Skip to content

Baldur's Gate 3

12346»

Comments

  • XavikXavik Member Posts: 89
    Danny_S wrote: »
    Xavik>
    DoS jsem nehrál, tak nevím, jak takový tahový systém od Larianů vypadá.

    Já si právěže kvůli tomu, že Lariani pracují na BG3, koupil oboje nejnovější Divinity a zahrál si je. Musím říct, že jejich hry byly dobré, ty tahové boje mě hodně bavily, ale BG to rozhodně nebylo. Myslím, že BG3 bude nejlepší hra od nich, kterou jsem hrál, ale plnohodnotné BG to prostě nebude. Ještěže člověk může ty první dvě BG pořád hrát dokola. :smile:
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Dragon Age fakt nebyl z FG a KOTOR fakt neměl tahový systém.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Danny_S Já jsem zkoušel DOS 1 a ačkoli mě bavil humor a celkově i herní svět tak souboje byly pro mě utrpení.. Všechno se tam šíleně vleklo, vše pomalé, nudné, nezajímavé. Kvůli nim se pro mě stala hra nehratelná a i když jsem to zkoušel vícekrát nepřekousnul jsem to... :/ Takže ačkoli by mě návrat k BG moc lákal tak kvůli tomuhle ne, to nedám. Abych s každou blbou skupinkou skřetů bojoval dvacet minut to fakt nechci.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Tak BG3 včera vyšel na Steamu a to za "lidových" necelých 60€ ... ;)
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Máte už hru někdo koupenou? Já si počkám na plnou verzi, ale jen by mě zajímalo, jak na vás hra zatím působí. Viděl jsem celkem dost gameplayů, co teďka všude jsou, ale když to člověk nehraje, tak se mu to těžko hodnotí. :smiley:
  • KorkyKorky Member Posts: 2
    Mám nahráno už asi 6 hodin a zatím jsem naprosto nadšenej :-).. Tahových soubojů jsem se nejdřív trošku bál, ale sedlo to krásně a využiješ díky tomu mnohem víc možností a schopností, než si byl v BG třeba zvyklej.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    edited October 2020
    Musím říct, že po shlédnutí nějakých gameplay videí v průběhu týdne, víceméně souhlasím s tím, co @Edvin napsal. Nutno ale říci, že podle vývojářů ještě dojde k úpravám na základě feddbacku hráčů, takže uvidíme, co se ještě změní (a snad zlepší). Co se týče soubojového systému, tam to bohužel bylo jasné, že bude de facto stejný jako v OS, akorát podle pravidel D&D (svým způsobem jiný je, např. nefunguje na bázi action pointů, ale člověk má prostě možnost udělat (myslím) 3 různé akce), takže komu vyhovoval styl v OS, tomu bude vyhovovat i tady a komu ne..., btw. ty skoky jsou ale opravdu velmi velmi komické a používání nepřátel neskutečných a neomezených předmětů mě děsně sralo už v OS (jako např. nemrtví, co chlastali léčivé lahvičky...). Příběh - uvidíme, jak se nakonec rozvine, přeci jen si myslím, že asi nechtěli dát do Early Accesu nějaké velké spoilery. Společníci, to už je pak asi otázka sympatií. Celkově se to dá shrnout asi tak, že ten D&D systém do hry převedli dobře (myšleno pravidla), ale kvůli tomu, jakým způsobem to celé funguje, to není úplně šťastně vyřešené. Jinak, budu se opakovat, ale hra prostě není BG. Ano, je to hra z toho samého universa, ale pojmenování BG si to nezaslouží.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited October 2020
    Bladesip wrote: »
    Celkově se to dá shrnout asi tak, že ten D&D systém do hry převedli dobře (myšleno pravidla), ale kvůli tomu, jakým způsobem to celé funguje, to není úplně šťastně vyřešené.

