Skip to content

Pillars of Eternity 2: Deadfire

MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
Dnes oznámeno:

http://nichegamer.com/2017/01/26/pillars-eternity-2-deadfire-announced-crowdfunded-via-fig/

A bude se nakonec jednat o přímé pokračování a bude možné využít final save z jedničky.

Comments

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Ačkoliv miluju 90% izometrických RPG, tohle tentokrát vynechám.
    PoE byl pro mě pouze betatest pro skvělé Tyranny :)

    P.S.
    https://www.kickstarter.com/projects/stoic/banner-saga-3
    (Dle mého) Mnohem zajímavější projekt...
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    No, ono Tyranny bylo v reálu spíš tak trochu betatest pro PoE 2 :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Mirak said:

    No, ono Tyranny bylo v reálu spíš tak trochu betatest pro PoE 2 :)

    No, pokud v PoE 2 kompletně (tak jako v Tyranny) předělají bojový a zkušenostní systém na něco rozumného. Zruší třídy postav a rozdělování skilů. Změní systém vytváření postavy a přijdou s dobrým příběhem, smysluplnými společníky a rozhodnutími které mají smysl, tak si to možná zahraju :smiley:

    Ale pak bych tomu asi mohl začít říkat spíše Tyranny 2, než PoE 2 :smiley:
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Jednoho to docela láká si zahrát Jedničku a se všemi DLC's, by si pak uchoval savy pro Dvojku ... ;-)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    @Edvin

    Bojový systém je super, je komplexnější a náročnější na mikromanagement, ale pro mě osobně to byl krok správným směrem. Přirozeně, určitá vylepšení nutná budou (napadá mě lepší zobrazení stackování bonusů), ale taktické prvky typu engagement, per rest/per encounter schopnosti a další doufám zůstanou.

    Ústřední příběh je velmi dobrý, možná ne úplně nejpovedeněji převedený z papírového scénáře do hry, ale dobrý i přes pomalejší tempo prostě je. BTW. skoro u všech mých nejoblíbenějších RPG je ústřední příběh sice důležitou součástí, ale rozhodně ne tou nejdůležitější a nejzábavnější (BG2, Fallout 2 nebo Arcanum), pro PoE to platí taky. Je vidět, že v mnoha věcech se poučili už v datadisku White March, kde ten ústřední příběh a tentokrát i vyprávění prostřednictvím hry je už zpracovaný mnohem, mnohem líp a to včetně fantastického závěru.

    Systém dialogů je pak absolutně nejlepší, jaký jsem ve hrách viděl (promítnou se tam rasa, background vaší postavy, povolání, vlastnosti, skilly, vyznání, pověst... - tj. opravdu hráč opravdu zažívá "role-playing") ale chce to mít opravdu vysokou úroveň znalosti angličtiny a trpělivost, jinak si to člověk nikdy neužije a bude z toho otrávený (imho i tvůj případ, vzhledem k tomu, že jsi nedávno psal, že jsi příběh vlastně ani moc nepochopil :smile: ).

    Nesmysluplní společníci? Blábol. Už dlouho jsem neviděl tak zajímavé a originální společníky jako třeba Grieving Mother, Durance nebo Devil of Caroc. Většina z nich má i dost zdařilé a netradiční questy, jejichž rozřešení jdou dost proti proudu klasickým RPG (zde vidím jediný kámen úrazu, protože ne vždy je to vyústění questu IMHO úplně uspokojivé pro hráče - např. Pallegina nebo Aloth, ale jindy zase naprosto udeří hřebíček na hlavičku - Grieving Mother, Sagani, Hiravias, Zahua...)

