Skip to content

Průběh BG 1 EE

chris212chris212 Member Posts: 20
Zdravím,

BG 1 EE jsem tedy jednou dohrál. Bylo to ale nedávno, kdy jsem vlastně svět "Forgotten realms" objevil a ikdyž jsem tak nějak tušil, že postavy mají rozsah úrovní někde za dvacítkou levlů, přesto se mi povedlo dostat se do Bhaalovy svatyně na 7 úrovni. Taky mi pak drahnou dobu trvalo přijít na to, jak Sarevoka porazit aniž by mi umřel člen skupiny. Byl to prostě porod.

Zpětně ale nedokážu přijít na to, co jsem udělal tak špatně, že jsem měl dohráno "tak rychle". Proto jsem se chtěl zeptat na to, jak by se BG mělo hrát, co dělat dřív, kam dřív zajít atd (jsem v tom prostě nezkušenej). Plus teda, pokud by měl někdo dobrý tip na DOBROU partu, budu jen rád. Já hru dohrál s Khalidem (Jaheiru jsem... ehm... "propustil"), Minscem, Dynaheir, Neerou a Coranem - připadal jsem si jako v "zajetí" hry, kdy mě nutila nechat si v partě ty 2 "nerozlučné" dvojice a zbytek postav jsem akorát odmítal.

A nakonec, jednou jsem zkusil do party vzít (ze zvědavosti) Dorna a v Nashkelu na mě vždycky vyletěl jakýsi drak a spousta potvor + stráž. Co je s tím chlápkem špatně? :D
«134

Comments

  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No pokud tu hru nechceš dohrát rychle, tak ji dohraj pomalu, ne? Můžeš si projít každou lokaci, ve hře jsou snad tři mapy, kde není vůbec nic. Plň všechny questy, zahraj si na vyšší otížnost, nebo solo. Pokud ti to nestačí, tak jsou (tuším) k dispozici módy na masivní zvýšení obtížnosti nebo další obsah. No a pokud ti stále příjde, že to máš moc rychle projetý - máš očividně až moc volnýho času :D
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Teď nemám čas se rozepisovat, ale ono by to stejně bylo moc nadlouho to všechno vypsat. Kdybys ale měl vážně zájem si projít co a jak tak dej vědět kdy máš čas a probereme to na Skypu, TeamSpeaku nebo něčem podobnym.
    Pokud se ti nechce mluvit, tak můžu sepsat drobný román jak procházim hru (po tolika dohráních je to způsob - rychle a kompletně udělej uplně všechno co de v nacvičenym pořadí, Sarevok si ani neškrtne), ale tak nějak nevim k čemu by to bylo. Slovama to řeknu v průběhu deseti minut, zatimco tady bych se s tim popisoval hodinu. Je pravda, že by to mohlo vyvolat určitě zábavnou diskuzi ve který by se ti největší čeští přispěvatelé fóra (Edvin, Bladesip, Idaho, Danny_S, Mirak...) předháněli v tom, jak procházejí hru a co ostatní dělají dle jejich názoru špatně. By mohla bejt sranda. Ale to už rovnou můžem sepsat celej návod k BGEE.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    @irendie Hehe ... :-D
    @Edvin @Bladesip @Mirak a @Idaho by k tomu dokázali více říci, jsou více zkušenější než já a jistě to hráli x-krát. :-)
    Já už na BG dlouho nesáhl, mám rozehraný save ve městě a jsem cca v 5. kapitole ... nebo prostě ještě před uvězněním v Knihovně.
    Ted hraji Mass Effect 2 - kde mám dost nepříjemný zásek na MSV - Stronciova mula - :-( , to dohraji a vrhnu se na Trojku a pak to celé smažu ... jednou provždy. ;-)
    U BG čekám na nové DLC a pak v tom budu dál pokračovat.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited March 2016
    Což mě tak napadá, nedávno sem doma našel jakejsi prastarej časopis s návodem k BG1 (za nic si nevzpomenu co to bylo, ale bylo to tenký) a řikal sem si, kdo to psal. Vynechal spoustu úkolů, oblastí a v některejch místech kde doporučoval to vyřešit určitym způsobem tak tim pak přišel o pár věcí. Prostě s tim sice hru šlo projít, ale nebyl to ten nejzáživnější průchod, spíš tak - tak to nějak projdu ať už to mám za sebou.
    @chris212 - Sarevok je dost jednoduchá záležitost. V celý hře najdeš minimálně 10 výbušnejch šípů. Vezmeš válečníka, dáš mu nějakej luk, lektvar rychlosti a během pěti sekund je Sarevok dole. Na DnD obtížnost bez modů který by upravovali obtížnost nebo AI to je pak naprostá pohoda. Jednou sem to zkoušel, ale pak sem to načet a normálně ho urubal, přišlo mi to pak moc jednoduchý :smiley:

