Skip to content

Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

1246713

Comments

• EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Nooo, tak třeba kdyby se snažili předabovat Edwina, nebo Viconii, tak by mi to dost vadilo.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Lidi, kteří chodí na místní fórum si to z 90% asi koupí.

Tak to mně jo, to, že budou mít Khalid a Jaheira nové dabéry mně osobně třeba vadí.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Tak já v posledních letech hrával BG převážně solo a před dragonspearem ho hrát asi nebudu, tudíž bych to asi přešel bez povšimnutí. Ale to je jedno, očekával bych nějaké konkretnější informace, ne snad datum vydání, ale cosi o preoderu, nějaký screen (to je příklad, vím o těch omezeních). Ono je to vcelku jedno, zkrátka to nedočkavě vyhlížím :)
    Tak zase několik screenů z lokací proběhlo a víceméně se ví, jaké lokace tam budou. Začne se v BG, která je prý částečně vylepšená.
    Idaho said:

Tak já v posledních letech hrával BG převážně solo a před dragonspearem ho hrát asi nebudu, tudíž bych to asi přešel bez povšimnutí. Ale to je jedno, očekával bych nějaké konkretnější informace, ne snad datum vydání, ale cosi o preoderu, nějaký screen (to je příklad, vím o těch omezeních). Ono je to vcelku jedno, zkrátka to nedočkavě vyhlížím :)

http://www.siegeofdragonspear.com/

Tady je asi 15 screenshootů, trailer, obrázky, popis děje a nových společníků.
    To mi přijde jako docela dost. :wink:
    Screeny jsem dal jen jako příklad (a taky jsou tam snad od spuštění webu) - první věc která mě napadla. Torment posíla "wall of text" emaily, což je zase trošku zbytečný, ale působí dojmem, že se tam něco děje. Jak jsem psal, ono je to jedno, jen na mě působí trochu mrtvě
    No, musím ti dát za pravdu, když už tam půl roku píšou "Coming soon", tak to člověka začně trochu štvát.
    Idaho said:

Screeny jsem dal jen jako příklad (a taky jsou tam snad od spuštění webu) - první věc která mě napadla. Torment posíla "wall of text" emaily, což je zase trošku zbytečný, ale působí dojmem, že se tam něco děje. Jak jsem psal, ono je to jedno, jen na mě působí trochu mrtvě

Tak rozdíl je v tom, že SoD není dotované uživateli Kickstarteru, tudíž nemusí tolik "podlizat". Ty pravidelne updaty jsou z velké části zalezitosti kickastarteru, protože pár podvudku už tam probehlo. Nevím, jestli pravidelne reporty nejsou dokonce požadovany samotnym kickstarterem, protože u 2 předchozích, které jsem backoval probíhalo lautr to stejný. Navíc si myslím, že SoD už je asi i hotový a ladí se, nevidím důvod proč by měli nějaké info v tuhle chvíli vypouštět (zápletka, bad guy, nové NPC, lokace, daberi a nové featury jsou už známy), co byste víc chtěli?
    @Mirak
    To máš sice pravdu, ale stejně si myslím, že by většina lidí ocenila info typu:

"Bude to hotové někdy v prvním kvartálu roku 2016"
    nebo
    "Snažíme se abychom to stihli nejpozději do března"
    Sliby se autorům v minulosti spíše vymstily, až to bude, tak to bude je v tehle fázi myslím rozumnější přístup.
  • Lynx29Lynx29 Member Posts: 107
    sem zvedavej jestli se o te hre bude nekde psat, osobne si myslim, ze to moc webu ani recenzovat nebude a jednoduse se to prejde, dneska se herni svet toci jenom kolem mainstream sracek a konzoli, skoda
    Tak mainstream je mainstream, určitě bude mít víc prostoru, ale řekl bych, že Dragonspea bude mít dost pozornosti. I EE verze ji měli a stejně tak Pillars či Torment...
    Mirak said:

Sliby se autorům v minulosti spíše vymstily, až to bude, tak to bude je v tehle fázi myslím rozumnější přístup.

To bereš moc konkrétně, ale oni jsou to jen příklady. Pointou je, že se zkrátka vykašlali na prezentaci, která je dneska už zvykem a přeci jen má z pohledu obchodníka význam. Taková prezentace není jen o slibech či screenech a jde především o to, aby donutila případné hráče těšit se, diskutovat o hře a oslovovat tak případné další. Přitom stačí opravdu málo, ať už veselá příhoda z kanceláře, či jen uvolnit popis nějakého předmětu, jeho historii. Stačí jednou za měsíc nějakou blbůstku a celý to pak působí jinak.
    @Idaho
    Souhlasím s tebou.

Před půl rokem udělali jednu prezentaci s odhalením a trailerem a od té doby vůbec nic.
    Jak chtějí přitáhnout nové zákazníky a udržet zájem těch stávajících? Vzhledem k tomu, že od slavnostního odhlalení jsme se nedozvěděli vůbec nic nového, tak i můj zájem začíná pomalu upadat. A já BG prakticky žiju, takže to už je opravdu co říct.

