Nowy system reputacji
Z tego co pamiętam kiedyś, to reputacja działała chyba tak, że opuszczenie drużyny przez złe postacie przy wysokiej reputacji było losowe, zgadza się? Nie jestem pewien i chciałbym się upewnić.
Patch 2.0 jednak wprowadził ten syfiasty system, w którym opuszczają oni drużynę bezwzględnie i muszę cały czas siedzieć na shadowkeeperze, żeby zmniejszać sobie reputację. Jest jakiś mod, który przywraca stary system, albo zmienia to całkowicie? Obojętnie jak, byle bym tylko mógł trzymać Edwina i Viconię (zwłaszcza ją) przy moim dobrym głównym bohaterze.
Nie wiem co za gamoń wpadł na ten pomysł. Przecież stary system był dużo lepszy i realistyczny. Fabularnie złe postacie mogły tolerować dobre uczynki, bo zwyczajnie im się to opłacało, a tutaj przekracza się jakąś bzdurną, sztuczną granicę i nara. Zwłaszcza w przypadku Viconii, której można zmienić charakter (czyli była przewidywana dla dobrych drużyn) jest to poronione.
Patch 2.0 jednak wprowadził ten syfiasty system, w którym opuszczają oni drużynę bezwzględnie i muszę cały czas siedzieć na shadowkeeperze, żeby zmniejszać sobie reputację. Jest jakiś mod, który przywraca stary system, albo zmienia to całkowicie? Obojętnie jak, byle bym tylko mógł trzymać Edwina i Viconię (zwłaszcza ją) przy moim dobrym głównym bohaterze.
Nie wiem co za gamoń wpadł na ten pomysł. Przecież stary system był dużo lepszy i realistyczny. Fabularnie złe postacie mogły tolerować dobre uczynki, bo zwyczajnie im się to opłacało, a tutaj przekracza się jakąś bzdurną, sztuczną granicę i nara. Zwłaszcza w przypadku Viconii, której można zmienić charakter (czyli była przewidywana dla dobrych drużyn) jest to poronione.
0
Comments
Da się zmienić charakter Viconii, ale ona i tak raczej jest dla złych/neutralnych drużyn. Już prędzej Sarevok jest, używając twojego określenia, "przewidywany" dla dobrych druzyn. Nie odejdzie sam z siebie, a charakter można zmenić mu na chaotyczny dobry.
Będąc w twojej sytuacji zainteresowałbym się komponentem chociażby BG2Tweaks sprawiającym, iż postacie nie odłaczą się tak z siebie od drużyny.
Swoją drogą, sytem reputacji w BG jest lipny, ale z zupełnie innych względów niż wymieniłeś.
Na pewno są jeszcze inne powody, ale akurat mnie irytowała ta sztuczna granica. W każdym razie dzięki, poczekam aż strona z modem zacznie działać i wypróbuję go.