Skip to content

Několik dotazů naprostého nováčka na BG EE 1 a 2 pro iPad

JochananJochanan Member Posts: 30
Zdravím. Měl bych několik dotazů k těmto hrám, které bych rád okusil na svém iPadu. Jsem hráč, který hrál Fallout 2, Planescape: Torment a jsem dost znechucen nynějším stavem her pro iPad a hledal jsem hru, která mě naplní a ukojí ;-)
1. Vím, že první díl pro iPad obsahuje češtinu, obsahuje ji i díl druhý, nebo je alespoň v plánu v budoucím patchi?
2. Nehrál jsem třeba Fallout 1, ale rovnou 2 a zajímá mě, jestli i zde se dá první díl přeskočit (neukamenujte mě), aniž bych přišel o nějaké návaznosti. Jde mi spíše o to, že druhý díl bude asi o něco vyspělejší co se ovládání, grafiky a herních mechanizmů týče...
3. Musím ve hře mít několik postav ve skupině, nebo to není nutnost? Nemám totiž moc rád, když se musím starat o celou skupinu bojovníků a nikdy mi třeba moc nepřirostli k srdci mágové a jim podobní a proto jim ani moc nerozumím a nevím, co je pro ně "dobré" :-)
4. Je hra alespoň trochu podobná Falloutu 2 nebo Planescape Tormentu co se herních mechanizmů týče, nebo budu naprosto zmaten a budu nucen studovat tuny materiálů a pročítat zdejší fórum? Na tohle jsem možná už trochu starej...
Díky předem za odpovědi a trpělivost.
«134

Comments

  • christofchristof Member Posts: 224
    čeština pro BG2 se připravuje

    můžeš klidně hrát rovnou dvojku, ale pokud jde o ovládání, grafiku, pravidla, rozhraní... to je u BGEE úplně stejné pro oba díly

    můžeš hrát klidně sám, dá se to projet

    BG je podle stejné papírové hry jako Torment, takže nějaké základy tam budou stejné
  • DudoDudo Member Posts: 361
    Ale skus to zacat prvou castou. Cela BG saga je jeden velky pribeh a druha cast priamo nadväzuje na prvu, takze by si podla mna prisiel o vela. To ako keby si si pozrel Pana prstenov len tretiu cast Navrat krala : )
    A hrat bez magov a klerikov je tazke, aspon obranne kuzla budes potrebovat....
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Je nesmyslné začít druhý dílem. U Falloutů se to co se týče příběhu ještě dá (ale i tak se člověk připraví o spoustu dobře zpracované kontinuity), ale taky mi to přijde mimo už jen proto, že ovládání i grafika je u obou dílů naprosto totožná.

    U BG by to ale byla škoda. Postava je v jedničce i ve dvojce pořád ta stejná a navíc si tu vypiplanou postavu z jedničky můžeš importovat do dvojky.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited February 2014
    Díky za rady a názory. Ještě se zeptám, kde je nejlepší v češtině nastudovat nějaké základní informace, než se vrhnu do hry. Našel jsem stránku www.baldursgate.goo.cz, tak alespoň tam bych si chtěl napřed přečíst o rasách, povoláních atd... Jinak jsem koupil nakonec první díl, ale s tím přenosem postavy do dílu druhého na iPadu samozřejmě nemohu počítat co? (nemám Jailbreak)
    No a ještě jedna drobnost. Hra mi nabízí ještě před startem kampaně, že si mohu koupit nějaké tři nové charaktery a chci se zeptat, jestli to má nějaký význam ve hře. To jsou charaktery hlavních hrdinů, nebo pouze společníci do party? Ještě jsou tam k zakoupení i nějaké avatary hrdinů, ale to jsou asi jen ikony postav nic víc?
    Post edited by Jochanan on
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    @Jochanan

