Skip to content

Baldur's Gate 3

1235

Comments

  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    Zase na druhou stranu, oni se tady hejtí Lariani, ale je dost možné, že za to ani tak úplně nemůžou. Mohlo to být klidně tak, že za nimi přišli lidi z Wizards of the Coast a nabídli jim práva na BG, Lariani se jich zeptali, jestli se bude muset dělat/upravovat nový engine, aby měl stejný gameplay jako předchozí BG a oni jim řekli, že ne, že jim ten engine a styl gameplaye, co mají v Divinity, vyhovuje, ať to postaví na něm.
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Danny_S wrote: »
    Nejlepší by bylo, kdyby si mohl hráč vybrat v Nastavení, jestli chce přímou a okamžitou účast v soubojích nebo to chce hrát na tahy.

    To by je stálo spoustu peněz a bylo by to dost divný. Buď jedno, nebo druhý. Nic víc, nic míň.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    edited March 2020
    @Xavik vždyť i v BG 1 a 2 ten kolový systém funguje na pozadí toho pauzovacího. Nevím proč by to měl být takový problém nebo by to mělo být drahé. V podstatě je to jen alternativní způsob "ovládání" toho kolového. Jistě, nějakou práci by to vyžadovalo, ale řekl bych, že jdou prostě jen tou snadnou cestou kterou už mají vyšlapanou z DOS. Jinak řečeno nejsou ochotní nebo schopní jít do inovace toho jejich systému. Spokojení mohli být všichni. Třeba já kvůli těm ukrutně dlouhým soubojům odložil DOS, ačkoli se mi ta hra jinak líbila. Do BG3 kvůli tomu nepůjdu.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited March 2020
    @Kokocudaci
    To je největší problém tohoto enginu. Boje se strašně vlečou a hraní na tahy z nich vysává většinu atmosféry. Veškerá drama a pocit nebezpečí se rychle vytvrácí, když máš na všechno čas a hraješ to kolo po kole. Představ si, jak by jsi úplně přišel o atmosféru, kdyby jsi měl v BG2 hrát závěrečný souboj s Irenicem na tahy. Ona epická bojová hudba taky ztrácí na efektu, když ji místo 3 minut (boj v BG) posloucháš třeba 20 (boj v Original Sin).
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Edvin Přesně jak píšeš jsem to cítil... Já třeba v BG pauzoval hodně a ten mikromanagement jsem řešil dost, ale i tak ty souboje měly šťávu a byly napínavé, rychlé a někdy to bylo o nervy. Člověk ani nevnímal ty věci na pozadí jako pravděpodobnost zásahu atd. Bylo to tam taky ale v popředí byl pocit z živého boje.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    edited March 2020
    Já mám spíše jen pár otázek. :)
    1. Kdo tuhle hru bude vůbec překládat, pokud se ovšem najde nějaký trpělivý odvážlivec.
    2. Jestli ten překladatel zachová zavedené názvosloví z BG1 i BG2.
    3. Do kdy by případně ona čeština mohla vyjít, sic je mi jasné, že to bude nejdříve tak za rok za dva ... :D
    Také je mi jasné, že hlavní guru @Edvin od toho dá ruce pryč a nebude se tím vůbec zabývat. :D
    Nehledě, že stejně má ted na starosti více projektů, které chce dokončit co nejdříve. :)
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Danny_S wrote: »
    Já mám spíše jen pár otázek. :)
    1. Kdo tuhle hru bude vůbec překládat, pokud se ovšem najde nějaký trpělivý odvážlivec.

    Tak překlad týhle hry si už někdo dávno zamluvil. https://prekladyher.eu/preklady/baldurs-gate-3.590/

    Já nechcu na nikoho naléhat, sám vím, jakej voser je překládání, ale taky bych byl už rád za komplet přeloženou jedničku a dvojku. Delší dobu si to chci už zase zahrát, ale řekl jsem si, že počkám na tu češtinu. Jsem zvědavej, kdy se k tomu dostanu. :D@Edvin ? :D
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    edited March 2020
    Tady je fanouškovská anketa jaký soubojový systém hráči chtějí, má být umístěna na foru Larianu, tak se můžete připojit

    https://strawpoll.com/s4561xkh
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Kokocudaci wrote: »
    Tady je fanouškovská anketa jaký soubojový systém hráči chtějí, má být umístěna na foru Larianu, tak se můžete připojit

    https://strawpoll.com/s4561xkh

    Tahovej vede, pojď mi! :D
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Xavik Asi o procento a to ještě nehlasoval Edvin :D Každopádně půl na půl jasně značí že se do významné většiny tento systém netrefuje.
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Kokocudaci wrote: »
    Každopádně půl na půl jasně značí že se do významné většiny tento systém netrefuje.