    EDIT: A napadá mě, že udělat hezku strukturovanej návod na BG1EE a BG2EE se záložkama, popisem úkolů všech NPC a všech možností by nebylo špatný. Všechny návody co sem potkal byly prostě jen popisy toho, jak to ten člověk co to psal osobně prošel. (což znamená že byly strašlivě nepřehledný).
  • chris212chris212 Member Posts: 20
    @irendie
    O nějaký návod bych určitě zájem měl, ale jelikož jsem v bakalářském ročníku, není teď na nějaké hovory moc čas :/ To spíš až později, až bude po státnicích (na průběh BG jsem se ptal, protože až bude "po všem" mám v plánu zasednout a dohrát BG1EE "pořádně" :P ).
    Takže se určitě ozvu, jen to nebude v nejbližší době :D
  • chris212chris212 Member Posts: 20
    @Danny_S
    Tak to přeji příjemné hraní. ME2 za mě jedna z nejlepších her co jsem hrál. Samozřejmě, má své mouchy, ale já miluju hry s příběhem, takže sem tam něco přehlédnu ;)
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Kdyby tu byl někdo, kdo v současné době hraje nebo má aspon nainstalovaný ME2 včetně všech DLC - je jich cca 23 -, tak bych ho poprosil, že bych mu poslal svůj save a on mi pak dokončil tu misi na MSV - Stronciově mule. ;-)
    Takhle ten Quest vůbec nemohu udělat, když se zaseknu na konci a nedostanu se zpět na lod. :-(
    Jediný Q, kde mám problém ... plus ještě Q s Morindem na Tuchance, kde to však mohu dokončit rozhovorem a ne bloumáním po laboratoři.

    @chris212 Já to hraji už po několikáté, ale s tím, že to chci dohrát už jednou provždy a navždy tenhle děj ukončit a vrhnout se aj na další hry. ;-)
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Jako návod mi vždy posloužil nejlíp tenhle web - http://forgottenwars.com/bg1/index.htm