    Že tam nejsou rozhodnutí, která mají smysl? Další blábol. Jistě, pokud to chceš srovnávat s Tyranny, tak ano. Ale v porovnání s Tyranny v tomhle ohledu ztroskotá prakticky každé RPG, ale Tyranny je na systému game-changing rozhodnutí prakticky postavená. Ale malých i velkých rozhodnutí je v PoE spousta a mnoho z nich má kurevský vliv na celou Eoru a ty rozhodnutí zůstanou i ve final savu a promítnou se do dvojky.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2017
    @Mirak
    No, očividně ti ta zmatená směsice nesouvislých dialogů dávala větší smysl než mě, takže mohl by jsi mě prosím jednoduše osvítit odpovědmi na 3 otázky?

    a) Co jsou vlastně ti Watcheři?
    b) Jak vznikají? (Pokud je odpověď "Musíš být vyvolený, tak tento bod můžeš přeskočit")
    c) Jaké mají praktické využití pro společnost?

    Dále:

    1) Co se týká bohatých dialogů, komentářů a rozdílného vlivu na společníky, tak se PoE s Tyranny nedá srovnávat. Tyranny mělo jedny z nejlépe řešených společníků co jsem kdy viděl a to srovnávám s hrami jako BG, Fallout, Kotor, Dragon Age (pouze jednička) a Mass Effect (pouze dvojka).

    2) Příběh Tyranny byl jeden z nejzajímavějších a hlavně nejoriginálnějších příběhů za posledních 15 let. Co jsem pochopil z příběhu PoE, tak jsem další vyvolený, který má spasit svět před velkým zlem...

    3) PoE mělo neuvěřitelně nevyvážená povolání. Většina povolání byla k ničemu (třeba moje roguna s dvěma mečmi vydržela naživu vždy jen pár vteřin) a jediné dvě neuvěřitelně přesílená povolání byla nesmrtelný bojovník tank a vše zabíjející AoE mág. Dosah a množství mých kouzel bylo vážně na hlavu, měl jsem plošňáky o tak velké rozloze, že mi jejich použití nejen přitáhlo 2 další skupiny nepřátel, které jsem ani neviděl a na které jsem ani nemířil, ale byl jsem je také schopnen zabít dřív než se vůbec dostali do zorného pole mojí mapy. Co se týká tanka, tak ten mi i v raných stádiích hry dokázal většinů bojů sólovat sám i když mu to trvalo příšerně dlouho. Oni ho prostě nedokázali zabít. Sám se léčil rychleji, než než mu ubírali HP.

    4) Celkově mi ten systém statů neseděl. Je to hodně vzdálené věcem které znéme třeba z BG a ostatních RPG a dle mého to nijak zvlášť dobře nefunguje. Myslím, že to co udělali se stejným enginem v Tyranny, je mnohem rozuměji sestavený systém.

    5) Craftování kouzel v Tyranny je opět jeden z nejoriginálnější a nejlépe fungujících systém co jsem viděl za HODNĚ dlouhou dobu. Já tomu prostě nedokážu nic vytknout, je to prostě perfektně vyladěné.

    6) Jediná věc co hovoří ve prospěch PoE je herní doba, ale Tyranny má zase mnohem větší mírů znovuhratelnosti a narozdíl od PoE není tak příšerně lineární (sem tam jsi sice měl 2-3 možnosti, ale ve výsledku na tvém rozhodnutí stejně nezáleželo, nebo byly téměř všechny výsledky totožné).
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    a) Jedinci, kteří vidí v ostatních lidech historii nebo lépe řečeno vzpomínky jejich duší a můžou s duší cizích bytostí komunikovat a manipulovat. Když kith (člověk, elf, orlan atd.) nebo třeba i zvíře umře, tak se jejich duše pravděpodobně přenese do "Beyond the Shroud" říše jednoho z bohů (např. válečník k Magran, lovec ke Galawainovi atd.). Příslušný bůh poté umístí duši na Berathovo kolo, odkud duše putují zpátky do nově narozené živé bytosti (do které, to už je závislé zřejmě na kombinaci karmy předchozího života a boží vůli).

