Skip to content

Svět Forgotten Realms

EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
edited February 2014 in čeština
Jako reakci na dobrý nápad, zakládám toto téma na diskuzi ohledněte knih, her, postav a prostě všeho ohledně světa Forgotten Realms. Neváhejte se na cokoliv zeptat, nachází se mezi námi spostu odborníku na svět FR ( včetně mé maličkosti ) kteří vám určitě budou schopni podat uspokojivou odpověď.

Tady je alespoň základní kalendář ze světa FR:

Svět Forgotten Realms existuje už nějakou tu dobu a narozdíl od našeho " zrození Krista " datuje kalendář podle rozhodnutí o vytvoření Vyvolených Mystry. Uvedu tady proto pár základních dat pro lepší orientaci v příběhu, knihách a hrách. Kalendář uvádím od nejstaršího známého data, nevylučuji že sahá ještě dá, ale tohle jsou nejstarší mě známé záznamy:

?????? = Narození Bezejmeného ( tehdy ještě s jménem )
?????? = Začíná hra Planescape Torment
- 30000 = Bohyně Elfů Araushnee je svržena do propasti a přijímá nové jméno, Lolth.
- 14700 = První Válka Vran ( detaily by vydali na knihu samotnou, prostě elfové všech druhů se z toho či jiného důvodu rubali a vyvražďovali mezi sebou. V té době vymřeli celé klany a elfské národy. Každopádně nebyly Války Vran žádná krátkodobá záležitost protože jenom ta první trvala necelých 3000 let, doby míru mezi těmi válkami byly jen krátké )
- 11700 = Druhá Válka Vran
- 10900 = Třetí Válka Vran
- 10500 = Čtvrtá Válka Vran
- 9600 = Za uctívání Lolth a přílišnou krutost ve " Válkách vran " jsou Drowové vykázáni do podtemna.
- 9200 = Pátá Válka Vran
- 2538 = Narozen Hilather, který je později známý pod jménem Halaster a taky se počítá mezi vyvolené Mystry. Hraje ústřední roli v datadisku do prvního dílu Neverwinter Nights a jeho moc je při nejmenším na Elminsterově úrovni ( spíše vyšší ), bohužel je tak trochu šílený...
0 = Mystra ( bohyně magie ) oznamuje jinému bohovi Azuthovi ( taky něco jako bůh magie, ale byl to dříve člověk a taky milenec Mystry :D ) že je třeba dát část její moci smrtelníků aby mohli bojovat se zlem. Z těch smrtelníků se po té stávají takzvaní " Mystřini vyvolení " kteří se počítají za nejmocnější mágy vůbec a dále nestárnou (ale mohou být normálně zabiti).
218 DR = Narozen Elminster, nejznámější a jeden z nejmocnějších Mystřiných vyvolených.
762 DR = Narozena Lady Alustriel, také velmi známý a mocný Mystřin vyvolený
1281 DR = Začíná hra Icewind Dale
1297 DR = Narození Drizzta
1310 DR = začín hra Icewind Dale II
1340 DR = Drizzt jde na povrch
1345 DR = Začíná knižní trilgie Moonshae. Velmi v ní figuruje Bhaal a setkáváme se i s jeho šampioném Kazgarothe, knižní serie je přeložené do češtiny. ( Bohužel už je to nějakou dobu co vyšla a je dost obtížné sehnat nějaký výtisk jinak, než ho za těžké prachy koupit na Aukru )
1358 DR = " Doba nesnází " čas kdy všichni bohové ( z nařízení nejvyšší boha Ao ) kráčí po zemi a jsou smrtelní ( zabíjejí se mezi sebou a dost ich umírá ). Mezi obětmi je i náš dobrý známý Bhaal kterým byl zabit Cyrikem ( lze ho potkat v BG:ToB )
1361 DR = Začíná knižní trilogie Maztica ( hodně se točí kolem Helma, Drowů a národu podobnému africkým domorodců ). Bohužel má tato sére stejný problém jako trilogie Moonshae.
1361 DR = Začíná další již česky přeložená knižní trilogie " Drowova dcera "
1368 DR = Začíná hra Baldurs gate
1369 DR = Začíná hra Baldurs gate II
1372 DR = Začíná hra Neverwinter Night
1372 - 1373 DR = Doba " Ticha Lolth ", bohyně se neozývá, neprojevuje, a kněžky nemohou kouzlit. Začíná panika mezi všemi městy Drowů. ( Lolth přesouvala své " království " z propasti do vlastní sféry a potřebovala čas aby zformovala nové tělo )
1374 DR = Začíná hra Neverwinter Night II
1379 DR = Umírá bohyně hodných Drowů Eilistraee
1463 DR = Zatím poslední vydaná kniha o Drizztovi
1600 DR = Zatím nejvyšší datum které kdy bylo oznámeno, vztahuje se ke knižní serii " Nositel úsvitu " ( Dawnbringer ) která pokud vím u nás ještě nevyšla.
Post edited by Edvin on
schneckkMariachiazuritNefariusShevandra
«134

Comments

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2013
    ( Seznam mám v blízké době v plánu ještě rozšířit, ale teď jsem tam hodil jen to základní )
    Post edited by Edvin on
  • KailKail Member Posts: 84
    Připomeňte mi prosím někdo, v jakém díle Drizzta nastane "doba nesnází".

