Skip to content

Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

17891113

Comments

  • CaszidyCaszidy Member, Translator (NDA) Posts: 299
    Dudo said:

    A kde sa to da vypnut ?

    Já hru ještě nemám (BG1 & BG2 hraju na tabletu a na Android zatím SoD nevyšel), ale přesně jak už za mně stihl odpovědět @STBorg - v nastavení je prý možnost volby Outlines
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Hele ale já měl taky tak trochu pocit, že ty postavy vypadají hůř, než dřív. Připisoval jsem to právě nějakému závanu nostalgie, ale zmiňuje to poměrně dost lidí, myslím, že něco na tom bude :)
  • Lynx29Lynx29 Member Posts: 107
    kouknul jsem jen na screeny a jsou jasne horsi, takove rozmazane, neostre, rozhodne se ti to nezda
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    No, pokud máš pohled opravdu hodně oddálený, tak to tak špatně nevypadá.
    Každopádně úplně všechno jde vypnout.
    Dokonce i ty hnusné oválky, které nahradily kolečka kolem postav :smile:
  • Mich4elMich4el Member Posts: 12
    nemam posledni patch, ptz tady je ke stazeni na steam a ne na gog ....budu muset cekat jak kokot, az ho nekdo sem nebo jinam hodi
  • STBorgSTBorg Member Posts: 66
    @Mich4el Tak v tom případě musíš počkat, v poslední patch opravil skoro všechny kritické problémy jako jsou tyhle. Dokonce byl i týden předem dostupný v betaverzi na steamu. No.. hodně trpělivosti s čekáním, spousta lidí se ptala jak to bude s patchem na GOG, ale beamdog říká, že na to nemá vliv.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Na GOGu už je ten patch taky.
  • Mich4elMich4el Member Posts: 12
    Mam gog verzi a na tu patch jeste neni, takze mi nezbyde nic nez cekat
  • Mich4elMich4el Member Posts: 12
    Mirak nehodil bys mi nejaky odkaz ? nikde jsem nenasel nic dokonce i tady neni
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Z GoGu většinou stačí stáhnout hru znova, nebo se proklikat jejich download pagem ke hře, občas tam maj i samostatný patche.
  • SouthpawSouthpaw Member Posts: 2,026
    Danny_S said:
    Vtipne je, ze uz ji bengoshi tady z fora taky nasel a pozadal me abych ji prelozil do anglictiny. (Mam pocit, ze bengoshi je rus)
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Drobný spoiler ze SOD pro ty, kdo mají rádi Noobera:


  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited April 2016
    Southpaw said:

    Danny_S said:
    Vtipne je, ze uz ji bengoshi tady z fora taky nasel a pozadal me abych ji prelozil do anglictiny. (Mam pocit, ze bengoshi je rus)
    tak mu k tomu přelož i pár komentářů pod recenzí :D
    Ta recenze neni uplně špatná, ale trošku mi přijde že ten kdo to psal už hodně dlouho nehrál původní BG.

    Jeden komentář se mi líbil tak ho sem hodim do spoileru:

    Asharak:
    No, recenzent asi bude trochu hater. Určitě to znělo dost nakloněně k tomu, že Pillars jsou best hra života a ostatní věci pěkné sr***y. "
    I tak je škoda že nikdo nepřidá do hry víc než 3 odpovědi. Pokud z toho udělali rychle odfláklý scénář pro prachy, pak asi už nikdo BG neoživí

    Nepřehledné GUI? Wut, na jaké poměry? To je hra pro klávesnici a myš, né gamepad. Nějak jsem moc nadávek na tohle nikdy neslyšel, asi snaha být neobjektivní Je to hra z roku 2k. Jakýkoli zásah by ji pěkně znehodnotil. Pokud chci hrát novodobou Izo hru s moderními grafickými prvky, tak si pustím třeba Divinity: OS, a né staré BG... logika nadávání je dost tatam.

    Ty otazníky, vykřičníky a všechno, působí jako dobrý pokus o sarkasmus, a na každém řádku? Další snaha být zajímavý a neobjektivní, že? Hnus. Tohle je spíš do hospody pro pár přikyvujících lidí, kteří stejně pořádně neví o co jde, né recenze, ať už je hra jakákoliv :>

    Nakonec nechápu obecně lidi, co trpí panickým strachem, pokud nemají všichni hrdinové 100% HP. Prostě rozmazlenost dnešní doby. Hlavně ať je hráč šťastný a má co si nahlas přeje, byť ho hra nebaví, místo jeho tajné touhy trápit se. Je daleko zábavnější a napínavější bojovat s hlavním "tankem" na ~70% HP a zbytkem umírající skupiny, modlící se, aby to přežil a za rohem v poličce byly alespoň dva lektvary, než se léčit jedním 8hp kouzlem, dokud nemají všichni 100% a pak naletět do další skupinky jen tak a zase se zmasakrovat do červena. Tady ale nesedí, proč pak řeší, že jsou v dungeonu 10 dní místo 40 hodin.


