Skip to content

Cestina na BG2 EE a PT EE android

2»

Comments

  • AshenShugarAshenShugar Member Posts: 2

    Ahoj, díky moc za všechny komentáře. Chtěl bych dodat, že jsem zkoušel nainstalovat češtinu do BG 2 EE na androidu a došel jsem k následujícím věcem:

    Starší tablet s androidem 10 - postupoval jsem dle návodů od Caszidiho a vše naprosto bez problémů na první dobrou a čeština jede.
    Nový telefon Xiaomi Redmi Note 12S s androidem 13 a nástavbou MIUI 14 - zde je problém s přístupem do složky android\data. Našel jsem internetu velmi krkolomné návody a okliky, jak to vyřešit, ale i když se mně nakonec podařilo editovat obb a po té do složky files ten soubor s češtinou nahrát, tak hra při načítání spadne :-( Pokud by se našel, nekdo, kdo si s tím poradil, tak prosím dejte vědět. Já budu zatím bádat dál a když na něco přijdu, tak to sem hodím.
  • CaszidyCaszidy Member, Translator (NDA) Posts: 299
    @AshenShugar jo tohle je bohužel nepříjemná věc - Android od verze 12 a výš zablokoval (respektive hodně, ale opravdu hodně znesnadnil) přístup k souborům v interních složkách Android/data a Android/obb. (čímž se teda dost protivně začíná Android přibližovat uzavřenosti iOS :/ )

    Cesta jak to obejít je prostě postaru připojit mobil/tablet k PC a celou instalační proceduru češtiny (kopírování, přepisování atd. prostě, jak už jsem tu na fóru x-krát popisoval/vysvětloval) provést přes Průzkumníka (popřípadě jiného správce souborů) na PC.

    Problém je, že pokud kromě češtiny instalujete ještě nějakou hromadu módů (jako třeba pokaždé já), tak vám složka override, kterou je v tom případě nutné taky nakopírovat do podsložky files BGII v mobilu nabobtná do olbřímích rozměrů (respektive počtu souborů, které pak obsahuje) a její kopírování do mobilu přes USB kabel může trvat bez přehánění třeba 8 hodin (plus se to samozřejmě může občas z absurdních důvodů přerušit/nedokončit). Nicméně pokud vám jde skutečně pouze o modifikovanou češtinu, tak není problém vše zvládnout pouze přes připojení mobilu/tabletu k PC prostřednictvím USB kabelu.

    Jinak z toho jak to popisuješ, tak se zdá, že příslušný .obb soubor musí být nějak špatně modifikovaný (zkus jiný PC správce souborů).

    Pokud byste s čistě PC-USB-mobil způsobem nicméně měli někdo problém, tak to omezení Androidu 12 a výše lze nejlépe obejít tímto způsobem . Díky tomuhle způsobu je možné si někde v přístupné složce v mobilu (třeba Download) upravit přes apku RAR ten .obb soubor a následně ho tím postupem v odkazu "propašovat" do jinak nově nepřístupné složky OBB.
    Je to podle mě celkem hezky a blbuvzdorně popsáno (včetně screenshotů). Já to třeba používám pokaždé a to kvůli instalaci modů jak jsem psal výše. Snad tuhle "skulinu" Google v budoucích verzích Androidu "nezalepí" protože jinak už bychom byli odkázáni fakt jen na ten USB kabel :/
  • SolomonSolomon Member Posts: 23
    Ahoj všem. Je někdo schopen a ochoten vyřešit, jak dostat novou češtinu do BG SoD. Já se s tím zkoušel popasovat a jsem v koncích. U všech postupů co jsem zkoušel i z PT A BG, jsem pohořel :-((.
  • AshenShugarAshenShugar Member Posts: 2
    Ahoj, tak jsem to konečně rozchodil, ale byla to fakt fuška. Děkuji všem, co přispívali do diskuze a hlavně Caszidimu za to, jak tady všem pomáhá. Napíšu své postřehy, třeba to někomu pomůže. Dodávám, že mám Xiaomi Redmi Note 12S s Android 14 a HyperOS.

