Przeszedłem na razie tylko tutorial Podoba mi się nowy wygląd gry, podoba mi się (bardzo) funkcja zoomu. Gra chodziła jak do tej pory płynnie bez problemów graficznych na AMD Radeon HD 6310 (procek AMD E-350). Z duszą na ramieniu w to grałem, bo na moim drugim laptopie z Intel HD Graphics miałem blank screena po odpaleniu na początku, potem to naprawiłem, ale ekran i tak migał czasem.
No nic, pozostaje poczekać, aż się Overhaul zrehabilituje i wyda łatki, bo liczba (i charakter) bugów raportowana na forum supportu jest masakryczna.
Mnich się zwiesza po odpoczynku i non stop rozpoczyna rozmowę z głównym bohaterem. Sumujac, odnośnie samych npc: Dzika magiczka ma w profilu zdjecie faceta. Mnich j.w.
Plusy: Przeciwniczka w tawernie w nashkel przypakowana: może wezwać nawet demona:) Przeciwnicy magowie są jakby inteligentniejsi, np przy misji z neera.
@Shee zapomniałem wspomnieć, że w grze przy tworzeniu postaci wybierasz tylko średni, i mały portret, duży prawdopodbnie jest też do czegoś wykorzystywany... lub nie, może w ogóle nie jest potrzebny? ciężko stwierdzić...
Na grafice zintegrowanej Intela - problem grafika tnie ogromnie, nie da się grać. No to czas na Nvidi spróbować, na drugim laptopie - zgrałem sobie grę i... NADAL TO SAMO. GRA TNIE SIĘ, ŻE JAKAŚ MASAKRA. Intro tnie się, menu tnie się o grze nawet nie wspominam.
PREMIERA BG:EE Jest dla mnie największym NIEPOROZUMIENIEM w grach na PC jakie spotkałem... Ostatni raz zawiodłem się tak jak zgrywałem warcrafta spakowanego ARJ`otem i okazało się, że ostatnia dyskietka jest jebnięta.
Wiem, że temat odnosi się do pierwszego wrażenia... z którego wylaniem się wstrzymałem bo się nie powiodło to drugie jest jeszcze większym dnem.
Niech ktoś skrobnie czy jest jakiekolwiek rozwiązanie i czy są ludzie, którym to działa poprawnie.
Odpaliłem grę, stworzyłem postać i połaziłem trochę po Candlekeep. U mnie gra chodzi dobrze, nie mam z nią, póki co, problemów. Dubbing PL też działa bez zarzutów (wszystko po kopiowałem zgodnie z instrukcjami od cherrycoke21). Na plus: przycisk szybkiego zapisu i wygląd ekwipunku.
Jedyne co mi się nie do końca podoba to to skrócone intro i brak starego konfiguratora. Do tego dają się we znaki moje przyzwyczajenia do 60 klatek na sekundę. Gra w 30 klatkach jest może i też ok, ale ciężko będzie mi się przyzwyczaić... :P No i DLACZEGO nie ma możliwości zmiany?! Cholercia to jest EDYCJA ROZSZERZONA ma DODAWAĆ nowe rzeczy i ew. poprawiać bugi, a nie odejmować stare, dobre funkcje!
Czytam wasze posty i się zaczynam zastanawiać, czy to żarty czy ja mam ogromne szczęście?