    No, on je problém právě v tom, že ty pravidla převedli dobře :D

    Věci co fungují u deskové hry, kde jsou omezení brána velmi volně (záleží na to, co vám Pán jeskyně všechno dovolí) nikdy nemůžou fungovat u počítačové hry. Třeba Neverwinter 2 kostku vyřešil (dle mého názoru) mnohem lépe než oni. Věci mají jistou obtížnost a pokud chceš uspět, musíš mít skill rovný nebo větší vyšší než je určená obtížnost. Fungovalo to velmi dobře.

    Co bych změnil já:

    1) Zrušit skánání během boje, nebo ho alespoň nechat spotřebovat útočnou akci, aby se postavy pořád přestaly navzájem přeskakovat, aby se jeden druhému dostali do zad. Navíc, docela by mě zajímalo, jak daleko dokáže doskočit člověk z místa a ještě v hrudním pancíři. Něco mi říká, že to bude méně než těch 5-8 metrů co dávám ve hře.

    2) Backstab jenom pro zloděje a jenom ze skrytu.
    V normálním boji přece válečníci taky nestojí jako solné sloupy a nečekají až je nepřítel oběhne, zaútočí a pak je konečně napadne se otočit. Ale klidně bych tam dal něco jako "útok s výhodnou" pro případy, kdy musí jedna postava v boji na blízko čelit více než 2 soupeřům najednou. Je logické, že když na tebe útočí tři nepřátele, tak se nebudeš uhýbat, ani se krýt tak dobře.

    3) Když mám omezení já, tak dejte stejné omezení nepřátelům.
    Pokud máte problémy s obtížnosti, můžete to kompenzovat počtem nepřátel.
    Jen nedělejte super chytré olympioniky z každého kostlivce bez mozku.

    4) Zbavit se kostky, nahradit systémem z NW2.

    5) "Co oko nevidí, srdce nebolí"
    Tohle jsem zapoměl zmínit v mé recenzi.
    Vliv na společníky se vám přičítá/odečítá i když nejsou přítomni.

    Takže když zabijete goblina, který se vzdává, stejně vám to bude společník vyčítat, ačkoliv to neviděl a byl v té době míle daleko. Stejně tak když vedete soukromé rozhovor se společníkem a zmíníte se, že respektujete hromadění prastarých vědomostí, tak se vám sníží vliv na jiného společníka, který nemá rád čtení (ale očividně má supersluch).

