Skip to content

Off Topic

12628303132

Comments

  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    … a kdyby nebyly překlady her do češtiny, tak by chudák @Edvin přišel o "práci" a buďto by se nudil, nebo by pařil hry o to více a častěji než doposud a užil by si větší zábavu, když by nemusel celé večery a noci trávit překládáním bichlí textů do češtiny … ;)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Tak zrovna u House jsem taky začínal u dabingu a někdy po první řadě jsem pak přešel na originál. Dabing byl jakž takž, ale lepší zážitek jsem díky němu rozhodně neměl. U House byl hlavně dost zprasenej českej překlad.

    V originálu a v češtině jsem přečetl třeba Píseň ledu a ohně, kde je překlad od té báby naprosto, ale naprosto brutální (a teď nemám na mysli terminologii, což je do jisté míry subjektivní záležitost).

    Jedna z mála sérií, které jsem začal číst v češtině je třeba Expanze. Byl jsem ujišťován, jak je překladatelka kvalitní. Bylo pro mě teda docela nemilý překvapeni, když jsem zcela běžně narážel na české věty, u kterých byl zachován anglický slovosled, případně jsem dokázal identifikovat zjevně doslovné přeložení anglických frází do češtiny, aniž bych to vůbec musel porovnávat s originálem.

    Dál jsem četl v anj i v cz třeba komiks The Walking Dead. Ten překlad je docela kvalitní, ale zase, je tu převážně americká slangová angličtina a u té je skoro nemožný ji přeložit do češtiny tak, aby zněla přirozeně.

    Té tvé tezi o lepším si zapamatování celkem věřím, ale ve výsledku mám úplně opačnej problém. Já si ty knížky přeložené z angličtiny do češtiny prostě pořádně užít nedokážu, protože v tom prekladu často cítím ten původní anglickej text a hrozně mě to rozptyluje. V češtině nemám problém číst třeba klasickou světovou literaturu, protože tam převážně mluví všichni buď spisovně nebo zastarale.

    Ale nevim, zrovna ukecany RPG hraju pořád a že bych měl nějak problémy si pamatovat, co bylo na začátku, tak to fakt nemám a to už je mi přes 30 a s pamětí je to jinak čím dál horší :) A Zaklinace jsem asi před 3 rokama četl celýho v češtině a stejně si z něho pamatuju docela hovno, tak nevím :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Mirak said:

    Já si ty knížky přeložené z angličtiny do češtiny prostě pořádně užít nedokážu, protože v tom prekladu často cítím ten původní anglickej text a hrozně mě to rozptyluje.

    Ok, tak v tom s tebou třeba i souhlasím. :)

    Jak občas sleduju nějaký americký film nebo serial (ať už je to doma, nebo třeba v kině) s českými titulky a taky si někdy říkám "Bože, jaké hovado to překládalo?!". Mnohdy autorům uniknou skvělé vtipy, protože prostě nejsou dostatečně jazykově znalí (dokonce ani ti nejlepší světoví překladatelé nemusí přeložit vtipy a slang správně, protože jsou často cíleny na určitou skupinu a pokud překladatel k té skupině nepatří, tak pravděpodobně vtip ani nepochopí).

    Existuje ale spousta dobrých překladatelů a pro pár špatných zkušeností (možná jsi měl smůlu a věci co tě zajímají zrovna byly v spárech těch pár mizerných překladatelů) by jsi neměl úplně zanevřít na veškeré překlady.



    P.S.
    Ohledně nepochopeného anglického vtipu cíleného na konkrétní skupinu si vzpomínám na skvělou historku :)



    Když jsem na to byl před pár lety s kamarády v kině, tak jsem (jako jediný v celém sále) u této scény dostal záchvat smíchu a lidi se na mě dívali jako na blázna. Schválně, pochopí někdo z vás co mě na to mohlo tak rozesmát? ;)
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Mirak No vidíš... A já si myslel že tady diskutujeme o našich názorech a nepředkládáme si tady obecné pravdy. Pokud ovšem nepovažuješ svoje názory za obecné pravdy :)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813

    @Mirak No vidíš... A já si myslel že tady diskutujeme o našich názorech a nepředkládáme si tady obecné pravdy. Pokud ovšem nepovažuješ svoje názory za obecné pravdy :)

