Skip to content

Pillars of Eternity je v prodeji

12357

Comments

  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited January 2017
    @Idaho

    Jo, já měl Hero Edition z eBaye. Nicméně teď se dá na GOGu Hero + WM komplet pořídit za nějakých 25 dolarů.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Chci se vás odborníků zeptat na pár věcí. :-)
    Jaký národ a řemeslo je dobrý pro paladina s mečem a se štítem?
    Co to je mechanika a vědění?
    Na kolik je moc důležité mít inteligenci u paladina?
    Vím, že systém v PoE není stejný jako v BG, tak proto se ptám.
    Chci si to také zahrát, ale nevím, s čím začít. :-(
    Díky za rady a vysvětlení.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    No, mas na jednu stranu štěstí, že za paladina jsem hrál, ale trochu smůlu v tom, že můj build nijak zvlášť fantastickej nebyl :)

    Předně, pokud nechceš vyloženě rezignovat na to co dělá paladina paladinem, tak počítej s tím, že nebudeš minimálně ze začátku vylozenej destruktor.

    Paladin funguje jako nárazník, který toho hodně ustojí a boostuje ostatní parťáky a čeká zatím co zbytek party nepřítele udola :)

    Národ je věc roleplayingu, výběr si co ti sedí (a který atribut chceš o jeden bod zvýšit). Já měl Aedyr, což se projevilo třeba tím, že na mě lidi v nekterych rozhovorech pohlizeli s despektem, protože Dyrwood je bývalá kolonie Aedyru, která si ve válce s Aedyrem vybojovala nezávislost.

    To samé platí o řemeslu. Já byl aristokrat a v rozhovorech si se šchletici notuju, zatimco otroci mi říkají, že nemůžu pochopit jejich úděl :)

    Největší význam má myslím výběr paladinskeho řadu. Pokud chceš hrát tradičního BG paladina, tak jdi do Kind Wayfarer, protože ti k nim maji nejblíž. Ve hře jsou pak cool situace, kdy jsem měl treba střet s paladinem z řádu Bleak Walkers a vedli jsme spolu filozofickou debatu (Kind Wayfarers jsou nepřátele Bleak Walkers), než jsem byl nucen ho zabít :)

    Hra má taky supr kontrolní mechanismy v rozhovorech. Chceš být Kind Wayfarer? Výborně, ale tak se podle toho chovej a v rozhovorech musíš volit benevolent/passionate možnosti za což jsi po dosažení určitého množství nasbíraných bodů odměňován zlepšením schopností. Ten systém je co se roleplayingu týče excelentní.

    Mechanics je hledání pasti/nacházení tajných skrýší. Aktivuje se při plížení. Velmi důležité, trenuj to u Alotha, u paladina ne.

    Vědeni je lore a je to v podstatě podobné jako v BG. Přečti si popis ve hře.

    Moc vysokou myslim ne, mnohem důležitější je pro paladina resolve.

    Jinak já měl myslím meč a štít, paladin je pro boj se štítem myslím koncipovaný.
  • KivanKivan Member Posts: 159
    PoE za mne v pohodě, ale ještě jsem nehrál datadisky. Soubojový systém se mi líbil víc v Divinity, grafika zase tady. Postavy... hm, Durance skvělý, ostatní už spíš průměr. Ale jako fanatika do dungeonů mne nadchla pevnost, teda hlavně dungeony pod ní - doufám, že v PoE II bude něco podobného. Čím delší, rozmanitější dungeon, ve kterým postavy stráví "několik dní", tím líp. Pevnost na povrchu jako taková by určitě šla zlepšit, tam byly rezervy.
    Nevíte někdo, jestli se chystají datadisky k Tyranny? Určitě bych si to zahrál, ale až bude hra kompletní. To vydávání nedodělků a následné DLC a datadisky mi už leze krkem:/
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Další Tyranny jen tak hned nebude, minimálně celej rok 2017 budou makat na PoE2.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No a POE1 jsem stále nedohrál... teď jsem to na chvíli pustil a zase vypnul. Nevím co mě na tom tak odpuzuje :P
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Mirak said:

    Další Tyranny jen tak hned nebude, minimálně celej rok 2017 budou makat na PoE2.