Stačilo by málo, jen se třeba jednou za měsíc podělit o pár informací (mě by třeba zajímalo, jak přesně bude fungovat ten nový hard mód) obrázek nebo dva, či krátké video s nějakým vývojářem, který by nám krátce přiblížil změny které udělali v herním sytému.
    Je to datadisk k existující hře. Prostor pro zisk nových hráčů spíše není, ten trh je víceméně daný. Já si to koupím, vy si to koupíte a je úplně jedno, jestli až do konce vývoje budou praktikovat informační embargo. Informací pro rozhodnutí zda koupit/nekoupit už vypustili víc, než dost. Tohle není AAA titul typu Mass Effect, který stojí zejména na casual mainstreamových hráčích.

Vypuštění zábavné historky nebo popisu předmětu (dosaďte si za to cokoliv, ať zase nejsem nařčen, že jsem konkrétní) jednou za měsíc v tomhle směru absolutně nic nezmění. Stejně se to reálně dostane jen k uživatelům Beamdog fóra a ti už jsou dávno rozhodnutí jestli koupit nebo nekoupit.

Prostě fňukáte úplně zbytečně a navíc sami přiznáváte, že to moc nesledujete. Chápu, že chcete víc informací, ale argumentovat tím, že by to potenciálně zvýšilo prodeje je naivní.

Navíc ta jedna jejich obchoďačka (nebo co to je za pozici) vypouští všemožné informace s velkou kadencí, stačí to trochu sledovat.
    Ta hra, ať už původní nebo datadisk, má minimální ochranu proti pirátství. Když vyšlo EE, během chvilky se objevilo na jendom warez portále. Skutečně si myslíš, že v dosahu tohoto fóra a dalších informačních kanálů jsou jen lidé, kteří si buď hru koupí, nebo nekoupí? To by jsi byl naivní spíš ty.
    Přitom nezáleží na tom, jestli z takové prezentace vzejde koupě tří nebo tříset kopií navíc, protože náklady na tu samotnou prezentaci jsou minimální + ještě zvyšují dojem komfortu pro ty co už jsou rozhodnutí hru koupit. Ono totiž nejde jen o ten datadisk, ale třeba i budoucí projekty, protože když budu nespokojený teď, jaká bude šance, že si koupím jejich další produkt?

A ano, nesledujeme to příliš, ale proč? Je to protože, nás ty informace nezajímají? Ne, nesledujeme to proto, že je jich minimum a čas strávený jejich hledání neodpovídá jejich hodnotě. Samozřejmě, že můžu procházet ty desítky a stovky postů tady na fóru, ale to už mimo pointu, protože nutnost hledat schované informace je jen o chlup lepší, než když nejsou vůbec.

Navíc lidé spolu mluví a mají potřebu diskutovat o tom do čeho jsou nadšení. Dneska padne zmíňka o Dragonspear jen pokud si náhodou někdo vzpomene a zeptá se jestli už to vyšlo. Pokud bych s někým někde (na jiném fóru, tsku, na ulici) často diskutoval je velká pravděpodobnost, že se někdo další začne zajímat.
    Před lety jsem čekal na autobusovém nádraží a slyšel jsem bavit se autobusáky o víkendovém speciálu ve hře World of tanks. Spolu se mnou to slyšeli možná desítky dalších lidí a i když jsou úplně mimo okruh lidí, které by i jen mohli uvažovat nad tím, že by si něco takového zahráli, zase se zvyšuje to povědomí, šíří se to dál. Takovej může být dosah několika munitové práce nevyžadující žádné zdroje navíc. Ti autobusáci se mohli klidně bavit o róbě pro své arcimágy co se dneska objevila na portále Dragonspear.

Neříkám, že je to automatický zisk, ale proč se připravovat i jen o tu možnost?

Nemluvě o tom, že to grandiozní odpočítávání, streamování odhalení a další podobné věci přeci jen vzbudili očekávání která se zdaleka zatím nenaplnili
    edited January 2016
    Mirak said:

Je to datadisk k existující hře. Prostor pro zisk nových hráčů spíše není, ten trh je víceméně daný. Já si to koupím, vy si to koupíte a je úplně jedno, jestli až do konce vývoje budou praktikovat informační embargo. Informací pro rozhodnutí zda koupit/nekoupit už vypustili víc, než dost. Tohle není AAA titul typu Mass Effect, který stojí zejména na casual mainstreamových hráčích.

Podceňuješ sílu dobře udělané reklamy. Čím lepší reklama, tím větší zisky. Čím větší zisky, tím větší motivace pokračovat ve vývoji, najmout více lidí, pracovat rychleji a třeba i udělát BG3. Měli by více investovat do marketingu.
    Vy furt srovnavate jabka a hrušky a Edvin k tomu ještě papouskuje zobecněna kliše, s kterými nelze nesouhlasit, ale zároveň jsou jen těžko aplikovatelná na SoD. Ano, dobře udelana reklama je super, ale pokud jsi již nove hráče nenalakal na EE, tak je těžko získas vydáním datadisku k ní. Je to jakoby ses snazil prodavat pneumatiky lidem bez auta. A vůbec nemůžeš vědět s jakým operují budgetem na to, abys mohl tvrdit, že "musí víc investovat do marketingu".

