Co dalšího bychom rádi viděli v BG:EE, kdybychom měli možnost :)
HadrianBlackwater
Member Posts: 121
in čeština
Tohle by mohlo být velmi zajímavé téma
Jde mi tu hlavně o to, co by hře pomohlo být trošku lepší, a zas posunout hranici našeho nejoblíbenějšího RPG
Například měnění postav, máte plnou partu a uprostřed lesa potkáte NPC které můžete najmout. (V BG1 velmi časté) Najmete si danou postavu a postava, kterou vyhodíte tam zůstane stát jako tvrdé y. Přece by hře neublížilo, kdybychom mohli poslat postavi třeba do Friendly Arms, nebo beregostu? Nové postavy utečou zpátky na svá místa, aspoň nezapomeneme kde jsou.
Taky slavné odmítnutí, viz doly v Cloakwoodu. Máte 6 postav a můžete si najmout trpaslíka, jenže důl se zaplaví, takže možnosti jsou jen poslat ho do pryč a nemít šanci ho nabrat zpět, nebo nechat postavu jinou na místě a nechat ji utopit.
Taky mi tu chybí trošku epičtější questy. Kdyby nebyl ve hře ostrov s Balduranovou lodí a Durlagova věž(která mi určitým způsobem připomíná Strážcovu tvrz nemůžu si pomoct) tak tam nemáte nic epického, ani dráčka.
Kdežto ve dvojce máte několik "velkých" questů, které umocní pocit ze hry.
Nepotřebuji v jedničce usedlosti, to je zbytečné(i když ) a hlavně trapné úkoly pro zlodějskou guildu v Baldurově bráně. Nemusím zrovna pro ně vyzabíjet kryptu plnou upírů, ale pár questů navíc by se hodilo. A taky si myslím, že mohli přidat víc než jen oblasti pro nové postavy( z čehož jen Nazeemova je zajímavá)
Jde mi tu hlavně o to, co by hře pomohlo být trošku lepší, a zas posunout hranici našeho nejoblíbenějšího RPG
Například měnění postav, máte plnou partu a uprostřed lesa potkáte NPC které můžete najmout. (V BG1 velmi časté) Najmete si danou postavu a postava, kterou vyhodíte tam zůstane stát jako tvrdé y. Přece by hře neublížilo, kdybychom mohli poslat postavi třeba do Friendly Arms, nebo beregostu? Nové postavy utečou zpátky na svá místa, aspoň nezapomeneme kde jsou.
Taky slavné odmítnutí, viz doly v Cloakwoodu. Máte 6 postav a můžete si najmout trpaslíka, jenže důl se zaplaví, takže možnosti jsou jen poslat ho do pryč a nemít šanci ho nabrat zpět, nebo nechat postavu jinou na místě a nechat ji utopit.
Taky mi tu chybí trošku epičtější questy. Kdyby nebyl ve hře ostrov s Balduranovou lodí a Durlagova věž(která mi určitým způsobem připomíná Strážcovu tvrz nemůžu si pomoct) tak tam nemáte nic epického, ani dráčka.
Kdežto ve dvojce máte několik "velkých" questů, které umocní pocit ze hry.
Nepotřebuji v jedničce usedlosti, to je zbytečné(i když ) a hlavně trapné úkoly pro zlodějskou guildu v Baldurově bráně. Nemusím zrovna pro ně vyzabíjet kryptu plnou upírů, ale pár questů navíc by se hodilo. A taky si myslím, že mohli přidat víc než jen oblasti pro nové postavy( z čehož jen Nazeemova je zajímavá)
1
Comments
Myslím, že právě podobných interakcí by mělo být, třeba v BG3, co nejvíce a doufal jsem, v EE se jich také dočkáme.
S tím necháváním postav venku na dešti mi vadí především to, že takhle utíká logika věci. Když nechám někde na pobřeží přešlapovat postavu, na dva měsíce odejdu zachraňovat Říše a pak se tam vrátím a on tam pořád kouká na příliv, vkrádá se mi otázka: Není mu tady zima a to vážně nemá na práci nic lepšího? Nicméně vývojáři si tohle patrně uvědomili, protože v BG2 se většina postav vrací buď k sobě domů anebo do Měděné čelenky.