    Zatímco významné většině se trefuje, tak co jako. :D
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited March 2020
    Je třeba si uvědomit, že ne všichni co v té anketě hlasují hráli Baldurs Gate 1,2 a dost velké množství z nich znají spíš jen Original Sin 1,2. Hodně z mladé generace "moderních hráčů", tedy ten typ co hraje výhradně hry jako GTA5, Overwach, Call of Duty a podobné hry které nevyžadují velkou myšlenkovou kapacitu, nejspíš ani neví co Baldurs Gate je. Original Sin 2 se krátce po vydání dostalo neuvěřitelně velké pozornosti, což přitáhlo i hráče, kteří podobné hry obvykle nehrají.

    Já bych odhadnul že reálná čísla lidí co se v tom angažují jsou asi taková:

    33% hráčů je nasraných, protože se až příliš odchýlili od série a prostě to není Bladurs Gate.
    33% hračů je šťastných, protože je to prakticky Original Sin 3.
    33% hráčů to neřeší nebo je jim to jedno.
    1% hráčů má zrovna koronavirus a proto teď myslí na úplně jiné věci :D
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Xavik Hele očividně se v názoru neshodneme, v pohodě. Hoď si tam předobjednávku, měj radost z toho, že dostaneš v co jsi doufal, a nepruď ty co doufali v něco jiného. Užij si to a hlavně podpoř vývojáře tím, že si hru koupíš.
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Kokocudaci wrote: »
    a nepruď ty co doufali v něco jiného.

    Panebože, jsem nemyslel, že někoho prudím a že někdo má slova vezme tak vážně. Už raději mlčím a jdu pryč, když tu nejsou vítány jiné názory, navíc nijak ofenzivní.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Xavik Jejdamane, snad ses neurazil. Jiný názor ti přece nikdo nebere, nepíšu snad ať si hru užiješ a raduješ se z ní? Akorát poznámka
    Xavik wrote: »
    Zatímco významné většině se trefuje, tak co jako. :D
    mi přišla prostě zbytečně rejpavá vůči hráčům, kteří jsou zklamaní jako já.

    No nic, znovu ti přeji ať si hru užiješ a máš z ní radost, když se svojí volbou trefili do tvého vkusu.

  • PredatorVPredatorV Member Posts: 2
    Ahoj,
    odpovím zde na pár věcí, co jsem zpětně vyčetl...

    Bladeship:
    Je to trošku půl na půl. Lariani, stejně jako spousty jiných studií mělo zájem dělat BG. Ale Wizardi si práva drželi s tím, že je dají jen tomu, o kom si myslí, že to udělá dobře. Proto odmítali všechna studia.
    Larianu dali ultimátum - ukažte, že na to máte - proto je v DOS21 režim "Pána jeskyně" - tam udělali jakousi testovačku toho, jak by to mohlo vypadat... a Wizardům se to líbilo.
    Proto je režim tahový :) Tam to bylo jasně naznačeno, a pozor - Wizardi tomu byli nakloněni! - a mimochodem, Lariani sledovali tu anketu.

    Grafika, herní styl apod. je zaujal rovnou - protože BG prostě vychází z D&D - a tahový systém je tam vlastně logický. Nicméně je logické už jen to, že to nebudou měnit - museli by začít od nuly - to by studio vrátilo roky zpátky.
    Wizardi jim prost práva dali, protože si myslí, že Lariani na to mají a dokázali Wizardy přesvědčit.

