Skip to content

Baldur's Gate 3

2456

Comments

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    cv87269us9ny.jpg
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    @Edvin já věděl, že se můžeme spolehnout na tvé vysoké skóre ve wisdom :D
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    @Edvin Já bych tu proměnu tak černě neviděl. Jak víme, tak často jsou věci z knížek, či jiných originálních zdrojů, při převodu do filmu/hry upraveny, což by prostě mohl být tento případ, aby to bylo "efektivnější" pro obecenstvo. Navíc Larian mozkožrouty konzultovali přímo s vývojáři D&D, takže to mají "povolené".

    A vždy je tu ta druhá možnost a to, že mozkožrouti ten svůj "vývíjecí se" systém zdokonalili a mnohonásobně urychlili, kdy přišli na to, jak jedince proměnit během chvíle, sice ne třeba na jedince, který se intelektuálně vyvine v plnohodnotného mozkožrouta, ale třeba jen na bezduchého bojovníka. To by taky celkem i dávalo smysl, proč na svět zaútočili právě teď, protože díky tomu jsou si jistí, že mají takovou obrovskou výhodu, že je nic nezastaví.
  • KivanKivan Member Posts: 159
    Ach jo moje nejmíň oblíbená potvora z BG a oni z ní snad chtějí udělat Big Bad :/ Dal bych přednost něčemu, co nepřevrátí svět vzhůru nohama. Čím víc kontinuity, postav z dřívějších dílů a známých lokací, tím líp.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Kivan wrote: »
    Ach jo moje nejmíň oblíbená potvora z BG a oni z ní snad chtějí udělat Big Bad :/ Dal bych přednost něčemu, co nepřevrátí svět vzhůru nohama. Čím víc kontinuity, postav z dřívějších dílů a známých lokací, tím líp.

    No, mozkožrouti jsou vlastně VELMI univerzální potvora.
    Podle toho do čeho implantují jejich pulci, tak se vyvine úplně jiný mozkožrout.
    Sranda je, když je strčí třeba do draka nebo belholdera.
    Vzniklé potvory jsou pak extrémně silné.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    edited June 2019
    @Edvin Co by asi vzniklo z pulce v dračím Bhaalspawnovi? Jinak mi to trošku připomíná ME3, kde různí nepřátelé byli odvození podle toho, koho reapers ovládli. To by mohlo být zajímavé.
  • KivanKivan Member Posts: 159
    Nojo ME3 se mi z celý série líbil nejmíň. Po dvojce rozčarování. Ale z nostalgie mi v BG3 asi nejvíc bude vadit absence Edwina, Imoen a pár dalších, než je někdo doplní v módu :)
  • KivanKivan Member Posts: 159
    Edvin: mně na nich hlavně vadí odsávání inteligence. A obecně souboj s drakem je v bg prostě zábavnější, mozkožrouty jsem chtěl mít vždycky hlavně z krku a soustředit se na zajímavější věci.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Jo, to je fakt. Mozkáči byli prostě hlavně otravní...
    Ale pokud nám ty nepřátele napulcují, tak to snad půjde - nepředpokládám, že by jsme celou hru vraždili jen jeden tip potvor.