    Nevím no, všeobhajující argumentační mantru "je to můj názor" jsem nikdy moc nemusel, ale pokud máš pocit, že někdo s nadprůměrnou znalostí jazyka dokáže posoudit, že pro lidi, co rozumí téměř na úrovni rodilého mluvčího je stejně lepší mateřština a zaštiťovat to tím, že je to názor, tak prosím, už nemám sílu to dál vyvracet. Myslím, že výše jsem jasně indikoval, že pro drtivou většinu lidí mají překlady smysl.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Co by jsi jako vyvracel? Celé je to jen o tom, že někdo řekne svůj názor (v ot sekci fóra o PC hře) a ty na něj hned zaútočíš, že LŽE. To je prostě mimo a dost neadekvátní, což je to co se ti tu všichni snaží říct.
    Kokocudaci
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Ok, můj názor na jeho názor je, že jeho názor na tuhle problematiku má při jeho úrovni znalosti angličtiny nulovou váhu.

    To je jak kdybych já neuměl moc vařit a na základě toho bych všem vykládal, že uvařený jídlo v restauraci je vždycky lepší, než jídlo uvařený doma.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Ne, to je jako kdyby řekl "jídlo od maminky je nejlepší" a ty na něj spustil "Lžeš!" a vzápětí mu začal vysvětlovat jak je omezenej.

    Navíc ti úplně ušlo, že původní post neporovnával kvalitu, ale pocit.
    Kokocudaci
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No a z jinýho soudku - PC gamer nahodil článek o zajímavých RPG kouscích roku 2019 a překvapivě všechny znějí aspoň trochu zajímavě
    https://www.pcgamer.com/the-2019-rpgs-were-looking-forward-to/?fbclid=IwAR0VF5OcK8IjQfKjjsDXmbyXCPM7Pcc--ANDjHkcq9RNZbSquHV-NqcT1bw

    Outer Worlds se tváří dost dobře a připomíná Rage který bylo hodně solidní, ale zas tolik důvěry v to nemám

    Shenmue 3 není zrovna můj šálek kávy

    Wasteland 3 jsem podpořil už v začátcích na Figu, doufám v kvalitku jako byli první dvě třetiny W2 DC

    Disco Elysium připomíná Shadowrun, ale zase trochu jinak a zřejmě to bude mít trochu toho humoru

    Greedfall hodně zajímavé prostředí a mohlo by z toho něco být

    Boyfriend Dungeon - Lilarcor? :D
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    @Idaho

    Škoda, že vždycky polovinu toho co napíšu odignoruješ, jinak bys věděl, že jsem napsal, že pokud je to čistě o Caszidyho osobním pocitu, tak jsem to z toho OP prostě nepochopil. Ale jinak samozřejmě dál piš za ostatní :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2019
    Idaho said:

    No a z jinýho soudku - PC gamer nahodil článek o zajímavých RPG kouscích roku 2019 a překvapivě všechny znějí aspoň trochu zajímavě

    Spousta kvalitních věcí tam není zmíněno, například Metro, které vychází za měsíc a které bude skvělé (to je hotová věc, o tom se ani nemusí diskutovat). Outer Worlds je údajně něco jako mix Falloutu a Borderlands, což by nemuselo být tak marné. Ten Wasteland 3 mě taky hodně zajímá, ačkoliv dvojku jsem nedohrál, protože mě to (ironicky :smiley: ) zhruba po dvou třetinách hry přestalo bavit. (Alespoň myslím že to byly 2 třetiny. Došel jsem na to místo, kde založím novou základu na území robotů.)

    Jinak, na co já čekám jsou tyhle dva kousky:

    https://store.steampowered.com/app/779290/Stygian_Reign_of_the_Old_Ones/
    https://store.steampowered.com/app/270610/Mages_Initiation_Reign_of_the_Elements/

    U toho druhého se mi nesmějte :D
    Prostě z toho tak nějak cítím závan nostalgie.

    P.S.
    Po 8 letech konečně vyšla na PC i Catherine!

    https://store.steampowered.com/app/893180/Catherine_Classic/

    Už mám staženo, ale hrát budu až příští týden.
    Fakt opravdu těším, protože o tu hru jsem se zajímal už HODNĚ dlouho.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    To metro nějak nesleduju, i když jsem hrál jedničku, asi i dvojku četl první dvě knihy, ale ok, věžím ti :D

    Outer Worldls... mě tyhle hry typu skyrim a nový fallouti nějak netáhnou. Tak nějak mi všechny přijdou stejné a potřebuju ve hrách větší "drive" abych je dohrál.