    A drobná errata:
    Odchod Drizzta se dostal na místo, kam nepatří.
    U NWNII ti chybí ta "dvojka".
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Kail said:

    Připomeňte mi prosím někdo, v jakém díle Drizzta nastane "doba nesnází".

    Toho tam bohužel nezaregistruješ ze dvou důvodů:

    1) O tom že mezi lidmi chodí bohové se obecně nevědělo a většina na sebe nechtěla moc přitahovat pozornost jelikož byli zranitelní.
    2) Odehrálo se to v Faerûnu který je dost daleko od Planiny Ledového větru kde je Drizzt.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited January 2013
    Tož všechny díly Moonshae, Mazticy a Drowovy dcery mám v PDF. Taky mám v PDF téměř vechny díly Drizzta - chybí jen Osamělý Drow a Dva Meče.

    Kdyby jste někdo měl zájem mohl bych někam uploadnout.
    Post edited by irendie on
    Berthan
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Teď tak přemýšlím jestli BG2 není trošku mimo rámec času, protože po výstupu z podtemna charname potkává drizzta s plnou grupou v kompletním složení. I když ono to zas není tak dávno, takže to mohli všichni ještě být živí :D

    A vůbec se naše postava neobjevila v knížkách :(:D Jeden z nejmocnějších bhaalových potomků, co vyvraždí půlku říše a ani čárka v knížce :D Napsal bych Salvatoremu protestní dopis.

    @irendie sakra já už mám kompletní paperbackovou sbírku :D

    Co se týče Prvních tří dílů Drizzta, taky zatím mají největší hodnocení. Už jen kvůli tomu, že Drizzt tam je taky nejmocnější, zatímco v dalších knížkách to spíš vypadá, jako by slábnul. Není to ten zabiják, co vyvraždí celou grupu elfů a ani se nezapotí.

    Jinak už se těším na pokračování s Obloudem :D (btw. je tohle originál jméno? Nebo překlad? )
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    nechtěl jsem napsat elfů ale drowů
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited January 2013
    @HadrianBlackwater samozřejmě že papírově jsou lepší... ale zkoušel sis někdy sebou tahat na nějakou delší cestu třeba 20 knížek v batohu? To je jednodušší si sebou vzít třeba amazon kindle a v papírový podobě číst doma...

    A to že je slabší je jednoduchý. To by pak všechny knžky byly: problém → přišel Drizzt → všichni mrtví → problém vyřešen
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    jj já vím :D akorád nejsem takový druh čtenáře co by si četl knížky furt dokola :)
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited January 2013
    Obould je to i v originále. Chvíli mi trvalo než jsem to v tý knížce našel (přece jenom znám to spíš česky)

    A knížky taky nečtu furt dokola ale občas si rád připomenu ty, co byly dobrý.
  • tatoktatok Member Posts: 174
    Dobrá práce Edvine :)
    Četl jsi sérii Erevis Cale? Začíná u nás vycházet česky a zajímalo by mě jestli stojí za koupi.


    A vůbec se naše postava neobjevila v knížkách :(:D Jeden z nejmocnějších bhaalových potomků, co vyvraždí půlku říše a ani čárka v knížce :D Napsal bych Salvatoremu protestní dopis.

    Existuje knižní série Baldur's Gate - http://www.o-love.net/realms/head_bal.html . Prý je to ale nevalné čtivo :)

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2013
    @tatok
    Erevis Cale je zatím jediná z českých přeložených co jsem zatím nečetl i když ji mám asi 3 týdny doma ( musím se učit na zkoušky a vypracovávat seminárky takže teď čtu jen filozofické knihy )

    Ale přečetl jsem už opravdu MNOHO fantasy z Forgotten Realms a i jiných světů takže můžu opravdu dost dobře doporučovat. Co by jsi si tak představoval ? Podobný stil psaní jako Drizzt, převážně zaměřené na silný příběh, víc kouzel, či větší a lépe popsané boje ?