znalazłem jeden błąd gry, 2 błędy w tłumaczeniu, raz mi zacięło na chwile filmik i to wszystko(ponownie poszedł film normalnie). Grę wgrałem, gram i jak już mówiłem dupy nie urywa ale w porównaniu z BGI uważam ze dużo lepiej jest teraz. A grałem 2 dni temu. dabingu niema fakt. ale wgrałem sobie napisy i teraz po dniu grania z dabingiem ang i napisami pl nie wiem czy będę chciał wgrywać nasz rodzimy język, fajnie się gra na angielskim dabingu z napisami jak w kinie normalnie ;D. Ktoś napisał poco jest zbliżanie jak się zbliży jest pikseloza, jak sobie lupę do tyłka zbliżysz tez wyjdą ci pryszcze a gra jest z 1998 roku cudów z grafika nie da się zrobić nie robiąc lokacji od nowa, po prostu niezblizaj. I tak się zastanawiam czytając niektórych wypowiedzi czy to ja zwariowałem i mi się "podoba" jest, odświeżyli, dali nadzieje na BG3, czy po prostu niektórzy jak im coś zawiesi zamydli albo sami namieszali z plikami od razu robią lament świętokrzyski ? niech mi to ktoś normalny wytłumaczy i rzeczowo czy faktycznie są takie problemy z gra czy to ja mam po prostu szczęście.
@Selendis rzeczowo piszę Ci, że zarówno na laptopie z grafiką zintegrowaną intela jak i na laptopie z grafiką NVIDI gra się tnie jak jasny c..j i nie da się niczego zrobić - tnie się w trybie stałym i systematycznym (nie przez chwilę tylko w trybie ciągłym).
Nie wiem jak bardziej rzeczowo można.
W plikach gry nic nie było zmieniane, nawet nie wgrałem dubbingu.
@Selendis rzeczowo piszę Ci, że zarówno na laptopie z grafiką zintegrowaną intela jak i na laptopie z grafiką NVIDI gra się tnie jak jasny c..j i nie da się niczego zrobić - tnie się w trybie stałym i systematycznym (nie przez chwilę tylko w trybie ciągłym).
hmmm no to faktycznie nie zazdroszczę i mam nadzieje ze twórcy szybko coś z tym zrobią w postaci łatek itp.
@ireniqs prawie to samo, co BGEE tylko zrobione za darmo przez fanow, jako mod do gry. O dziwo chyba wyszlo im to lepiej niz tutaj. Dodana zostala interakcja miedzy druzyna, druzyna reagowala na questy (np Jaheira spoliczkowala gnoma i zabrala mu zwoj na odczarowanie Branwen), mozliwosc wyslania ich do tawerny, zeby tam poczekali, klasy i skrypty z BG2 w BG1.
Jasne. Znajdź folder Baldur's Gate: enhanced Edition - powinien być gdzieś w Moje dokumenty. Będzie tam plik baldur.ini, otwórz go i znajdź linię z poleceniem "INSERT INTO options ROWS (". Następnie wklej pod tym odnalezionym poleceniem (w kolejnej linii na przykład) poniższe dwie linijki:
Reszte poleceń, które tam znajdziesz zostaw bez zmian. Następnie włącz grę, wciśnij alt+enter wtedy przeskoczy do widoku okna, a potem ponownie alt+enter żeby przejść do fullscreen.
Ja jeszcze pobieram te nieszczęsne pliki (8kb/s, ach ten polski internet...) i szczerze mówiąc to się zastanawiam czy nie przerwać. Jak czytam wasze wypowiedzi, to mi się odechciało grać. Zobaczę jak będzie u mnie, ale w chwili obecnej nie chce by Overhaul robiło trójkę. Jeżeli przez tak długi czas nie potrafią poradzić sobie z odnowieniem gry, to co dopiero z tworzeniem od podstaw nowej?
@Selendis ja mam to samo szczęście, więc może nie jest tak źle
Wczoraj miałem dłuższą sesyjkę z grą i wyszedłem już z kopalń Nashkel. Gra się C U D N I E, nie ściemniam. Na razie w całości po angielsku, wolę nie tracić nerwów i czasu (!) na wymuszanie polskiego dubbingu wcześniej. Odwiedzam stare lokacje i po prostu się jaram.
