Dwuklasowość a wieloklasowość.
Witam. Mam jedno zasadnicze pytanie:
Czytałem że wieloklasowość np. woj/złodziej jest możliwy tyle że umiejętności złodziejskie dopiero mogą być używane jak ma się skórzaną zbroję lub lżejszą/cieńszą - ok to rozumiem
Zaś dwuklasowość którą można wybrać podczas pewnego etapu gry człowiekiem daje możliwość również doboru woja/złodzieja (jako że mój main w Baldurze jest sam złodziejem to z Yoshimo zrobiłem woja w dwuklasowości), no i teraz problem - zniknęły mu umiejętności złodziejskie, dlaczego ? Nawet zmiana pancerze (nawet go rozebrałem) nie zmieniło mi paska na złodziejskie ;/.
Pytam ponieważ nie wiem już jak to działa bo np. taka Imoen (z początku z tego co pamiętam w Baldurze 2) jest magiem/i czymśtam jeszcze no i może używać spelli jak ma szatę, to dlaczego Yoshimo nie ma swoich umiejętności złodziejskich.
A właściwie wieloklasowość to gdize się wybiera ? Bo nie widzę podczas gry takiej opcji.
Czytałem że wieloklasowość np. woj/złodziej jest możliwy tyle że umiejętności złodziejskie dopiero mogą być używane jak ma się skórzaną zbroję lub lżejszą/cieńszą - ok to rozumiem
Zaś dwuklasowość którą można wybrać podczas pewnego etapu gry człowiekiem daje możliwość również doboru woja/złodzieja (jako że mój main w Baldurze jest sam złodziejem to z Yoshimo zrobiłem woja w dwuklasowości), no i teraz problem - zniknęły mu umiejętności złodziejskie, dlaczego ? Nawet zmiana pancerze (nawet go rozebrałem) nie zmieniło mi paska na złodziejskie ;/.
Pytam ponieważ nie wiem już jak to działa bo np. taka Imoen (z początku z tego co pamiętam w Baldurze 2) jest magiem/i czymśtam jeszcze no i może używać spelli jak ma szatę, to dlaczego Yoshimo nie ma swoich umiejętności złodziejskich.
A właściwie wieloklasowość to gdize się wybiera ? Bo nie widzę podczas gry takiej opcji.
0
Comments
I mam dodatkowe pytanie
Jako że jestem złodziejem to jest sens powiedzmy rozdawać w te umiejętności złodziejskie w 200+ ? Aktualnie mam 175 otwierania zamków i 140 wykrywania pułapek i ani razu nie zdarzyło mi się jakiejś pułapki nie wykryć lub otworzyć zamka.
Wieloklasowcy mają też ograniczenia w biegłośćiach (np. woj/x może dać max 2 gwiazdki w bronie, a jeśli planujesz stworzyć dwuklasowca, to przed zmianą klasy możesz dobić do 5 gwiazdek, będąc jeszcze czystym wojem). Problemem z dwuklasowością jest właśnie start od pierwszego poziomu. Dopóki nie odblokujesz starej klasy będzie ciężko.
Zaletą wieloklasowców są umiejętności wysokiego poziomu (zobaczysz jak dobijesz do 20 poziomu i dalej), które zdobywasz w obu klasach. Dwuklasowcy też mogą je zdobyć w obu klasach, ale raczej to się nie zdarza, bo trzeba zmienić klasę w miarę szybko żeby udało się odblokować starą, a nie męczyć się przez całą grę ze słabą postacią. Przykładowo w BG2 łamiąc wojownika na inną klasę najlepiej zrobić to na 9 lub 13 poziomie (13 to ostatni poziom na którym wojownik otrzymuje dodatkowe ataki na rundę).
Nie ma sensu dawać max punktów. 100 w każdą zdolność złodzieja wystarczy. Z tego co wiem tylko ciche chodzenie i krycie się w cieniu dają większą szansę ukrycia powyżej 100, ale też raczej nie dawałbym więcej punktów w te umiejętności.
Jako że jestem złodziejem (a dokładniej zawadiaka) na 13 poziomie to sobie zmienie na woja.
Teraz pytanie dosyć proste dla ludzi którzy w to grają - potężniejsze są katany czy sztylety ? Bo jak zmienie na woja to można dać dużo punktów w katany - bo obecnie mam bodajże 2 w sztylety i 2 w dwie bronie.
No i dodatkowe pytanie - czy jak dociśnie się druga pod klasą (czyli w moim przypadku woj) do poziomu o 1 większy aby odblokować skille rogala to czy talenty które miałem rozdane jako złodziej też wrócą (czyli sztylety i dwie bronie) ?
No i ostatnie pytanie - bo z tego co się orientuje im mniejsza klasa pancerze tym lepiej - tak ? Bo zauważyłem że jak ma się coraz cięższy pancerze to maleje też zręczność, a zręczność u złodzieja jest ważna (bo tak myślę - chyba) że zwiększa szansę na kryta oraz uderzenie ?
Przyznane punkty specjalizacji wrócą. Poczekałbym z dawaniem trzeciego punktu w styl walki dwoma broniami do czasu odblokowania klasy pierwotnej, bo inaczej nadpiszesz to co już dałeś.
Katany lepsze.