    Tohle není dobrý nápad.
    Oceňuji to, že díky tomu nemusíme pořád cestovat do tábora a zpět abychom měnili partu podle toho, jak se budeme chtít rozhodnout, ale tohle je zase jiný extrém. Nechal bych to u významných příběhových rozhodnutí, protože to se může společník dozvědět pomocí šeptandy a sám se na to zeptat ostatních, ale aby všichni viděli a slyšeli úplně všechno co řeknu a udělám, je trochu moc.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    @Edvin Ano, pod to se klidně podepíšu. Jinak co se týče té reputace u společníků, která je ovlivněna, i když není zrovna v partě, tak to je prý vysvětleno tím, že si všechny ty události mezi sebou vykecají v tom táboře, což se asi dá asi tolerovat, ale asi by bylo lepší, kdyby to nezaznamenávalo každou kravinu, jen ty více významné.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    Jinak, pokud by někoho zajímalo, vyšel předběžný přístup Solasta: Crown of the Magister, což funkčně vypadá hodně podobně jako BG3. Možná bude zajímavé porovnat, kdo ta pravidla D&D do pc podoby zapracoval lépe (přívětivěji). Solasta tvoří studio Tactical Adventures, což je malé studio cca 15 nadšenců. https://zing.cz/novinky/96209674/vysel-predbezny-pristup-solasta-crown-of-the-magister/
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Bladesip
    Upřímně, vypadá to trochu lacině...
    Navíc, mě dost odrazuje, že si všechny čtyři hrdiny vytvoříš sám.
    Z toho důvodu jsme se taky nikdy nenaučil mít rád Darkest Dungeon.
    Mám rád dobrý příběh a společníky s osobností.
    Já nechci ovládat partu bezduchých zombíků.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Mě v BG1 např. štvali Jaheira a Khalid.
    Jaheira byla vždy uštěpačná a drzá a Khalid na bojovníka mi přišel spíše ustrašený nebo spíše nerozhodný a byl to typický podpantoflák a ve vleku své manželky. ;)
    Aerie zase byla pořád ufnukaná a pořád si na něco stěžovala anebo pro změnu zase byla vždy překvapená a jak malé dítě.
    Záporné postavy už ze zásady jsem si nikdy nebral.
    Jediný, kdo přicházel v úvahu, tak byli dva neohrožení hrdinové, kteří bez jednoho nedali ani ránu. :) .. či vesmírné kousnutí do prstu ... :D
    Takže moc velký výběr nebyl, obzvláště, když jich jsem jich měl/musel mít dal dalších 5 v grupě.
    V tomhle byl zase dobrý IceWind Dale, kde jsem si vybral přímo sám celou svitu, jenže zase to mrazivé prostředí mi přišlo až moc ponuré a až moc mrazivé, takže jsem to skoro až se sebezapřením dohrál a i s oběma DLCs.
    Navíc bez vzájemné interakce s hl. postavou anebo mezi sebou to bylo fakt jen procházka s partou němých zombíků, jak píšeš, @Edvin e. :(
    Ted čekám, že každým dnem vyjde aspon beta češtiny na GreedWall a půjdu si zahrát po 3-4 měsících už konečně něco, sic mám pár her rozehraných, ale v poslední době na hraní jsem neměl ani náladu. :(
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Danny_S
    V jedničce je Minsc a Imoen prakticky podmínka, takže po odečtení hlavní postavy, zůstavají jen 3 sloty pro nějaký rozumný výběr. Potřebuješ léčitele/buffera, takže máš na výběr buď Jaheiru, která je nutně spojená s Khalidem (pokud si nezvýšíš obtížnost na maximum a nezabiješ ho tak, že zničíš i tělo, což ho vyřadí z party a Jaheira ti zůstane) nebo Branwen/Viconii. No a jelikož má Viconie pasivní magickou odolost 50%, není to ani žádný výběr :D

    1) Hlavní postava
    2) Imoen
    3) Minsc
    4) Dynaheira
    5) Viconie

    Technicky se dá říct, že máš volný jen jeden slot.
    Každopádně, já se většinou Dynaheiry zbavím a vezmu raději Edwina.
    Díky rodinému amuletu a maximální inteligenci má největší množství kouzel ze všech.
    Minsca její smrt sice zlomí, ale v partě zůstane (může to brát jako tréning na BG2).

    Na poslední místo je dobré obsadit dalšího mága nebo offmága.
    Pokud sami hrajete magické povolání, hodně dobrou volbou je Dorn z EE.
    Charakterově na hovno, ale co se týká statů a povolání, je to velmi užitečná postava ke které se dostanete hodně brzo. Pokud jde o druhého mága, tak je zaručeně nejlepší volba Baeloth. Jednak je to skvěle ukecaný drow (a drowové jsou cool) a jednak má přístup ke kouzlům, které ve hře normálně ani nejsou.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Kdyby Edwin nebyl zlý, ale byl by hodný jako @Edvin ;) , tak bych ho vzal s sebou do party. :)
    Jenže to by znamenalo, že v první případě by tam nemohla být Dynaheir. :D
    Moc velký výběr tam fakt není, takže krom mě, Minsca, Imoen a Dynaheir si jeden nemůže moc vybírat. :(
    To mi připomíná jakékoli Volby. ;)
    Tam není pomalu také z čeho vybírat, ale když už jdeš volit, tak prostě holt doufáš, že jsi volil to menší zlo. :D
    Dvojka na tom není o moc lépe a tím spíše, že hned zkraje přijdu o Imoen a pak časem o toho čínského zrádce. :(
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    @Edvin Samozřejmě, že to vypadá lacině, dělá to malinké studio s minimálním rozpočtem, ale stejně jako Lariani dostali od Wizardů licenci na D&D pravidla. Nešlo mě tak ani o kvalitativní porovnání těch her, co se enginu, výpravy a takových věcí týče, tam bude BG3 asi někde úplně jinde, ale spíš mi přišlo jen zajímavé porovnání toho, kdo ty pravidla technicky převedl zábavněji do pc prostředí.