    Danny_S
    1) Jelikož náš tým COTT překládal DOS1 i DOS2, máme smlouvu s Larian Studios a zatím stále počítají s tím, že budeme BG3 překladádat :)

    2) Jelikož je zřejmé, že hra má zaběhnutou terminologii, jsme doslova "nuceni" ji zachovat :) Možná dojde k některým drobným úpravám, kdo ví, s čím Lariani ve hře vlastně přijdou, ale se základní terminologií se počítá.
    Stejně tak jsem v kontaktu s oficiálním týmem pro D&D, mám přístup k jejich terminologii, knihám "dračáku" vč. nového Sestupu do Avernu, což je prequel pro BG 3 atd.

    3) DOS2 nám trval dva roky :( Ale máme teď pár dalších vychytávek od techniků, kteří už rok vymýšlejí jak všechno urychlit, zjednodušit apod. A i překladatelé jsou zkušenější a chystáme prostě pár věcí, které by to mohli urychlit celkově (překlad, test i korekce).
    Všechno především záleží na rozsahu hry - jak to vlastně bude velké (Larian tvrdí, že proti tomu bude DOS2 drobeček - a ten má 4 tisíce normostran textu!), a kolik překladatelů se najde (z týmu do toho jdou skoro všichni, ale u nováčků to bude záhul, protože EN je u Larianů hodně těžká.

    Co se týče toho, jak moc se to liší od BG1 a 2, krom textu výše jsem odpověděl trochu zde:
    https://prekladyher.eu/tema/baldurs-gate-3.2145/page-3#post-31818
    A především poslední větou dobře odpověděl "Bladeship" 29. února. Taková je realita.

    Liší se to od staré Baldurovy Brány dost. Ale to se po celé jedné generaci dalo přece čekat.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited March 2020
    @PredatorV
    """Hra po dvaceti letech nemůže být stejná. Kdysi to byla naprostá legenda, ale teď je jiná generace a všechno je jinak. 50ti letí to už moc hrát nebudou, a i když ano, musí se studio zaměřovat především na mladší, kteří to kupují víc a ti většinou o 1 a 2 nikdy ani neslišeli. Naopak znají DOS a proto to pro ně bude vítané, protože je to "známé"."""

    Promiň, ale to je hodně chabý argument.

    Pillars of Eternity 1-2, Tyranny (kterému se nedostává zasloužené pozornosti) a Pathfinder Kingmaker (ten hlavně), nám ukázali že i v dnešní době lze udělat VELMI úspěšné hry, které jedou na prakticky stejném principu jako stařičký Baldurs Gate a všechno jim funguje víc než dobře.

    Pokud nemají potřebu nostalgicky působit na starší generaci, nebudou se držet původního ducha hry a hodlají se dle tvých slov zaměřit "na mladší, kteří to kupují víc a předchozích dílech ani neslyšeli", tak nebyl žádný důvod nazývat to Baldurs Gate.

    Baldurs Gate není jediná hra která se odehrává ve světě Forgotten realms. Vyšlo už moře her z toho světa a byly to hry různých žánrů. Kdyby to nazvali nějak (doslova jakékoliv jiné jméno) jinak, tak by byli všichni šťastní, ale když už slyšíme "Baldurs Gate" tak by to sakra mělo připomínat Baldurs Gate.

    Co se mě týče, tak jediný problém které s touto hrou mám, je jméno (dobrá, ještě mě docela štve systém těch origin characterů, kdy sice dostaneme více hratelných postav, ale za cenu toho, že ve hře bude jen extrémně malé množství společníků). Považuji to za urážku legendy a jednoho z nejlepší RPG všech dob.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @PredatorV

    Uvádíš jako příklad Mass effect, tam se soubojový systém nějak vyvíjel, pravda, ale od principu se nezměnil. U BG se mění. Je kompletně odlišný. A souboje budou tvořit velikou součást hry, tedy se významně mění celá hratelnost.

    Píšeš že Lariani přece - logicky - nezačnou vše odznovu. Souhlasím, nezačnou, ale možná by měli. Nedělají přece DOS 3 nebo ano? Argumentuje se, že to je přesnější předloze DAD, pravda, ale nedělají hru DAD 1 ale BG 3. Netvrdím že nemá dojít k nějakému vývoji, že by hra měla být úplně stejná jako před 20 lety, ale hra by se měla držet ducha a principu hratelnosti předchozích dílů. Lariani to neudělají z ekonomických důvodů. Tohle pořád prodaj docela dobře a je to levnější na vývoj. Pro hru samotnou je to ale ztráta.

