Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Categories

Axis & Allies 1942 Online is now available in Early Access! Buy it on Steam. The FAQ is available.
New Premium Module: Tyrants of the Moonsea! Read More
Attention, new and old users! Please read the new rules of conduct for the forums, and we hope you enjoy your stay!

Problem z uciągnięciem grafiki BG:EE na kartach zintegrowanych Intela

135

Comments

  • dEUSdEUS Member Posts: 16
    Ok. Winny jestem sam sobie :) Mogłem poczekać a nie preorder brać. Laptop był kupiony do biznesu nie pod gry. Ale skoro FM2013 chodzi na nim bardzo płynnie do łba by mi nie strzeliło , że BG nie pójdzie :) Skoro powszechnie jest wiadomo , że Intel robi tak beznadziejną integrę to twórcy gry mogli napisać "nie dla posiadaczy kart intela" A tak budzi trochę niesmak. No nic koniec żali po prostu miałem ogromną ochotę zagrać w BG. Najwyżej zaopatrzę się w jakiś stacjonarny.

    cherrycoke2l
  • SkellusSkellus Member Posts: 6
    Dlatego gra kosztuje 20 dolców a nie 50 - jak na ilość godzin, które zapewnia ta gra cena jest niska, czego nie można powiedzieć o innych grach. Z drugiej strony, inne współczesne gry się nie muszą martwić, bez dobrego sprzętu nawet Ci instalator nie odpali ;).

    Dążę do tego, że Overhaul to nie jest wielka firma zatrudniająca setki czy tysiące pracowników, tworząca superprodukcje za miliony dolarów, tylko, o ile się nie mylę, mała grupa ludzi, która w dodatku nie tyle co robi produkt od nowa tylko, co gorsza, adaptuje starą rzecz do współczesnego sprzętu. Takie rzeczy muszą boleć.

    Łatwo mi się zidentyfikować z nimi, jako programiście, który ma to szczęście pracować w nierealnych terminach, na starym, źle napisanym i nie przemyślanym dobrze kodzie. Dopóki jednak Overhaul coś robi, wychodzi na przeciw zgłoszeniom to marudzenie i narzekanie jak to jest się biednym, i jak to firma ssie, i jak to jest najgorsze wydanie od czasów Mieszka świadczy tylko o tym, że ktoś nadmiernie się ekscytuje (mówię tu ogólnie o opiniach na forum).

    Warto spojrzeć na to z optymistycznej strony - wszystkie błędy silnika jakie zostaną wyłapane w BG:EE będą już naprawione w BG 2:EE :).

    @dEUS: aż z ciekawości chyba wyjmę na dniach swojego starego lapka z Intelem i zobaczę jak (i czy) gra mi będzie chodziła. Ale prawda jest taka, że to może być wina np. użytej technologi - opengl kontra DirectX. Ten pierwszy średnio działał na mojej zintegrowanej graficznej i możliwe, że BG też z niej korzysta.

    Lucky
  • gumisiwogumisiwo Member Posts: 190
    edited December 2012
    Mam taką sytuacje na kompie, że mam Mobile Intel HD Graphics (czyli chyba zintegrowana, prawda?) oraz Radeona HD 6370M. Gra strasznie się muli. czy możliwe jest to, ze w przypadku BG:EE komputer wykorzystuje tą pierwszą kartę i dlatego jest ten problem? Jeśli tak to jak zrobić, żeby korzystać tylko z tej drugiej. Jak wyłączam karte intela (poprzez menadżera urządzeń) to grafika na kompie szaleje. Macie jakieś pomysły?
    Edit: dobra, już mam. Rada dla tych, którzy mają karty AMD. Ja wszedłem do Catalyst AMD i w zakładce zasilanie >metoda przełączania grafiki wybrałem "wybierz procesor graficzny ręcznie lub odpowiednio do bieżącego źródła zasilania" a następnie w zakładce przełączanie grafiki wybrałem na wysoką wydajność. Ogólnie popatrzcie w tych wszystkich opcjach zasilania laptopa i poustawiajcie na najwyższą wydajność.