    Takže

    Stažení souborů a jejich editace, to je jasné. Pokud je někdo byť jen průměrný uživatel PC, nemá na tom co zkazit. Vše dle návodů na první stránce a je to. Hlavní problém se ukázal v tom, jak dostat kýžené soubory do složek data a obb. Na internetu se dá najít spousta návodů, jak se to dá obejít pomocí prohlížeče souborů "files", otevření nového okna a přetažení položek. Toto bohužel na mém konkrétním modelu nejde. I když jsem původní appku deaktivoval a vše udělal do puntíku dle návodu, tak se nezadařilo a já jsem skončil s následující hláškou:

    6h3kc1wc9t0j.jpg

    -

    g011mhbhf56m.jpg


    Hledal jsem vše možné, zkoušel bezpočet aplikací a postupů dle videí na yotube ale nic zeabíralo.
    Pak se nabízela možnost udělat to vše na PC (a to je taky vlastně to první, co jsem zkoušel). Bohužel, do složky nemohu zapisovat. Prostě mi to nedovolí. Zkoušeno normálně na WIN10, dále v total commanderu, v mobilu zapnuto ladění + různé kombinace nastavení a pak ještě pár specálníma vychytávkama a nic.
    Pak jsem zjistil dvě klíčovoé věci:
    1) Nemůžu do složky nic nahrát , ale můžu vedlení udělat novou složku a s tou si můžu dělat co chci - i do ní zapisovat.
    2) Složku files nebo com.beamdog.baldursgateIIenhancededition nemohu smazat, nemohu do ní zapisovat, ale mohu ji přejmenovat :smiley:
    Takže jsem vytvořil v adresářích obb a data nové složky, nahrál do nich vše potřebné a potom originální složky hry přejmenoval na pomlčku a ty moje nové složky na com.beamdog.baldursgateIIenhancededition, případně tu druhou na files. Už jsem byl šťastný, že to pojede, ale při spuštění hry to ihned zamrzlo :/ (podotýkám, že soubory jsem měl modifikované dobře, protože jsou to ty identické, to mně na androidu 10 fachají). Není mně jasné, proč to nešlo.
    V počítačích se docela vyznám, ale v mobilech už tak moc ne. Začal jsem přemýšlet o tom, jak si appky v mobilu nárokují vlastnictví složek a jakto, že jim systém dovolí zápis, když to nedovolí třeba androidímu total commanderu. Možná jsou mé dedukce chybné, každopádně mě dovedly k řešení, které funguje :smiley:

    1) Hru jsem odinstaloval a všechen můj bastl vymazal. Hra si při odinstalaci smazala i všechny svoje beamdog složky.
    2) Přes PC jsem si založil ve složkách obb a data komplet strukturu složek, které tam jinak vytvoří hra. Takže Android\data\com.beamdog.baldursgateIIenhancededition\files a Android\obb\com.beamdog.baldursgateIIenhancededition
    Do těchto složek mohu normálně zapisovat, Zkouším vložit potřebné soubory a jde to, zkouším soubory vymazat a jde to taky
    3) Aniž bych odpojil mobil, začínám instalovat hru.
    4) Ihned po ukončení instalace do složek kopíruju svoje data. U složky files v se data normálně nakopírují (to před tím nešlo). U beamdog složky v obb se mě total commander zeptá jestli chci přepsat stávající soubory a po odkliknutí, že ano je opravdu začíná přepisovat (dříve skončilo chybou)
    5) Pouštím hru a Čeština funguje B)

    Připomínám, že tento postup mně fungoval na Xiaomi Redmi Note 12S s Android 14 a HyperOS. Třeba moje manželka má novější Lenovo, nevím teď, jaký android a tam fungoval ten návod s aplikací files a dvěmi okny, který mně na Xiaomi nešel. Je to asi mobil od mobilu, protože pod těmi videi na youtube byla spousta lidí, kterým to taky nešlo a skončili na hlášce "file operation is not supported". Do staršího tabletu s android 10 jsem to normálně nakopíroval na tvrdo bez jakýchkoliv komplikací.

    No doufám, že to alespoň někomu pomůže, nebo se díky tomu chytne a vymyslí něco jiného pro svůj typ zařízení. :smile:





Sign In or Register to comment.