    Hlavně ten poslední odstavec je naprosto trefnej. Samozřejmě, za solo zaklínače se du vyspat když dojdou kouzla, ale pokud mám za rohem jenom normální skupinku nepřátel a ne bosse, tak si je usmažim hůlkou ohně k večeři, aby se mi dobře spalo. Ale když jedu normálně s NPC tak ty nejlepší boje byly když sem byl polomrtvej. Pravda, moje elfí válečnice ke konci byla prakticky nezranitelná a rozmlátila na kaši všechno co potkala, ale na druhou stranu pár kouzel jí bylo schopnejch slušně pocuchat.
    Post edited by irendie on
  • STBorgSTBorg Member Posts: 66
    @irendie Ten komentář vystihl mé pocity NAPROSTO přesně.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Jako jasně, ale ta sedmicka je myslim ve výsledku vic, než spravedlivá.

    Za provedeni poslední kapitoly by si Beamdog zasloužil dostat pěkně na prdel.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    V poslední kapitole ještě nejsem, ale dneska to hodlám změnit :)
    A proti 7/10 nic nemám, ale já osobně bych klidně šel i na 8/10.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Jsem zvědavej, jak se ti bude líbit mega uměle roubovanej oslí můstek jménem chapter 13 :)

    Netvrdím, že jsou na to jen negativní ohlasy, ale přijde mi, že nejsilnější kritika (když pominu transgender aféru a vtípek na gamergate) směřuje právě na poslední kapitolu.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Uvidim, posoudim, napíšu :). Ale asi až zejtra, nějak sem dostal náladu kouknout na film a ještě se mi tu válí pár filmů od studia Ghibli co sem ještě neviděl.
  • JeffJeff Member Posts: 18
    Může mi někdo vysvětlit, kvůli čemu byl všechen ten hejt, co se týče trangender postavy a nějakýho Minscova komentáře? Nějak sem to nepochytil. @Mirak @Edvin
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Sepíšu to sem až zejtra (pokud mě někdo nepředběhne), ale nejde pouze o to, co bylo ve hře, hlavní nevoli způsobily až kecy jedné ze scénáristek - Amber Scott a pak též apel Trenta Ostera na fanoušky, aby napsali kladné recenze.
  • JeffJeff Member Posts: 18
    @Mirak Ok, díky.
  • SouthpawSouthpaw Member Posts: 2,026
    Ja vam tedy nevim, ale prosel jsem cely datac jeste pred uverejnenim (test) a ani transgender postavy ani nejake stupidni Minscovy hlasky jsem si nevsim. A to jsem asi obe videl, jen jsem tomu neprikladal zadny vyznam. Po tom poprasku a flame war na forach jsem je schvalne vyhledal podruhy...a stejne me to neprislo jak nic zajimaveho, nebo duleziteho.


    @Jeff - vsechen ten "hejt" byl docela umele vykonstruovan detmi, co asi nemaj co jineho delat, jenom se hadat na internetu a prohlasovat nejakou debilni "social justice valku". Zacali tvrdit, ze vyvojari se postavili na stranu LGBT a udelali z toho jejich "politicke prohlaseni". (Politicke prohlaseni ve fiktivnim svete, kde existuje plethora ruznych ras, monster, pul-rasy (jako pulork, pulelf), magie, kouzelne opasky jenz dokazi zmenit pohlavi nositele, cela spolecnost Drowu zalozena na matriarchii lesbickych zen a temer otroctvi muzu, ... mohl bych pokracovat. A pritom i Bioware - tvurce puvodnich BG - puvodne vytvoril vicemene LGBT obsah)
    Druha vec, jenz byla "kontroverzni" byl odkaz/satira na nejakou GamerGate spolecnost, nebo portal nebo co to ksakru je. (Ja ani vlastne nevim)

    Kazdopadne, lidi zacali ve velkem kritizovat hru a postovat hromadna hodnoceni 0/10 na metacritic atd kvuliva temto dvema drobnostem. (pricemz bylo ocividne, ze to bylo nekolik malo individui, jestli ne jeden jediny clovek protoze ty review postovala armada nezmyselnych jmen, vytvorenych vcera a nektere meli dokonce doslova a dopismena identicke recenze (copy+paste). Tihle si samozrejme taky umele zvysovali "duveryhodnost" svych recenzi a hlasovali proti recenzim jenz dali hre vic nez 8/10 (ktere byli pak automaticky smazany))
    Co udelal Beamdog, bylo ze Trent pozadal fanousky na foru at tam postnou svoje skutecne recenze. Pokud si spravne pamatuju, nezadal o "kladne recenze". Zadal o "skutecny nazor lidi, jenz BG hraji a ne falesne vykonstruovane recenze multi-uctu pravdepodobne nekolika malo rozzurenych lidi." Popravde se mu nedivim. Je to jejich dilko, potrebuji ho prodat.