Jsem přesvědčený, že právě určitá logičnost děje a dění je to co, by fanoušky série BG mohlo nadchnout. Co mi chybí, je určitá dynamika děje, která by myslím vyplývala z nastavení časových limitů. Přijde mi nešťastné, že přijdete do Nashkelu, dozvíte se, že válka je na spadnutí, potom se na "deset let" odejdete loudat do pustiny a když se vrátíte, válka je na spadnutí pořád. Je to standartní nemoc všech RPG mimo naživo hraných ADAD nebo DRD. Já si prostě představuju, že v Deníku bude kalendář a každý kdo Vám zadá úkol taky řekne, dokdy má být splněno, jinak že si buď najme někoho jiného, nebo že už bude na dokončení pozdě. Jako nejzajímavější důsledek takového mechanismu bych viděl, že už by procházení různých bludišť a podzemí nevypadalo tak, že by si před každým bojem družinka pospinakala a poté vyrazila usmažit těch pět skřetů plným arzenálem kouzel (a znovu a znovu). Zkrátka: tady je skřetí doupě, tady máš meče, pár lektvatů 10 kouzel kouzelníka, 12 kněze, počítej s ca 15 bojovníkama a jedním ochočeným trolem. Je 20.00, zítra v 9.00 tě čekám s hlavou jejich hejtmana na radnici, jinak tam posílám ten pluk knížecích hraničářů, který právě popíjejí v hospodě.
Jediným jasným precedencem pro výše uvedené zůstává časový limit ve Falloutu 1 a ne tak jednoznačný i ve Falloutu 2. Dodnes jsem nepochopil, proč se proti nim mezi fanoušky zvedla vlna odporu. Otázkou zůstává, jestli je možné něco takového zanést do EE, nebo je to jen hudba budoucnosti.
A na závěr snad už jen malé postesknutí, že se vývojaři nepokusili do BGEE naroubovat pravidla ADAD 3.5 (NWN), které byť nemají ten krásný étos legendy jako měli dvojkové edice, zato nabízí mnohem bohatší možnosti tvorby postavy.
Ocenil bych interakci s veškerými postavami a další oblasti. Tvorba postavy mě baví takže bych taky ocenil víc možností...
Taky Drizzt Daermon N'a'shezbaernon by moh chtít pomoct s trochu lepšíma příšerama protože pokud jste četli knížky (aspoň většinu, přece jenom jako poslední v čestině vyšel teprve Osamělý Drow) tak jasně víte že je to namakanec kterej si skolí ledovýho obra na pohodu v singlu. Třeba by stačilo 10 Zlobrů Berserků... A taky v takovýhle chvíli by samozřejmě Drizzt měl povolat Guenhwyvar z astrální sféry a nebo v pohodě utéct (což pro něj není problém). A taky by mohl mít nějaký cíl... přece jenom by si pak člověk uvědomil odkud kam jde, co jde dělat atd. Bylo by to pak mnohem lepší a reálnější.
Taky bych ocenil víc kouzel. Ve Faerunu je spousta kouzel a v BGEE jich zas tak moc na výběr neni. Třeba takovej Elminsterův výbuch přidat na hodně vysokej stupeň knihy (to ale spíš už do BGEE II a přidat další stupeň).
Napsal bych toho víc ale mám teď práci. Možná to někdy dopíšu do konce...
Jinak příspěvek Irendieho je přesně v duchu toho, čeho se obrovsky bojím. Více kouzel, více zlobrů, jen více a více až toho nakonec bude tolik, že ze hry nezbyde nic. Mě na BG1 nejvíc bavilo, že vlastně až do samotného konce je družina banda nýmandů s mizerným vybavením, omezenými schopnostmi a zdravým respektem z kdejakého kostlivce.
Jinak R. A. Salvatore je blázen a ty jeho knížky jsou na hlavu postavený. Jestli odněkud nečerpat inspiraci, tak odtud.
A @Kail - Savatoreho knihy nejsou špatný. Ale věřim že se nemusej líbit každýmu...
No tak jako tak Baldur's Gate byl a je legendární hrou kterou zná snad každý pořádný RPGčkař. Ať tam přibudou nový věci které by jsme tam rádi viděli nebo ne.
