Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Categories

There's currently a forum problem with avatars not showing in reactions.
Neverwinter Nights: Enhanced Edition has been released! Visit nwn.beamdog.com to make an order. NWN:EE FAQ is available.
Soundtracks for BG:EE, SoD, BG2:EE, IWD:EE, PST:EE are now available in the Beamdog store.
Attention, new and old users! Please read the new rules of conduct for the forums, and we hope you enjoy your stay!

Baldur's Gate: Enhanced Edition - pierwsze wrażenia!

24567

Comments

  • SelendisSelendis Member Posts: 166
    Sluagh said:

    @selendis Widac tylko facetom wolno takie cos robic, bo oni nigdy nie tyja i wygladaja jak Adonis? :)


    Ja tam po prostu codziennie ćwiczę, ale żeby nie było zapraszam cie na cole dietetyczna oraz zakąski z warzyw z rożnymi dipami ;)

  • SluaghSluagh Member Posts: 22
    @selendis cola zero - mam diabetyka w rodzinie, wiec nic z cukrem i chipsy ryzowe, tylko takie mi smakuja. Takie paliwko powinno wystarczyc na kilka godzin gry :D

  • M6k3M6k3 Member Posts: 180
    Ja na 20:30 na trening wiec pogram dopiero jutro pewnie :(

  • SluaghSluagh Member Posts: 22
  • ireniqsireniqs Member Posts: 104
    Powtórka z Wiedźmina 2. :P

  • soulafein83soulafein83 Member Posts: 28
    No i ogólnie kupa - gra nie ma super hiper grafiki a tnie niemiłosiernie, nawet filmy. Może mój sprzęt to nie najnowszy cacko (tylko Core2Duo + Intel X3100) ale poprzednie Baldury, Tormenty, Icewindy hulały bez problemu. Ba Quaki, Tomb Raidery i inne bardziej wymagające dało radę grać. Po prostu nie ma to jak spieprzyć optymalizację.

  • M6k3M6k3 Member Posts: 180
    s ja pobieram jak krew z nosa jak nie bedzie działać to chyba zawał.....

  • fridekfridek Member Posts: 113
    nieee, mi tam wgl nie tnie. Ja tak miałem jak grałem w starego Baldura, i był na to taki trick, że wyłączało się opcje w directX i śmigało normalnie, ale to tu raczej nie pomoże. Co do wrażeń - Black Pits - Kręgi Podmroku ;) - kilka walk zaliczonych, do końca nie wiadomo ile - strasznie tam mało lokacji - brak jakiejkolwiek (na razie) akcji pobocznej - walka ->zakup sprzętu ->walka itp. Może w późniejszej fazie coś się zmieni - liczę na to :)

  • GriegGrieg Member Posts: 507
    hmmmm, poza znikającym kursorem, niezwykle irytującym to wszystko jest w porządku:D A mój Gerwazy gnom berserker wymiata halabardą:]

  • marcellussmarcelluss Member Posts: 34
    edited November 2012
    Więc:
    1. Sklep DLC: mam w nim Dorn Il-Khana, Neere i dodatkowe portrety. Portrety sprawdziłem i są dostępne już w grze. Mam jednak pytanie. Dlaczego w sklepie są tylko 2/3 postaci nowych? Wszędzie mam opcję "kup" zablokowaną więc domyślam się, że wszystko mam już w grze dostępne.
    2. Był wątek o tym jak spolszczyć grę (napisy). Po ściągnięciu gry miałem już język polski w grze.
    3. Ku chwale Amnu!

  • KhamillKhamill Member Posts: 226
    U mnie od razu Crash:(((( zaraz po nacisnieciu Play dostaje taki raport:

    Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
    Nazwa aplikacji: baldur.exe
    Wersja aplikacji: 0.1.0.0
    Sygnatura czasowa aplikacji: 50b66b64
    Nazwa modułu z błędem: atioglxx.dll
    Wersja modułu z błędem: 6.14.10.11251
    Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4ea7698a
    Kod wyjątku: c0000005
    Przesunięcie wyjątku: 00cd1c70
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.4
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
    Dodatkowe informacje 1: 0a9e
    Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
    Dodatkowe informacje 3: 0a9e
    Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

    uzywam Windows 7

    Ktos ma taki sam problem? co mam robic? Browary wypilem a fajki wypalilem. Pomocy!!