    "U bombardovat" jde ve hře snad všechno co je tam k zabití (tzn elmister a spol asi ne). Za zaklínače, solo, to bylo skoro až nuda. Na potvory s odolností stačilo házet ohnivé koule vedle tak aby je sejmul výbuch.
    Jinak je fajn, že jsem byl zahrnut mezi místní odborníky, ale já se tam a tu jen tak potloukám, všechno zapomínám a o mechanice hry vím jen to absolutní minimum.
    A když už jsme u toho, poupravím předchozí radu - ono to solo není tak těžký, možná spíš naopak. Máš spoustu peněz, hodně xp a málo starostí. Teď jsem někde u konce s lukostřelcem, pět bodů v dlouhém luku a 300 kyselinových šípů (těch výbušných mám taky hodně). Problém byl snad jen ten megavlkodlak na balduranově ostrově. Ještě mě teda čeká durgalka a démon potom, ale docela si věřím.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    @Idaho - Ten vlkodlak je jeden z nejhnusnějších věcí. Jinak je to celkem v pohodě. A lukostřelec je fajn, ale ve dvojce už neni nic moc (moc imunity vůči bodnutí).
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    jj, jsem měl problém usmažit ho se zaklínačem. Navíc tentokrát jsem mu nemohl lukem nic udělat, takže balduranův mečík, naboostovat lektvary (thaco, síla, rychlost) a nakonec padl docela lehce. Sem zvědav na toho bosáka v durgalce, vůbec netuším jestli mi bude luk stačit a na démona u kultistů už asi taky. I když ten měl možná spíš resist na magii, ne?
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Démona kultistů sem párkrát sejmul smrtícim mrakem. Nic moc záchraný hody :smiley: A resist na magii odstraníš kouzlem.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Hm, tak jsem měl možná problém ubodat ho stopařem :D Už si nevzpomínám, ale je fakt, že mraky a další smrady jsem na zaklínačovi neměl
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    Hehe, jsem poctěn, že jsem byl označen jako znalý učenec, ale stejně jako @Idaho se tento titul ke mně moc nehodí, nějak extra znalý zase nejsem. :) Nějak moc do hloubky ty mechaniky nestuduji a zase tolikrát to BG projité nemám, abych mohl psát nějaký podrobný návod. :) Pokud chceš v BG projít (skoro) všechno, tak prostě oddaluj tu hlavní questovou sérii, plň si vedlejší úkoly a pak se k ní teprve vrať. Jediný problém v tom samozřejmě je, že ti pak hrozí, že pro tebe ty hlavní úkoly budou dost jednoduché, protože při jejich plnění budeš už na vysokém lvlu, ale ono u BG se tomu nevyhneš, jelikož ty hlavní úkoly se dají udělat relativně na nízkém lvlu. Nejlepší je podle mě si asi vždycky vždycky udělat nějaké ty vedlejší úkoly, pak se vrátit k hlavní questové linii a takhle nějak to opakovat. De facto, než se dostaneš do Baldurovi Brány, tak není problém si udělat všechny vedlejší questy mimo to město. Možná až na tu Durlagovu věž.

    Jinak co se týče těch "zjednodušujících" způsobů boje viz. výbušné šípy, tak tohle třeba já vůbec nedělám, takovýmhle věcem se vyhýbám jako čert kříži. Snažím si vždy všechno co nejvíce vychutnat, proto nic takového nepoužívám. Rád si hry hraji podle svého, osobně třeba ani skoro vůbec nepoužívám damagovací plošná kouzla viz. ohnivá koule atd. :) V tom je ale právě BG dokonalé, protože člověka nenutí do nějaké volby/strategie, dá se opravdu projít tak, jak člověk chce (z 99,9%).
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Jo, to je fakt a to mi u dnešních her chybí. Dneska si sice člověk může nastavit i hustotu obočí, ale stejně byli BG a dokonce i PT podstatně lepší při přizpůsobování a vcítění se do postavy. Určitě tam jsou "sety" vybavení a taktik které jsou zkrátka ultimátní, ale trik je v tom, že je člověk nemusí využívat aby uspěl. Klidně si můžu udělat trpasličího prakistu a stejně to bude hratelný. Zatímco u jiných her je to často jen o tom jednom momentálně nejlepším vybavení/kouzlu.

    Jinak, když člověk hrál za solo mága či zaklínače, tak plošáky byli nezbytný :)