    Větu: "Kdo je opravdu fanoušek, ten zkousne to či ono, zažije se do příběhu, přizpůsobí se a hraje..." myslíš vážně? Takže kdyby z toho udělali třeba FPS nebo RTS tak se budeš jen usmívat s penězmi v ruce? Myslím si že máme právo být nároční, máme právo mít očekávání a představy jak by hra měla vypadat a působit.

    Kdyby ta hra nenesla jméno Baldur's gate 3 sice bych si jí asi nezahrál ale neměl bych s ní problém. Takhle s ní problém mám, a to z toho důvodu, že kvůli ní už nevznikne pokračování BG, které by si zachovalo obdobnou hratelnost, ducha hry, atmosféru jako předchozí díly. BG3 už bude hotové a tedy já a lidi podobně smíšlející se už nedočkají toho vysněného pokračování. Proto mám s touhle hrou problém.

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Kokocudaci
    Dobře řečeno, naprosto souhlasím.

    I kdyby se z toho nakonec vyklubala velmi dobrá hra, tak je to na úkor toho, že nikdy nevznikné řádné pokračování série Baldurs Gate a to je (dle mého) příliš vysoká cena. Z tohoto důvodu tak trochu doufám, že to bude propadák.
  • BladesipBladesip Member Posts: 199
    edited March 2020
    Nikdo předem neříká, že to bude špatná hra, ale pravda prostě je, že v takové podobě, do jaké je tvořena, neměla dostat název Baldurs Gate 3, v tom zkrátka souhlasím s tím, co napsal @Kokocudaci . Už i tak tu bylo víc her z tohoto světa, Icewind Dale, Neverwinter... takže měli to prostě pojmenovat jinak a nikdo by proti tomu nemohl říct ani popel. Takhle se nemůžou divit, že to od skalních fandů původních BG schytají. Ale hold marketing... Všichni si pořád myslí, že jak tomu dají známý název, tak jim to zaručí automaticky úspěch. Osobně si ale myslím, že dnes už to takhle úplně nefunguje. Pokud chtěli hrát na strunu BG, měli to pojmenovat jinak a klidně si to pak mohli všude propagovat jako "nástupce legendárního BG" a nikdo by s tím asi neměl problém. Je možná malicherné se hádat "jen" o blbým názvu, ale konkrétně BG byla unikátní značka, která něco znamenala a reprezentovala a tohle jí tu svou "hrdost" vezme.

    @PredatorV A prosil bych nepřekrucovat můj nick. :smiley:
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited March 2020
    Larian nechce dělat hru, která zaznamená marginální úspěchy v prodejích, jako měly PoE I a Pathfinder (Tyranny a PoE II v tomhle ohledu bohužel úspěšné nebyly). Oni chtějí blockbusterovou hru, která bude bestsellerem nejen v rámci žánru. Nemusí se nám to nikomu líbit, ale spousta názorů, které tu zaznívají jsou fakt strašně naivní.

    Znovu poukážu na Fallout 3. Já tu hru nenávidím, ale prodeje mluví samy za sebe. Těch by v roce 2008 izometrický Fallout 3 nikdy nedosáhl. Tak jako by jich nedosáhl BG3 třeba v podání Beamdogu. Je to svým způsobem zlo, ale zaštítit svou hru historicky populární cizí herní značkou je prostě zdokumentovaný jackpot.
  • KokocudaciKokocudaci Member Posts: 239
    @Mirak Nemyslím si že naše názory jsou naivní. Já tohle čekal od začátku, nejsem překvapený. Ekonomicky to prostě dává smysl. Akorát je to škoda a myslím že mnoho lidí je zklamaných. Nepochybuji ale o tom, že to pro ně bude úspěšný projekt.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Mirak

    Mass Effect - Adromeda
    Duke Nukem Forever
    Command and Conquer 4: Tiberian Twilight
    Star Wars: Battlefront II
    Dead Space 3
    Fallout 76

    A myslím že bych si vzpoměl i na pár dalších legendárních značek, které byly kompletně zničeny (a už se nevzpamatují), protože vydavatelé si mysleli že "zaštítit svou hru historicky populární cizí herní značkou je prostě zdokumentovaný jackpot".