  • wojtekwojtek Member Posts: 311
  • SikorskySikorsky Member Posts: 314
    Gdzie portrety z BGII? Chce grać pół-orkiem a tam brak mojego ulubionego portretu.

  • ArwernArwern Member Posts: 51
    edited November 2012
    Portrety są w grze, ale by ich użyć trzeba za pomocą NI wyexportować i wrzucić do katalogu portraits.

    Moje wrażenia:
    zalety:
    - Świetny opis każdej klasy, nawet bazowej
    - Szczegółowe info na temat KP, TraK0, obrażeń itp
    - Walka Goriona i Sarevoka
    - Wydaje się, że wszystko śmiga jak należy :)
    - Poprawione specjalizacje - niektóre niegrywalne klasy z BG2 są warte wypróbowania.

    wady:
    - Czasem info o statystykach jest niepełne, np. dla zawadiaki nie ma informacji, że ma dodatkowe KP za profesje. Sama wartość KP jest podawana dobrze, tylko wg informacji bonus był tylko ze zręczności.
    - Strasznie wolno! Nie da się zmienić ilość klatek mimo modyfikacji bg.ini. Zawsze sobie ustawiałem 46 i śmigało ładnie.
    - Błędy przy wyświetlaniu statystyk. U mnie zamiast w jednej linijce 1K6, było:
    1K
    6
    mimo, że miejsca w okienku było jeszcze sporo.

  • damianlodzdamianlodz Member Posts: 13
    mam pytanie gram jako elf i Dorn II-Khan nie chce ze mna zabardzo gadac..... czy przez to nie bede mogl go przylaczyc do druzyny ???

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    Trochę to pogmatwane, nie sądzicie? Ogólnie bardzo na plus, że jest i w ogóle, ale:

    - przy przybliżaniu widać straszną pikselozę, myślałem, że grafa będzie wygładzona, ale nie tylko w najwyższym rzucie, jestem rozczarowany.
    - pojedyncze bugi w polskich znakach
    - wkurza mnie, że coś niby jest, ale 'trzeba odblokować lub wyexportować i wrzucić do katalogu' - to miał być gotowy produkt, a nie jest.
    - i oczywiście wczorajsze problemy, myślałem, że po historiach z preloadingami wiedzą jak dobrze zrealizować premierę żeby uniknąć ciasnych gardeł.

    Ja zdecydowanie czekam na polski dubbing, bo angielski nijak mi nie leży. Poza Imoen, która ma fajny głos to lektor - dno, Whintrop - dno, po prostu mi się nie podoba ;)

  • sztolpenOSsztolpenOS Member Posts: 14
    edited November 2012
    Porazka dnia: Intel graphic chipset - not supported (pojawilo sie info w kliencie beamdog-a) - dlatego niektorym scierwi gra (jesli np. w laptopie masz tylko zintegrowana grafike). Jak dla mnie zalosne, ze nie powinformowano o tym wczesniej.

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    @sztolpenOS - jeśli faktycznie tak jest to kolejna rzecz na listę porażek. Albo nie przewidzieli (co bardziej prawdopodobne) albo z jakiś powodu nie przekazali takiej informacji.

  • vormulaxvormulax Member Posts: 26
    edited November 2012
    Ciesz się, że gra Ci w ogóle działa ;)
    Ja mogę sobie co najwyżej pograc w BG1...b EE mi nie trybi...

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    Bez jaj, ciekawe ile użytkowników ma takie problemy.
    W ogóle wczoraj też mieliście całkowitą zwiechę forum? Co chwila error, cały czas mnie wylogowywało, a kolejne próby zalogowania oczywiście się nie udawały ;)

  • PhælinPhælin Member Posts: 309
    @Lucky - tak też było, forum padło w wyniku akcji sabotażowej koboldów
    @soulafein83 - tnie ci ponieważ grafikę masz od intela, jak słusznie zauważył @sztolpenOS

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    Sporo tych koboldów musiało szarżować. Pewnie mieli jaskiniowego trolla jeszcze.

