Skip to content

BG2:EE, kwestia wersji polskiej oraz jej instalacja

12425262830

Comments

• EtaminEtamin Member Posts: 830
    Ogromne gratulacje za oficjalne skończenie tłumaczenia :)
  • Jamboo82Jamboo82 Member Posts: 9
    Gratulacje:)

Teraz niech się Beamdog weźmie do roboty i ogarnie patcha...
  • OkamiOkami Member Posts: 316
    edited May 2017
    Jamboo82 said:

Gratulacje:)

Teraz niech się Beamdog weźmie do roboty i ogarnie patcha...

Jak zacznie im się truć dupę to się rusza do roboty i nie tylko z patchem jak by zobaczyli sporo zainteresowanych to porządek i z innymi rzeczami by zrobili.
    Post edited by Okami on
  • Jamboo82Jamboo82 Member Posts: 9
    W takim razie gdzie należy zacząć truć? Proszę o koordynaty:)
    Jamboo82 said:

W takim razie gdzie należy zacząć truć? Proszę o koordynaty:)

Jak coś to wklej linka z postem też tu chętnie dam łapkę w górę xD . A naj lepiej by było zrobić temat "Trucie dupy na twitterze Beamdog`owi" Gdzie można było by grupowo czy falowo potwierdzić zainteresowanie tymi wiadomościami z twitta.
  • sdlsdl Member Posts: 9
    Gratulacje dla całej ekipy tłumaczy, czynicie świetną grę jeszcze lepszą!

Pamiętam że wrzucałem tutaj kiedyś zmodyfikowane spolszczenie zawierające wyłącznie napisy (7MB zamiast ponad 400MB) dla osób ze słabszym łączem, limitem transferu itp.

Jeżeli ktoś preferuje wersję kinową (angielskie głosy + napisy) to wrzucam zaktualizowaną paczkę:
    http://www.mediafire.com/file/a61u9m3pi05zfrz/PL-Sub-26-05-2017.exe

Zawartość paczki jest identyczna jak w oficjalnym spolszczeniu, jedyne zmiany to usunięty dubbing (który niestety nie jest i pewnie nie będzie kompletny) oraz uproszczony instalator.
    sdl said:

Gratulacje dla całej ekipy tłumaczy, czynicie świetną grę jeszcze lepszą!

Pamiętam że wrzucałem tutaj kiedyś zmodyfikowane spolszczenie zawierające wyłącznie napisy (7MB zamiast ponad 400MB) dla osób ze słabszym łączem, limitem transferu itp.

Jeżeli ktoś preferuje wersję kinową (angielskie głosy + napisy) to wrzucam zaktualizowaną paczkę:
    http://www.mediafire.com/file/a61u9m3pi05zfrz/PL-Sub-26-05-2017.exe

Zawartość paczki jest identyczna jak w oficjalnym spolszczeniu, jedyne zmiany to usunięty dubbing (który niestety nie jest i pewnie nie będzie kompletny) oraz uproszczony instalator.

Z tym dubbingiem to trudne pole do dyskusji, jak zacznie się truć dupę producentom to może dograją audio ale co do dodatku SoD to nie liczył bym na to chociaż zdolny programista sklepił by to i owo z tego co już jest dostępne.
  • sdlsdl Member Posts: 9
    Z tym dubbingiem to trudne pole do dyskusji, jak zacznie się truć dupę producentom to może dograją audio

Raczej marne szanse...
    Żeby kupić EE musiałem przeszukiwać allegro bo wersja ze sklepu jest podobno nieaktualizowana. Wydawca (cenędza?)olał temat.
    edited May 2017
    sdl said:

Z tym dubbingiem to trudne pole do dyskusji, jak zacznie się truć dupę producentom to może dograją audio

Raczej marne szanse...
    Żeby kupić EE musiałem przeszukiwać allegro bo wersja ze sklepu jest podobno nieaktualizowana. Wydawca (cenędza?)olał temat.
    Tak Cenega wali w kulki i raczej nie maja zamiaru tego zmieniać a grę najlepiej kupić na GOG, Steam albo tu Deamdog. Ja mam na GOG i Steam kupione oddzielnie bo z tego co wiem kupując "tu" możesz dostać keya do gry na Steam ale nie wiem jak to działa w tym przypadku.
  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,819
    Okami said:

sdl said:

Raczej marne szanse...
    Tak Cenega wali w kulki i raczej nie maja zamiaru tego zmieniać a grę najlepiej kupić na GOG, Steam albo tu Deamdog. Ja mam na GOG i Steam kupione oddzielnie bo z tego co wiem kupując "tu" możesz dostać keya do gry na Steam ale nie wiem jak to działa w tym przypadku.
    Według tego wpisu na blogu nowy klient Beamdoga umożliwia patchowanie fizycznych wersji gry (podejrzewam, że dotyczy to również wersji z Cenegi).
    Cahir said:

Okami said:

sdl said:

Raczej marne szanse...
    Według tego wpisu na blogu nowy klient Beamdoga umożliwia patchowanie fizycznych wersji gry (podejrzewam, że dotyczy to również wersji z Cenegi).
    Zobaczymy, bo mam i pudełkową wersje od cenegi.
  • Manveru1986Manveru1986 Member Posts: 2
    Drodzy,

Jak zainstalować spolszczenie w wersji Steam na Maku? Nie wiem co gdzie skopiować.
  • RobeNRobeN Member Posts: 23
    edited June 2017

Drodzy,

Jak zainstalować spolszczenie w wersji Steam na Maku? Nie wiem co gdzie skopiować.

Możesz podać mi folder instalacji gry w wersji Steam?
    Bo ja posiadam jedynie wydanie GOG.
    Jak poznam ścieżkę, to będę mógł przygotować odpowiedni skrypt.
    ---

Przygotowałem instalator OSX pod GOG i teoretycznie Steam, ale jeśli źle przewidziałem ścieżkę Steamową, to instalacja się nie powiedzie.

W przypadku skutecznej instalacji po uruchomieniu gry powinna w Opcjach językowych pojawić się możliwość wyboru języka polskiego.

1. Pobieramy plik
    2. Montujemy DMG
    3. Uruchamiamy pakiet
    4. Powinno otworzyć się okno Terminala z opcjami instalacji
    5. Po instalacji zamykamy okno Terminala
    6. Uruchamiamy grę i przechodzimy do 'Opcji' i wybieramy 'Język gry'
    7. Pierwszą opcją powinien być język polski - wybieramy, zapisujemy i restartujemy grę

Baldur's Gate 2 EE Polish Pack v 2.1 OSX
    Post edited by RobeN on
  • Manveru1986Manveru1986 Member Posts: 2
    Potwierdzam, że działa
  • pwmpwm Member Posts: 8
    edited June 2017
    Mam jedno szalone pytanie, (nie)pomijając faktu że i mnie cieszy ukończona praca związana z tłumaczeniem (gratuluję wytrwałości) to … jak dodać owo tłumaczenie do gry w systemie Linux? (steam)…

Początkowa faza jest banalna (dźwięk, tekst, filmy - przekopiowane) ale, nie mam pojęcia jak skłonić komputer by interfejs gry zawierał opcję zmiany języka na Polski.

ps. domyślam się iż podobne dylematy mają i inni użytkownicy linuxa, tylko wstydzą się napisać, albo nie lubią się chwalić (niepotrzebne skreślić )
    Jeśli prawidłowo skopiowałeś wszystkie pliki, to tak jak na OSX powinieneś mieć opcję zmiany języka z głównego menu gry. Mam Linux w pracy - sprawdzę jutro jak wygląda rozkład plików dla BG1EE i PTEE - są tożsame z BG2EE i dam znać.
  • Cien315Cien315 Member Posts: 8

@Cien315 – prawdopodobnie nie podmieniłeś plików dialog.tlk. Ale tak dla pewności, możesz przesłać mi save'a?

Miałem stare pliki tlk. Nie zauważyłem nowej wersji spolszczenia którą podaliście ;)
    edited June 2017
    @RobeN - dziś próbowałem ponownie, niestety nieskutecznie.
    Najprawdopodobniej (nie jestem informatykiem)

"zaktualizowane zostaną pliki Baldur.lua, BGEE.lua i weidu.conf, w celu odpowiedniego ustawienia języka gry. Do folderu override zostanie skopiowany również plik L_pl_PL.LUA…"

powyższe (wytłuszczone) cztery pliki są konieczne do prawidłowej zmiany języka, z tym że L_pl_PL.LUA przekopiowałem ręcznie (do folderu override).

ps. to wciąż steam, linux.
  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,819
    Dla wszystkich, którzy używają wersji OSX mam dobrą wiadomość - do pobrania jest już nowa wersja tłumaczenia ze wsparciem dla OSX - http://www.shsforums.net/files/file/1113-polish-language-localization-for-bg2ee/.

Zapraszamy do pobierania
    edited June 2017
    Hmmm... plik dalej jest ten sam. Archiwum nie zawiera OSXowego DMG. Czy tam mają być 2 osobne paczki do pobrania?