    Jinak ohledně BG, ono každý to vidí trochu jinak. @Edvin, ty seš evidentně maximalista, propočítáš si, jaká nejlepší parta na hraní ti vyjde, aby dosáhla co nejlepších výsledků a s tím hraješ. Ale spousta lidí to má jinak. Já např. nikdy nejdu po tom, které chary jsou nejlepší, je mi to úplně jedno, snažím se složit funkční partu, ale vybírám hlavně podle sympatií postav a je mi jedno, jestli je to např. ten "nejhorší" mág, kterého si ve hře do party můžeš vzít. Ono je prostě nemožné se v tomhle ohledu zavděčit všem, každý má jiný styl hraní. Ve výsledku je důležité jen to, aby ti hra umožnila hrát ti stylem, jakým ty chceš a bavila tě. :smile:
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited October 2020
    @Bladesip
    V tom jsem s tebou hádat nebudu, rozhodně jsem maximalista :D
    Když už si člověk ozkouší všechny postavy, tak je jen logické že začne hrát se složením, které je pro něj nejvýhodnější. Třeba já si nedokážu představit, že bych měl hrát BG2 bez Edwina a Viconie (většinou taky Keldron). Můj herní styl je prostě závislý na těchto dvou postavách.

    Co se týká te hry, tak i s malým financováním, jde hrát velké divadlo.
    Třeba i moje milovaná Banner Sága je dílem mále skupinky nezávislých vývojářů a vypadá (dle mého) úchvatně. Hodně dobrý je i málo známý Ash of Redemption (ačkoliv doufám, že od té doby co jsem to hrál, už zvládli trochu vyladit obtížnost) https://store.steampowered.com/app/691690/Ash_of_Gods_Redemption/
    Post edited by Edvin on
  • PetriCZECHPetriCZECH Member Posts: 1
    Ahoj. Po dlouhé době zase tady :-) Koukám, že jste si už někteří BG3 koupili, nebudu se opakovat po ostatních, aktuálně tomu moc nevěřím, takže si počkám, až se to upraví po reakcích komunity. Četl jsem si, především názory Edwina, který už to taky hrál, ale chybí mi ta zásadní informace, na kterou se někdo dříve taky ptal - jak je to s tím lootem zbraní, zbroje atd.? Pokud je to ala DOS 1,2 , opravdu si nehodlám kazit zažítek získaný z univerza BG. Takže prosím, jak to je? Je to stejně stupidní jak v DOS? A co humor? V DOS mi nevadil, ale tady jej prostě vážné rád budu postrádat. Díky...
  • Lynx29Lynx29 Member Posts: 107
    tak jsem si vcera koupil BG3, z nejakeho duvodu jsem si myslel, ze to ma vyjit uz tento rok na podzim, no nevadi, pockam si trochu dele na plnou verzi, nicmene me dojmy z te hry:

    1) tvorba postavy je fajn, nepochybuju, ze do plne verze jeste pridaji dalsi povolani a nekolik uprav navic, jen me trochu mrzi, ze uz nemuzes hazet kostkama pri rozdelovani bodu

    2) spolecnici vypadaji dobre, maji svoji vlastni osobnost, nejsou to nejaci noname typci, pomerne rychle jsme si ke kazdemu z nich vybudoval nejakou emoci, nepochybuju, ze jakmile se v te hre dostanete dal, budou se rozvijet i vztahy ve skupine, nicmene doufam, ze v plne verzi narazite i na dalsi postavy, zatim jich je pomerne malo

