Mam takie pytanie do Was czy nowa edycja tzn Baldur's Gate: Enhanced Edition jest ogolnie połączeniem wszystkich poprzednich 2 czesci z dodatkami ? (Misje postacie miejsca itd >?) Czy jest to zupełnie inaczej stworzona część ?
Jest to cała pierwsza cześć z dodatkiem plus kilka nowych przygód przygotowanych przez twórców. Całość wyczyszczona i przerobiona tak, żeby dobrze się grało na współczesnych maszynach.
@olimedi Jeszcze wypadałoby wspomnieć o paru bajerach, takich jak: - Nowy interfejs (GUI). - Potencjalnie większa kompatybilność z modami - Silnik został zmodyfikowany tak, by modowanie było łatwiejsze i miało więcej możliwości. - Wiele wersji językowych w jednej grze. Ponadto podział wersji językowych na dźwięk i napisy, dzięki czemu można będzie mieć głosy postaci w jednej wersji językowej a napisy w innej. - Implementacja modu 1PP. - Naprawiono wiele bugów. - Save'y mają być kompatybilne na różnych platformach - zapisane stany gry powinny działać zarówno na PC, jak i MAC czy na IPadzie.
Dane zebrane z Twitera Trenta Ostera oraz znalezione na całym forum. Tylko tyle pamiętam, prawdopodobnie jest tego więcej.
@pablo200783 To mi przypomina dawne czasy gdy pies pogryzł mi dodatek do Baldura... razem z podkładką z dodatku, a do tego odgryzł okładkę do instrukcji:[ Później udało misie przekopiować wszystkie pliki na dysk (z płyty nie chciała zaskoczyć instalacja jak należy) i przy okazji wszystkie 5 pozostałych płytek i wmontować w 1dvd, nawet instalacja działała jak należy:] Też się wtedy cieszyłem, że koniec z podmianami płytek i do tego znacznie lepiej się zachowały oryginalne CeDeki.
Też tak uważam Ja na przykład lubię łączyć dwie różne bronie, długi sejmitar idealnie uzupełnia krótszy sztylet bądź cep. Ogranicza nas tylko wyobraźnia
W drugiej części to tak, można kombinować. Ale w pierwszej nie ma zbyt dużo naprawdę dobrych broni. Dlatego w jedynce stawiam na dwa sejmitary, albo dobry łuk (choć z tego co pamiętam to najlepszy jest +3 więc też bez szału, bo kilku przeciwników ciągle będzie się opierać).
O tak, Varscona była sążna. Ja też nie jestem zwolennikiem jak najbardziej wypaśnego ekwipunku. BG1 to wszak początek rozwoju postaci i nawet dobrze dla klimatu jak nie jest zbyt epicko.
Ja mam jedno pytanko do kolegów którzy planują śmigać z 2 sejmitarami Drizzta Jako, że gracie dobrymi postaciami(jedna z broni elfa wymaga posiadania dobrego charakteru żeby jej używać) to w jaki sposób uzasadniacie sobie zabicie właściciela celem zdobycia wyżej wspomnianych? taka klimatyczna gra, a wy co? Nie potraficie się dostosować ; p
No historyjek to można wymyślać bez liku Ja zawsze zwalałem walkę i zabicie Drizzta na barki niedoświadczonej postaci, a więc takiej, która jeszcze nie wie, że wśród drowów mogą znajdować się egzemplarze przyjaźnie nastawione To przecież jakiś dwudziestoletni dzieciak, który dorwał się do wojennego ekwipunku i został rzucony w świat, którego dopiero zaczyna się uczyć. Tak też można poprowadzić dialog czyli nie pozwolić Drizzotwi na erystyczne dywagacje, uciąć dyskusję i zaatakować Przy tym pomocny jest charakter chaotyczny dobry, za Baldurem:
"W swoim postępowaniu kierują się wyłącznie własnym kodeksem moralnym. Często mają przez to kłopoty ponieważ taki indywidualny zbiór zasad działania może być sprzeczny z ogólnie przyjętymi normami."
