Zakładam ten temat bo nie każdy wiernie śledzi Twittera i parę osób się ostatnio o to pyta. Jak ktoś ma jakieś informacje to proszę wpisywać tutaj - później podepnę temat i będę uzupełniał wpisy
hej to mnie własnie zastanawia, czy aby wyrobią się na czas jak na razie nie wiedziałem ani jednego screena czy gameplaya, bo chyba nie ma ??? Dlatego szczerze to srednio widze zakonczenie prac pod koniec lata:D
Problem związany z ukazaniem jakichkolwiek screenów/gameplayów polega na tym, że cały dodatkowy content można wprowadzić w pierwszej kolejności, ale aby ukazać graczom ostateczną formę/wersję gry musi zostać zaimplementowany odpowiedni interfejs, nad którym właśnie pracują. Na końcu pewnie dojdzie jeszcze kwestia wersji językowych. Bałbym się o to, że polska wersja może pojawić się parę tygodni, a nawet miesięcy po oficjalnej premierze gry.
Zależy jakiej jakości to będą DLC, zbroja dla Boo czy dodatkowe fryzury dla postaci to nie byłby dobry pomysł Ale Trent opisał to jako nowe postaci/nowe obszary i misje, więc chyba nie ma się czego obawiać. Problem z DLC jest taki, że to w sumie zastępuje dodatek i ma nazwę, którą wszyscy kojarzą ze zbroją dla konia. Jednak BGEE będzie jedynie w dystrybucji cyfrowej (oprócz możliwej EK), więc każdy Expansion Pack musiałby być i tak ściągnięty z sieci. Nie przesądzajmy, mam nadzieję, że chłopaki się przyłożą :P
Z twittera Trenta Ostera: We're going to tread lightly with changes to the reputation system, but we have plans to tone back the guard "freak out" on evil parties.
No czyli pojawią się zmiany w systemie reputacji i co mnie bardzo cieszy poprawa strażników którzy non stop atakowali "złe" drużyny.
Jako że ja i @Lazaryta właśnie staliśmy się szczęśliwymi moderatorami wyróżniliśmy ten temat, żeby był łatwiej dostępny i nie zagubił się w gąszczu innych wątków
Jako że ja i @Lazaryta właśnie staliśmy się szczęśliwymi moderatorami wyróżniliśmy ten temat, żeby był łatwiej dostępny i nie zagubił się w gąszczu innych wątków
Gratulacje. Tylko proszę Was, nie nadużywajcie władzy, nie wprowadzajcie tu stalinowskiego reżimu i nie zniechęcajcie użytkowników do korzystania z tej części forum. Nie zakładam, że tak będzie, ale bywałem już na wielu forach i zaobserwowałem, że nadgorliwość i nadużywanie narzędzi moderatorskich, to cecha charakterystyczna polskich modów. Przykład: forum Wiedźmina...dramat.
Spokojnie, reżimu nie będzie o ile ktoś nie podpadnie :] jak na razie obecni na Polskim forum są sami najwytrwalsi fani BG więc mam nadzieje, że wszystko będzie ok ;]
@manero walczą z bugami i UI, wszystkie nowości muszą być wcześniej zatwierdzone przez Atari/WotC, więc opóźnienia na tej linii wskazują brak nowinek od twórców. Trent napisał, że starają się wrócić do poprzedniej częstotliwości prezentowania newsów.
Coś mi się zdaje, że sierpień to wciąż trochę optymistyczny termin. Jeżeli mają zrobić grę dobrą to nie ma ich co popędzać. czekaliśmy w końcu tyle lat. Poza tym i tak czasowo odchodzi im tłocznia płyt, pakowanie, dystrybucja.
Witojcie wojownicy ..a moze nie chca nam powiedziec kiedy premiera bo niechca zebysmy wiedzieli a tak na serio to mysle ze polowa wrzesnia najwczesniej. Mam jeszcze pytanie. Co myslicie na temat mozliwosci podkladania wlasnego glosu postaciom? wiem ze mozna bylo sciagac inne, juz gotowe, ale jak by tak podkladac chocby swoj glos glownemu bohaterowi to by bylo cos. Pozodros
Ja pamiętam, że to zrobiłem. Jest taka możliwość. Ale nie wiem jak w przypadku npców. Ale głównemu bohaterowi da się. Tylko nie pamiętam jak. Poszperaj gdzieś. Może w pliku readme. EDIT: Już mam Wszystkie pliki WAV powinny zawierać dźwięki 22 khz,16-bitowe, mono. Pliki WAV należy skopiować do katalogu "Sounds" w głównym katalogu gry. Następnie należy wybrać zestaw dźwięków bądź podczas procesu tworzenia bohatera, bądź za pomocą wybrania opcji "Modyfikacja" ze strony "Karta postaci". XXXXXXXa.wav : okrzyk bojowy XXXXXXXb.wav : awans na przywódcę grupy XXXXXXXc.wav : zmęczenie XXXXXXXd.wav : znudzenie XXXXXXXe.wav : ciężkie rany XXXXXXXf.wav : wybrane 1 XXXXXXXg.wav : wybrane 2 XXXXXXXh.wav : wybrane 3 XXXXXXXi.wav : potwierdzenie polecenia 1 XXXXXXXj.wav : potwierdzenie polecenia 2 XXXXXXXk.wav : potwierdzenie polecenia 3 XXXXXXXl.wav : trafienie przez przeciwnika XXXXXXXm.wav : śmierć XXXXXXXn.wav : w lesie XXXXXXXo.wav : w mieście XXXXXXXp.wav : w podziemiach XXXXXXXq.wav : dzień XXXXXXXr.wav : noc XXXXXXXs.wav : wybrane - rzadkie 1 XXXXXXXt.wav : wybrane - rzadkie 2 XXXXXXXu.wav : wybrane - rzadkie 3 XXXXXXXv.wav : wybrane - rzadkie 4 XXXXXXXw.wav : reakcja na śmierć członka grupy Tylko 7 liter w nazwie może się znajdować. Potrzebny mikrofon i program do nagrywania. Powodzenia
Jedyne co się w tej materii widziałem udanego to głosy postaci która odmawiała wszelkiej współpracy, jeśli w połowie walki po kliknięciu na postać mówiła:" Spier***aj, nic nie zrobię!" ciężko było przynajmniej się nie uśmiechnąć
Jest wrzucony timer na stronę http://www.baldursgate.com/ - lecz jest to tylko próba obciążalności serwera czy coś w tym stylu, więc proszę się tym nie sugerować.