    Post edited by gumisiwo on
  • M6k3M6k3 Member Posts: 180
    Uważaj przy overclockingu żeby nie przegrzać laptopa, bo zdaje się ze ta opcją przełączać grafikę na pełne obroty że tak powiem i możesz przegrzać sprzęt gdyż laptopy się raczej słabo chłodzą ;)

  • gumisiwogumisiwo Member Posts: 190
    Wiem, też o tym myślałem. Dlatego zamierzam zmieniać te opcje tylko do BG:EE, na szczęście tylko ta gra tego wymaga. Ale mam nadzieje, że jeszcze komuś to pomoże :)

  • dEUSdEUS Member Posts: 16
    Z ciekawości odpaliłem na laptopach córki i żony - działa :) ... ale połowicznie nie ma dźwięku, mają z AMD. Co do firm większych i mniejszych to zawsze kij ma dwa końce. Może wymagam zbyt wiele od tej firmy ale nauczony jestem , że za zapłaconą usługę wywiązuję się w 100%. Proszę źle tego nie odbierać kolejne produkcje jeżeli będą też zakupię. PEACE :)

  • gumisiwogumisiwo Member Posts: 190
    Ja tak samo. W końcu odświeżona dwójka będzie na tym samym "poprawionym" silniku, to wiemy czego się spodziewać i już będziemy wiedzieć jak radzić sobie z błędami :)

  • GriegGrieg Member Posts: 507
    @dEUS nie ma dźwięku w ogóle? Czy tylko głosów postaci?

  • WybranWybran Member Posts: 162
    Nikt nie miałby aż takich pretensji gdyby oryginalny Baldur nie działał na zintegrowanej grafice. Sprawdziłem u siebie instalując różne edycje i wszystko działa. Jeżeli ulepszona wersja ma mniejsza funkcjonalność to to jest jawna kpina.

  • SkellusSkellus Member Posts: 6
    @Wybran - " Jeżeli ulepszona wersja ma mniejsza funkcjonalność to to jest jawna kpina. "

    Niedziałanie na jakimś sprzęcie to nie mniejsza funkcjonalność tylko albo błąd albo ograniczenie techniczne/technologiczne. Jak nazwa wskazuje, ulepszona wersja jest ulepszona, czyli może mieć większe wymagania, czyli może nie działać na tym samym sprzęcie co oryginał. Oczywiście tu raczej nie chodzi o wymagania tylko o inne problemy... Nieważne, nie mam zamiaru prowadzić o to dysputy, jak ktoś chce się wykrzyczeć na forum, miłej zabawy.

    A co do tego, czemu źle działa na zintegrowanej grafice, już tłumaczę:
    Stare baldury miały dwa tryby (może więcej, nie pamiętam) - Direct Draw (czyli DirectX) i Open GL. Jeżeli działa wam baldur na zintegrowanej grafice, zmieńcie w konfiguratorze na Open GL, i całkiem spore szanse, że przestanie działać (albo bedzie gorzej działalo), ponieważ karty Intelowskie w ogóle, albo bardzo słabo wspierają Open GL'a (nie wiem czy wszystkie czy tylko w wersji 2.0).

    BG:EE korzysta z Open GL'a zamiast DirectX'a, ponieważ Open GL działa na innych platformach, directX tylko na windowsie. Grafiki intela nie wspierają Open GL'a.

    I ciekawostka: http://www.beamdog.com/products/baldurs-gate-enhanced-edition
    Minimum Graphics OpenGL 2.0 compatible (Intel graphics chipsets are NOT supported)

    Nie wiem kiedy to dodali, czy było to od początku, ale jak widać informacja jest jasna w minimalnych wymaganiach ;)

  • dEUSdEUS Member Posts: 16
    edited December 2012
    Ta "ciekawostka" została dodana po tym jak się zorientowano , że gra nie działa pod intela. Porostu "prepaidowcy" zapłacili frycowe :) A ci mniej gorliwi unikneli wydatku. Co do dźwieku to w ogóle.