    A pokud se nepletu, tak je možný zprasit Saveroka, vyběhnout ven z chrámu a hrát dál
  • irendieirendie Member Posts: 421
    @Idaho - Myslim že je na to nějakej mód.
    Durlagovu věž dost často procházim ještě před Nashkelskejma dolama. Je pravda že hru bez Insane obtížnosti a pár modů na lepší AI, v případě BG1EE i celýho modu kterej upravuje nepřátele celkově (HP, množství, nový setkání apod. Třeba ta skupinka červenejch mágů někde v pustině je pak dost záhul - jejich hlavňas umí Prst Smrti), si už ani nedovedu představit. A Durlagova věž neni nijak těžká, člověk se naexpí předem na bazilišcích, pak je hodně těžký se dostat k věži skrz ty Bojový běsy, ale horní patra sou v pohodě a první spodní taky.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Ve hře jsem nikdy neměl žádnej mod a určitě jsem odešel ze svatyně po zabití Saveroka. Dokonce jsem pak šel zpátky do města. Snažil jsem se dostat k věcem ze Saveroka a spol, ale vždy chvíli po (znovu) vstoupení do svatyně, se hra ukončila.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Nejčastěji to hraju takhle:
    - Mám kánon partu - Imoen, Khalid, Jaheira, Minsc a Dynaheir. Jednak mám tyhle postavy asi nejradši a druhá věc je, že tohle složení zajišťuje hladký přechod do BG2. Každému kdo hraje hru poprvé radím tuhle partu. Teď samozřejmě přijde SoD, který tuhle berličku možná odstraní.
    - Ze začátku jedu hlavní dějovou linii - Přátelská Náruč, Beregost, Nashkel, doly a hned poté pro Dynaheir.
    - V téhle fázi opustím hlavní dějovou linii a začnu "čistit" Mečové pobřeží od všech questů (vyhýbám se jen Ulgothovu Vousu).
    - Zvážil bych jestli řešit questy pro Neeru a Rasaada. Podle mě jsou ty questy slabý (hlavně Neeřin mi přijde strašnej), na druhou stranu pokud budu řešit jejich questy ve dvojce, kde už docela ujdou, tak to možná podstoupím.
    - Jakmile mám vše projité, tak opět začnu řešit hlavní dějovou linii (kontakt v Beregostu, Larswood...).
    - Jakmile mě hlavní dějová linie zavede do Baldurovy Brány, tak ji opět opustím.
    - Splním všechny questy v BG kromě těch Scarových a Aldethova questu (který řekl bych úzce souvisí s tím co se děje v obchodní společnosti 7 sluncí).
    - Pak půjdu do Ulgothova Vousu a dohraju celý datadisk Tales of the Sword Coast.
    - Vrátím se do BG a dojedu nerušeně hlavní dějovou linii (+ Aldethův quest) až do konce (nesnáším ta doporučení jakože porazím Sarevoka v paláci a zaženu ho do podzemí pod zlodějskou gildou a pak jdu teprve řešit věci z datadisku).
    - Během 7. kapitoly doporučuju i přes rizika pečlivě projít BG, je tam spousta setkání a rozhovorů, které dokreslují situaci ve městě od chvíle, kdy hráč město naposledy opustil.
    - Pokud nechceš kánonovou partu, tak zajímavé (dobré/neutrální) postavy mi vždycky přišly: Ajantis, Kivan, Branwen, Safana (ta bude prominentní v SoD). Zlá parta tolik možností nemá, ale z toho výběru se dá sestavit zábavná parta.
    - Jinak tenhle způsob hraní staví hladký průběh příběhu nad všechno ostatní a baví mě to tak, i když už jsem to dohrál nespočetněkrát.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Branwen je skvělá, jen je (vzhledem k jejím statům) prakticky nepoužitelná pro insane obtížnost. Ale když sem kdyzi dávno s BG začínal na DnD obtížnost (nebo sem to hrál na normal? po tolika letech prostě nevim :smiley: ) tak sem jí měl v partě vždycky. I teď mám v BG2EE mód s Branwen. Kdybych dostal chuť hrát s ní tak ať jí mám i ve dvojce (to samý Xan).
    Ale moje parta je stavěná většinou takhle:
    BG1 za válečníka:
    Viconia
    Neera
    Imoen
  • tatoktatok Member Posts: 174
    @Mirak
    Hraješ to úplně stejně jako já, s jediným rozdílem - nejdřív jdu pro Dynaheir a vyčistím všechny oblasti východně od Naskhelu, jdu do dolů, pak vyčistím západní oblasti a opět se napojím na hlavní linii. Do dolů jdu dřív jen v případě že sebou beru Xana :)
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    @tatok

    Jo a to bude možná ještě lepší varianta.

    A Xana jsem nějak opomněl v tom výčtu alternativ pro dobrou/neutrální partu.
  • chris212chris212 Member Posts: 20
    @Mirak @tatok @irendie @Idaho @Bladesip
    Tak děkuju všem za tipy a poznámky :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Docela mě překvapilo, že tady nikdo nedoporučil Edwina.