Jediná věc, která mne v IWD nadchla oproti sériím BG bylo přehazování zbraní, ať už v boji či nikoliv. Čtyři libovolně nastavitelné sloty, do kterých není vůbec problém navolit si dvě zbraně do prvního, zbraň se štítem do druhého, ranged zbraň do třetího a třeba hůl do čtvrtého. A pak už mezi nimi jen přepínáte. Nejenže vám to ušetří čas, ale myslím že v BG je zakázané měnit během boje 2h zbraň za štít (Pakliže ne tak se omlouvám, v tom případě by se jednalo pouze o puntičkářství a o logiku) Hodilo by se to i do soubojů pro nováčky, kteří ještě neznají celé BG "poslepu".
Takže bych takovou změnu uvítal i v BGEE. Což se nejspíš ale stejně nestane
A "sloty" máš tady taky. Jediné co nemůžeš je dít si tam štít a meč a obouručák.
Co se týče interakce postav, tak není nic lepšího než NPC project. Já osobně čekám než vyjde pro bg:ee než si střihnu celou hru.
Tak pokud tvůrci budou dělat IWD:EE, tak by se ty "zbraňové sloty" v BG:EE objevit mohly. Zhruba před týdnem byla na twiteru zmíňka že nad ní vážně uvažují (samozřejmě po BG2:EE).
Jinak Salvatore patřil tak před 5 lety k mým oblíbeným spisovatelům, ale pak sem začal číst Eriksona, Martina nebo Sapkowského, a Salvatoreho teď čtu jen když nemám nic lepšího (prozatím sem skončil u 13. Drizzta).
Pak bych si přál, aby šel scroll case a gem bag normálně koupit - takhle mi připadá, že jsou vzácnější než meč +1
A ještě by bylo fajn, kdyby někdo přeložil NPC Project do češtiny, u některých postav to fakt anglicky nedávám
1) pár věcí z IWD2 - další rasy, sloty na zbraně
2) nové questy s novými lokacemi, vnitřek gnolí pevnosti by mohl být zajímavý
3) nová povolání např. warlock, šaman nebo favored soul
4) měnit nastavení i ve hře a nejenom v baldur.ini
5) do BG2:EE další NPC nová/převedená z BG1; hlavně Barbara (nejlíp G. nebo N. trpaslíka), zaklínače, možná i dalšího klerika a zloděje (žádná dualka).
Sapkowski je jeden z mých oblíbených, četl jsem od něj jak sérii zaklínače tak husitskou trilogii. Pak taky není špatný Lukjaněnko(noční hlídka) a docela jsem si oblíbil, ačkoliv je to taky taková oddychovka od Sullivana Riyria Revelations.
K BG:EE taky bych rozšířil některé questy, Ulcaster má skvélé prostředí pro prodloužení a přidání, taky je spousta prostoru pro nové oblasti a přidání dalších questů. Samozdřejmě by to znamenalo zvednout exp cap na víc, protože kolem 5 kapitoly mám většinou grupu už na full.
Taky by se hodil nějáký epičtější konec, než jen zabijete Sarevoka, uloží se vám postava a konec jednou animací? Co třeba vylézt na povrch a poděkování občanů? I ve dvojce ten konec je takový, že máte lepší pocit a hlavně finále je trošku náročnější. Mohli dát nějáký quest na otevření bhaalova chrámu, protože jediné zajímavé tam je grupa železného trůnu a brnění válící se v jednom domu.
Je taky pravda, že interakce ostatních postav by mohla být aktivnější, vyjadřovat se trošku víc k činnostem skupiny. Žádné příhody nebo příběhy, prostě mi to bohužel připomíná IWD a IWD2 kde si vytvořím skupinu a začne nehorázná řež kvantama nepřátel až k závěru.
Vnitřek Gnolí tvrze by mohl být zajímavý. A taky by se mi líbilo víc věcí ovlivněných reputací. Nebudu přesně popisovat co všechno by se tím dalo zlepšit. O tom si zvládne každý hráč BG nebo BGEE udělat vlastní představu.
1) 1297 DR - Tady se Drizzt narodil
2) 1340 DR - Tady Drizzt vyšel na povrch
3) 1370 DR - Tady je Drizzt v poslední česky přeložené knize
4) 1463 DR - Tady je Drizzt aktuálně
Navíc nemá Drizzt rovnoměrně rozloženou kvalitu četby. První díly byly skvělé, střední díly byly naopak slabší ( třeba " Páteř světa " kde se Drizzt za celou knihu prakticky neukázal byla naprosto příšerná a ani neměla vyjít ), ale s koncem současné ( česky přeložené ) serie zase nestává VELMI dobré období kde jsou jedny z nejlepších kousků.