    A co se té knižní serie Baldur´s Gate týče tak tam je hlavní hrdina válečník Abdel Adrian a jeho láskou je Jaheira. ( existuje i kniha Planescape Torment )
    Post edited by Edvin on
  • tatoktatok Member Posts: 174
    @Edvin
    Jsem průměrný angličtinář, jehož AJ stačí maximálně na internet a hry, takže jsem odkázaný na to, co mi fantomprint strčí pod nos :)

    Co by mě zajímalo by byly knihy o Elminsterovi, pak Evermeet: Island of Elves a myslím že má vlastní sérii i Artemis Enteri. Tohle by se ke mě mohlo dostat v češtině a na papíře (pdf a čtečky sux, kniha musí vonět :D)

    A ty které považuješ za nejoblíbeněší FR knihy?
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2013
    Tak tím doporučením jsem samozřejmě myslel na české knihy.

    Perfektní byli první 3 díly Drizzta a pak díly " Král duchů " a ty co po něm následovaly ( je už to pak takové temnější a více zaměřené na Drizzta ). Ze série Drowova Dcera byl velmi dobrý první díl, ale ve druhém a třetím šla kvalita HODNĚ dolů. Serie Maztica si tak nějak pořád drží lehce nad průměrem, ale serie Moonshae je jako horská dráha. Místy je to fakt dobré, ale místy je to úplně hrozné. Přirovnal bych to jako vyprávění pohádky se světě který se jen vzdáleně podobá FR.

    Jsou tady však i jiné serie ( i když né z FR ) a konkrétně jedna, které se taky zaobývá temnými elfy a hlavní hrdina je takový anit Drizzt. Slyšel jsi už o Malusovi ? ( http://www.polarissf.cz/souborPOLAR/daemonscurse.htm ) Velmi dobrá 5 dílná serie kterou rozhodně můžu doporučit.
  • tatoktatok Member Posts: 174
    @Edvin
    Ok, špatně jsem tě pochopil :)

    Zatím mám přečtenou celou Legendu o Drizztovi a Starlight and Shadows také - taky mi přišlo že to šlo knihu od knihy dolů. Nečetl jsem zatím trilogii Lovcovi čepele, Mazticu, Moonshae a toho Erevise. Časem bych si rád přečetl všechno, ale jak jsi psal, sehnat Mazticu a Moonshae je problém. Zajímavé že mě vždy lákala víc série Moonshae než Maztica. :)

    Díky za doporučení. Zatím jsem žádnou knihu z Warhammeru nečetl, z hrdinů vím jen o Gotreku a Felixovi od Williama Kinga - četl jsem totiž od něj sérii Terrarchové, což je také velmi fajn čtivo (škoda trochu uspěchaného posledního dílu).
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Moonshae má lepší zápletku ale 70 % knihy jsou naprosto hluchá místa kde se nic neděje. V Maztice sice zápletka není tak zajímavá, ale zato se tam pořád něco děje, proto ji celkově považuji za lepší.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Artemis Entreri má opravdu vlastní knížky. Ale jsou jen v AJ takže se mi do toho zatím moc nechce.

    A když už jsme u knížek rád bych na vás měl dotaz: Kolik bodů (1-10) by jste dali Harrymu Potterovi?

    Já osobně tak 5/10. Jsou to sice ideální knížky pro "menší" děti ale obsahově nic moc. 1. díl - Harry porazí Voldemorta; 2. díl - Harry porazí Voldemorta... atd. atd. ...7. díl - Harry porazí Voldemorta

    Rowlingová měla sice dobrej nápad a peníze na reklamu ale nedávno sem čet knížku od naprosto mě neznámýho autora a kvalitou to přesahovalo většino knížek co jsem v životě četl. Rowlingová by mohla napsat něco podobnýho jen ve snu a namol opilá (možná by pak měla lepší pohled na svět literatury).
  • KailKail Member Posts: 84
    Já doufám, že @irendie nezačne brát tuhle moji oponenturu osobně, protože se zatím vymezuju téměř proti všemu, co napíše :)

    Nicméně, předvedl nám tady mistrovský kousek z vysoké školy demagogické, kdy u hodnocení Harry Pottera přestal a začal přesně v okamžiku, kdy potřeboval, jelikož ve 3. a 6. HP neporazí Voldemorta, a ve 4. a 5. díle se dá polemizovat o tom, kdo vyhrál.

    Souhlasím s tím, že reklama a šílenství okolo udělalo v případě HP hodně, ale nic to nemění na tom, že ta knížka je dobrá, tedy především 3., 6., a 7.díl řadím k tomu lepšímu co se dá v žánru fantasy, v širším slova smyslu, sehnat. Tedy beze studu 8,5, u ostatních řekněme 7. První dvě knížky jsou skutečně pro "menší děti", což ale nepovažuji za nijak dehonestující. Koneckonců, Hobit nebo Malý princ spadají do stejné škatulky a přesto je to mimořádná četba i pro mentálně dospělého jedince.

    Jinak v případě R. A. Salvatoreho bych ještě rád připomenul řadu Válka Démonů. V češtině zatím, jestli se nepletu, vyšly dva díly, které se vyznačují stejně nízkou kvalitou, jako Drizzt, jen se odehrají ve výrazně méně atraktivním prostředí.

