@Antraxu, więcej informacji proszę. Jakie problemy z instalacją miałaś i który mod sprawiał problemy. Rashidani na forum CoB też ma problemy z instalacją więc wszelkie wskazówki się przydadzą.
Nie wiem, który z plików psuł mi zabawę. Nie wnikałam, nie chciało mi się. W każdym bądź razie, po zainstalowaniu ich, nie mogłam dodać żadnego innego moda. Wyskakiwał Critical fail brak plików, albo jakoś tak. Nie zacytuję Ci teraz dokładnie. Nie pamiętam.
W każdym bądź razie, zrobiłam tak: 1. Reinstalowałam grę. 2. Dialogi ściągnęłam z poprzedniej wersji (tj Dialog z 14.09.2014) dostępnej pod tym linkiem, w pierwszym temacie: https://forums.beamdog.com/discussion/23812/bg2-ee-kwestia-wersji-polskiej-oraz-jej-instalacja/p1 3. Przekleiłam pliki dialogowe do folderu lang/en-us 4. Wykorzystując ściągnięte wcześniej movies, override i sounds z linku 3, w folderze BG2EE_PL, podmieniłam ich zawartości z ich odpowiednikami w folderze z grą, ale uwaga: Movies i override przeklejamy tylko zawartość folderów, nie całe foldery. Znajdują się w folderze 00783. Sounds znajduje się w lang/en-us, najwygodniej przekleić folder żeby dźwięki się nie podwajały. I wszystko mi śmiga
Ważne: Wszystko co ściągamy, rozpakowujemy, bo gra nie lubi zipów i innych rarów.
dzięki, @Antraxu. W tym temacie doszliśmy skąd te problemy: https://forums.beamdog.com/discussion/23812/bg2-ee-kwestia-wersji-polskiej-oraz-jej-instalacja/p17 Link który wcześniej prowadził do plików TLK (zamieszczony w temacie ogólnym z tłumaczeniami, podawany na innych forach, wspomniany w readme modu z dźwiękami i filmikami) od niedawna zawiera mod służący do patchowania już istniejących plików, zamiast samych TLK. I stąd ostatnio masa zgłoszeń z problemami. Do tego doszedł problem crashowania się gry, gdy pozostawi się archiwum z TLK w formacie ZIP w folderze z grą. Zostanie to naprawione.
Ale psikus.... Po mozolnym instalowaniu modów, które zajęło wieki >.< okazało się, że dubbingi nie działają. Dźwięki muszą być przekonwerterowane z .ogg na .wav (sic!), a żaden z zamieszczonych dubbingów nie jest w formacie wav >.<
@Antraxu. Tak to bywa jak się moda nie instaluje tylko kopiuje pliki :P Silnik wspiera ogg. Trzeba tylko zmienić rozszerzenie na wav. Napisz mi dokładnie do jakiego folderu skopiowałać te pliki ogg (override czy jakiś podfolder w lang?) to napiszę moda który automatycznie zmieni te rozszerzenia.
edit: jeśli kopiowałaś ogg bezpośrednio do override to zainstaluj tego moda: https://www.sendspace.com/file/3v1gy5 nie zostawi po sobie śladów w weidu.log, ale pozmienia rozszerzenia wszystkich plików ogg na wav. Jeśli kopiowałaś do innego folderu to otwórz plik test/test.tp2 w notatniku i zmień ~override~ na ścieżkę do odpowiedniego folderu.
@swit, po zainstalowaniu modów z dubbingami nie tylko nie było dubbingu, ale i nie mogłam zainstalować nic więcej, więc przeklejanie było jedynym rozwiązaniem na tamtą chwilę.
Należy pamiętać, że limit doświadczenia tylko blokuje przed awansem (i zatrzymuje numerki w oknie postaci), ale nie broni przed zdobywaniem doświadczenia, więc użycie powyższych plików po zdobyciu >161000xp spowoduje "odzyskanie" w oknie postaci całego nadwyżkowego zdobytego doświadczenia jeszcze w BG1 zamiast w BG2.