    3) svet pusobi velmi dobre, je to v podstate jedna velka lokace, libi se mi jak je clenita, temer vsude lze nekam vysplhat nebo sesplhat, prostredi je velmi interaktivni, temer cokoliv muzete uchopit a neco s tim udelat, na druhou stranu to klade vyssi naroky na hw, asi po letech budu muset upgradovat svoje pc, muj procesor dostaval zabrat

    4) souboje jsou ok, tahovy system je neco na co si budu muset zvyknout, neni to vylozene spatne, jen je to jine, nicmene se mi moc neoplatilo pouzivat podpurna kouzla, ale rovnou se vsem postavama utocit, za kolo je kazda postava schopna pouzit jen jednu akci + nejaky pohyb a lepsi bylo vzdy vyuzit tu akci na cinnost, ktera zpusobila nepriteli zraneni, nez na sebe kouzlit ochrany

    5) interakce s npc jsou presne takove, jake by v rpg tohohle typu meli byt, mate vzdy spoustu moznosti, ve vetsine pripadech muzete pouzit diplomacii nebo zastrasovani, aby jste se uplne vyhnuli souboji, casto kdyz vam o neco jde, tak je dobre nevyzrazovat vase umysly kazdemu na potkani jenom proto, ze vam to hra nabidne v dialogu, muze vam to pomoc, ale i dostat do problemu, napr, kdyz se zacnete vyptat na veci, ktere by jste meli znat, prozradi to o vas to, ze nejste ten za koho se vydavate atd., hrac u toho musi premyslet a pusobi to velmi dobre

    6) system kostek je fajn, pokud se napr. nesnazite s hloupym barbarerem o fylozoficke debaty, tak zpravidla vzdy pri hodu uspejete, i kdyz hodite malo, bonusy vasi postavy vas vytahnou nahoru, valecnik s velkou silou kazdeho snadno zastrasi a charismaticky bard zase kazdeho ukeca, ale porad je v tom malinky prvek nahody, kdy jednou z deseti pokusu se vam to nepodari a rozhovor se pak ubira uplne jinym smerem, nez jste chteli, coz vetsinou neznamena konec, jen to, ze se neco nedozvite hned ale az pozdeji, pripadne tu situaci musite resit jinak nez jste chteli, ale ve vysledku me i tyhle situace vlastne bavily

    7) grafika i hudba splnuje standarty tri ackovych her od velkych studii, tam neni obsolutne co vytknout

    v soucasne dobe je tam jeste spousta bugu, to proste do plne verze musi odstranit, pak nepochybuju, ze to bude nejlepsi rpg pristiho roku, predbezny pristup vam vicemene zpristupni jednu lokaci a uvede do pribehu, clovek si vyzkousi jak se ta hra hraje, ma moznost si vyzkouset ruzna povolani, ale realne vam z pribehu nic neprozradi ani neukaze vic lokaci, coz je vlastne dobre
  • Lynx29Lynx29 Member Posts: 107
    kdyz pominu technicke problemy, tak po tom co jsem to dohral, mam nakonec asi dve veci, ktere mi vadily

    1) souboje dokazou byt docela neprehledne pokud se bojuje ve vice vrstvach, je fajn, ze clovek muze poslat svoji postavu na kopec, ze ktereho muze metat fireboly na nepratele co jsou pod ni, ale jakmile se uz bojuje na 3-4 urovnich, tak to muze byt dost neprehledne, i proto, ze nelze moc daleko odzoomovat, vrstvy se mezi sebou navzajem prekryvaji atd...

    2) pri rozhovorech nebo jinych situacich kdy muzete pouzivat svoje schopnosti pro vyreseni situace, bych ocenil, kdybych mohl pouzivat i schopnosti spolecniku, priklad, nasel jsem mec zapichnuty v kameni, postava nemela dostatecnou silu, aby ho vytahla, ale vedle ni stala jina postava ktera byla dostatatecne silna, nicmene hra mi neumoznila, abych k vytahnuti mece zvolil nekoho jineho
Sign In or Register to comment.