    Navíc čekám, že budou mít nějaké spojence či námezdní sílu a i příběh tomu nějak uzpůsobí. Například, že začneme úprkem z Baldurovy Brány, dostaneme se mezi nějaké řádící bandy. Později mozkožroutské spojence. Pak alianci proti mozkožroutům, která ovšem nejdřív bude potřeba získat zásoby a uvolnit si ruce a až poté se, s vyjímkou nějaké infiltrace, dostaneme zpět do Baldurovy Brány abychom ho osvobodili
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    BG3 uz ma vlastni kartu na steamu a v popisu se objevily nejake stripky informaci. Mozna jde jen o chybu ci nepresnots, ale v listu ficur je mimo klasicky kooperatovniho multiplayeru i online hra (tzn. Nejaky MP herni mod) a splitscreen MP
    y4ykm2yudivo.jpeg
  • YendorfinYendorfin Member Posts: 27
    Já bych to viděl např. tak, že to co se děje v traileru, vidí náš charakter ve snu. Uvnitř bude vědět, že to není jen sen, ale skrytá hrozba. Bude se snažit varovat šlechtu apod., ale všem bude jen pro smích. Mezitím se ve faerunu začnou dít divné věci. Náš hrdina se vydá na vlastní pěst prozkoumat podivnosti a během cest si zformuje družinu. V průběhu cestování zjistí, že podtemno mobilizuje v čele s drowy a illithidy odplatu vůči zbytku světa a je na něm, aby tomu zabránil. Mohl by taky během toho všeho zjistit, že je potomek bhaalova potomka (náš bhaalspawn z BG1,2 našeho hrdinu spolu s Jaheirou a Minskem vychoval po tom, co nám na jedné ze svých výprav zabil rodiče, také bhaalspawna) :D a že msta ze strany podtemna je mimo jiné také osobní (v BG 2 jsme obrátili jako bhaalspawn podtemno vzhůru nohama - Drowové, Illithidi, Beholdeři, Kua toa atd.).
    Samozřejmě jen melu z patra co mě zrovna napadá, ale byl bych moc rád, kdyby nám zahráli na nostalgickou strunu a my navštívili nové místa i místa známe z předchozích dílů - a čím víc známých postav typu Viconie, Minsk, Drizzt atd. - tím lépe.
  • YendorfinYendorfin Member Posts: 27
    Ok beru zpět - zapletení našeho hrdiny do bhaalspawn ságy bych asi vynechal. Tam už nejde nic moc nového originálního vymyslet. Ale zmínky o něm bych do příběhu zakomponoval
  • SiebenSieben Member Posts: 24
    Edvin wrote: »
    Pecca wrote: »
    P.S.
    Pro ty co to nevědí. Mozkožrouti jsou lidé z budoucností.
    Z VELMI vzdálené (stovky tisíc let) budoucnosti, kdy už byly věci jako mezihvězdné cestování naprosto běžné. Detaily nejsou úplně jasné, ale jejich galaktické impérium postihla nějaká katastrofa a hrozilo jim vyhynutí. Proto cestovali zpátky do minulosti.

    To co píšeš je ale jen jedna z několika teorií o původu Mind flayer, dodnes se několik mudrců z říší nemůže dohodnout která teorie o původu je pravdivá. Má se tedy spíš za to, že přišli z Far Realms.

    A především, úplně bych se neopovažoval vydávat Mozkožrouty za lidi nebo humanoidy když už, tak dle pravidel spadají do rasy/skupiny Aberrations.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Sieben
    Vzhledem k tomu že Mind flayery si nepamatují ani bytosti starší než bohové, tak je vysvětlení o cestování časem nejvíce pravděpodobné. Navíc, skutečný, tradiční Mind flayer se může vyvinout jen z čistokrevného člověka. Proto musí mít s lidmi nějaké spojení.
  • olaponolapon Member Posts: 10
    Edvin, kontaktovať ťa chce PredatorV :smiley:

    https://prekladyher.eu/tema/hlášení-9-překlad-divinity-original-sin-2-finální-fáze-testování-a-oznámení-nového-překladu.2147/

    No, napadlo mě to, že bych mu napsal, ale nevím jak - na tom fóru je to docela divoký, přímý kontakt na něj nikde není...
    Pak je otázkou, jestli by do toho šel? Tohle bude totiž něco jiného!