Neery nie widziałem, ale do Beregostu będę teraz szedł, więc sprawdzę. Na WIELKI PLUS Dorn - zaskoczyła mnie lokacja (że niby ktoś mnie zaatakował podczas podróży) i jacyś bandyty parszywe (wszystko ładnie udźwiękowione) coś ode mnie chcą no i pojawia się Dorn i jest Gwiazdka po prostu. Nie miałem w planach go dołączać, bo jest złą postacią, ale muszę powiedzieć, że kolo wymiata, dobry głos po angielsku, dobre statsy - oprócz kondycji, na pierwszym poziomie ma 8HP - i ogólnie wielkie plus.
Nie brałem Minsca ani Edwina, co zwyczajowo czynię i gra mi się trochę jakby świeżej, jeśli chodzi o skład.
Dziennik - dla mnie porażka, za dużo segmentów i podziałów, dla mnie osobiście nieczytelne to to. Może rzecz się zmieni jak będę miał język polski. A tak wszystko GIT
@Lucky Fajnie, ze można minimalizować w nim tekst, dla mnie jest właśnie przejrzyściej. Te, na których się skupiam mam otwarte, a reszty widzę same tytuły.
Gra się fajnie ale zanim się rozpiszę się później wpierw chciałbym się was zapytać czy ktoś z was spotkał się z takim "błędem" że jak weźmiesz choćby jeden kamień/minerał w kopalni Nashkel to całą pozostałą podróż Jaheira i Khalid Ci marudzą ? A po wyczyszczeniu jej i powrocie Nashkel każdy strażnik stara się was zabić ??
Odnośnie dziennika jeszcze, może masz @Shee tak samo - scroll na myszce działa tylko po lewej stronie dziennika? Tak samo mam podczas zakupów, scroll na myszy działa tylko po lewej stronie, a prawe okno trzeba przewijać ręcznie, strasznie niewygodne.
Comments
No nic, pozostaje poczekać, aż się Overhaul zrehabilituje i wyda łatki, bo liczba (i charakter) bugów raportowana na forum supportu jest masakryczna.
Dzika magiczka ma w profilu zdjecie faceta.
Mnich j.w.
Plusy:
Przeciwniczka w tawernie w nashkel przypakowana: może wezwać nawet demona:)
Przeciwnicy magowie są jakby inteligentniejsi, np przy misji z neera.
teraz to trochę inaczej wygląda. moge opisać jak w Win7
udaj się tu:
C:\Users\****\Documents\Baldur's Gate - Enhanced Edition
gdzie zamiast gwiazdek jest nazwa Twojego konta w windows
w katalogu powyżej, utwórz nowy folder i nadaj mu nazwę "Portraits" [bez cudzysłowiu, z dużym 'P'], tu wrzuć customowe portrety
z tego co udało mi sięznaleźć, powinny mieć takie rozmiary:
Duży: 210x330
Średni: 169x266
Mały: 54x84
a nazewnictwo, odpowiednio
xxxL.bmp
xxxM.bmp
xxxS.bmp
gdzie zamiast 'xxx' jakaś nie za długa nazwa, limit do 8 znaków łącznie ze znacznikiem wielkości
Dopiero jakieś chore rozmiary mi weszły, wystawały poza ramki...
zapomniałem wspomnieć, że w grze przy tworzeniu postaci wybierasz tylko średni, i mały portret, duży prawdopodbnie jest też do czegoś wykorzystywany... lub nie, może w ogóle nie jest potrzebny?
Na grafice zintegrowanej Intela - problem grafika tnie ogromnie, nie da się grać.
No to czas na Nvidi spróbować, na drugim laptopie - zgrałem sobie grę i...
NADAL TO SAMO. GRA TNIE SIĘ, ŻE JAKAŚ MASAKRA.
Intro tnie się, menu tnie się o grze nawet nie wspominam.
PREMIERA BG:EE Jest dla mnie największym NIEPOROZUMIENIEM w grach na PC jakie spotkałem...
Ostatni raz zawiodłem się tak jak zgrywałem warcrafta spakowanego ARJ`otem i okazało się, że ostatnia dyskietka jest jebnięta.