Mam rozumieć, że grając w BGEE moje doświadczenie zablokuje się na 161K i wszystko co zdobędę powyżej limitu odzyskam w BG2EE? Coś mi tu nie pasuje
Mam rozumieć, że grając w BGEE moje doświadczenie zablokuje się na 161K i wszystko co zdobędę powyżej limitu odzyskam w BG2EE? Coś mi tu nie pasuje
Tak to działało już w pierwotnej wersji Baldurów jeśli dobrze pamiętam. Po importowaniu postaci do dwójki, nagle miała ponad 300k expa zamiast 161k. Chociaż mogę się mylić, bo kilka ostatnich przygód z pierwszym Baldur's Gate ogrywałem na konwersji TuTu, a w Enhanced jeszcze nie eksportowałem postaci. Ogólnie taki zabieg chroni przed overlevelowaniem w BG1, a jednocześnie nie karze gracza za bycie skrupulatnym perfekcjonistą czyszczącym content gry w 100% ;p
Witam. Po bardzo długiej przerwie postanowiłem wrócić trochę do grania w BGEE. Chciałbym spróbować pograć z modami tak jak przy starej sadze BG jednak średnio pamiętam niektóre kwestie a w dodatku widzę, że teraz EE wprowadza wiele zmian. Nurtują mnie głównie sprawy: 1. mam wersję zakupioną bezpośrednio u Beamdog, czy po wgraniu modów w przypadku aktualizacji gra powraca do wersji "bazowej" czy cały czas pozostaje zmodowana ? Czy może po uaktualnieniu gry wymagana jest aktualizacja konkretnych modów ? 2. Do BGEE chciałbym dograć mody: BG1 Unfinished Business, BG2 Tweak Pack (Windows) v16, Sword Coast Stratagems (Windows) v30. Pamiętam, że kiedyś niektóre komponenty tych modów bugowały grę, czy nadal tak jest? na któreś konkretnie należy uważać/zrezygnować? 3. W jakiej kolejności instalować powyższe modyfikacje ? czy aktualnie do ich poprawnego działania potrzebne są jakieś dodatkowe pliki/ konwertery ?
@qinrod 1. Powraca, czyści wszystkie pliki, mody/komponenty należy zainstalować ponownie w kolejności z weidu.log ( przed updatem skopiowac gdzieś) 2. Nie bugują, BG2 Tweak Pack zostało zastąpione Tweaks Anthology 3. Długa odpowiedź znajduje się tu: http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?p=118902#118902 wersja tl;dr: użyj BWS aby zainstalować sobie mody
Mam sobie angielską wersję BG1/2 (oryginalną, nie EE). Mam też wersję polską, jeszcze na płytach. Rozpoczynam sobie porządnie zmodowaną grę w BGT. Wolę zagrać w wersję angielską, z uwagi na kompatybilność z modami (większość z nich nie ma polskich wersji, a z wymieszanymi językami słabo się gra +nie chce mi się gmerać żeby nie było problemów z polskimi znakami). Jednocześnie chciałbym użyć polskich dźwięków, bo mam do nich ogromny sentyment (witajcie w moim sklepiiiiku). I teraz pytanie w końcu: jak to najprościej zrobić? Jest ten mod, ale działa tylko na EE. Coś z jego plikami zrobić? Czy może przekopiować jakieś pliki z polskiej instalki na angielską? dzięki za pomoc.
Cześć. Postanowiłem dziś spróbować zainstalować moda Baldurs Gate Trilogy Enhanced Edition z Big World Project (Big World Setup). Szedłem ściśle za opisem, na początek BGEE, BGEE-SoD i BG2EE (w wersjach BGEE i BG2EE - v2.5.0.7 i wersja BGEE-Sod - v2.4.0.6) z GOG. Brakło niestety pliku MODMERGE o czym poinformowała mnie instalka Big World Setup, chodzi chyba o to że SoD ładuje się z ZIPa, idąc za instrukcją zrobiłem tak jak było napisane no i niestety dalej się nie da zainstalować BGTEE. Miał może ktoś z was ten problem? Jak prawidłowo odpalić MODMERGE i co zrobić przed jego uruchomieniem? Co mam dokładnie zrobić w katalogu z grą?
Hej. Czy jest mod dodający możliwość stworzenia wieloklasowca z podklasą czyli na przykład wojownik?zabójca? Było coś takiego ale za diabła nie mogę sobie przypomnieć nazwy
Witam, mam niestety takie pytanie i przy okazji prośbę można było by tą listę z modami uaktualnić? O co mi chodzi a mianowicie które mody są kompatybilne z wersją EE oraz posiadają polskie napisy, kłaniam się w szczególności w stronę NPC oraz czy owy mod posiada romans. Ogólnie zależy mi na informacji czy mody są po polsku oraz drobny opis o nim. Ach dodatkowo chciał bym prosić o pomoc bo poszukuje moda który pl który udostępnia wszystkie twierdze w bgee (miło było by gdyby posiadał tylko to bo z tego co pamiętam istniał kiedyś taki mod ale miał w sobie mnóstwo innych rzeczy ale nim mniej tym lepiej.) Dodatkowo pytanie odnośnie usunięcia blokady lvl oraz wzmocnienia czarów "skalowanie" są tam 3 czy nawet i 4 które jest polecany sprawdzony i kompatybilny oraz nie będzie niespodzianek przy nim typu krzaczek w tekście itp. Oraz mam chyba ostanią prośbę gram zawsze męskimi postaciami i poszukuje NPC kobietę oczywiście po polsku która utrzymuje klimat, posiada romans i jest solidna jak viconia, aerie czy jaheira. (Miło było by gdyby owy npc miał w sobie coś mrocznego np.była wilkołakiem, demonem czy nieumarłą.) Albo jakiś mod dodający romans już z istniejącymi postaciami w grze nie pamiętam imion xD oprócz Imoen.