    Bezkonkurečně ten nejlepší mág z BG1 (i BG2). Nejen že má nejvyšší možnou inteligenci a na mága ideálně vysokou odolnost (maximální bonus životů), ale díky specializaci a svému OP medailonu má oproti normánímu mágovi +2 k množství kouzel na každé úrovni. A to je v BG1, kde se počítá každé kouzlo VELMI dobrý bonus.

    Dále je tady Viconia, která má sice nízkou odolnost, ale zase má 50% imunitu na magii a obratnost 19, což jí dává velmi nízké obranné číslo. Celkově je to o hodně lepší klerik než Branwen. ( Navíc je velmi otravné, když musíš pořád poslouchat, jak Branwen neustále pořvává "By Tempus' shield!" :smiley: )
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Hm, kdysi v původní verzi jsem Edwina ignoroval kůli Minscovi a nějak mi to očividně zůstalo. Viconia byla nakonec jedinou další postavou se kterou jsem v EE delší čas hrál. Jinak furt jen solo, ostatní mě jen zbytečně zpomalovali :D
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Jak pise v úvodním příspěvku, chtěl tipy na kladnou družinu.
    V případě skupiny ze zlým přesvědčením zase tolik zajímavých alternativ na její složení neni (jen možná Dorn to teď trochu zamotal) a Edwin a Viconia jsou samozřejmě základ.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Idaho said:

    Hm, kdysi v původní verzi jsem Edwina ignoroval kůli Minscovi a nějak mi to očividně zůstalo.

    Je možné nabrat Edwina, zabít Dynaheiru a pak nabrat Minsca.
    Všichni vyhrajou :smiley:
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No, ono je možné ho nabrat i poté co nabereš Minsca a Dynaheir. Zabití je taky možnost, ovšem tenkrát jsem byl ještě klaďas takže... :D
  • chris212chris212 Member Posts: 20
    Já jsem vůbec typ, "Herní klaďas" - nedokážu dělat takový ty špatný rozhodnutí :D To samý v Mass Efectu, Dragon Age atd...

    Btw, nevíte jak je to s tím Dornem jak jsem se ptal? :P
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Já Dornovy questy ani nezkoušel, protože třeba v BG2 je jeho první quest vyvraždění nějaké svatby, což se mi s kladnou družinou moc dělat nechtělo :)

    Ani v jedničce jsem to nezkoušel. Vím, že jsem ho potkal v Přátelské náruči a pak po cestě do Nashkelu, kde ten quest tuším začíná, ale nepokračoval jsem.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    Danny_S said:

    Kdyby tu byl někdo, kdo v současné době hraje nebo má aspon nainstalovaný ME2 včetně všech DLC - je jich cca 23 -, tak bych ho poprosil, že bych mu poslal svůj save a on mi pak dokončil tu misi na MSV - Stronciově mule. ;-)
    Takhle ten Quest vůbec nemohu udělat, když se zaseknu na konci a nedostanu se zpět na lod. :-(
    Jediný Q, kde mám problém ... plus ještě Q s Morindem na Tuchance, kde to však mohu dokončit rozhovorem a ne bloumáním po laboratoři.

    @chris212 Já to hraji už po několikáté, ale s tím, že to chci dohrát už jednou provždy a navždy tenhle děj ukončit a vrhnout se aj na další hry. ;-)

    Jedu v současné době ME2, datadisky, ale nevím jestli všechny... Můžu to zkusit jestli chceš. Ještě tip, pokud nemůžeš zpátky na loď, mise se dá ukončit stisknutím tušímklávesy "f"... Tedy potom co jí máš hotovou samozřejmě... Můžeš zkusit.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No, tak ten démonický rytíř na konci durgalky i samotný démon kultistů byli v pohodě. Ovšem teď mi překvapivě nakopává prdel Saverok. Očividně budu se svým solo lučištníkem nucen trochu víc taktizovat
Sign In or Register to comment.