    Skellus ja rozumiem , że patrzysz na sprawę z innej perspektywy. Jesteś programistą ale osoby, które są "zwykłym szarym klientem" naprawdę nie muszą obchodzić DirectX Open GL et cetera. Skoro ktoś zapłacił to chyba może wymagać odrobinę więcej niż " Macie intela? sorry nie będzie Wam działać ale mimo wszystko dzięki za wsparcie finansowe sorka że zorientowaliśmy się za późno" Mogli wydać jakieś demo betatest cokolwiek. Uwierz mi , że żaden posiadacz zintegrowanej karty intela nie dokonał by zakupu. Chyba , że dobrowolnie na rzecz rozwoju firmy

  • WybranWybran Member Posts: 162
    @Skellus Jedna z funkcji jakie zapewniała gra a mianowicie możliwość grania w nią została usunięta/utrudniona co zdecydowanie zmniejszyło funkcjonalność.

  • BattlegrimBattlegrim Member Posts: 18
    U mnie sytuacja była dość prosta, mam dwie karty graficzne w technologii NVidia Optimus. Na początku gra próbowała uruchamiać się na Intel HD Graphics 4000 i tu wywalało mi praktycznie 2/3 opisanych wyżej błędów. Po ręcznym ustawieniu "uruchamiaj z procesem graficznym->" a GF 640M GT wszystko należycie śmiga (jedynym problemem były przycięcia przy aktualizacjach antywirusa ale przełączenie na "pracuj w tle" załatwiło sprawę).

  • SkellusSkellus Member Posts: 6
    @dEUS Cóż, ja bym w tym momencie po prostu poprosił o zwrot kasy i tyle. Nie wiem, czy oni coś mają zamiar z tym zrobić, mam nadzieję że tak (najlepiej by było zniszczyć fabrykę kart graficznych intela ;) ) ale jeżeli nie, to już się gryzę w język i ich nie bronię.

    @Wybran - Nie. Zostało zmodernizowane, a to, że przy okazji przestało działać na Intelowskich kartach graficznych... Pretensje do Intela, że są takie beznadziejne I do Overhaula, że nie napisali wcześniej w wymaganiach, tu przyznaję rację bez skrępowania. Nie mniej jednak modernizacja oraz zapewnienie kompatybilności na wszystkich platformach wymagało usunięcia Direct Draw'a (który jest tylko windowsowski) i zastąpienia go czymś nowocześniejszym Open GL 2. Jest różnica między usunięciem funkcjonalności, przez co gra jest mniej rozbudowana, a podniesieniem do współcześniejszych standardów, czego efektem jest, że przestaje działać na pewnym sprzęcie.

  • dEUSdEUS Member Posts: 16
    edited December 2012
    Nie chodzi o kasę bo zwrot to czysta iluzja. Znając ludzi za chwilę okazało się , że 3/4 ma intela :) Jak dla mnie nadal uważam , że wina leży nie po stronie producenta hardware tylko software. Skoro piszesz, że "zapewnienie kompatybilności na wszystkich platformach wymagało usunięcia Direct Draw'a (który jest tylko windowsowski) i zastąpienia go czymś nowocześniejszym Open GL 2" , "czego efektem jest, że przestaje działać na pewnym sprzęcie" To jak mam to traktować? Z Twojego postu wynika, że to jest elementarna wiedza. Ja chcę tylko i wyłącznie jednego , żeby zachowali się tak jak tego wymaga sytuacja. Napisali coś w stylu "dobra , schrzaniliśmy to dajcie nam chwile czasu pracujemy nad tym" Mnie naprawdę stać żeby zakupić sobie komputer tylko pod tą grę i zapewne tak zrobię już w poniedziałek. Ale nie o to chodzi. Powinniśmy się szanować nawzajem. Ja jako nabywca i Twórcy jako dostarczyciel rozrywki, tyle i aż tyle. Dobra kończę tą dyskusję każdy z nas widzi sytuację w troszkę inny sposób. Miłej niedzieli życzę.

    soulafein83
  • soulafein83soulafein83 Member Posts: 28
    dEUS said:

    Nie chodzi o kasę bo zwrot to czysta iluzja. Znając ludzi za chwilę okazało się , że 3/4 ma intela :) Jak dla mnie nadal uważam , że wina leży nie po stronie producenta hardware tylko software. Skoro piszesz, że "zapewnienie kompatybilności na wszystkich platformach wymagało usunięcia Direct Draw'a (który jest tylko windowsowski) i zastąpienia go czymś nowocześniejszym Open GL 2" , "czego efektem jest, że przestaje działać na pewnym sprzęcie" To jak mam to traktować? Z Twojego postu wynika, że to jest elementarna wiedza. Ja chcę tylko i wyłącznie jednego , żeby zachowali się tak jak tego wymaga sytuacja. Napisali coś w stylu "dobra , schrzaniliśmy to dajcie nam chwile czasu pracujemy nad tym" Mnie naprawdę stać żeby zakupić sobie komputer tylko pod tą grę i zapewne tak zrobię już w poniedziałek. Ale nie o to chodzi. Powinniśmy się szanować nawzajem. Ja jako nabywca i Twórcy jako dostarczyciel rozrywki, tyle i aż tyle. Dobra kończę tą dyskusję każdy z nas widzi sytuację w troszkę inny sposób. Miłej niedzieli życzę.

    Ale swoja droga to takie chore - na Viscie Baldur keipsko dziala za to w Xubuntu extra. Po prostu stery w Linuksie sa lepsze :) Czekam na pelna wersje na Linuksa a na razie wracam do mojej legalnej gry spiraconej na potrzeby grania ;) Polak potrafi :)

  • SkellusSkellus Member Posts: 6
    @dEUS: Ja się z Tobą zgadzam, że powinno tak napisać a jeżeli nie mają zamiaru tego zrobić, to od momentu przedpłat powinno być wiadome i zaznaczone, że nie działa i nie będzie działać na intelach.

    Niemniej jednak nie zmienia to faktu, że Intel sobie stwierdził, że tego opengl'a nie wspiera i tyle. Producenci laptopów dalej korzystają z ich zintegrowanych kart bo są najtańsze, a końcowy konsument nie jest nigdy o tym poinformowany.

  • GriegGrieg Member Posts: 507
    edited December 2012

    Ale swoja droga to takie chore - na Viscie Baldur keipsko dziala

    Dementuję: mi na Viście śmiga pięknie, kursor został już naprawiony i już nie ma się do czego przyczepić.
    Edit: Nie dość że śmiga to jeszcze w międzyczasie w tle mam włączone uciążliwe dla procesora obliczenia.

  • LazarytaLazaryta Member Posts: 53
    u mnie pomogło ściągnięcie pliku openal32.dll

  • WybranWybran Member Posts: 162
    Zupełnie nie rozumiem narzekania ludzi na zintegrowane grafiki intela. Chodzi chyba o brak zrozumienia idei tego urządzenia przez producentów laptopów. To jak narazie jest uzupełnienie a nie alternatywa dla dedykowanych kart graficznych. Jestem bardzo zadowolonym posiadaczem intel hd 4000 który bez problemu radzi sobie z windowsem jak również z wieloma mniej wymagajacymi grami. Swoją droga jestem pełen podziwu dla Intela jak zdołał upchnąć grafike w procesorze który sam jest mniejszy niż wcześniejsze. Oczywistym jest, że do wymagających zadań jak rendering 3d i nowoczesne gry niezbędna jest potężna karta graficzna. Używanie czegokolwiek posiadającego większą moc obliczeniową od ekranu miksera, lodówki czy nowoczesnego kalkulatora dla gry z 1998 roku to jak strzelanie z RPG do piechoty. Zobaczycie jakie dopiero będą problemy na urządzeniach mobilnych jeżeli przyznali: "są pewne komplikacje na androidzie". Może kogoś to zaciekawi ale czytałem, że istnieje emulator umożliwiający pracę infinity engine na nowych smartfonach.