    - Hm, hledat se mi to nechce, ale není náhodou u hry v pdfku český manuál? Zkus ho případně pohledat na netu, to je podle mě docela základ. Ale pokud jsi hrál PST, tak bys neměl mít problém, protože pravidla jsou velice obdobná. Spousta informací se dá taky pochytit při tvorbě postavy a zároveň pak v prologu, který defakto slouží jako tutoriál (a vlastně tutoriál ve hře normálně je.) Další stránka třeba tady: http://www.baldursgate.ic.cz/
    - To jsou noví společníci do party, které mají na svědomí autoři EE verze. V původní hře se nevyskytují a vzhledem k tomu, že se ve hře nachází už tak dostatečné množství postav (a taky proto, že hraješ poprvé) je můžeš vesele odignorovat.
    - Jsou to jen avataři navíc.
  • Lynx29Lynx29 Member Posts: 107
    jak uz si zminil www.baldursgate.goo.cz, sam tenhle web obcas pouzivam, hlavne kdyz se chci podivat na nejaky predmet, z velke casti je to porad aktualni a celkove zpracovani webu mi prijde taky dobre, clovek ktery nikdy nehral BG tam urcite najde spoustu dobrych informaci
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    Díky zatím všem za rady a tipy. Na přikupování postav a avatarů se vyprdnu. Jen mi trochu bvrtá hlavou jedna věc a to ta, jestli půjde přenést na iPadu postava z prvního dílu do druhého, až hru dohraji.
    Jinak nevím jestli si správně pamatuji, ale ve Falloutu ani v Planescapu nebylo při tvorbě postavy to, že vlastně nemůžete sami pořádně určit její staty, ale háže se o ně. To mě u BG dost překvapilo.
  • DudoDudo Member Posts: 361
    podla mna by malo byt mozne aj na ipad si preniest postavu. Ved aj o tom ta hra je...
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited February 2014
    Tak mám hned ze začátku hry asi dost velký problém. Ke konci Výuky, se ve druhém patře budovy učíte formace družiny, práci se zlodějem atd..., poté řekne váš učitel , že nyní se vydáte k závěrečné zkoušce dolú do přízemí.
    No a celá družina se tam automaticky přesune, ale nic se nestane. Nespustil se dole žádný dialog, prostě tam učitel stojí a nemá mi co říct. Zkoušel jsem hru restartovat, přepnout třeba na angličtinu, prostě nic nepomáhá.... Edit: Jediné co jsem na internetu dohledal je to, že by mi trenér měl ukázat dveře do sklepa, které se nachází pod schody a tam započne finální zkouška.
    Post edited by Jochanan on
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Vyúku v BG: EE jsem nehrál, ale smrdí to nějakým bugem. Vykašlal bych se na to a normálně začal hrát. I prolog hry v podstatě funguje jako tutoriál (původní BG1 tutoriál, který teď hraješ vůbec neměla)
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited February 2014
    Dobře, díky. Zkusím to ještě rozehrát znovu bez loadingu - třeba je už vadný save hry a když ani to nepomůže, tak to přeskočím.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    Tak bohužel bug stále přetrvává a postava mi finální zkoušku nezadá ani po rozjetí nové hry. Naštěstí jsem to obešel tak, že do sklepa vejdu sám o sobě a po jeho vyčištění mi jen trenér oznámí, že je úkol a tím i celá Výuka úspěšně dokončena. Každopádně je pravda, že Výuka nemá moc smysl, jelikož je při startu nové hry stejně ve hře Výuka také.
    Jinak bych měl ještě jednu prosbu. Je nějaká stránka, kde je vysvětleno, co třeba znamená THAC0, damage u zbraní 1k12 a podobné pravidla D&D? Nikdy jsem toto třeba u Planescapu neřešil, ale nyní bych rád věděl, co to vlastně znamená. Narazil jsem třeba na stránku s českými pravidly D&D, ale ta se věnuje spíše stolní hře a moc se v tom neorientuji. Díky!
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    A ten manuál jsi neobjevil? Tam právě tohle všechno je.

    U THACO si cypomůžu si citací z netu:

    "Znamená to "To hit armor class 0". Začíná na 20 a klesá. tolik musíš hodit na k20, abys trefil cíl s AC 0. Např. máš THACO 15, cíl má AC 4, musíš hodit aspoň 15-4=11 na zásah. Využívalo se v 1. a 2. edici DnD."

    1k12 znamená, že daná zbraň způsobuje zranění v závislosti na výsledku virtuálního hodu jednou 12stěnnou kostkou.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    Ten manuál jsem hledal, ale nikde nenašel. Ke hraní ale asi stačí prostě vědět, že čím nižší THAC0, tím lepší a u zbraní asi obecně znamená, že 1k4 bude horší než 1k12, takže i to si asi můžu prostě převést na damage 1-4, nebo 1-12 a nemusím se trápit ne?
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Chápeš správně. Zbraně s 1k4 jsou ale zase obecně rychlejší, než zbraně způsobující 1k12 (a také jsou zpravidla jednoruční respektive obouruční)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Bohužel, ona "rychlost" je celkem k ničemi. :-(
    Určuje pouze kdo provede první útok.