Nie zamierzam śmigać z jego sejmitarami, ale Drizzta można zabić z bardzo prostego powodu. Co prawda reputacja spada bardzo po tym akcie, ale to w końcu drow. Fakt bycia Drizztem nie oznacza, że wszyscy muszą go znać. W ramach odgrywania można przyjąć, że postacie widząc biegnącego na nich mrocznego elfa... no cóż...
Mi i tak przeszkadzał fakt, że obniżyli statystyki tych broni. Takie to jakieś nieprawdziwe. Rozumiem, że może byłyby i za mocne na ten poziom rozgrywki, ale prawda jest jednak taka, że Drizzt posiadał inne te sejmitary. Jakoś mi to przeszkadzało zawsze.
Będę grał jako chaotyczny zły - Drizzta usiekę jak najszybciej będzie to możliwe a jego sejmitary będą moje hahaha! Gorzej jak w Baldurs Gate 2 moje postacie będą musiały za ową krwawą zbrodnię ponieść ku temu konsekwencje - a z tego co miewam, i jak mi świta w głowie owe występują nie pamiętam tylko dokładnie jakie.
Po wyjściu z Podmroku kierujemy się do miasta, i w losowym spotakniu spotykamy właśnie Drizzta. Ale spokojnie on nas nie pamięta i możemy mu wcisnąć, że go uratowaliśmy
Już widzę Goriona, który opowiada bohaterowi specyfikę ninja-to. Trochę to naciągane, ale jednak jeden świat i skoro były (będą) takie skille w dalszych partiach gry, to może znajdzie się ktoś w Candlekeep kto by tego mógł uczyć
@Lucky, dlaczego od razu Gorion? Strażnik Bramy na spółę z Obe posiłkując się książkami z biblioteki spokojnie by dali radę pokazać podstawy walki tymi broniami.
Comments
Jeszcze wypadałoby wspomnieć o paru bajerach, takich jak:
- Nowy interfejs (GUI).
- Potencjalnie większa kompatybilność z modami
- Silnik został zmodyfikowany tak, by modowanie było łatwiejsze i miało więcej możliwości.
- Wiele wersji językowych w jednej grze. Ponadto podział wersji językowych na dźwięk i napisy, dzięki czemu można będzie mieć głosy postaci w jednej wersji językowej a napisy w innej.
- Implementacja modu 1PP.
- Naprawiono wiele bugów.
- Save'y mają być kompatybilne na różnych platformach - zapisane stany gry powinny działać zarówno na PC, jak i MAC czy na IPadzie.
Dane zebrane z Twitera Trenta Ostera oraz znalezione na całym forum. Tylko tyle pamiętam, prawdopodobnie jest tego więcej.
To mi przypomina dawne czasy gdy pies pogryzł mi dodatek do Baldura... razem z podkładką z dodatku, a do tego odgryzł okładkę do instrukcji:[
Później udało misie przekopiować wszystkie pliki na dysk (z płyty nie chciała zaskoczyć instalacja jak należy) i przy okazji wszystkie 5 pozostałych płytek i wmontować w 1dvd, nawet instalacja działała jak należy:] Też się wtedy cieszyłem, że koniec z podmianami płytek i do tego znacznie lepiej się zachowały oryginalne CeDeki.
- Odrobinę poprawiona oprawa graficzna
- Możliwość łatwej modyfikacji GUI
Ogólnie rzecz biorąc poprawienie wszystkiego, co się dało.
PS. Pozdrawiam "Szarego Wilka".
Przy tym pomocny jest charakter chaotyczny dobry, za Baldurem:
"W swoim postępowaniu kierują się wyłącznie własnym kodeksem moralnym. Często mają przez to kłopoty ponieważ taki indywidualny zbiór zasad działania może być sprzeczny z ogólnie przyjętymi normami."
ŁO K@#WA, BIJ MROCZNEGO ZANIM NAS USIECZE!
Z drugiej strony może EE doda jakiś nowy sprzęt? Wiadomo coś na ten temat?