  • vibovitvibovit Member Posts: 12
    Ludzie pokupowali laptopy z Biedronki i teraz płaczą że im gra nie chodzi, skoro laptop NIE był przeznaczony przez producenta do grania (zintegrowany intel to karta do pupitu windowsa), to znaczy że grać się na nim nie da, no może w angry birds. Wychodzi ludzka niewiedza i ślepa moda na laptopy ;)

  • dEUSdEUS Member Posts: 16
    edited December 2012
    Vibovit, no cóż serio to albo jesteś ignorantem albo nie czytasz ze zrozumieniem. Tak trudno zrozumieć , że informacja o niekompatybilności sprzętu została dodana po czasie zakupu? Serio w biedronce są laptopy? Z tego to się naprawdę uśmiałem " ślepa moda na laptopy ;)" :) kozak z Ciebie

    DasieqMichal
  • soulafein83soulafein83 Member Posts: 28
    Wybran said:

    Może kogoś to zaciekawi ale czytałem, że istnieje emulator umożliwiający pracę infinity engine na nowych smartfonach.

    Może Cię to zdziwi, ale istnieje ;) Nazywa się GemRB i grałem na nim przez jakąś chwilę w Baldura na Samsungu Galaxy Tab. Co prawda interfejs zupełnie niedostosowany do tabletów ale dało się grać. Poczekam na wersję na Androida :)

    Z czystej ciekawości włączyłem dziś Vistę i poustawiałem zgodność, dopisałem w Baldur.ini OpenGL =1 i w sumie teraz da się grać normalnie. Nie jest to szybkość jak na Linuksie (no i jeszcze filmy tną) ale widzę progres. Jeśli progamiści tak szybko będą pracować to już za tydzień skonwertują grę do 3D ;) :P

  • soulafein83soulafein83 Member Posts: 28
    Z nowosci - gra z pewnoscia dziala na (X)ubuntu 12.10 z mesa 9.0 i Wine 1.5.18 bez zadnych problemow i bez cracka

  • viaderviader Member, Translator (NDA) Posts: 875
    edited December 2012
    @soulafein83 działa launcher? Czy może gra nie ma już DRM?

    W każdym bądź razie to świetnie w końcu jakiś postęp. Podobno mieli udostępnić narzędzie do zmiany interfejsu, albo coś mi się przestawiło. Ktoś coś wie o tym?

    Tak nawiasem mówiąc rzeczywiście ruszyli z poprawkami pełną parą. Wygląda na to, że już naprawili ustawienie ilości klatek w baldur.ini tylko nie wiem czy weszła już aktualizacja do orginału.

  • soulafein83soulafein83 Member Posts: 28
    viader said:

    @soulafein83 działa launcher? Czy może gra nie ma już DRM?

    W każdym bądź razie to świetnie w końcu jakiś postęp. Podobno mieli udostępnić narzędzie do zmiany interfejsu, albo coś mi się przestawiło. Ktoś coś wie o tym?

    Tak nawiasem mówiąc rzeczywiście ruszyli z poprawkami pełną parą. Wygląda na to, że już naprawili ustawienie ilości klatek w baldur.ini tylko nie wiem czy weszła już aktualizacja do orginału.

    Nie, launcher nie dziala. Gra dziala na podanej wyzej konfiguracji po odpaleniu baldur.exe. Nie wiem na jakiej zasadzie (usuneli DRM?) ale dziala. Ale na Ubuntu 12.04 juz nie (moze chodzi o nowsza wesje mesa) - sprawdzone osobiscie.

  • viaderviader Member, Translator (NDA) Posts: 875
    Czyli wywalili DRM, hurra! :)

  • vibovitvibovit Member Posts: 12
    dEUS said:

    Serio w biedronce są laptopy? Z tego to się naprawdę uśmiałem " ślepa moda na laptopy ;)" :) kozak z Ciebie

    Chodziło mi o ludzi co kupują do domu lapka i stawiają go na biurku, mają 3x gorszy sprzęt za tą samą cene co normalny komputer ;) ale "jestem nowoczesny, mam laptopa", znam takich ludzi.

  • SheeShee Member Posts: 139
    @vibovit Stacjonarnego na uczelnie nie przyniesiesz ;/ Laptop to nie moda, raczej wygoda, uwierz mi komputer poza domem też jest potrzebny, np. na studiach czy w pracy... A mieć 10 komputerów to też bez sensu...

  • WybranWybran Member Posts: 162
Sign In or Register to comment.