plusy i minusy BGEE
pomyślałem że warto założyć temat w którym panowałby zasada że każdy w tym poście kto miał do-czynienia z grą, bądź widział jakieś jej fragmenty dajmy na to: materiały video, zostawi post w którym w elegancki sposób wyrazi swoje zdanie na temat gry:
+ lepsza rozdzielczość, i jakość grafiki niż w pierwowzorze (bez potrzeby instalowania modów które czasami grę zawieszały)
+ to w końcu Baldurs Gate
- uboga liczba opcji
- limit 30FPSów
- odgrzewany kotlet (spodziewałem się czegoś więcej)
+ nadzieja na nowe questy w DLC
+ lepsza rozdzielczość, i jakość grafiki niż w pierwowzorze (bez potrzeby instalowania modów które czasami grę zawieszały)
+ to w końcu Baldurs Gate
- uboga liczba opcji
- limit 30FPSów
- odgrzewany kotlet (spodziewałem się czegoś więcej)
+ nadzieja na nowe questy w DLC
0
Comments
+ szybkie wczytywanie lokacji
+ szybkie zapisywanie/wczytywanie gry
+ ikonki czynności przy portretach NPC-ów
+Tutorial
- Opcja Napisy/dialogi nie zaimplementowana
- Kółka pod postaciami w kolorach ubrań...
- Problemy techniczne
Czy jest coś lepszego w tej wersji niż w TuTu, czy BGTrilogy za co warto było zapłacić 60z? (pomijam samouczek i BlackPits)
+muzyka - przepiękne masteringi/remixy!
+Dziennik - jak naprawią bugi z nie działającym scroll wheelem to będzie extra
+Nowe NPC - no! To jest jakość w porównaniu do NPCów z modów(jedynie chyba Soulfein dorównuje jakością)
+Nowe UI w ekwipunku
+Nowe przedmioty
+kompatybilność z niektórymi modami(jak BG tweaks)
-zabezpieczenie DRM w postaci launchera zbudowanego na .NET Framework - cytując jednego internetowego gwiazdora: "WHAT WERE THEY THINKING?!". Nie dość, że BG:EE zostało skraczone day 0 to legalni użytkownicy muszą cierpieć z pieprzonym DRM. Mam nadzieje, że zostanie to usunięte w przyszłych łatkach. Obiecali brak jakiegokolwiek DRM, a tu takie cudo. Fu śmierdzi na kilometr! Wstyd!
-niezliczone małe acz denerwujące bugi BG:EE jak NPC'owe kółeczka pojawiające się podwójnie itp
-kiepska wydajność na maszynach z grafiką intel'a na systemie windows
Ogólnie jestem zadowolony aczkolwiek nie poleciłbym tego nikomu kto już posiada gry z przed lat
Może to dlatego, że strażnicy Cię łapią albo NPCe? Zapisuj grę przed każda kradzieżą i wczytuj jak Cię złapią. Q - szybki zapis, L - szybki wczyt... no albo graj złą drużyną!
+poprawiona grafika
+interfejs
+ikona szybkiego zapisu
+wygląd ekwipunku
+stary dobry Baldur
-brak konfiguratora
-limit 30fps bez możliwości zmiany
-troszkę bezsensowna możliwość zoomu
-skrócone intro (ale samo wykonanie jest ok)
Wczoraj miałem trochę czasu na pochodzenie sobie po Candlekeep. Powrót do domu o później godzinie i zmęczenie nie pozwoliły mi na dłuższe posiedzenie.
Denerwujące także jest to, że twojego ekwipunku też nie scrolluje przy zakupie/sprzedaży u handlarza. Handlarza okienko scrolluje bezbłędnie. Nie mam pojęcia jak mogło to ujść uwadze w playtestach. Wszystko możesz skonfigurować w pliku ini zlokalizowanym w c:\user\Moje Dokumenty\Baldur.
Aczkolwiek zgadzam się, że brak konifguratora to ból w zadku.
+ rozdzielczość
+ Animacje
+ Dorn (genialna scena wtedy gdy spotykamy go pod kopalnią, genialny głos mega klimatyczna broń)
+ dziennik
+ nowy Interface
+ Nowe portrety (komu sie nie podobają i mówi że nie klimatyczne to chyba go drze flakami)
- Nie działa wielu osobom wiele problemów
- To wciąż zdaje się wersja beta
- Brak opcji
- Polonizacje trzeba zrobić samemu jeśli to zrobimy wykrzaczy się nam update w przyszłości !!!!!!!
- 30fosów
Podsumowując daje grze 6/10 aczkolwiek gra się naprawdę mega przyjemnie i im dłużej gram tym bardziej jestem zadowolony
U mnie dub pl działa dobrze, a po oficjalnej premierze zainstaluję grę od nowa i tyle...
@Lucky mi nie zjadło żadnych nerwów. Wszystko poszło gładko. :P
Minusy:
- dźwięk się chrzani co jakiś czas
- ostrość a raczej jej brak jeśli idzie o GUI i zwłaszcza część tekstów - w zasadzie przestałem czytać cokolwiek, bo mnie od tego bolą oczy. Podobnie jak od patrzenia na ikonki interfejsu
Plusy:
+ możliwość wyłączenia gejowskich kółeczek