    Nikdy nikdy neřekl, že jejich jednání není (z marketingového hlediska) logické. Ale, ačkoliv to (stejně jako fakt, že v Madridu teď kvůli nedostatku techniky, místa a personálu nechávají všechny nakažené nad 75 uspat a umřít) dává smysl, tak to neznamená že s tím musíme souhlasit, nebo že se nám to musí líbit. Rovněž to taky neznamená, že se budeme jednat o automatický úspěch, protože tím, že spoji hru se známou značkou navýšili očekávání nejméně o 500%, čehož nebude snadné dostát.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited March 2020
    Meh, většina tebou uvedených příkladů není úplně srovnatelných se situací okolo BG3, oproti tomu je téměř identická s Falloutem 3. Jo, třeba to skončí propádakem, ale hodně moc o tom pochybuju.

    Ale hlavně jsem poukazoval na tvůj stežejní argument s úspěchem PoE, Tyranny a Pathfinderem, protože vůbec nelze měřit úspěch těchhle Infinity engine like her s mainstreamovými RPG, oproti kterým je to pořád těžce okrajový segment trhu.

    A vždyť nepíšu, že se vám to musí líbit (píšu doslova opak, protože se mi to taky nelíbí), jen mi to už přijde jako mlácení prázdné slámy. A ano, očekávání bude velké, ale úspěch fakt nebude záviset na názorech ortodoxních fanoušků prvních dvou dílů, ale na nových hráčích. Tak jako u Falloutu 3.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited March 2020
    @Mirak
    No, já ti nevím.
    Mě připadá, že těch ortodoxních fanoušků je docela dost na to, aby to mělo vliv.

    Co jsem tak četl názory na netu, tak se většina lidí shoduje v jednom.
    Nikdo neměl pocit že se dívá na Baldurs Gate 3 a všem to připadalo spíše jako Original Sin 3.

    Sám jsem ale docela zvědavý jak to dopadne.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Vím, že to tak působí, ale Fallout 3 vyšel před 12 lety, "pouhých" 10 let po druhém dílu a už tam to nebyl vůbec problém. BG3 vyjde víc než 20 (strašný!) let po dvojce...

    Ne, nevypadá to jako BG ani trochu...
  • tatoktatok Member Posts: 174
    Fallout 3 & 4 také nesnáším, ale tedy musím říct, že Fallout 1&2 jsou si s Falloutem 3 podobnější než Baldurs Gate 1&2 s Baldurs Gate 3. U Fallout 3 je aspoň poznat, že je to přes tu hromadu nedostatků stále Fallout (když už nic, tak aspoň pipboy a deathclawové :smiley: ). U Baldurs Gate 3 ten pocit absolutně nemám, vidím Original Sin a nic jiného. BG 3 jsem ale samozřejmě nemohl ještě vyzkoušet, takže nechci ještě úplně lámat hůl, ale zatím mi to tak prostě přijde.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
  • XavikXavik Member Posts: 89
    Danny_S wrote: »
    Co na to říkáte? ;)

    Jo, to jsem už četl, je paráda, že je o to takovej zájem ze strany překladatelů. Hra podle mě vypadá slibně, i když to nebude skutečný BG. Každopádně se těším. :smile:
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Xavik>
    Dragon Age byl také něco jako BG a také z Forgotten Realms a i když byl v 3D, byl o něčem jiném a proto se tolik ujal. :)
    Pravdou ale je, že BG3 by mělo být pokračováním BG2 a s některými starými postavami, takže ten přechod na 3D engine a hlavně tahový systém skalní fandové mají potíže zkousnout. :(
    Mně osobně se 3D engine velice líbí, ale ten tahový systém a bez jakékoli možnosti přímé akce?
    Tak s tím budu mít velký problém. :(
    Už i stařičký KotOR1 i 2 měli sice takový tahový systém, ale tam jsem si mohl naklikat pár akcí dopředu a celkem mě to bavilo, ale tady nevím, jestli mě to bude bavit.
    DoS jsem nehrál, tak nevím, jak takový tahový systém od Larianů vypadá.
Sign In or Register to comment.