Sorki U mnie działa, tzn. działało wczoraj wieczorem bo dopiero wróciłem z pracy i zasiądę na dzisiejszą sesyjkę. Gra się włączyła, chodziła i ogólnie OK, poza tym, że mam angielski, a po wybraniu polskiego nie miałem audio, ale to już się wałkuje na innych tematach i czekam po prostu na łatkę.
Nie bawię się w ściąganie i podmienianie plików, więc innych problemów na razie nie zauważyłem. Grafika OK (oprócz pikselków), płynność OK. Bardzo współczuję Wam wszystkim, którzy doświadczają problemów i mam nadzieję, że szybko się rozwiążą.
Seems a few people were already asking about it, so here's how to make custom portraits show up in BG:EE
1) Go to your User(s) folder. You know, the one that has My Pictures, My Music and so on. Look for My Documents, then Baldur's Gate - Enhanced Edition.
2) There you create a folder called Portraits (with a capital P), and that's where you placed your custom portraits. Mind that the dimensions are different now:
Large: 210x330 (not really necessary, so don't worry if you don't have it) Medium: 169x266 Small: 54x84
Now you will notice that when choosing your portrait, a CUSTOM button appears right beneath the portrait you're currently seeing.
Also remember that file names cannot have spaces, need to be 8-chars long at maximum, and also require the letter S, M or L, according to their size. Ex;: xxxL.bmp, xxxM.bmp, xxxS.bmp
And yeah, they have to be bitmaps.
EDIT: I was ninja'ed by several people on other topic, so don't thank me! This is just for future reference.
1) Idź do folderu Moje dokumenty i odszukaj folder Baldur's Gate, u mnie to jest: E:\Documents\Baldur's Gate - Enhanced Edition 2) W tym folderze stwórz podfolder Portraits (z dużej litery). Tutaj wrzucasz portrety. Muszą mieć wymiary takie albo takie albo takie: Large: 210x330 Medium: 169x266 Small: 54x84
nazwy pliku z portretem muszą być krótkie (do 8 znaków) i bez spacji i jakiś dziwnych znaków #)(@*#. Musza zwierać na końcu literę S,M lub L. Np. xxxL.bmp, xxxM.bmp, xxxS.bmp i to muszą być pliki .bmp
Kiedy jesteś w grze, przy wyborze portretu pojawi się przycisk CUSTOM
mam problem, gra nie uruchamia mi się, zmiany zgodności nic nie dają, po włączeniu pokazuje się biały ekran i info że program przestał działać, mam kartę graficzną mobile intel chipset 945 express family wersja ster. 8.15.10.1930 jest to laptop dell, czy uda się jakoś urichomić BGEE?? dzięki
u mnie intel chipset 965 i chociaz sie uruchamia to w praktyce nie da sie grac, tak jest pokrzaczona. Nie pomaga wymuszenie OpenGL w wersji 1, ani tryby zgodnosci.
Comments
Kocham cie, uruchomilo cie po tych ustawieniach, ale mam nadzieje ze bedzie latka bo inaczej to masakra
Nie bawię się w ściąganie i podmienianie plików, więc innych problemów na razie nie zauważyłem. Grafika OK (oprócz pikselków), płynność OK. Bardzo współczuję Wam wszystkim, którzy doświadczają problemów i mam nadzieję, że szybko się rozwiążą.
Seems a few people were already asking about it, so here's how to make custom portraits show up in BG:EE
1) Go to your User(s) folder. You know, the one that has My Pictures, My Music and so on. Look for My Documents, then Baldur's Gate - Enhanced Edition.
2) There you create a folder called Portraits (with a capital P), and that's where you placed your custom portraits. Mind that the dimensions are different now:
Large: 210x330 (not really necessary, so don't worry if you don't have it)
Medium: 169x266
Small: 54x84
Now you will notice that when choosing your portrait, a CUSTOM button appears right beneath the portrait you're currently seeing.
Also remember that file names cannot have spaces, need to be 8-chars long at maximum, and also require the letter S, M or L, according to their size. Ex;: xxxL.bmp, xxxM.bmp, xxxS.bmp
And yeah, they have to be bitmaps.
EDIT: I was ninja'ed by several people on other topic, so don't thank me! This is just for future reference.
http://forum.baldursgate.com/discussion/2672/custom-portraits-and-sound-sets#latest
====================================================
W języku Słowian to będzie mniej więcej tak:
1) Idź do folderu Moje dokumenty i odszukaj folder Baldur's Gate, u mnie to jest: E:\Documents\Baldur's Gate - Enhanced Edition
2) W tym folderze stwórz podfolder Portraits (z dużej litery). Tutaj wrzucasz portrety. Muszą mieć wymiary takie albo takie albo takie:
Large: 210x330
Medium: 169x266
Small: 54x84
nazwy pliku z portretem muszą być krótkie (do 8 znaków) i bez spacji i jakiś dziwnych znaków #)(@*#. Musza zwierać na końcu literę S,M lub L. Np. xxxL.bmp, xxxM.bmp, xxxS.bmp i to muszą być pliki .bmp
Kiedy jesteś w grze, przy wyborze portretu pojawi się przycisk CUSTOM