    Je totiž nutné si uvědomit, že celá hra bude "jiná" - bude to dělat jiné studio a budou si vytvářet své oblasti (nové části mapy), svá kouzla apod.
    Normálně to na původní díly navazovat nemá, takže je otázkou, kolik z původního tam vlastně zůstane?
    Nemůžete čekat, že BG3 bude stejné jako BG1 a 2, když to dělá někdo jiný... budou si věci měnit podle svého... a i hráči, kteří to hráli před 20ti lety nejsou prioritou - to jsou zase dnešní mladí... taková je ekonomika :) Dnešní starý otec si to zahraje jednou a zavzpomíná, ale jeho synátor, který 1 a 2 nikdy ani neviděl, si tohle bude chtít zahrát - a dnešní hry mají jiné systémy než tenkrát... prostě se to vyvíjí.

    Momentálně mi potvrdilo 15 překladatelů, že do toho jdou (a už se objevily i první nové dušičky na testíky) - pro většinu z nich je tohle srdcová záležitost... a to nemluvím např. o Barbarovi, který už chystá obětiny :D - takže se vynasnažíme udělat to co nejlépe... jako vždy. Však nás znáte ;)
    Ale prostě to bude jiné, protože to studio udělá jiné. Taková je realita. Změn bude hodně a starým hráčům se to líbit nutně nemusí - na to se musíte "vy" připravit.

    Pokud ale někdo má kontakt na Edvina - budu za něj rád do SZ, samozřejmě mu rád zkusím napsat... Eventuelně pokud tam někdo má možnost mu napsat (jste členy toho fóra) - klidně přepošlete můj mail jemu, ať se mi ozve...
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Edwina nelze zkontaktovat, kontaktuje se vždycky sám až nadejde ten správný čas :D Něco jako "třetí týden se dívej na východ" :D

    Jinak to co píšeš tak nějak už víme, ale až teď mě zasáhlo, že kouzla budou jiná a to hlavně graficky... Magickou střelu asi uvidíme a efekt bude asi podobný, ale ikona bude jiná :P :D

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @olapon
    Hmm, jako neříkám že nemám zájem, ale odmítám pracovat na špatné hře která mě nebaví.
    Lariani nejsou úplně neschopní, ale mám strach z toho, jak to dopadne.
    Do teď jsme z samotné hry neviděli ještě vůbec nic.

    Pojďme se podívat na pár faktů:

    1) Hra bude používat přepracovaný engine z Original Sin 2

    Těžko říct, jestli je to dobrá zpráva, nebo špatná zpráva.
    Znamená to, že bude celý svět komplet 3D?
    Nevím jak vy, ale já preferuji 2D pozadí.

    2) Lariani nemají dobré spisovatele

    Neříkám že pro ně dělají špatní spisovatelé, ale zkuste mi jmenovat jedinou postavu z jejich her, která byla tak zajímavá, propracovaná a originální, že vás to zaujalo. Mě napadá jen jedna (Malady) a i ta je na pomezí, protože ji dost odflákli a spoustu věcí ignorovali, nebo dostatečně nevysvětlili.

    3) Tahová hra nebo real time s pauzou?

    Mám trochu strach, že z toho udělají Baldurs Sin 3. Neříkám že tahové boje nefungují (třeba Shadowrun je zvládnul skvěle) ale třeba Originál sin trpělo tím, že tam bylo ukrutně málo bojů, protože tahové souboje trvají velmi dlouho (jeden boj se vám klidně protáhne i na 20 minut). Myslím, že tahové boje by množství střetů s nepřáteli v BG3 osekaly úplně na kost, což by úplně zabilo ducha hry.