    Coz melo za nasledek 2 veci:
    1) Recenzenti jenz se predtim mohli stezovat jenom na trans-pohlavni vedlejsi postavu si ted mohli stezovat i na to, ze developeri zadali komunitu at jim daji lepsi hodnoceni.
    2) Recenzenti jenz se to pokusili udelat (postnout vlastni realnou recenzi) se setkali s obtezovanim a jejich recenze byli oznackovany jako "neduveryhodne" touto vykonstruovanou partou uzivatelu. (coz se stalo napr mne. Na Steamu me nekdo vynadal do posluhovacu kdyz jsem te hre dal 8/10 a na metacriticu byla moje recenze nasledne smazana)


    A samozrejme lidi na forach se o tom zacli hadat a ... to uz jsi vlastne videl.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    No, podle mě to není vůbec tak černobílé, jak to prezentuje Southpaw. Při první vlně negativních reakcí na Mizheenu (transgender klericka ve hře), vydal Beamdog velice bagatelizujici prohlášení, ve kterém se právě stavěl do jakési role progresivního vypravěče a bořiče sociálních tabu. A prohlašoval něco ve smyslu, že veškeré negativní recenze jsou založeny jen na tom, že do hry zahrnuli transgenderovou postavu.

    Když jsem ale negativni recenze na gogu a steamu pročítal (cca 14 dni zpátky při vypuknutí kauzy), tak jsem došel ke zjisteni, že valná vetsina recenzi zminujici transgender postavu nekritizuje to, že tam ta postava je, ale to jak mizerne je napsana, jak hned asi v druhé vete, kterou hracovi řekne mu okamžitě naznačí, že je transgender. Největší porci kritiky si ale stejne vyslouzil nefunkční multiplayer a další bugy.

    Pak se zde na fórech ozvali už asi tři transgender uzivatele, kteří napsali, že plne souhlasí s kritikou, která zazněla a že to opravdu působí tak (vrele ten jeden příspěvek co je v SoD fóru doporucuju precist), že tam tu postavu dali jen proto, aby ukázali, jak jsou strasne pokrokoví.

    V téhle fázi Beamdog okamžitě stáhl ocas a slíbil, že dialogy prepracuje.

    Osteruv apel, byť dobře mineny cele věci taky moc nepomohl. Obzvlášť ve světle skutečného obsahu recenzi a ne tvrzeni Beamdogu, že všechny negativní recenze jsou jen kvuli jejich sociopolitickemu postoji.

    Narážku na Gamergate odstranil poslední patch :)

    Ano, je to celé zbytečně vyhrocené, ale Beamdog si za to svými reakcemi a spatnou PR politikou prostě z větší části může sam. Viz níže:

    Ostrou kritiku slizla též Amber Scott (i zde na fóru), která začala vypisovat, že původní BG je hrozně sexistické (WTF!?) a jako příklady uvedla Jaheiru (WTF!?) a Safanu. Dal napsala, že psát o bílých mužích je nuda. Prostě všechno co hráči rádi slyší :)

    Tahle kritika je imho dost zaslouzena, protože moc netušim, jak se nějaká nicka s podprumernymi writing skills může dovolit kritizovat to, jak byly napsány postavy v jednom z nejuspesnejsich RPG všech dob, nehledě na to, že musela vědět, jakou odezvu to asi vzbudí.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited April 2016
    @Mirak
    Souhlasím s tebou.

    Lidi si VŽDYCKY něco najdou.

    Připuštím, že transgender postava je až příliš jednoduchý cíl (její přítomnost není nijak důležitá, ani významná a je tam doslova jenom proto, aby tam byla) a i lidem s podprumernymi writing skills muselo být jasné, že to vyvolá velké množství negativních ohlasů.

    Ale i kdyby to tam nebylo, tak jsem schopný jako reakci na Minsca, napsat několika stránkovou recenzi o tom, jak Beamdog zesměšňuje lidi s trvalým poškozením mozku (to se přece nedělá) a jak nemají úctu k lidskému utrpení, žádné morální standarty, nedostatek běžného lidského soucitu atd.