Wiem, że temat odnosi się do pierwszego wrażenia... z którego wylaniem się wstrzymałem bo się nie powiodło to drugie jest jeszcze większym dnem.
Niech ktoś skrobnie czy jest jakiekolwiek rozwiązanie i czy są ludzie, którym to działa poprawnie.
Jedyne co mi się nie do końca podoba to to skrócone intro i brak starego konfiguratora. Do tego dają się we znaki moje przyzwyczajenia do 60 klatek na sekundę. Gra w 30 klatkach jest może i też ok, ale ciężko będzie mi się przyzwyczaić... :P No i DLACZEGO nie ma możliwości zmiany?! Cholercia to jest EDYCJA ROZSZERZONA ma DODAWAĆ nowe rzeczy i ew. poprawiać bugi, a nie odejmować stare, dobre funkcje!
znalazłem jeden błąd gry, 2 błędy w tłumaczeniu, raz mi zacięło na chwile filmik i to wszystko(ponownie poszedł film normalnie). Grę wgrałem, gram i jak już mówiłem dupy nie urywa ale w porównaniu z BGI uważam ze dużo lepiej jest teraz. A grałem 2 dni temu. dabingu niema fakt. ale wgrałem sobie napisy i teraz po dniu grania z dabingiem ang i napisami pl nie wiem czy będę chciał wgrywać nasz rodzimy język, fajnie się gra na angielskim dabingu z napisami jak w kinie normalnie ;D. Ktoś napisał poco jest zbliżanie jak się zbliży jest pikseloza, jak sobie lupę do tyłka zbliżysz tez wyjdą ci pryszcze a gra jest z 1998 roku cudów z grafika nie da się zrobić nie robiąc lokacji od nowa, po prostu niezblizaj. I tak się zastanawiam czytając niektórych wypowiedzi czy to ja zwariowałem i mi się "podoba" jest, odświeżyli, dali nadzieje na BG3, czy po prostu niektórzy jak im coś zawiesi zamydli albo sami namieszali z plikami od razu robią lament świętokrzyski ?
niech mi to ktoś normalny wytłumaczy i rzeczowo czy faktycznie są takie problemy z gra czy to ja mam po prostu szczęście.
Wczoraj miałem dłuższą sesyjkę z grą i wyszedłem już z kopalń Nashkel. Gra się C U D N I E, nie ściemniam. Na razie w całości po angielsku, wolę nie tracić nerwów i czasu (!) na wymuszanie polskiego dubbingu wcześniej. Odwiedzam stare lokacje i po prostu się jaram.
Neery nie widziałem, ale do Beregostu będę teraz szedł, więc sprawdzę. Na WIELKI PLUS Dorn - zaskoczyła mnie lokacja (że niby ktoś mnie zaatakował podczas podróży) i jacyś bandyty parszywe (wszystko ładnie udźwiękowione) coś ode mnie chcą no i pojawia się Dorn i jest Gwiazdka po prostu. Nie miałem w planach go dołączać, bo jest złą postacią, ale muszę powiedzieć, że kolo wymiata, dobry głos po angielsku, dobre statsy - oprócz kondycji, na pierwszym poziomie ma 8HP - i ogólnie wielkie plus.
Nie brałem Minsca ani Edwina, co zwyczajowo czynię i gra mi się trochę jakby świeżej, jeśli chodzi o skład.
Dziennik - dla mnie porażka, za dużo segmentów i podziałów, dla mnie osobiście nieczytelne to to. Może rzecz się zmieni jak będę miał język polski. A tak wszystko GIT
PS. Mam polskie napisy i angielskie słowa.
Odnośnie dziennika jeszcze, może masz @Shee tak samo - scroll na myszce działa tylko po lewej stronie dziennika? Tak samo mam podczas zakupów, scroll na myszy działa tylko po lewej stronie, a prawe okno trzeba przewijać ręcznie, strasznie niewygodne.
Ktos ma jakis pomysl co z tym fantem zrobic?