    Vzpomínáte na sérii Mass Effect? První dva díly všichni milovali. Trojka už byla horší (slabší příběh a mizerný konec) ale pořád to nebyla špatná hra. Kolem Andromedy byl obrovský humbuk a velká reklamní kampaň a všichni se strašně těšili. Hru však vyvíjelo jiné studio a z původních autorů jim tam nezůstal prakticky nikdo (a utekli jim i ředitelé). Výsledek byla totální sračka. Pokud Baldurs Gate 3 potká podobný osud, tak s ním nehodlám ztrácet čas. Takže odmítám něco slibovat a uzavírat nějaké dohody, dokud nebudu vědět víc nebo dokud si to sám nezahraju abych to posoudil.
  • SiebenSieben Member Posts: 24
    Edvine s tvým názorem na překládání BG3 se naprosto ztotožňuji. Myslím, že daleko hodnotnější bude dotažení původních BGček.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    Taky souhlasím s Edvinem, doufám, že z toho Baldurs Sin 3 neudělají. Original Sin 2 jsem ještě nehrál, mám rozehranou teprve jedničku, ale pravda, že nabíratelné postavy mě zatím nijak extra nezaujali. Co mě ale nejvíc štve, je soubojový systém, na který jsem se hodně těšil, ale teď mě spíš frustruje. Vývojáři si hezky vymysleli ty kombinace živlů a jejich combo efekty, ale v soubojích vás doslova nutí tyto systémy využívat, jinak nepřátele neporazíte a to mě prostě nebaví, já si chci hrát podle svého. A s tím souvisí další věc, kterou nemusím, a to jsou AoE kouzla/efekty, kdy tady prostě lítají samé plošné damagovací spelly, nechají se bouchat barely atd. Nehledě na to, že podle mě obyčejní nepřítelé používají až moc schopností, každý, i ten nejobyčejnější nepřítel, je de facto ekvivalent "hrdiny" se spoustou schopností a to mi přijde divný a už vůbec nezmiňuji tu "logiku" kdy nemrtví na sebe používají healovací spelly a svitky a to i přesto, že když vy samotní si pro svou postavu vyberete trait "zombie", tak vás pak healovací spelly nehealují ale zraňují, ale nemrtví nepřátelé se v klidu healují no problem. A pak je tu samozřejmě ten prvek miss/hit, kdy procento šance na zásah, které u nepřítele vidíte, není skutečná hodnota, ale jen vaše šance na zásah bez odečtení postihu za např. dodge hodnoty, kterou nepřítel disponuje, takže s "šancí na zásah" 110% klidně vesele missujete. O délce soubojů radši nemluvě. :smiley: Další věc, co se mi na Originalu nelíbí je absence unikátnosti class, kdy každá postava může mít jakýkoliv skill, což prostě ubírá na zajímavosti.

    Shrnuto a podtrženo, taky nechci Baldurs Sin 3 a silně doufám, že to Lariani budou hratelností a systémem tlačit k podobě klasického BG a ne Original Sin.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    Podle mě se "hrubá mechanika" hry přebere z BG2. Ten je podle mě vzorem a havní důvod, proč se dělá trojka (+ si myslím/doufám, že tím chtějí nakopnout novou FR sérii).
    Souboje tedy podle mě budou dost podobný BG + odlišnosti světa/období/použitých D&D pravidel. Nejvíc se tak projeví Larian, nebo jak se jmenuju, na level designu (například ty barely) a dialogách, textech.
    Celkový příběh bude zřejmě korigován Wizardama a je otázka jak se ta kombinace (wizardi + larian) projeví.
    Příběhově stejně nečekám nic extra.

    Každopádně všem doporučuji nastavit se očekávání na "je to bída, ale koupím to a budu doufat v lepší pokračování". To je tak asi podle mě nejlepší přístup kdy nebudeme zklamaní pokud se to zvrtne, za to si víc užijeme, pokud to bude dobrý
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Bladesip wrote: »
    Original Sin 2 jsem ještě nehrál, mám rozehranou teprve jedničku, ale pravda, že nabíratelné postavy mě zatím nijak extra nezaujali.

    Pokud jde o příběh a společníky, Original Sin 1 stojí za houby.
    Dvojka se polepšila skoro ve všem (ačkoliv to pořád není bůh ví jaká sláva)
    Bladesip wrote: »
    Další věc, co se mi na Originalu nelíbí je absence unikátnosti class, kdy každá postava může mít jakýkoliv skill, což prostě ubírá na zajímavosti.