    Lidi si VŽDYCKY něco najdou.

    Každopádně, Beamdog je taky na vině, protože úmyslně provokuje a pak si navíc ještě nedokáže stát za svým rozhodnutími, takže v mých očích (a myslím, že i v očích velkého množství dalších fanoušků) klesl ještě víc. Ale odstraňovat (všechny) negativní recenze, a "prosit hráče o pozitivní" to je opravdu ubohé.

    Amber Scott jsem měl docela rád, dokonce jsem si s ní nějakou dobu psal, ale ta taky v mých očích HODNĚ klesla.
    Ta ženská nemá žádné sociální dovednosti a OPRAVDU by si měla dávat pozor na to, co vypustí z úst.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Tož SoD dohrán, dojmy ve spoileru kvůli spoilerům :)

    Příběh až do 13 kapitoly celkem dobrej. Koridorovej, ale občas moh člověk i volit co udělá. Dost subquestů, za většinu odměna v podobě odhalení úkrytu s pokladem. To mi přišlo fajn, ale narvali to skoro ke všem questům takže to působilo dost nepřirozeně.
    13. kapitola... No, vypadá to asi jako kdyby 10 letej kluk napsal scénář za 10 minut a pak to jeden moder za flašku rumu naflákal do hry.
    Když pominu tu 13. kapitolu tak fajn. Na insane solo hru byl final fight dost těžkej, loadoval sem asi 5x než sem přišel na to jak se sebou a Caelar běhat do kola tak dlouho než to nabuffim, vyhealim, vyvraždim, párkrát praštim do bosse a pak zas odznova. Nakonec se mi to povedlo. Nejdůležitější bylo asi to, že sem jí hodil lektvar regenerace. S tim a nastřádanejma (přes stovku) lektvarama mimořádnýho léčení už to pak byla celkem nuda. Trvalo to dlouho, ale nakonec to všechno padlo.
    A solo hra fajn, ale s vyplnym XP capem sem zakončil SoD se 3.476.101 XP. Takže trošku moc OP, no. Ale musim uznat že když si pod sebe hodim zápalnej mrak a v pořadači kouzel mám 3x Past lebku, tak to je brutus. Třeba tu skupinu mágů který útočej na tábor po vrácení se z vyjednávání sejmul jen ten pořadač. Celkově tak 8/10, nebejt poslední kapitoly (za kterou bych to klidně snížil i na 7/10) a zabugovanosti (já osobně sem narazil jen na jednu drobnou chybku když se mi nezapočital splněnej Q, ale reload a udělání to jinym způsobem zabralo) tak klidně dám 9/10. Hrálo se to dobře, a hezky to sedlo tam kam mělo. Ale mohli to trošku ještě doladit, no.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Tajný poklady jsou fajn nápad, i když i tam jsem to měl jednou zabudovaný :)

    Dost kvalitní nápad jsou taky unikátní itemy pro kity. Taky je zde hodně předmětů pro rasy. Tenhle typ předmětu měli dávat i do základních her.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    To jo, musím říct, že mě opravdu překvapil speciální opasek pro Swashbucklera nebo (KONEČNĚ) klobouk pro mága.
  • KivanKivan Member Posts: 159
    Nikdy mne nenapadlo, že BG je sexistické:) ale jinak tohle asi úplně sranda nebude. Vím o případu v Americe, kdy vyletěl z místa kvůli feministce jadernej vědec, kterýho se v televizi zeptali, proč je málo jadernejch vědkyň a on odpověděl, že pravděpodobně nejsou ochotny vědě věnovat tolik času jako muži. Následně vyletěl i druhej vědec, kterej se ho ve sporu s tou feministkou zastal. Takže pokud se tam děje tohle, asi spousta lidí reaguje na podobný vyjádření dost podrážděně. Nechci tu psát, co si myslím o oborech jako genderová studia a ani to nic nemění na mém rozhodnutí si hru zahrát, ale nechci se dočkat chvíle, kdy se začnou předělávat scénáře her, protože třeba někomu nebudou připadat politicky korektní. Jako když tvůrce z Kingdom Come naháněli ze zahraničí, že ve hře ze středověkých Čech nejsou černoši.
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    Kivan said:

    Jako když tvůrce z Kingdom Come naháněli ze zahraničí, že ve hře ze středověkých Čech nejsou černoši.

    No, ale tady je to tak nějak přesně opačný problém.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Si vemte, kolik lidí nadávalo a divilo se, proč je v nových a hrůzostrašných rádoby STAR WARS tolik černochů a že ve skutečnosti Luke SkyWalker byl vlastně gay. ;-) :-(
Sign In or Register to comment.