    To činí z dýk, kyjů, kopí a krátkých mečů celkem zbytečné zbraně ( až na pár vyjímek ).
    Účastnil jsem se na anglickém foru několika diskuzí ( některé jsem i založil ) které se tím zabývaly.
    Padaly návrhy, aby bylo zranění kopím zvýšeno na 1-8 ( je trochu hloupé, že bodnutí kopím dává stejné zranění jako rána holí :D ) a aby bardové a zloději, dostali bonus při používání dýk a nožů ( tuším že to bylo +1 na zasáh a na zranění ). Nic bohužel neprošlo. Hoši z beamdogu argumentovali větami typu:
    "Bylo to tak nastaveno a nebudeme to měnit", "Kdyby to tak mělo být, tak by to tak nastavili sami autoři původní hry", nebo "Nemyslíme, že taková změna je nezbytná"
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited February 2014
    1. No po pár hodinách hraní se mi ještě má postava rozležela v hlavě a asi to rozehraji znovu.
    Hrál jsem za Elfa / Lučištníka se specializací na dlouhý luk a dýku. Moc mi tam ale nesedí ta dýka a hlavně se mi líbí spíš Elf / Hraničář a uvažuji o dlouhém luku a dlouhém meči, nebo bastardu a chci se tím pádem zeptat, bastard je asi na toto povolání už hodně pomalý co?
    2. Jak vlastně funguje specializace u elfů, že mohou bojovat dvěma zbraněmi? To se do těch dvou zbraní počítá i to, že nesu ten luk, nebo je to prostě klasický dual wield, kdy budu moci mít dlouhý luk a ten střídat s dvěma meči?
    3. Postava Pán šelem mě také zaujala, jelikož jestli chápu dobře, může mít peta. Je to pet jako takový, který chodí všude s vámi, má svůj inventář atd..., nebo je to pouze nějaké kouzlo, kdy vyvolám peta v boji a poté zmizí?
    4. Má cenu vzít v prvním díle BG zlaté kalhoty pro Big Metal Unit, nebo je to pouze takový easter egg a výsledná zbroj není stejně moc užitečná?
    5. Co je a jak funguje Infravize? Nikde jsem o ní nic nenašel a ani tutorialy se o ní nezmiňují...
    Post edited by Jochanan on
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    1. "Rychlost" vůbec nemusíš řešit, ani by tam nemusela být. Jediné co se počítá, je počet útoků za kolo.
    ( Což se odvíjí od toho, kolik máš na dané zbrani bodíků dovedností, né od typu zbraně )
    2. To není specializace elfů, ale specializace hraničáře a znamená to, že může v každé ruce držet jednu zbraň, jen s minimalními postihy.
    3. Teď jsi mě dostal, jelikož Pán šelem je obecně považovaný za jedno z nejslabších povolání :D
    4. Výsledná zbroj je neskutečně OP
    5. Znamená to, že máš v noci všechy postavy červeně zvýrazněné.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    1 / 2. zvolím asi ten dlouhý luk a dlouhý meč, popřípadě dva dlouhé meče, jelikož teď už snad správně elfové mají na tyto dvě braně +1 bod. Jaké jsou ale postihy při držení dvou mečů? A lze mít dlouhý luk i skládaný a přepínat mezi ním a dvěma dlouhými meči?
    3. To ale neznamená, že to nemusí být zábavné povolání. S těmi pety to funguje tedy jak?
    4. Je OP a navíc je dost "hnusná" tedy spíš se moc nehodí do světa BG a proto zvážím, jestli spíš v prvním díle nevyměním zlaté kalhoty za zlaťáky...
    5. Musím tu Infravizi nějak aktivovat, nebo je to prostě pasivní dovednost?
    Díky za trpělivost....
  • EffinyEffiny Member Posts: 378
    edited February 2014
    1./2. jakmile dáš do slotu zbraní dvouruční záležitost (luk, obouručák, oštěp), nebudeš moct používat v druhé ruce zbraň. Tím se dostáváme ke specializaci pro boj s jednou zbraní. Můžeš používat luk a dvě zbraně pouze v momentě, kdy v průběhu boje šoupneš luk do inventáře. To je dost na palici, takže doporučuju mít luk a jeden meč se specializací na používání jedné zbraně
    3. mám takové neblahé tušení, že pán šelem funguje převážně jako očarovávatel okolní zvěře. Že by měl k dispozici stálého peta, to si myslím, že nemá. Jediný, u koho vím na 100%, že může mít v BG a v BG2 stálého peta je mág, když použije patřičné kouzlo
    5. infravizi si zapni ve volbách hry. Je schovaná pod tlačítkem "skupinová infravize"
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited February 2014
    Možná jsem to nepochopil, ale teď jsem zkoušel, že v rychlém slotu na zbraně mohu mít jak obouruční luk, tak i dva meče. Tohle ale asi neznamenají zbraně v rukách co? Tím pádem ale nevím, jak docílit toho, abych měl v každé ruce meč. I když oddělám luk, tak mohu přepínat pouze z jednoho meče na druhý, ale oba nevím jak aktivovat...
    Edit: tak už jsem to pochopil. Samozřejmě jsem si neuvědomil, že druhou aktivní zbraň musím dát místo štítu. V panelu rychlých zbraní mužů mít cokoli, ale nemohu mít dual wield a k tomu v rychlém panelu zbraní luk.
    Post edited by Jochanan on
  • EffinyEffiny Member Posts: 378
    Jochanan said:

    Možná jsem to nepochopil, ale teď jsem zkoušel, že v rychlém slotu na zbraně mohu mít jak obouruční luk, tak i dva meče. Tohle ale asi neznamenají zbraně v rukách co? Tím pádem ale nevím, jak docílit toho, abych měl v každé ruce meč. I když oddělám luk, tak mohu přepínat pouze z jednoho meče na druhý, ale oba nevím jak aktivovat...
    Edit: tak už jsem to pochopil. Samozřejmě jsem si neuvědomil, že druhou aktivní zbraň musím dát místo štítu. V panelu rychlých zbraní mužů mít cokoli, ale nemohu mít dual wield a k tomu v rychlém panelu zbraní luk.

    :-) Přesně tak. Pro nováčka je Baldur's Gate z hlediska ovládání určitě hodně deprimující. V dnešní době extrémně user friendly her, kdy hra hraje v podstatě za hráče, je BG jako návrat do herního středověku. :-) Já na BG vyrostla, takže mě to neva, ale třeba k Falloutu jsem se dostala až před pár lety, a nedala jsem ho. Takže držím palce, a neboj se nás tady zeptat, kdyby Ti ve hře něco neštymovalo. :-)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Effiny said:

    Přesně tak. Pro nováčka je Baldur's Gate z hlediska ovládání určitě hodně deprimující. V dnešní době extrémně user friendly her, kdy hra hraje v podstatě za hráče, je BG jako návrat do herního středověku.

    Amen :D
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Jochanan said:

    Je OP a navíc je dost "hnusná" tedy spíš se moc nehodí do světa BG a proto zvážím, jestli spíš v prvním díle nevyměním zlaté kalhoty za zlaťáky....

    Ale tak je to celkem zábavný easter egg, který se myslím vyplatí aspoň jednou absolvovat. Zlaťáků budeš mít tolik, že stejně nebudeš vědět co s nimi.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    edited March 2014
    Tak jsem rozjel toho Hraničáře a zlaté kalhoty si nechal. Dokonce jsem při tvorbě postavy naházel 96 bodů!
    Jinak jsem v Beregostu narazil na obchodníka, co se ke mně chce přidat za účelem splnění nějakého questu s karavanou. Vyplatí se takto přijímat lidi do party a po splnění úkolu je prostě vyhodit?
    A ještě drobnost: klesá mi reputace páčením zámků, nebo jenom okrádáním lidí? Jde pak asi nějak zpětně doplnit v chrámech darováním peněz, ale asi to bude drahá záležitost.
  • EffinyEffiny Member Posts: 378
    Jochanan said:

    Tak jsem rozjel toho Hraničáře a zlaté kalhoty si nechal. Dokonce jsem při tvorbě postavy naházel 96 bodů!
    Jinak jsem v Beregostu narazil na obchodníka, co se ke mně chce přidat za účelem splnění nějakého questu s karavanou. Vyplatí se takto přijímat lidi do party a po splnění úkolu je prostě vyhodit?
    A ještě drobnost: klesá mi reputace páčením zámků, nebo jenom okrádáním lidí? Jde pak asi nějak zpětně doplnit v chrámech darováním peněz, ale asi to bude drahá záležitost.