    b) Buď prostřednictvím cílených pokusů s pomocí animancy (tak se jmenuje věda zabývající se dušemi) nebo jako následek nějaké nehody. To se přesně stane hráči, když Thaos provádí rituál, kterým aktivuje tu engwithanskou stavbu na začátku hry (která slouží k uvěznění duší). To, že to postihlo zrovna hráče je pravděpodobně z toho důvodu, že hráčova duše v minulosti znala Thaose. To, že se někdo stane watcherem má často i nemilé následky. Jeho vlastní duše je totiž "probuzena", což často vede až k šílenství (viz bývalý lord Cad Nua Maerwald).

    c) Duše může zestárnout, roztříštit se nebo třeba zůstat uvězněna na Eoře i po smrti těla. Watcheři tedy např. vidí duše, které se po Eoře volně pohybují a můžou jim pomoct dostat se do zpátky do cyklu Beyond -> Berathovo kolo, u roztříštěné duše mohou pomoci spojit fragmenty zpět atd. Vzpomínky duše mají v mnoha případech neblahý vliv a to i na lidi, jejichž duše probuzena není, Watcher jim v těchto záležitostech může být nápomocen. Watcheři samozřejmě nemusí být dobrého přesvědčení, tudíž můžou v lidech třeba kvůli vlastnímu prospěchu probudit latentní osobnosti, kterými duše v minulosti disponovala (aniž by si to člověk uvědomil).

    1) Hrál jsem se prakticky se všemi společníky, dialogů mezi tebou i mezi nimi je spousta, questy jsou na vysoké úrovni. Jen proto, že nejsou tak dobré jako v BG2 nebo v PST neznamená, že by byly špatné. Já si to v tomhle směru užil moc a moc. Znovu opakuju, třeba BG2 má skvělé společníky a je to zlatý standard, ale žádný z nich není tak zajímavý a originální jako Grieving Mother, Durance, Zahua nebo Devil of Caroc.

    2) Znova. Herní doba. Tyranny je velmi dobrá v tom co dělá, ale je to výrazně menší projekt, který si může ve své délce dovolit vsadit vše na ústřední příběh a mega reaktivitu velkých rozhodnutí. BG2, Fallout 2 a PoE naráží v ústředním příběhu na stejný problém a to je jeho tempo. Hráč valnou část hry úplně nereálně ignoruje ústřední příběh ve prospěch sub-questů, jenom aby se k němu pak jakoby mimochodem vrátil :)

    3 a 4) Nevím, hrál jsem to až v dubnu 2016 po všech patchích, které přinesly výrazné změny v balancu hry, povolání a soubojů a co jsem četl, tak to bylo potřeba. Obecně je v komunitě za nejsilnější povolání považovaný kněz, takže těžko říct :) Přijde mi spíš, že Obsidian ne úplně transparetně dokázal hráčům ukázat, co přesně které vlastnosti dělají a jak co funguje a z toho pak pramenila v mnoha případech frustrace. Ona síla, odolnost, obratnost atd. jaksi dělají úplně něco jiného než v BG, což asi spousta lidí nečekala. Pokud budeš v PoE vytvářet stejné povolání stejným způsobem jako v BG, tak bude prostě neefektivní. Neřekl bych ale že ten systém je v jádru špatný, mě začal bavit v momentě, kdy jsem se to naučil dobře ovládat a pochopil jeho mechaniku.

    5) Mně osobně nebavilo craftování v žádné hře snad vyjma Arcana.

    6) Lineární? Oproti čemu? Tyranny? No ok, ale prostě viz výše. Snad všechny questy od těch menší po ty větší mají víc řešení, takže to prostě ani není pravda :) Míru znovuhratelnosti to má úplně stejnou jako BG.

    Na závěr: Josh Sawyer a zbytek Obsidianu rozhodně nemají pocit, že by stvořili dokonalou hru, naopak se spoustu věcí i přes obrovský úspěch PoE spokojení nebyli a dost věřím tomu, že se to do dvojky promítne. PoE 2 má fantastickou premisu, navíc podobně jako BG2 se přenese do exotičtějších lokací a jako stronghold bude údajně sloužit pirátská loď :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Mirak
    a) , b) , c)

    Jo, tak jsem to při hře pochopil správně, ale myslel jsem si, že je v tom něco víc.
    Watcher je vlastně něco jako budhistický kněz :smiley:
    Mě to ale prostě nepřijde zajímavé...