    Je ti jasné, že Obsidian má víc než jednu vývojářskou skupinu, že jo? :smiley:
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Idaho said:

    No a POE1 jsem stále nedohrál... teď jsem to na chvíli pustil a zase vypnul. Nevím co mě na tom tak odpuzuje :P

    Možná ti to připadá stejně nudné jako mě.
    Tak nějak tam chybí ten hnací motor, aby jsi byl zvědavý co se stane dál.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Jo, přesně. Dragonspear jsem dlouho odkládal, protože mi nesedla postava (někam sem založil char a musel jsem vytvořit nový), ale když sem to hrál, tak mě to táhlo vpřed. Přestože to nebyl kdovíjaký zázrak a hrál sem to v eng. Na PoE se mi líbí spousta věcí, ale sem v léčebně a postupuju hlemíždím krokem, prostě proto, že u toho nevydržím
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Tak s tvrzením, že ústřednímu příběhu chybí "hnací motor" celkem nemám problém, psal jsem tu několikrát, že autoři měli problém hlavně s tempem příběhu, což ostatně sami přiznali.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Copak tempo, spíš celková skladba - mám pocit, jako když čtu knihu od půlky. V BG 1 i 2 byl ten start takový přímý a i když jde o vcelku bohatý svět, tak nějak jsme do něj byli uváděni postupně. V PoE je toho moc aby se dalo vplout do příběhu. Byl jsem výbíravej co se postavy týče, takže jsem to rozjížděl několikrát a stejně nemám páru jak se k některým věcem došlo. K tomu právě jednotlivé kroky nejsou jasné. V BG1 jsme byli ztracení, ale bylo řečeno, že máme jít za Jaheirou. To dávalo smyslu a ta nás pak táhla dál. V BG2 jsme utíkali ze zloduchova žaláře a pak nám zloduch unesl kámošku, takže i když jsme se ocitli uprostřed obřího města, stále bylo jasné oč jde. V PoE jde o... halužky? Nějakej kult? Nějakýho ducha? Ani nevím, protože je to schované v nudném textu. Přitom hra samotná není špatná, naopak - jen prostě nevidím důvod tam cokoliv dělat a i vedlejší q působí tak nějak ploše
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Nevím, zas jako, že by dějově nebylo jasný co a proč musíš dělat mi nikdy nepřišlo. Ano, relativně dlouho nevíš, kdo konkrétně proti tobě stojí, ale to mi osobne vůbec nepřišlo na škodu.

    Ano, děj v BG je prostší a přímočařejší, to je fakt a v mnoha ohledech je to i výhoda, ale děj v PoE je zase ambicióznější a dospělejší. Osobně mi třeba celá tématika s Hollowborn přijde vynikající a příjemně temná. Anyway, chtěl jsem hlavně napsat, že neustalé srovnávání s BG není extra fér ani k jedné hře.

    A k plochosti subquestů... Já nevím, ale aktuálně mě třeba nenapadají plošší subquesty, než má BG1 :) (obzvlášť v samotné Baldurově Bráně je velká část tech subquestů z dnešního pohledu roztomile odfláklá a infantilní).

    Že BG2 položila základy modernímu pojetí questů, které se skládají s několika dílčích řetězových událostí je podle mě nezpochybnitelna zasluha, ale Poe má questy zvládnuté velmi dobře a spousta jich má zajímavé morální volby ala Fallout, které nesestavaly pouze z dobrého/zlého řešení, což v BG často takhle zjednodušené prostě je.
  • KivanKivan Member Posts: 159
    Universum nemůžu úplně hodnotit, protože v době, kdy jsem hrál PoE nebyla čeština a číst TYHLE texty v angličtině se slovníkem mně prostě nebavilo = questy jsem pochytil a věděl jsem co dělám a musím udělat vcelku přesně, ale číst si něco o světě nebo historii to fakt ne. BG mělo daleko lehčí angličtinu a čeština byla taky dostupná. Ale nesrovnával jsem PoE s BG, to u mne pořád vede.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Tak BG vede u každýho z nás, ale to podle mě nemá moc velkou vypovídací hodnotu :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Idaho said:

    V PoE jde o... halužky? Nějakej kult? Nějakýho ducha? Ani nevím, protože je to schované v nudném textu. Přitom hra samotná není špatná, naopak - jen prostě nevidím důvod tam cokoliv dělat a i vedlejší q působí tak nějak ploše

    Lépe bych to ani nedokázal napsat...
    Každopádně, za 9 dnů vychází nový Torment, tak si snad spravíme chuť ;)