    Což mi připomíná, že se opět trochu vzdalujeme od pravého tématu této diskuze, což stejně jako v případě "Zajímavostí a Eventů" považuju za totální škodu. Takový je asi úděl diskuzí...

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Huh, sice bych se rád šířeji vyjádřil ale bojím se že by se za chvíli tato diskuze zvrtra v " Já to mám rád a je to skvělé " a " Já to nemám rád a ty jsi debil ". Skutečně bych dal přednost aby se konkrétně Pán Prstenu a Harry Potter tady neprobírali, jelikož diskuze by byla nekonečná.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited January 2013
    Tož nebudeme se hádat. Tobě se něco nelíbí tak ti to nebudu vyvracet. Každý člověk je nějaký a ani 2 nejsou stejní (až na výjimky při klonování ale to by jsme se dostali zase jinam). A zažil jsem už na několika fórech hádky kdy se hádali o nic a nakonec už stejně nevěděli o co se hádají. Proti tobě @Kail nic nemám. Každému se může líbit něco jiného takže klidně oponuj. Alespoň se tu bude něco zajímavého dít.

    A i když nemám nijak extra HP rád, občas si nějaký kus přečtu pro zasmání (i když v poslední době (už pěkně dlouhý protože Pratchet toho napsal hodně) k tomu spíš využívám Pratchetovy knížky). A celkově nakonec HP Voldemorta porazí a nic moc extra se se světem nestane.

    A k tématu FR → jste-li někdo zdatný angličtinář a chcete si přečíst nějakou nepřeloženou knížku FR mám tady v počítači 50 MB archiv se spoustou FR knih v AJ ve formátu TXT. Bohužel poslední dobou jsem odbočil trochu od fantasy (což dělám málokdy) a užívám si realistických knížek které se nedají k ničemu přesně přirovnat (nejblíže by tomu mohla být tvorba H. P. Lovercrafta ale i od toho je to dost daleko), takže to nečtu (což by nebyl v AJ zase až takový problém i když si to člověk tolik neužije).
    Kdyby jste to někdo chtěl číst tak uploadnout to na google drive by netrvalo moc dlouho...
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    To nemusíš mít strach, i když vynecháme HP a PP tak se tady toho pořád bude dít dost :D
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Jestli se chcete dohadovat o tom zda by Harry Potter porazil Saurona, nebo Gandalf udělal klystýr Snapeovi, založte si vlastní diskusi. :)
    Tohle je vázané na svět FR a nevšimnul jsem si, že bych házel magické věci do lávy nebo se snažil proměnit myš na deštník
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Ale když už jsme ještě u toho Drizzta:

    Jsem sám, nebo vám taky Drizzt přijde zhruba od 3 knihy čím dál slabší ? Už neporáží ty davy a epické soupeře jako dřív a celkově bojuje mnohem méně a když už bojuje tak už to není takový mistr meče co bývával. ( + zhruba od třetí knihy začínájí být knihy zaměřené čím dál více na okolní svět a méně na Drizzta[ právě proto jsem vděčný za ty poslední, ještě nepřeložené knihy kde se to zase obrací ] )
  • Hor89Hor89 Member Posts: 118
    Určitě nejsi sám, taky mi přišlo že se Drizzt, s přibívajícími díly, spíš zhoršuje než zlepšuje. Počítám že Drizzt s prvních knih by neměl takový problém porazit Entreriho :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Přesně, stačilo by povolat " Lovce ".
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Jo. Přece jenom Drizzt by za pomoci "Lovce" v pohodě Entreriho zmlátil. Když byl v temnej říších a zabil obřího (hodně obřího, ne takovýho toho malýho co je třeba na Durlagově věěži) baziliška tak proč by mu měl Entreri dělat problémy?
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Myslím, že jsem to už dřív naznačil nebo v jiném tématu, že je slabší, protože boj už není pro něj boj o přežití, ale otázka dobra a zla. Naštěstí v posledních knihách už se to zas lepší, jak říkal Edvin
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Jop lepší se. Už třeba i v Osamělym Drowoj je na tom trochu líp - mlátí si velký skupiny skřetů.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    No, ne že by skřeti byli zrovna nějak zvlášť pruslulí svým skvělým uměním boje... :D
    Malinkatý spoiler pro ty co ještě nečetli poslední knihy: Entreti ještě zdaleka neřekl poslední slovo...
  • Hor89Hor89 Member Posts: 118
    @irendie
    Můžeš se podívat jakou máš verzi (velikost, formát) Moonshae díl 2.? Díval sem se na ty svoje a 2 díl (Černí čarodějové) mám v nějáké divné verzi (800kB ostatní mají tak 2MB). Díky.
Sign In or Register to comment.