    Ten W2 se právě v tom momentě docela pokonil. Příběhově to šlo dolů a gameplay se zhlodal na "vystřílej to všechno", což byla sice možnost vždycky, ale aspoň to bylo tak nějak zaobalený. Ne, že by to potom bylo vyloženě špatný, to ne. Jen se už neopakovaly ty výraznější momenty.

    Stygiana mám na steamu v seznamu přání. Mohlo by to být fajn. Ovšem pro to druhé tak nějak nemám pochopení a docela mi lezou na nervy hry s touhle grafikou. Nic proti kresleným či jinak pojatým hrám - třeba Darkest Dungeon je super a originální co se týče grafiky, ale nevidím důvod proč replikovat neduhy starých technologií. Ta hra si mohla zachovat vizuální styl dob dřívějších, ale nemusela se nutně tvářit tak zaostale...

    A stále čekám na remake Albionu :D

    Tu Cathrinu raději nekomentuju :D teď sem se vrátil k The Division
    https://store.steampowered.com/app/365590/Tom_Clancys_The_Division/

    Takový Wowko v moderním kabátku při epidemii v New Yorku
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    edited January 2019
    Mirak said:

    @Idaho

    Škoda, že vždycky polovinu toho co napíšu odignoruješ, jinak bys věděl, že jsem napsal, že pokud je to čistě o Caszidyho osobním pocitu, tak jsem to z toho OP prostě nepochopil. Ale jinak samozřejmě dál piš za ostatní :)

    To se asi může stát, jinak všichni ostatní to zdá se pochopili... Jo, já vím, taky píšu za ostatní :D

    @Idaho
    Outer Worlds vypadá dost zajímavě. Sám jsem nikdy hry ve stylu Fallouta nehrál, prostě to zasazení mi moc nesedí, ale tohle bych možná zkusil pokud bude čas... Ale rozhodně si počkám na recenze. Nicméně vzhledem k totálnímu propadu Bethezdy u Fallouta 76 by ta hra mohla mít poměrně velkou pozornost jako "protest hra".

    Jinak pro zajímavost samotný Fallout vznikl vlastně jako Wasteland 2 když studio Interplay nemělo autorská práva na značku Wasteland, třeba se dočkáme něčeho podobného s Outer Worlds když jsou to bývalí vývojáři Falloutu a Falloutu New Vegas
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Idaho said:

    Ovšem pro to druhé tak nějak nemám pochopení a docela mi lezou na nervy hry s touhle grafikou.

    Já jsem herní veterán a připomíná mi to Kyrandii


    Za mých mladých let ta hra představovala vrchol PC grafiky a byla to jedna z mála her které byly v češtině.
    Navíc to byla velmi kvalitní adventůra s příjemnou hudbou, slušným příběhem a moc pěknou kresbou.
    Když vidím něco podobného, tak se vždycky cítím nostalgicky ;)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Vypadá to spíš jako Quest for Glory. Ta background grafika je docela hezká, ale postavy jim do ní bohužel moc nepasují.

    První Kyrandiu mi nedávno trochu připomněl Order of the Thorne: The King's Challenge. Nebyla to žádná bomba, ale zábava na jedno odpoledne to je.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Kdysi jsem hrál také Kyrandiu, ale teď nevím, v kterém to bylo díle, kdy jsem musel použít podkovu, ale tu správnou, jež byla otočená nahoru a já vždy použil natočenou dolů a divil se, že nemám štěstí. ;-)
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Edvin said:


    Za mých mladých let ta hra představovala vrchol PC grafiky

    To za mých taky :D ale nemusí do detailu kopírovat i takový ohyzdnosti jako absenci vyhlazených hran atd...

    Stejný případ jsou různé "2D" skákačky a podobné blbiny. Má to své kouzlo, je to tak nějak víc relaxační, ale nevidím důvod proč to neudělat trochu míň ... "hnusný". Nemyslím tím fancy 3D grafiku, ale prostě vyladěnej vizuál jako zmíněný Darkest Dungeon. Tohle otrocký kopírování mi prostě hloupé a přitom si Steam zřejmě myslí, že zrovna o tohle stojím a cpe mi to horem dolem :D

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2019
    Idaho said:

    Má to své kouzlo, je to tak nějak víc relaxační, ale nevidím důvod proč to neudělat trochu míň ... "hnusný". Nemyslím tím fancy 3D grafiku, ale prostě vyladěnej vizuál jako zmíněný Darkest Dungeon. Tohle otrocký kopírování mi prostě hloupé a přitom si Steam zřejmě myslí, že zrovna o tohle stojím a cpe mi to horem dolem :D

    Mě na tom zaujalo, že je to adventura s RPG prvky.
    Multiple story paths, depending on your in-game choices.
    To by nemuselo dopadnout špatně.