Na Children of Bhaal forum jest lista kompatybilnych modów ułożona alfabetycznie z informacjami o samych modach i które są spolszczone, ciągle aktualizowana. Polecam
Na Children of Bhaal forum jest lista kompatybilnych modów ułożona alfabetycznie z informacjami o samych modach i które są spolszczone, ciągle aktualizowana. Polecam
Ok... sorry ale może wyjdę na mało kumatego i zapytam bo nie widzę informacji tych o których wspomniałem wyżej tylko scrren oraz nazwa a przeszukując npc muszę wejść pojedynczo w każdego i sprawdzić na scrrenie czy to pl czy nie a o romansach nie ma wzmianek. Bo to chyba to jeżeli w ogóle dobrze szukam
A znaleźć mi moda dającego wiele twierdz nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania na szczęście chciał bym tylko tego :P bo nim dłużej się szuka tym lista dłuższa się by robiła. Wiec jak byś mógł mnie jakoś nakierować na dobry kierunek na to czego poszukuje.
Bardzo fajnie to wygląda dzięki wielkie za pomoc. I jeszcze jedno z kompatybilnością do ee nie będzie problemów? Żadnych krzaczków ptaszków czy egipskich znaków w tekście.
OK, to w takim razie zmień kodowanie na ANSI - mod używa funkcji WeIDU o nazwie HANDLE_CHARSETS, która ma za zadanie automatycznie kodować ANSI na UTF, tak żeby krzaków nie było. Wysyłałem to tłumaczenie do autora chyba ze 2 lata temu (jak jeszcze ta funkcja zdaje się nie była zaimplementowana do WeiDU), być może po takim czasie zapomniał jak są zakodowane i nie zmienił z powrotem na ANSI.
O Boże faktycznie ;d Mega gafa, już sprawdzę tylko zreinstaluję grę. Mam też drugi problem. Od jakiś.. Trzech dni walcze z modami do gry, któryś po instalacji zawiesza ją przy np otwieraniu skrzynki albo dialogu. Mody: cdtweaks-v1 I Shall Never Forget v5.1 BanterPack v14 atweak-v451 refinements item upgrate v41 No i nasz język. W grę gram od jak nic 2005 roku, mega sentyment, chciałem pomodować a wyszło że walczę z grą ;d
Comments
Problem zaczął się, gdy zaktualizowałam tłumaczenie korzystając z linków zamieszczonych pod tym:
1. https://forums.beamdog.com/discussion/40588/polska-wersja-oraz-dubbing-download#latest
Są to:
2. http://www.shsforums.net/files/file/1118-bg2ee-polish-localization-installer/
lub/i
3. http://www.shsforums.net/files/file/1113-polish-language-localization-for-bg2ee/
Nie wiem, który z plików psuł mi zabawę. Nie wnikałam, nie chciało mi się. W każdym bądź razie, po zainstalowaniu ich, nie mogłam dodać żadnego innego moda. Wyskakiwał Critical fail brak plików, albo jakoś tak. Nie zacytuję Ci teraz dokładnie. Nie pamiętam.
W każdym bądź razie, zrobiłam tak:
1. Reinstalowałam grę.
2. Dialogi ściągnęłam z poprzedniej wersji (tj Dialog z 14.09.2014) dostępnej pod tym linkiem, w pierwszym temacie:
https://forums.beamdog.com/discussion/23812/bg2-ee-kwestia-wersji-polskiej-oraz-jej-instalacja/p1
3. Przekleiłam pliki dialogowe do folderu lang/en-us
4. Wykorzystując ściągnięte wcześniej movies, override i sounds z linku 3, w folderze BG2EE_PL, podmieniłam ich zawartości z ich odpowiednikami w folderze z grą, ale uwaga:
Movies i override przeklejamy tylko zawartość folderów, nie całe foldery. Znajdują się w folderze 00783.
Sounds znajduje się w lang/en-us, najwygodniej przekleić folder żeby dźwięki się nie podwajały.
I wszystko mi śmiga
Ważne: Wszystko co ściągamy, rozpakowujemy, bo gra nie lubi zipów i innych rarów.
Mam nadzieję, że pomogłam
Link który wcześniej prowadził do plików TLK (zamieszczony w temacie ogólnym z tłumaczeniami, podawany na innych forach, wspomniany w readme modu z dźwiękami i filmikami) od niedawna zawiera mod służący do patchowania już istniejących plików, zamiast samych TLK. I stąd ostatnio masa zgłoszeń z problemami. Do tego doszedł problem crashowania się gry, gdy pozostawi się archiwum z TLK w formacie ZIP w folderze z grą. Zostanie to naprawione.