A myśmy się spodziewali, ze już coś ważnego ogłoszą... A tu tylko próba serwera. Mogliby wrzucić jakiś trailer albo zdjęcia nowych lokacji... Coś, żeby przykuć bardziej uwagę. Każdy chyba już z niecierpliwieniem czeka na jakieś info...
Dzięki temu timerowi aż na forum musowo się zarejestrowałem, co by ogarnąć coś nowego no i się zawiodłem. Odnośnie modu który przedstawił powerfulally, podoba mi się lecz spodziewałem się po nich "mocniejszych" i bardziej stanowczych posunięć.
No wiesz, w tym czasie co oni się wyrobili to i tak sukces, a po za tym brak większości danych z ubiegłych lat, do tego przestarzały silnik oraz przeróbka na więcej platform.
Comments
to mnie własnie zastanawia, czy aby wyrobią się na czas
Dlatego szczerze to srednio widze zakonczenie prac pod koniec lata:D
Ale Trent opisał to jako nowe postaci/nowe obszary i misje, więc chyba nie ma się czego obawiać. Problem z DLC jest taki, że to w sumie zastępuje dodatek i ma nazwę, którą wszyscy kojarzą ze zbroją dla konia. Jednak BGEE będzie jedynie w dystrybucji cyfrowej (oprócz możliwej EK), więc każdy Expansion Pack musiałby być i tak ściągnięty z sieci. Nie przesądzajmy, mam nadzieję, że chłopaki się przyłożą :P
DLC w postaci zbroi dla Boo i fryzury dla Minsca byłoby świetnym pomysłem!
Jeśli gra wyjdzie w sierpniu to już mam drugą grę do kupna (pierwszą jest Dark Souls).
Wracając do postępów prac, widzę, że skupiają się w tej chwili na eliminowaniu bugów, kategoria Fixed ładnie rośnie.
We're going to tread lightly with changes to the reputation system, but we have plans to tone back the guard "freak out" on evil parties.
No czyli pojawią się zmiany w systemie reputacji i co mnie bardzo cieszy poprawa strażników którzy non stop atakowali "złe" drużyny.
..a moze nie chca nam powiedziec kiedy premiera bo niechca zebysmy wiedzieli
a tak na serio to mysle ze polowa wrzesnia najwczesniej.
Mam jeszcze pytanie. Co myslicie na temat mozliwosci podkladania wlasnego glosu postaciom?
wiem ze mozna bylo sciagac inne, juz gotowe, ale jak by tak podkladac chocby swoj glos glownemu bohaterowi to by bylo cos.
Pozodros
EDIT:
Już mam
Wszystkie pliki WAV powinny zawierać dźwięki 22 khz,16-bitowe, mono. Pliki WAV należy skopiować do katalogu "Sounds" w głównym katalogu gry. Następnie należy wybrać zestaw dźwięków bądź podczas procesu tworzenia bohatera, bądź za pomocą wybrania opcji "Modyfikacja" ze strony "Karta postaci".
XXXXXXXa.wav : okrzyk bojowy
XXXXXXXb.wav : awans na przywódcę grupy
XXXXXXXc.wav : zmęczenie
XXXXXXXd.wav : znudzenie
XXXXXXXe.wav : ciężkie rany
XXXXXXXf.wav : wybrane 1
XXXXXXXg.wav : wybrane 2
XXXXXXXh.wav : wybrane 3
XXXXXXXi.wav : potwierdzenie polecenia 1
XXXXXXXj.wav : potwierdzenie polecenia 2
XXXXXXXk.wav : potwierdzenie polecenia 3
XXXXXXXl.wav : trafienie przez przeciwnika
XXXXXXXm.wav : śmierć
XXXXXXXn.wav : w lesie
XXXXXXXo.wav : w mieście
XXXXXXXp.wav : w podziemiach
XXXXXXXq.wav : dzień
XXXXXXXr.wav : noc
XXXXXXXs.wav : wybrane - rzadkie 1
XXXXXXXt.wav : wybrane - rzadkie 2
XXXXXXXu.wav : wybrane - rzadkie 3
XXXXXXXv.wav : wybrane - rzadkie 4
XXXXXXXw.wav : reakcja na śmierć członka grupy
Tylko 7 liter w nazwie może się znajdować. Potrzebny mikrofon i program do nagrywania. Powodzenia
http://downloads.spellholdstudios.net/scrn/81-1208086572-1ppv2_screenshot.jpg -> tutaj przykład co to robi.
http://img360.imageshack.us/img360/3649/comp1vt0.jpg -> i jeszcze jeden