    Mimochodem, co říkáš na Tyranny?
    Už jsi to zkoušel?
  • DanitheangeldevilDanitheangeldevil Member Posts: 51
    Ja som Pillars of Eternity dohrala pred 2 týždňami, i keď mi tú hru dal môj brat pred 2 rokmi kúsok som hrala, ale nedohrala som ju vtedy, pretože som vtedy hrala Baldur's Gate. :sweat_smile:
    Ale inak som si to zahrala aj keď som nemala k tomu datadisky celkom ma to bavilo. Bolo to čosi iné ako Baldur's Gate síce ten istý herný systém, ale o čosi lepšie. Na rozdiel od Baldur's Gateu v Pillars of Eternity tam vytváram čarovné lektvary, vylepšujem zbrane či budujem svoju pevnosť.
    Plusy: v tejto hre lepšia grafika, zaujímavé úlohy, vlastné rozhodovanie v deji hry či NPCi postáv, čo sa týkalo ich úloh a súboje, kde som tam plánovala taktiku ako na monštrá a hlavných bossov. Mínusi: keď som si chcela rýchlejšie budovať pevnosť musela som čakať, kým sa mi nevybuduje za cca dni budova, až potom som si musela dať ďalšiu budovu budovať. Rýchlejšie sa mi minúli táboráky, keď som mala za sebou túhe alebo ľahšie boje. Neviem, prečo niektorým hráčom/hráčkam chýbal romanca k NPC postáv mne to bolo jedno ja som to iba hrala. :smiley:
    Uvidím ako dopadne druhý diel, keď vyjde a ako poznám svojho brata on si to kúpi, keď to bude v predaji. Dúfam, že bude dobrá tak ako jednotka. :smile:
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Tak jsem se konečně dokopal k rozehrání PoE a musím říci, že mě pár věcí mile překvapily a že systém je malinko jiný než v klas. ADaD. :-)
    Jen by se pro mě naprostého laika s tímhle příběhem hodil nějaký návod, at netápu ve tmě. :-D
    Např. musím si vážně promluvit s tím týpkem, který zabil svého přítele a nevím, kde ho ted mám hledat a u svého stanu už není. :-(
    LeVeLování je také jiné a dostanu se do něj jen přes to plusko a ne normálně nějakou klávesou nebo přes obsah postav(y). :-(
    Trochu jsem to hledal, ale nenašel jinou alternativu.
    Hraji za paladina z plání a Zlatého paktu.
    Už jsem dohrál IwD, mám rozehraný BG1 a nejsem žádný nováček, ale tohle je pro mě úplně jiné a neznámé. :-(
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Gold Pact paladini jsou víceméně glorifikovaní žoldáci :)

    Jinak říkám, největší chybu uděláte, když k tomu budete přistupovat jako k AD&D. Ten systém je postavený na tom, že když to přeženu, tak "všechny staty jsou důležité pro všechna povolání".

    Když jste chtěli, aby v BG byl bojovník co největší řezník, tak mu stačilo jen napumpovat sílu, nic jinýho v podstatě nepotřeboval. To stejný když jste chtěli pořádnýho střelce, tak stačilo nabušit obratnost. Tohle je prostě přežitek a PoE má imo mnohem promakanější systém.

    Ano, když chcete dělat maximální damage, tak nabušíte might. To je sice fajn, ale pokud nemáte dostatečný perception, tak se nebudete tak často trefovat a pokud máte nízkou dexterity, tak budete mít dlouhé prodlevy mezi jednotlivými útoky. Mnohem zajímavější imo.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Tak Nortona jsem našel a nevím, zdali jsem udělal dobře, když jsem ho killnul a jeho přítelkyni také.
    Také nevím, jestli jsem udělal dobře, když jsem přemluvil mlynáře, aby nebyl skoupý na rozčilené farmáře a mám-li se postavit na stranu měštáků nebo toho ušatého elfa.

    Chci tuhle hrát jako co nejvíce hodná a dobrá postava ;-) , ale tady nevím, co je dobro a co je zlo a co je mezitím. :-(
    V BG jsem věděl, která strana líc a rub, ale tady ...?
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited February 2017
    Tak dobře/špatně, co to znamená? Ty morální volby nejsou postaveny jednoznačně, což je něco o čem jsem tu psal. Ty sis zvolil paladinský řád, který vlastně nemá žádné morální zábrany. Tvůj řád má v podstatě jediné pravidlo a to je posvátnost odměny za dohodnutou práci :)

    Mimochodem já je nechal naživu, mrtvej přítel byl celkem hajzl :) (když je necháš žít, tak je později ve hře ještě můžeš potkat)

    Mlynářovi jsem zásoby taky myslím nechal, protože to tuším dobře vyargumentoval.