    Šikovnej! :-) 96 je hodně pěkné číslo.
    Hehe, není obchodník jako obchodník. ;-) Kagain je fajn, jestli máš zlou partu. Já mám raději Dorna, ale Kagain není vůbec špatnej.
    Reputace Ti klesne v případě, že Tě někdo u vylamování zámků uvidí. To se pak hned okradení ozvou a pošlou na Tebe stráž. Dávej si pozor, až budeš lámat zámky, zabíjet nevinné má následky. Co se týče kradení/kapsářství, tak je na podobném principu - u odhalení Tě dotyčný napadne.
  • JochananJochanan Member Posts: 30
    No mám v partě zatím Jaheiru, Khalida a Imoen a zatím nemám v plánu ji rozšiřovat. Maximálně ještě nějakého mága nebo někoho na léčení.
    Šlo mi spíš o to, jestli má cenu někoho přibrat jenom kvůli questu s postavou spojeným a pak ho vyhodit. Jestli za to není třeba nějaký postih. Kagain mi je jinak šumák a nezaujal mě, ale mele cosi o ztracených karavanách a bez něj v partě ten úkol asi nedostanu...
  • EffinyEffiny Member Posts: 378
    Jochanan said:

    No mám v partě zatím Jaheiru, Khalida a Imoen a zatím nemám v plánu ji rozšiřovat. Maximálně ještě nějakého mága nebo někoho na léčení.
    Šlo mi spíš o to, jestli má cenu někoho přibrat jenom kvůli questu s postavou spojeným a pak ho vyhodit. Jestli za to není třeba nějaký postih. Kagain mi je jinak šumák a nezaujal mě, ale mele cosi o ztracených karavanách a bez něj v partě ten úkol asi nedostanu...

    U Kagaina je navíc problém, že vlastně žádný quest nemá. Původně tam asi měl být nějaký příběh, ale tvůrci museli přiškrtit budget, takže se nevyplatí brát si Kagaina kvůli jeho "úkolu." Za nalezení karavany nedostaneš ani XP, ani zlato, nic. Kagain akorát přestane remcat a zůstane v partě. Já jinak obecně u BG nabírám a následně propouštím NPC kvůli odměnám, až ve druhém díle. V jedničce nebývají takové odměny, aby se vyplatilo NPC, které vyloženě nechceš, nabírat.
  • EffinyEffiny Member Posts: 378
    Jochanan said:

    No mám v partě zatím Jaheiru, Khalida a Imoen a zatím nemám v plánu ji rozšiřovat. Maximálně ještě nějakého mága nebo někoho na léčení.
    Šlo mi spíš o to, jestli má cenu někoho přibrat jenom kvůli questu s postavou spojeným a pak ho vyhodit. Jestli za to není třeba nějaký postih. Kagain mi je jinak šumák a nezaujal mě, ale mele cosi o ztracených karavanách a bez něj v partě ten úkol asi nedostanu...

    Jo, a žádný postih za vyhození člena party samozřejmě nedostaneš. :-) Jedině, že bys vyhodil svojí lásku, vyhozením automaticky dojde k ukončení romance. Jo, a bacha, hlavně ve druhém díle, pokud bude objekt Tvého zájmu zkameněn, či jinak anihilovám a Ty ho/jí oživíš, dojde i tak k automatickému ukončení romance. Tahle rada Ti ušetří později spoustu nervů, věř mi. :-)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    ad) páčení zámků - Možná se teď pletu, ale není to tak, že samotné vypáčení zámku je bez postihu a až teprve když se snažíš vybrakovat skříň/truhlu/polici a někdo tě uvidí, tak teprve pak spustí poplach?
    Jinak se to dá celkem obejít, že domy budeš chodit rabovat jenom se zlodějem, tudíž Imoen a po vybrání pokladů se schováš ve stínu před příchozími strážemi a v klidu odejdeš pryč. Dokud s tebou strážní nezahájí dialog, tak za to žádný postih není.

    Jak píše Effiny, v jedničce nemá smysl nabírat postavy kvůli questům, většinou prostě proto, že ty questy můžeš splnit i bez nich a jejich přínos je při jejich plnění prakticky nulový (většina žádný quest ani nemá).

    Jinak je to o stylu hraní, ale doporučuju absolvovat hru s kompletní partou. Jelikož hraješ poprvé, doporučuju nabrat v Nashkelu Minsca (je to sice hraničář jako ty, ale je dost versatilní a je efektivní jak se zbraněmi na blízko, tak s těmi na dálku) a později jeho partnerku Dynaheir (mág).
Sign In or Register to comment.