Proč do toho pletes warez a ochranu proti pirátství mi vůbec není jasné. Ano, určité procento hráčů si to stáhne i kdyby investovali 10 milionů do reklamy a hra stala dolar. No a?

Znova opakuju, není to tak, že by se o té hře nic nevědělo, ví se víc, než dost. Jakékoliv další informace už zbytecne hranici se spoilery. Mne dosavadní info přijde víc nez dostačující. Poslouchals třeba podcasty s Avellonem, kde o SoD detailně mluvil, protože ho hrál? Ne? Tvůj problém. Jsou skvěle.

Smysl viralu nebo nejakeho guerilla marketingu k WoT je fakt úplně něco jineho, než u SoD. WoT je přesně ten typ hry, kde se vyplatí cilit na celé spektrum hráčů, je to casual hra, SoD je nezávislá hardcore hra, k tomu ještě datadisk u ktereho navíc POTREBUJES původní hru. Zákazníci už jsou předem dani, budou to lidi, který baví BG. Jediní potenciální noví kupci jsou fandové BG, kteří nekoupili EE. Ale jasně, klidně žij v domnění, že zákazníky k SoD najdeš na autobusovych zastavkach nebo pomocí letakove kampane.
    @Mirak
    Z poloviny máš pravdu, ale z poloviny ne.

Já třeba veřím, že je stále hodně lidí, kteří si EE si nekoupili, protože jim zkrátka nepřipadalo rozumné platit znovu za něco, co už mají, zvlášť když do hry zas tak moc věcí nepřidali. Ale přes 25 hodin dlouhý datadisk... to už je pořádné lákadlo a já se vsadím, že hned po vydání SoD přijdou s nějakou akcí, kdy si budeš moct koupit EE i s datadiskem za nějakou výhodnou cenu.

To už by stálo za nějakou malou reklamu.

A když jsem říkal "musí víc investovat do marketingu", nemyslel jsem nutně peníze. Stačilo by aby investovali trochu času. Když vypustíš ty správné informace, tak se ti o reklamu zdarma postarají různé herní stránky které tyhle věcí sledují.
    O tomhle potenciálním segmentu SoD trhu mluvím v posledním odstavci.

Možná tomu nebudeš věřit, ale i časová investice něco stojí :) Je opět otázka na kolik je bude vytváření propagace odvádět od skutečné práce. Na tolik do toho prostě nikdo nevidíme, abysme mohli vynášet soudy.

O prvních releasech EE si myslím své, ale Beamdog se z chyb poučil a za těch pár let vyzrál a je o parník profesionálnější, než když začínali. V téhle fázi (po třech vydaných hrách) jsem nabyl dojmu, že už docela ví, co dělají, co funguje a co ne. Tudíž v tomhle už jim osobně docela věřím. A dostatečnou reklamu zajistí nepochybně GOG, kde bude myslím hlavní cílovka.
    Je mi jasné že nic není zadarmo, ale taky je mi jasné, že beamdog musí mít někoho, kdo se jim stará o marketing. Zajímalo by mě, za co ten člověk bral posledních 6 měsíců plat :smile:
  • resolutresolut Member Posts: 2
    a ako to bude možné kupit bude to na steame???
    edited March 2016
    Ačkoliv o tom nesmím mluvit, již mi bylo hlavními vývojáři sděleno hrubé datum vydání hry.
    Nakonec to vypadá, že nebudeme čekat věčně. :wink:
    A čeština? Budeme na ní čekat, nebo bude zároveň s vydáním?
    Zároveň s vydáním určině ne, protože některé texty prostě nejdou spravně přeložit, pokud neuvídš jejich použití ve hře. Navíc mám přístup pouze k mizivému množství textů a trochu se bojím, že bych z bezpečnostích důvodů nemusel obdržet plný přístup před datem vydání. Každopádně texty uvolňují postupně a já se to snažím překládát jak to vychází takže minimálně něco v češtině bude.
    Aha, takže hrubý odhad - týdny, nebo měsíce? Dík
    Nevím kolik je textů, neviděl jsem je, takže nedokážu říct :smile:
  • PeccaPecca Member Posts: 2,215
    Myslím že se říkalo něco o 500 tisících slov. :)
    Pecca said:

Myslím že se říkalo něco o 500 tisících slov. :)

A Bůh ví jestli tím nemysleli jenom ty úplně nové texty.
    Když si spočítáš kolik původních textů převezmou z BG1, tak to určitě naroste ještě nejméně o 100 tisíc.
  • PeccaPecca Member Posts: 2,215
    31. března, 20 doláčů.
    "This is the receipt for your pre-order of Baldur's Gate: Siege of Dragonspear. With 2d6 of Love (Save vs Spell for half), Beamdog "

Pobavili :D
Sign In or Register to comment.