Update: OK, widzę, że to zupełnie inne podejście do sprawy - są dodane inne pliki, które również spełniają zadanie.
    edited June 2017
    pwm said:

@RobeN - dziś próbowałem ponownie, niestety nieskutecznie.
    Najprawdopodobniej (nie jestem informatykiem)

"zaktualizowane zostaną pliki Baldur.lua, BGEE.lua i weidu.conf, w celu odpowiedniego ustawienia języka gry. Do folderu override zostanie skopiowany również plik L_pl_PL.LUA…"

powyższe (wytłuszczone) cztery pliki są konieczne do prawidłowej zmiany języka, z tym że L_pl_PL.LUA przekopiowałem ręcznie (do folderu override).

ps. to wciąż steam, linux.

Plik BGEE.LUA powinieneś umieścić razem z plikiem L_pl_PL.LUA w folderze OVERRIDE. Natomiast plik weidu.conf w folderze głównym.

Załączam plik BGEE.LUA, gdyż domyślnie tworzony jest on w locie przez skrypt WEiDU.
    Plik BGEE.LUA
    @RobeN " Natomiast plik weidu.conf w folderze głównym. "

Poproszę o jakieś wskazówki gdzie owy znajdę (lub sam plik), linux (w tym przypadku) z automatyzacją ma nie wiele wspólnego.
    Przeszukałem kilkukrotnie katalog BG2EE_PL (po rozpakowaniu oczywiście).… możliwe że jest to prozaiczna sprawa, ale cóż warto zapytać.
    Spróbuj pobrać paczkę i umieścić (zmerge'ować) folder 'game' w katalogu BG2EE.
    @RobeN
    Dziękuję zadziałało poprawnie. Woila!
    Proponuję umieścić paczkę jako chwilowy przepis na zmianę opcji języka dla użytkowników Linuksa, start gry ciut wolniejszy… aczkolwiek, nie ma to aż tak dużego znaczenia.
    Pozdrawiam.
  • RafałRafał Member Posts: 2
    edited June 2017
    Witam z góry dzięki za wspaniałą robotę :)
    Mam pewien problem wszystko działa jak należy oprócz jednej rzeczy postacie npc oraz towarzysze w dalszym ciągu mają dialogi w języku angielskim tzn dubbing angielski napisy polskie :P Jedynie główna postać ma polski dubbing :( Próbowałem przeinstalować grę kopiować pliki ale nic to nie daje :/

@Rafał usunąłem identyczne posty w tematach "Pełne tłumaczenie Baldur's Gate II: Enhanced Edition na język polski dostępne!" i "Polska wersja oraz dubbing - błędy". Pisanie kilku identycznych postów w kilku tematach jest przeciwko zasadom panującym na forum - Cahir
    Post edited by Cahir on
    edited June 2017
    Rafał said:

Witam z góry dzięki za wspaniałą robotę :)
    Mam pewien problem wszystko działa jak należy oprócz jednej rzeczy postacie npc oraz towarzysze w dalszym ciągu mają dialogi w języku angielskim tzn dubbing angielski napisy polskie :P Jedynie główna postać ma polski dubbing :( Próbowałem przeinstalować grę kopiować pliki ale nic to nie daje :/

@Rafał
    1. Po co w tylu postach to samo?
    2. Która część i wersja.
    3. Czy ustawiłeś w opcjach Polski?
    4. Jakie spolszczenie i skąd pobrałeś?
    5. Jeżeli chodzi o BG1EE to na GOG czy STEAM jest wszystko automatycznie ustawione, jeżeli nie jest to po zmianie języka w opcjach (w grze) będzie.
    6. Jeżeli chodzi o BG2EE to tak jak pisałem w poprzednich punktach nie wiem czy działa dobrze spolszczenie pod starszą wersje ale wiem że pod aktualna od GOG/Steam działa. Chyba że źle to zainstalowałeś bo paczka pl do BG2EE ma instalator.

PS. Z tego co widzę a mam wersje GOG aktualnie przeinstalowywałem 4 x grę i działa tak samo jak działała wiec coś musisz robić źle mowie o BG2EE bo BGEE ma juz oficjalne PL wiec nie ma prawa coś się dziać.
  • RafałRafał Member Posts: 2
    Wersja 2.0.0.1 GOG
    Polski Ustawiony z menu gry
    Spolszczenie pobrałem linka na forum ten na 1 stronie
    wszytko robione według instrukcji
    edited June 2017
    Rafał said:

Wersja 2.0.0.1 GOG
    Polski Ustawiony z menu gry
    Spolszczenie pobrałem linka na forum ten na 1 stronie
    wszytko robione według instrukcji

@Rafał Kupiłeś? ....
    Post edited by Okami on
    edited June 2017
    UPDATED:

Najnowsza wersja GOG to 2.3.67.3 dla Windows - zatem coś tu nie gra z Twoją wersją.
    W przypadku OSX instalator opatrzony jest numerem 2.6.0.12, a gra również jest w wersji 2.3.67.3.
    Post edited by RobeN on
Sign In or Register to comment.