    Pokud chceš hrát za co nejvíc kladnou postavu, tak sis zvolil špatný paladinský řád. To, že řešení questů nemá vždy jednoznačně kladné nebo záporné řešení je pro mě jedna z nelepších věcí na PoE.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Jaký řád bys mi doporučil? ;-)
    Jinak z toho párečku vypadly docela zajímavé věci, ale máš pravdu, její bývalý byl celkem hrubián.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Už jsem ti to sem psal, tradiční paladin ve smyslu AD&D je Kind Wayfarer (netuším, jak je to přeložené).

    V úvahu asi přichází i Shieldbearers of St. Elcga, ale pokud chceš mít původ z Ixamitl Plains, tak by to nedávalo úplně smysl. To samé platí pro Darcozzi Paladini, kteří se hodí pro Vailiany.

    Bleak Walkers jsou v podstatě dospělejší a reálnější verze Blackguarda z AD&D.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Edvin said:

    Idaho said:

    V PoE jde o... halužky? Nějakej kult? Nějakýho ducha? Ani nevím, protože je to schované v nudném textu. Přitom hra samotná není špatná, naopak - jen prostě nevidím důvod tam cokoliv dělat a i vedlejší q působí tak nějak ploše

    Lépe bych to ani nedokázal napsat...
    Každopádně, za 9 dnů vychází nový Torment, tak si snad spravíme chuť ;)

    Mimochodem, co říkáš na Tyranny?
    Už jsi to zkoušel?
    no, mel jsem v planu si dat tormenta a pak koupit tyrany ve sleve, ale jaksi mo to nevyslo a od vcera hraju :D

    Prosel jsem si valku a prvni lokaci - zatim z toho mam lepsi dojem nez z poe. Jak svet tak pribeh je tak nejak hladsi a pusobi hloubkou aniz by to nejak zahlcovalo. Pribeh je bcelku originalni a pritom jednoduchy na zorientovani se. Navic mam vetsi pocit svobody co se tyce postavy a je fajn, ze ma clovek jakoze autoritu hned od zacatku hry. Celkove mi to prijde lip zpracovany
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Idaho
    Počkej až dojedeš první kapitolu, pak se to teprve pořádně rozjede.
    (Ne, už nikdy nedostaneš žádný časově omezený Q tak jako na začátku.)
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Mám takový problém v Dolině.
    Chci vylézt po keři nahoru na tu polorozbořenou kamennou zed, ale ted mě to tam nechce pustit a vždy seskočím dolů. :-(
    Přitom, když jsem to hrál předtím, ale se špatnou postavou, tak jsem se nahoru dostal.
    Může mi někdo z vás zkušených harcovníků poradit, v čem je problém anebo co dělám špatně?
    Díky moc za rady a tipy. :-)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Potřebuješ buď skill Athletics nebo lano s hákem.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Aha, už tomu rozumím.
    Lano s hákem v téhle fázi asi jen tak nedostanu a na Atletiku jsem si body ted nedal, takže už je mi to jasné.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Myslím, že lano s hákem se dá sehnat v Gilded Vale.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Už jsem se dostal do Zlatavého údolí a nabral elfího kouzelníka. :-)
    Ted už jen najít a získat zloděje kvůli pastím a zámkům a hurá do spodního Chrámu ... :-D
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited February 2017
    Danny_S said:

    Už jsem se dostal do Zlatavého údolí a nabral elfího kouzelníka. :-)
    Ted už jen najít a získat zloděje kvůli pastím a zámkům a hurá do spodního Chrámu ... :-D

    Zloděj/Rogue v základní hře není a stejně nedělá vyloženě to co AD&D thief. Zlodějské vlastnosti (mechanics) ti bude muset suplovat asi právě Aloth.

    S tím dungeonem bych počkal. Je relativně dlouhý a pro nízkoúrovňové postavy ne úplně snadný. V téhle fázi můžeš získat relativně snadno získat 4 společníky (jednoho z nich máš).
Sign In or Register to comment.