Nie wiem jakiego formatu potrzebują filmy
edit: jeśli kopiowałaś ogg bezpośrednio do override to zainstaluj tego moda:
https://www.sendspace.com/file/3v1gy5
nie zostawi po sobie śladów w weidu.log, ale pozmienia rozszerzenia wszystkich plików ogg na wav. Jeśli kopiowałaś do innego folderu to otwórz plik test/test.tp2 w notatniku i zmień ~override~ na ścieżkę do odpowiedniego folderu.
Dziękuję za pomoc
1. mam wersję zakupioną bezpośrednio u Beamdog, czy po wgraniu modów w przypadku aktualizacji gra powraca do wersji "bazowej" czy cały czas pozostaje zmodowana ? Czy może po uaktualnieniu gry wymagana jest aktualizacja konkretnych modów ?
2. Do BGEE chciałbym dograć mody: BG1 Unfinished Business, BG2 Tweak Pack (Windows) v16, Sword Coast Stratagems (Windows) v30. Pamiętam, że kiedyś niektóre komponenty tych modów bugowały grę, czy nadal tak jest? na któreś konkretnie należy uważać/zrezygnować?
3. W jakiej kolejności instalować powyższe modyfikacje ? czy aktualnie do ich poprawnego działania potrzebne są jakieś dodatkowe pliki/ konwertery ?
Z góry dzięki za odpowiedzi:)
1. Powraca, czyści wszystkie pliki, mody/komponenty należy zainstalować ponownie w kolejności z weidu.log ( przed updatem skopiowac gdzieś)
2. Nie bugują, BG2 Tweak Pack zostało zastąpione Tweaks Anthology
3. Długa odpowiedź znajduje się tu: http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?p=118902#118902
wersja tl;dr: użyj BWS aby zainstalować sobie mody
Mam sobie angielską wersję BG1/2 (oryginalną, nie EE). Mam też wersję polską, jeszcze na płytach. Rozpoczynam sobie porządnie zmodowaną grę w BGT. Wolę zagrać w wersję angielską, z uwagi na kompatybilność z modami (większość z nich nie ma polskich wersji, a z wymieszanymi językami słabo się gra +nie chce mi się gmerać żeby nie było problemów z polskimi znakami). Jednocześnie chciałbym użyć polskich dźwięków, bo mam do nich ogromny sentyment (witajcie w moim sklepiiiiku).
I teraz pytanie w końcu: jak to najprościej zrobić? Jest ten mod, ale działa tylko na EE. Coś z jego plikami zrobić? Czy może przekopiować jakieś pliki z polskiej instalki na angielską?
dzięki za pomoc.
Postanowiłem dziś spróbować zainstalować moda Baldurs Gate Trilogy Enhanced Edition z Big World Project (Big World Setup).
Szedłem ściśle za opisem, na początek BGEE, BGEE-SoD i BG2EE (w wersjach BGEE i BG2EE - v2.5.0.7 i wersja BGEE-Sod - v2.4.0.6) z GOG.
Brakło niestety pliku MODMERGE o czym poinformowała mnie instalka Big World Setup, chodzi chyba o to że SoD ładuje się z ZIPa, idąc za instrukcją zrobiłem tak jak było napisane no i niestety dalej się nie da zainstalować BGTEE.
Miał może ktoś z was ten problem? Jak prawidłowo odpalić MODMERGE i co zrobić przed jego uruchomieniem? Co mam dokładnie zrobić w katalogu z grą?
Czy jest mod dodający możliwość stworzenia wieloklasowca z podklasą czyli na przykład wojownik?zabójca?
Było coś takiego ale za diabła nie mogę sobie przypomnieć nazwy
Dobra robota z tą listą,dziękuję.
Tak się zastanawiam,czy te mody wymienione na tej liście są sprawdzone pod kątem kompatybilności pomiędzy nimi ? Czy tylko względem wersji patcha ?
http://durlag.cob-bg.pl/index.php?q=gallery&g2_itemId=2810
A znaleźć mi moda dającego wiele twierdz nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania na szczęście chciał bym tylko tego :P bo nim dłużej się szuka tym lista dłuższa się by robiła. Wiec jak byś mógł mnie jakoś nakierować na dobry kierunek na to czego poszukuje.
Item Upgrade v41, jak to naprawić? ;/
Daj znać, czy pomogło.
http://prntscr.com/fjzv7w
http://prntscr.com/fjzvgw
Mody:
cdtweaks-v1
I Shall Never Forget v5.1
BanterPack v14
atweak-v451
refinements
item upgrate v41
No i nasz język. W grę gram od jak nic 2005 roku, mega sentyment, chciałem pomodować a wyszło że walczę z grą ;d
@po zawieszeniu zawsze grę wyłącza