  • a_new_errora_new_error Member Posts: 28
    @Khamill @wojtek
    u mnie to samo - co chwila crash, wywala po wciśnięciu play, ale często też po wejściu w opcje
    windows xp, karta graficzna nie od intela

    @Lucky - wczoraj wieczorem, to oni chyba sami to forum wyłączyli "prace konserwacyjne" mi się pojawiało

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    edited November 2012
    Mi też się pojawiał taki komunikat, oczywiście oprócz komunikatów o errorach i przeciążeniach. Później faktycznie chyba wyłączyli całość.
    Ciekawe co zrobią z tym problemem z Intelem, powinni jakoś to naprawić.

    BTW, jaki 'sklep DLC'?

  • vormulaxvormulax Member Posts: 26
    W DLC z tego co widziałem to są tylko te 2 postaci (mnich i czarodziejka) i portrety

  • danexdanex Member Posts: 23
    Forum wyłączyli bo przenosili na inny serwer (poprzedni nie wydalał).

    Co do samej gry to jestem rozczarowany, dostaliśmy produkt niedokończony, z błędami. Wystawia to producentom słabą ocenę i wielu z tych, którzy zakupili BG:EE zastanowi się nad zakupem BG2:EE.
    Mam nadzieję, że pojawią się mody, które przeniosą nam BG2 i IWD do BG:EE a wtedy nie będzie sensu kupować BG2:EE.

  • a_new_errora_new_error Member Posts: 28
    jeżeli komuś na windows xp gra nie odpala
    niech spróbuje zainstalować - Microsoft C++ Redistributable 2008
    komuś na angielskojęzycznym forum to pomogło

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    Ja (niestety) nie będę się zastanawiał nad kupnem BG2EE, pomimo wpadek, bo ją po prostu kupię, od razu jak się pojawi. Niedopracowań szczerze mówiąc myślałem, że unikną, szczególnie, że zwlekali z premierą, przesuwali ją i tego czasu mieli sporo. Szkoda, ale tylko szkoda, bo to jednak jest Baldur.

  • AlukinAlukin Member Posts: 6
    Uuuuu z tego co czytam to gra z 1998 roku pokonała programistów z 2012!!! Nie kupiłem tej gry, chciałem zobaczyć komentarze, poza tym nie lubię kupować wirtualnych rzeczy. Pudełko, płytka, instrukcja pachnąca świeżą farbą, mapka..... to były czasy i warto było za to zapłacić. Z tego co czytam to firma Deambog zafundowała wam noc nerwów za 19 99 dol. A mieli takie opóźnienie i w zasadzie nie podołali. Dodatkowa zawartość jest ale trzeba ją sobie kopiować do jakiś folderów??? to jakiś żart?. Mam nadzieję że gdy wyjdzie edycja pudełkowa ( o ile wyjdzie) to nie będzie takich problemów. Na koniec jeszcze jedna sprawa.... ta śmieszna "animacja" zwana intro to tez żart. Myślałem że zrobią coś na wzór książki - filmów z IWD.... już mogli zostawić te animacje. Reasumując.... najpierw ściągnę pirata, a potem zastanowię się nad kupnem.... niestety.

  • LuckyLucky Member Posts: 645
    A jak to jest z ustawieniami graficznymi? Jest w ogóle coś takiego, jak wybór rozdzielczości, rozpoznanie karty graficznej? Bo wczoraj na szybko niczego takiego nie widziałem, a może da się wyeliminować te piksele z przybliżeń.
    @Alukin - niestety masz rację. Liczyłem na lepsze podejście producenta, ale cóż, jako osoba już dorosła z miłą chęcią wydałem te 20$ na piękne wspomnienia ze szczenięcych lat.

Sign In or Register to comment.