    Tak to si dvojku moc neužiješ, protože tam je to ještě víc citelné.
    Třeba mě nejvíc sraly naprosto random předměty.

    Představ si, že zrovna splníš nějaký složitěší úkol a dostaneš róbu na mága, která má legendární kvalitu.

    Máš radost, protože úkol to byl těžký a tvůj čaroděj už opravdu potřebuje něco lepšího než ty hadry co má na sobě. Tak se koukneš co má to róba za staty a zjistíš že dává bonus do síly, plížení a lukostřelby... Totálně nepoužitelný předmět se staty rozházenými mezi 4 povolání. A tohle se mi stávalo HODNĚ často. Chceš slušnou zbroj, nebo použitelný prsten? Tak každou hodinu obíhej všechny obchodníky na mapě (každých 60 minut se jim resetuje zboží) a modli se aby jsi tentokrát dostal něco použitelného.

    A když už mluvíme o předmětech, tak mi přijde jako hovadina dávat na předměty úroveň. Bojovník který si ob 2 úrovně neodskočí koupit nový meč je prakticky zbytečný. Rozumím tomu, že z železného prutu lze vykovat nekvalitní, běžný nebo kvalitní meč, ale aby z toho někdo vykoval 25 různě silných mečů, které vypadají na chlup stejně, to mi hlava nebere. Něco takového by dávalo smysl, kdyby člověk hrál MMO nebo RPG kde ovládá pouze jednu postavu, ale spravovat takhle družinu 4-6 hrdinů, to fakt není zábava.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    edited June 2019
    @Edvin Tak to si mě moc nepotěšil.
    Ach ano, rozsáhlý crafting, další věc, co na hrách nesnáším. :smiley: Chci si užívat příběh a gameplay a ne mít plný inventář krámů, ze kterých možná jednou něco vycraftím.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    edited June 2019
    Jo, to je taky děsnej mor... a dává děsnej smysl, že by hrdina zachraňující svět měl čas odskočit si na pár hodin do kovárny... ačkoliv v BG2 se tam taky šichtilo podobným stylem. A vlastně třicet druhů malachitů...

    No, každopádně doufám, že itemově to nebude taková bída jdo v OS, podle mě byl zrovna tohle dost důležitej stavební kámen BGeček
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Kde jsou ty doby kdy na smrtelné posteli hlavnímu hrdinovi předal meč jeho otec, hrdina s ním nejdřív zabíjel vlky nebo pavouky a nakonec jím zapíchnul temného pána a zachránil svět :D

    Myslím, že určitě nešel po prvních pár vlcích do kovárny, aby ho prodal a koupil si něco pro vyšší lvl.

    Když někomu podřízneš krk, nebo vrazíš meč do srdce, tak je úplně jedno jeslti máš Legendární drakobijec ohnivé smrti nebo Frantův "držte ostrým koncem od sebe" mírně narezlý břichokuchač. Ve správných rukou dovedou být oba smrtící.

    Na BG se mi hodně líbí to, že hraje fér. Nepřátelé používají stejné zbraně jako Ty a když je zapíchneš, můžeš jim je sebrat. Je jedno jestli jsi nejspodnější rekrut, nebo nejvyšší velitel ohnivé pěsti, oba máte stejný dlouhý meč.
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    No, je zase fakt, ze ve svete magickych zbroji a kouzel je dost mozny, ze obycejny mec preci jen stacit nebude :D ale jo, mas pravdu - dneska je to desnej hon za itemy. V BG bylo proste super, ze lepsi zbran prinasela vyhody, ale ne vzdy naprosto kriticky bez kterych by to neslo (s vyjimkou resistu na nejake zbrane atd...). Nakonec jsme stejne vymenili ten mec, co sme tahaly pul hty, ale bylo to s tezkym srdcem a za nabusenej kousek s historii co by stacila na kratsi povidku...

    Teda vetsinou, ze jo...