    Kdyby to nebyl Watcher, ale třeba Keeper of Souls a měl by vyšší schopnosti co se týká manipulace s dušema (například schopnost nějakou uvěznit třeba do krystalu a pak ji použít k výrobě zbraní, nebo schopnost duše pohlcovat čímž by by si mohl postupně odemykat nějaké speciální talenty) tak to by bylo něco jiného.

    Co se těch patchů týče, tak jsem vážně hrál hru chvíli po vydání (došel jsem cca do 3/4 hry a odinstaloval jsem to chvíli po příchodu do takové velké barbarské vesnice. Ale měl jsem projitý celý dungeon pod pevností, maximální lvl se všema postavama a nejlepší možné vycraftované zbraně a zbroje) a balanc byl opravdu tragický...
    Mirak said:

    Znovu opakuju, třeba BG2 má skvělé společníky a je to zlatý standard, ale žádný z nich není tak zajímavý a originální jako Grieving Mother, Durance, Zahua nebo Devil of Caroc.

    Všechno co jsi řekl dokážu pochopit a s většinou i docela souhlasím, ale za tuhle větu by jsi měl být ukřižován. Třeba Minsc, Edwin, Jan nebo Viconia je hravě strčí do kapsy. (Durance nebyl špatný, šlo poznat že ho stvořil Chris Avellone, ale mimo něj na mě nikdo ostatní žádný velký dojem neudělal)

    Na závěr: Josh Sawyer a zbytek Obsidianu má můj dík za stvoření dobrého enginu, který se hodí pro novou generaci izometrických RPG. Nejsem si jistý, jak moc velké změny můžeme čekat, když je možné importovat postavu z PoE 1.

    P.S.
    Opravdu si myslíš, že příběh v PoE byl vážně kvalitní?
    Mě přišel strašně nudný, zdlouhavý a bez zajímavých zvratů.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Sice ti asi neřeknu z hlavy přesný situace, ale rozhodně jsou tam chvíle, kdy můžeš duše uvěznit nebo zničit. Navíc datadisk přidal (i do základní hry) soul-bind items, u kterých musíš splnit určitý požadavky nebo questy a tím je vylepšuješ (např. zabít počet určitých nepřátel, draka atd), ale můžeš tak činit jen v případě, že je připoutáš k duši jedné ze svých postav.

    Tvůj návrh by z hlavní postavy činil defaultně zápornou, to by moc nefungovalo. Nicméně podobnými schopnostmi disponuje právě Thaos.

    Ale já nepíšu, že jsou lepší nebo lépe napsané, píšu, že jsou zajímavější a originálnější. Jan je určitě jedna z mých nejoblíbenější postav v BG2, ale je vlastně originální a vymyká se něčím od běžných gnómů ve Forgotten Realms? IMHO je to naprosý archetyp. Po Drizztovi už nebude žádný temný elf na povrchu ve FG extra originální, promiň Viki :) Edvin je výborně a vtipně napsaný řadový mág červených čarodějů z Thaye. A Minsc? Tak samozřejmě Minsc je naprostý unikát, tady se nehádám :)

    Ano, myslím si, že ústřední příběh okolo Waidwen's legacy je kvalitní. Nicméně si zároveň myslím, že subquesty, universum Eory a ústřední příběh White March jsou zpracovány líp.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Mirak
    No, možná tomu někdy v budoucnu dám opět šanci...
    Třeba Newerviter Nights 2 byla po příběhové stránce taky kolosální sračka ( vyvolený hrdina sirotek s kouzelným mečem zachraňuje svět před temným králem :D ), ale příběh v datadisku byl skvělý.
    Mirak said:

    Tvůj návrh by z hlavní postavy činil defaultně zápornou, to by moc nefungovalo. Nicméně podobnými schopnostmi disponuje právě Thaos.