1.) Catti bude mrtvá
2.) Wulfgar bude konečně mrtvý! Definitivně!
Každopádně až na bídnou Páteř světa se vždycky Drizzt motal kolem průměru - někdy nad ním, někdy pod ním. Prostě odpočinkové čtivo. A já říkám, proč ne? Salvatore není žádný Martin nebo Tolkien, ale psát zábavně umí, to mu nelze odepřít. Teď mám připravenou trilogii Lovcovy čepele, doufám že to půjde kvalitativně zase nahoru.
btw. co takhle založit téma "Knihy ze světa Forgotten Realms"? Tohle téma mě přijde zajímavé a je škoda to tu zaplácat různýma Drizztama
Ono jich bude mrtvých MNOHEM víc vzhledem k tomu že většina jeho blízkých i vzdálenějších přátel jsou lidé a i třeba takoví pulčíci žijí jen něco málo přes 100 let. ( A nejmenovaný trpaslík není ani teď žádný mladík )
Každopádně já považuji za úplně nejlepší první tři díly které se odehrály v podtemnu. Pak kvalita začala kolísat. Některé díly byly dobré některé horší a zmíňovanou páteř světa bych ze serie legendy o Drizztovi úplně vyřadil.
Založit samostatné téma je dobrý nápad ( a už jsem to udělal ) ale přišlo mi nepřesné omezit to jen na "Knihy ze světa Forgotten Realms" a proto jse to raději obecně nazval "Svět Forgotten Realms"
- Jak někdo psal, gnollí pevnost je málo interaktivní. Chtělo by to přidat trochu hloubku. Gnollí náčelník, nějaký quest spojený s Xvarty, kteří mají obydlí na stejné mapě atd. atd. Celé to působí, že to tak původně mělo být (viz. výběrčí poplatků u mostu)
- Útok na tábor banditů by měl být epičtější. Mám dost problém s tím, že banditi terorizují celé Mečové pobřeží a nikdo s tím nic nezmůže, takže je pak povraždí banda šesti dobrodruhů? Tady by do toho měl být zapojen odříznutý kontingent Ohnivé pěsti v Beregostu. I v táboře by mělo být víc banditů.
- Dořešení příběhu jedné z nejzajímavějších postav v BG - Husama. Poté co se on a jeho zloději snaží dostat na korunovaci Sarevoka stokami už je hráč nikdy neuvidí. Pokud už si hráč dal práci, že se této nepovinné příběhové větvi věnoval, mělo by to mít nějaké rozuzlení.
- Lokace s Bhaalovým chrámem je prázdná a nezajímavá. Chápu, že takhle ke konci hry je zvykem hráče nezdržovat vedlejší questy, ale nějak ozvláštnit by to chtělo. Ti vrahové Železného trůnu jsou zajímaví, ale je toho málo.
- Živější Gullykin. Ten stav, v jakém je teď mi přijde žalostně nepropracovaný. Skoro všechny postavy jsou jen generičtí půlčíci a je tam v podstatě pouze jeden quest.
- Nové lokace už bych na původní mapu nepřidával (a to co přidal Beamdog je podle mě dost slabota). Na druhou stranu bych se vůbec nezlobil za nová dobrodružství typu Balduranův ostrov z TotSC, což je podle mě jeden z nejzajímavějších questů v BG1.
- Vím, že má Beamdog v plánu udělat to dobrodružství, které má být spojnicí jedničky a dvojky, ale mám z toho v jejich podání trochu strach, ale pokud se jim to podaří, tak to je něco, co jsem chtěl vždycky vidět.
Bohužel Beamdog nemá povolení významě zasahovat do původní hry.
Mohou dělat malé změny a pokud vytvoří novou oblast, tak tam si mohou dělat co chtějí, ale v původních oblastech a s původníma postava nemohou dělat skoro nic.
Jinak souhlasím se vším co jsi řekl a ještě byl bych ten seznam zvětšil asi desetinásobně.
Je pravda že tam by se hodila nějaká tvrdší měna.
Na druhou stranu, na konci BG2 jsem měl cca 500 000 zlatých.
To by podle modelu Dragon age byl 5 000 000 stříbrných a 50 000 000 měděných.
Zajímalo by mě, kolik lodí by bylo potřeba na přepravu takové sumy