jeśli chodzi o sam początek to był to rok 2000 albo 2001 dostałem BG pod choinkę (miałem wtedy 12/13lat). Pamiętam, że w dzień wigilii(nie czekałem z instalacją ani chwili od rozpakowania ) dałem radę dojść do lokacji z Montaronem I Xarem. Ależ to było ekscytujące mieć w drużynie 4 osoby już ! Jakby mnie rodzice nie pogonili do snu to bym pewnie do rana siedział.
Wspomnienia cudowne Z całą pewnością mogę powiedzieć, że BG to moja pierwsza miłość :P
I chociaż już znormalniałem to sentyment dalej jest
Potem dorobił się dwójki, ale znudziła nam się szybko gra wojownikiem, a magiem nie graliśmy, bo słyszeliśmy że jest trudno
Potem, w okolicach grudnia 2003 mój brat kupił sobie komputer, więc przyniosłem do domu BG II i po kryjomu zainstalowałem. Początkowo brat się wkurzał, ale pewnego popołudnia stworzył paladyna i zaczął grać. Przeszliśmy dwójkę i ToB, praktycznie równolegle-on paladynem, ja wojownikiem. Przez następne trzy lata zdarzało nam się wczytywać ulubione save'y i ponownie przeprowadzać walki. W końcu, w wakacje 2008 postanowiliśmy zagrać na dwóch kompach-on mistrz przywoływań, ja wojownik/złodziej. Doszliśmy do Kryjówki Abazigala i skończyły się
wakacje. I stamtąd probujemy zacząć trzecie wakacje z rzędu
Ja zaś sam zacząłem grać wykorzystując mod BGTuTu i Czarownikiem doszedłem do Podmroku.
Ulubione gry:
1. Saga Baldur's Gate
2. The Settlers oraz The Settlers II
3. Heroes of Might & Magic III
4. Wiedźmin i Wiedźmin 2
Apropo tak z innej beczki heros of might and magic 2 - wiesza sie na win7 co 5-6 minut - jest jakis pacz podpasywujacy gre pod win7?
Jednemu się udało więc siedzieliśmy u niego po nocach i graliśmy na zmiany (po 2h).
Ech to były czsy.
1.Planescape Torment
2.Baldurs Gate i wszystkie RPG z Forgotten Realms
3.Seria Starcraft
4.Wiedźmin
5.Dragon Age
5.Mass Efect
Ostatnie 2 niestety zostały popsute przez krętactwa EA.
Wszystkie RPG z FR? Chyba nie wiesz o czym mówisz, bo to około 20 gier(licząc gold box jako jeden)
Mówisz również o Pool of Radiance,eye of beholder,gold boxie,itd?