    Jenom proto že takovou moc máš, tak to nutně neznamená že ji musíš používat.

    Představ si, že na nějakém místě straší zbytky nějaké zatoulaná duše a ty by jsi si mohl vybrat, jestli jí chceš zapudit, odeslat zpátky do velkého kola nebo jí pohltit a tím sám sebe posílit. Samozřejmě by to muselo mít i svou stinnou stránku. Mohly by ti začít rudě zářit oči a po těle by se ti objevily zářivé rudě pulzující žíly, takže by se s tebou někteří lidé odmítali bavit a někteří společníci by od tebe odešli, protože by nechtěli cestovat s takovou zrůdou jakou jsi se stal. Ale naopak by se tím otevřely úplně nové dialogy se záporáky. To by bylo hned zajímavější a hlavní hrdina by alespoň neměl tak ubohé speciální schopnosti.

    P.S.
    Jestli je Jan v něčem originální?
    No, je to notorický lhář, nenapravidelný tuříny posedlý darebák a bývalý Bůh :smiley:
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Tak základní kampaně jsou bída jak v NWN1, tak v NWN2 (který jsem teda kdysi napoprvé ani nedohrál, takže si to stejně budu někdy dávat znovu a pak se prokoušu k datadiskům).

    Nejsem si jistý, jestli v některých případech skutečně nemůžeš cizí duši pohltit. Mám neodbytný pocit, že určitě ano, ale byly to pravda jen zcela ojedinělé případy. V samotném závěru pak samozřejmě s dušemi operuješ ve velkém, ale to nemá smysl prozrazovat.

    Takže dle tvýho návrhu může být Watcher vlastně Jedi nebo Sith. Ok :) Tady se spíš neshodnem, netvrdím, že tvůrci v některých případe nemohli přijít se zajímavějším využitím Watcherových schopností v rámci hry, ale to co navrhuješ ty už mi přijde zbytečně přehnané. Zůstal bych u high fantasy ve stylu BG s tím, že hlavní hrdina je sice výjimečný, ale spíše dějově, než v soubojích. Ale souhlas, že např. bojové vlastnosti Watchera mohly být výraznější.
  • DudoDudo Member Posts: 361
    edited January 2017
    ako citam, tak s v PoE dobre vyznate. Chcem vas poprosit, ak by ste mali niekedy trocha casu, tak nenapisete sem nejake tipy a triky, ako funguje mechanizmus bojov alebo nieco podobne? Skusal som to hrat, ale este v eng jazyku a to bolo na prd, nedokazal som pochopit princip kuziel atd... Viem ze by uz coskoro mala vyjst kompletna cestina, tak mi to snad uz pojde, ale aj za vase tipy by som bol rad. Vdaka
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Já nevím, co v tomhle případě radit. Hra už má podle mě dost komplexní hint system a každý atribut/statistika/vlastnost je dobře popsán.

    Mechanismus funguje v jádru stejně jako v BG (real time + pauza), ale jde víc do hloubky. Jakmile se treba s někým pustíš do souboje tváří v tvář, tak nemuzes jen tak beztrestně odbehnout jako v ostatních IE hrách, ale nepřítel dostane ještě jeden úder zdarma s masivním bonusem k poškození. Speciální schopnosti se dělí na per rest/per encounter, tj. per rest jsou schopnosti, které stejně jako v BG můžeš pouzit jednou a pak až po odpočinku. Per encounter pak jedenkrát během souboje.

    Hra totiž nedovoluje naboostovat se před soubojem, teprve až začne souboj, tak můžeš sesílat většinu kouzel a využívat většinu schopnosti.

    Hra taky rozděluje bojovou staminu a celkové zdraví. Staminu je takové krátkodobé zdraví a doplní se na maximum po každém souboji. Tudíž je potřeba hlídat oba ukazatele.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Třímilionový stretch goal pro PoE II jsou romance, respektive hlubší vztahy mezi jednotlivými postavami. Ten popsaný systém je pěkně vymyšlený.
Sign In or Register to comment.