@PhoenixDown Znam sposób na pomienięcie DRM, napisz do mnie na PM, przetestujemy czy zadziała.
Oho. No ja sposób też znam i nie jest do końca legalny(bez niego nie udało by się odpalić BG:EE na linuxie/wine), a więc wolałbym aby to twórcy go pominęli w następnych buildach. Myślę i mam nadzieje, że chłopaki z Overhaul widzą jaka to głupota.
Jedyna wada to, że ten sposób wymaga uruchomienia launchera (na linuksie nie zadziała). Trzeba włączyć launchera, zalogować się i wyeskportować z rejestru HKEY_CURRENT_USER\Software\BeamDog\Player\1.0 wpis user. Pod dowolną nazwą, najlepiej umieścić sobie w katalogu z bg.exe. Teraz jeżeli dostaniemy wiadomość 'You have signed out..." Można uaktualnić ten wpis i wiadomość ta już się nie pokaże. Więc da się z 1 aktywacją grać cały czas, chociaż znów niepotrzebne pewnie kombinowanie. Mi się przydało bo miałem neta strasznie rzadko i ten błąd irytował. Jeżeli ktoś chce może napisać o tym na generalu, może zrezygnują z DRM ogółem...
@upi00r, używanie TABa to standard, zawsze z tego korzystałem żeby zobaczyć co mogę podnieść/otworzyć, balansu gry mi nie zniszczyło. Jeżeli grasz bez solucji to i tak musisz przejść całą lokację by znaleźć te ukryte przedmioty. A jak dalej za łatwo, to zawsze masz zmianę poziomu trudności.
@Etamin – co do tego wykrzaczania przez polonizację… nic się nie wykrzaczy, w sensie że nie zepsuje na amen. Trzeba jednak rzeczywiście zrobić backup podmienionych plików (sprawdzałem na swojej becie i mi wszystko wywaliło).
@Etamin – co do tego wykrzaczania przez polonizację… nic się nie wykrzaczy, w sensie że nie zepsuje na amen. Trzeba jednak rzeczywiście zrobić backup podmienionych plików (sprawdzałem na swojej becie i mi wszystko wywaliło).
Mi jak na razie wszystko działa bez zarzutu, tyle że nie zrobiłem backupu. Ale tym będę się martwił w następnym tygodniu jak patche zaczną wychodzić. Najwyżej jeszcze raz ściągnę te 1.8 GB.
Zaczynam się już gubić, należy zrobić backup angielskich tlk, które zostały skasowane i podmienione na polskie, a które należy wgrać z powrotem przed aktualizacją? Czy może kopie zapasowe polskich tlk, którymi podmieniamy, a które zostaną usunięte w czasie aktualizacji?
@Grieg aktualizacja gry powoduje usunięcie wszystkich dodatkowych/zmodyfikowanych plików w folderze z grą, czyli nasze zmodyfikowane dialog.tlk oraz cały folder override. Trzeba te pliki skopiować w bezpieczne miejsce, w przeciwnym razie trzeba będzie je ponownie pobrać.
Nie trzeba przywracać angielskich plików ani niczego takiego, gra zostania po prostu przywrócona do „gołej postaci”, nawet jeśli zabrakłoby istotnych plików.
Tylko jak już wyjdzie patch wspierający lokalizacje, to te foldery i tak już nam nie będą potrzebne. Myślałem, że stare tlk będą potrzebne i je trzeba zachować.
ludzie ratujcie, dlaczego punkty życia przyznawane są LOSOWO? jak to zmienić? i jak to działa? bo po pojawieniu się znaczka AWANSU ZAWSZE jest ta sama liczba punktw życia po awansie, NIEKONIECZNIE MAKSYMALNA!
Największy minus to brak możliwości uruchomienia gry (laptop ze zintegrowanym intelem) Na temat plusów się niestety nie wypowiem Jadę dzisiaj po stacjonarnego kompa, zobaczymy czy zadziała.
Ja gram na "środkowym" poziomie trudności i są losowo. Nie wiem jak jest z niższymi - będę musiał sprawdzić przy najbliższym awansie. W opisie trudności jest info, że "środek" odpowiada oryginalnym zasadom z BG1, tylko z tego co pamiętam, to w oryginale dostawało się maxa dla pierwszych trzech poziomów... a tutaj jest tylko dla pierwszego levelu.
Comments
Nie trzeba przywracać angielskich plików ani niczego takiego, gra zostania po prostu przywrócona do „gołej postaci”, nawet jeśli zabrakłoby istotnych plików.
Na temat plusów się niestety nie wypowiem
Jadę dzisiaj po stacjonarnego kompa, zobaczymy czy zadziała.
Ale tylko w dzienniku (edit)
@fridek
U mnie to wygląda tak: http://imageshack.us/photo/my-images/854/baldur2012120109315813.jpg/. Wydaje mi się, że to tak będzie narazie wyglądać dla monitorów niepanoramicznych.