    Nemluve o tom, ze nektery super kousky se dali sehnat relativne z kraje (napr. Ten ledovej mec pri ochrane Prisma v BG1)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Přesně o tom mluvím.
    Když vezmeš, že třeba dlouhý meč ti dá zranění 1-8 a dlouhý meč +2 zvládne 3-10, tak to není zas tak šílený rozdíl a tak by to taky mělo být. Myslím, že třeba BG1 by mělo být bez (velkých) problémů dohratelný pouze s základní výbavou.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    edited July 2019
    Přesně tak. Navíc, čím menší hodnoty a rozdílové skoky mezi horší/lepší výbavou, tím je hra přehlednější. Jak říká Edvin, když máš v BG dlouhý meč 1-8 a najdeš dlouhý meč +2 tak si říkáš "super, to je parádní zbraň" a taky jo, protože v BG je každý bod navíc znát. V těch dnešních hrách ale lezou ty hodnoty zbytečně do vysokých čísel a ze startu, kdy máš meč 1-8 se po pár levelech dostává člověk na meč klidně třeba 100-200 a to se ještě držím při zemi a to je podle mě prostě na prd. Jak krásné je to, když má potvora 50HP a člověk jí dá ránu za 5, hned ví, na čem je. Když má ale potvora životů 10,000 a zraním jí za 359, tak mi to vlastně "neřekne vůbec nic".
  • IdahoIdaho Member Posts: 608
    edited July 2019
    Osobně jsem tedy vždycky spíš oceňoval bonus k zásahu, než dmg... a pak tu byl Lilarcor, že jo :D

    Každopádně BG bylo v tomhle asi fakt unikátní... Možná ještě s Falloutem (kde to zas bylo trochu moc). I tak se ovšem honba za poklady vyplatila a dalo se najít vždy něco lepšího / užitečnějšího. Ale to asi souvisí s tím, že do ToB to byli ručně dělaný itemy
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Můj osobní limit je zbruba dvojnásobek.
    Pokud má základní zbraň zranění 1-8, tak jsem schopen ustát, že existuje totožně vypadající zbraň se zraněním 2-16.
    Ať už je očarovaná, nebo vyrobená z nějaké speciální rudy.

    Ale když před tebe někdo položí dva totožné meče, jeden se zraněním 1-5 a druhý se zraněním 150-200 (což se mi stalo v Original sin 2) tak je to prostě směšné.

    U Fallouta to funguje, protože tam je to všechno dělané v reálných mezích. Je logicky podložené, proč pumpovací brokovnice udělá několikanásobně větší zranění než obyčejná desítka se zraněním 1-10. A i s obyčejnou desítkou můžeš zranit za 60, když se trefíš šikovně do oka.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    Ono je to bohužel i dnešní mentalitou hráčů, protože každý chce sledovat, jak strašně se jeho postava zlepšuje a pro takové lidi je zvýšení damage jejich postavy z 1-8 na např. 50-100 prostě mnohem větší zadostiučeinění než na 1-10. A co mám kámoše, co dělá programátora v herní branži, tak ten mi na rovinu řekl, že větší skoky ve statech jsou také dané i tím, že je to jednodušší pro vývojáře. Když totiž začínáš s damagem 1-8 a vývojáři nechtějí, abys do určité doby měl někam přístup, nebo někde někoho zabil, tak mu prostě dají mega moc hp a nemáš ho šanci porazit, dokud nebudeš mít přístup k tomu gearu s mega damagem. Je to jednoduše snadnější pro "balanc" ve hře. Když si to člověk vezme, tak v BG se dá i těžký nepřítel při zvolení správné strategie porazit na levelu a s vybavením horším, než by člověk "měl". To v dnešní době už vývojáři nechtějí, protože by museli provést mnohem více testů, kdy ten hráč už je schopen daný souboj vyhrát, nebo ne. Kděžto při těch větších statových skocích tohle nehrozí.
Sign In or Register to comment.