    Pokud hledáš závan nostalgie s větším důrazem na detail, tak si zkus tohle:
    https://store.steampowered.com/app/203830/The_Dark_Eye_Chains_of_Satinav/

    Hrál jsem to asi před rokem a vůbec to není špatné.
    Dá se do toho dohledat i čeština (kdyby snad někdo potřeboval).
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Dík za tip, ale radši ne - stále jsem nedohrál většinu her co mám a to pořád kupuju další v extra akcích :D
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    Idaho said:

    Dík za tip, ale radši ne - stále jsem nedohrál většinu her co mám a to pořád kupuju další v extra akcích :D

    Přesně, s kámošem si děláme legraci že si připravujeme steam knihovnu na důchod :D
  • IdahoIdaho Member Posts: 608

    Přesně, s kámošem si děláme legraci že si připravujeme steam knihovnu na důchod :D

    Tak aby ti to šlo ještě líp - https://www.reddit.com/r/gamedeals/new/ :D

    Už jich mám přes devadesát, hraju tři a do důchodu mám ještě přes třicet let - obávám se, že tou dobou už steam nepojede :P

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Mimochodem, když už tady někdo zmínil Darkest Dungeon, hrál jste někdo Deep Sky Derelicts?
    Docela o tom uvažuju, ale zajímalo by mě, jestli tam zvládli RPG prvky lépe než Dungeonu, který mi připadal strašně málo osobní v tom ohledu, že jsme neměli hlavního protagonistu, nemohli vytvořit postavu a ani tam nebyly žádné dialogy s okolním světem.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Tady taky nemáš :D respektive vytvoříš si partu, pojmenuješ si je, vypipláš si je a pak ti chcípnou a nahradíš je randomákama jako v DD. Nicméně jde to prej i beze smrtí, na redditu doporučovali se fixovat jen na jednoho a zbytek kdyžtak obětovat. ovšem i tak o něj můžeš přijít ve stylu náhle smrti. Do téhle hry jsem nešel kvůli absenci drivu. https://games.tiscali.cz/recenze/deep-sky-derelicts-recenze-vesmirneho-darkest-dungeonu-319241
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Idaho
    Sakra, fakt mi vadí hry bez hlavního protagonisty...
    Ať už je to adventura, RPG, střílečka nebo strategie, já prostě potřebuju někoho s kým se můžu ztotožnit.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Naprosto ti rozumím a mám to stejně. Jen u těch stříleček to přežiju, když se hrdina moc neprojevuje. V tomhle bylo přeci jen asi nejlepší Baldurs Gate překvapivě PST. Vlastně si u BG teď uvědomuju ten vývoj - začínal jsem jako paladin co zachraňuje koho může (například horníky v Naskhleu při vstupu do druhého patra) a litoval, že nemůže vzít do party víc lidí. Pak jsem přešel na cynického a samotářského hraničaře a nakonec hraju za mstile co se proměňuje v bestii a vraždí co se dá :D
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Na steamu je Story of my uncle zadarmo - https://store.steampowered.com/app/278360/A_Story_About_My_Uncle/ nemám ponětí oč jde, ale... :D
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Sakra, už skoro týden vám tady chci oznámit úžasnou zprávu, ale Beamdogu trvá věčnost než mi odpoví na e-mail. Jestli se mi do úterý neozvou, tak vám to řeknu stejně, ale pak to bude pouze dobrá zpráva a ne úžasná.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    @Edvin e, to nám oznámíš, že Tě přijmou do pracovního úvazku na H(D)PP jako ofiko překladatele pro český trh? ;)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Danny_S said:

    @Edvin e, to nám oznámíš, že Tě přijmou do pracovního úvazku na H(D)PP jako ofiko překladatele pro český trh? ;)

    To by byla taky dobrá zpráva, ale tohle se bude týkat něčeho jiného.
    Prozradím vám jen to, že v tom kromě mě figuruje ještě jeden čech.

    Jak jsem řekl, už teď je to dobrá zpráva, což naznačuje že něco už je jisté.
    Jestli to bude úžasná zprává, to záleží na Beamdogu a na tom, kdy (a jak) mi odpoví.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Edvin Vávra bude dělat na BG3 :D:D:D
Sign In or Register to comment.