@mariuss, hmm podejrzewam, że problem jest w kodowaniu plików .tra.
Spróbuj zrobić tak: 1. Odinstaluj moda używając pliku setup-bgqe.exe 2. Otwórz programem Notepad++ każdy z plików .tra w katalogu translations -> polski i w opcjach Format Notepad'a włącz dla każdego pliku opcję Konwertuj na format UTF-8 bez BOM. Musisz to zrobić dla wszystkich plików w katalogu polski. 3. Zainstaluj moda ponownie.
Nie jestem pewien, czy nie trzeba będzie zacząć gry od nowa, ale spróbuj, być może nie.
Takie crashe wynikają często właśnie z niewłaściwego kodowania - kodowanie plików .tra dla wersji BG(2):EE musi być w UTF-8 bez BOM. I tyczy to wszystkich modów, więc przed przystąpieniem do instalacji sprawdźcie najpierw czy dany mod ma polskie pliki translacyjne zakodowane prawidłowo. No, oczywiście poza tym, mod musi mieć też kod kompatybilny z EE, żeby wszystko śmigało.
BGQE technicznie nie jest kompatybilny z polską wersją BG:EE (z angielską tak), poza tym tłumaczenie nie jest dokończone, a właściwie Zed Nocear już zdaje się przesłał tłumaczenie brakujących stringów, ale jastey (autorka moda) jeszcze nie wypuściła wersji non-beta.
@Cahir Tego jeszcze nie próbowałem - mogę nawet spróbować zainstalować w wersji angielskiej i zobaczyć czy zarobi. A później pobawię się plikami w notepadzie. Gdy wrócę z pracy to się tym pobawię. Dzięki.
Co do BGQE co prawda nie jest dla mnie utrapieniem wersja angielska ale nie lubię czytać polski i angielski jednocześnie. Właśnie czytałem temat na childrenach i wydawało mi że jastey już je dodała. (albo ja źle zrozumiałem, co pewnie jest prawdą).
Co do wartych polecenia(co prawda nie jest wersji polskiej) jest Neera Expasion. Nie widziałem na razie informacji o tłumaczeniu tego moda i sam się zastanawiam, żeby go nie przetłumaczyć w wolnej chwili.
Generalnie klimatycznych i spójnych ze światem i fabułą Baldura modów nie jest dużo.(przegięty dla mnie jest DStoSC, chociaż jeszcze kilka la temu mi się podobał. Teraz gdy w niego gram, nie jestem aż tak bardzo nim zachwycony - drażnią zwłaszcza niedopracowani NPC)
@mariuss, żeby przetłumaczyć Neera Expansion trzeba by poprosić Liama Eslera (aka. Kae'loree), żeby wypuścił straifikowaną wersję. AFAIK obecna wersja taka nie jest. Dlatego jest tylko po angielsku.
Ja osobiście poza standardowymi utrudniaczami lubiłem dołączyc trzy mody a dokładniej, Varshoona, Irenicusa i zatrzymanie Yoshimo. Niestety Irenicus krzaczy grę w TB, więc pozostaje mi tylko lecieć wraz z łupieżcą umysłu i łowcą nagród poprzez kolejne wyzywania jakie przed nami stają.
@Cahir jesteś w stanie zerknąć na bug z BG2 Tweaks - Kamień Ioun ze sklepu Thalantyra ma skopany opis i tym samym zawiesza grę. Da się to jakoś poprawić?
@Etamin w pliku .tra wygląda na w porządku, poza tym, że wszystkie trzeba przekonwertować na UTF-8 bez BOM. Szczerze mówiąc nie instalowałem BG2 Tweaks na BG:EE jeszcze.
Raz mi się tak zdarzyło, przenioslem sobie plik w inne miejsce i wtedy konwertowanie zadziałało w porządku. Nie wiem od czego to zależało:(
Polampiłem się trochę w kod, znalazłem miejsca gdzie jest ten kamień i nie widzę niczego podejrzanego (ale ja się na tym nie znam, więc to i tak guzik warte to moje gapienie się).
Grałem z tym modem rok temu, po patchu 1.2. Wtedy nie było tego błędu, także on jest chyba dostosowany do BG:EE. Słabo znam się na plikach .tra, także sam nic nie wykombinuję.
Mam sejw sprzed pierwszego wejścia do Wysokiego Żywopłotu. Jak pisałem w poprzednim temacie - wersja angielska tego komponentu działa OK. Najwyżej zagram bez tego składnika - BG:EE samo w sobie dodaje kilka magicznych katan i sejmitarów.
Hej, mam mały problem z modem Assassination, jako że blackguard jest podklasą pala to quest sie nie rozpoczyna ( nie dostajemy info od Bernarda ). Czy zna ktoś jakiś kod do konsoli który rozpocznie to zadanie, albo wie gdzie możnaby taki znaleźć ? Wydaje mi się to strasznie głupie że blackguard nie może dostać otrzymać tego zadania.
@Cahir Wkleiłem twoją listę modów do pierwszego postu. Naprawdę świetna sprawa i widzę, że na bieżąco ją aktualizujesz. Proponowałbym przykleić topic, żeby się nie zgubił. Swoją drogą wiesz coś może o konwersji BGT na EE?
Comments
Spróbuj zrobić tak:
1. Odinstaluj moda używając pliku setup-bgqe.exe
2. Otwórz programem Notepad++ każdy z plików .tra w katalogu translations -> polski i w opcjach Format Notepad'a włącz dla każdego pliku opcję Konwertuj na format UTF-8 bez BOM. Musisz to zrobić dla wszystkich plików w katalogu polski.
3. Zainstaluj moda ponownie.
Nie jestem pewien, czy nie trzeba będzie zacząć gry od nowa, ale spróbuj, być może nie.
Takie crashe wynikają często właśnie z niewłaściwego kodowania - kodowanie plików .tra dla wersji BG(2):EE musi być w UTF-8 bez BOM. I tyczy to wszystkich modów, więc przed przystąpieniem do instalacji sprawdźcie najpierw czy dany mod ma polskie pliki translacyjne zakodowane prawidłowo. No, oczywiście poza tym, mod musi mieć też kod kompatybilny z EE, żeby wszystko śmigało.
BGQE technicznie nie jest kompatybilny z polską wersją BG:EE (z angielską tak), poza tym tłumaczenie nie jest dokończone, a właściwie Zed Nocear już zdaje się przesłał tłumaczenie brakujących stringów, ale jastey (autorka moda) jeszcze nie wypuściła wersji non-beta.
Tego jeszcze nie próbowałem - mogę nawet spróbować zainstalować w wersji angielskiej i zobaczyć czy zarobi. A później pobawię się plikami w notepadzie. Gdy wrócę z pracy to się tym pobawię. Dzięki.
Co do BGQE co prawda nie jest dla mnie utrapieniem wersja angielska ale nie lubię czytać polski i angielski jednocześnie. Właśnie czytałem temat na childrenach i wydawało mi że jastey już je dodała. (albo ja źle zrozumiałem, co pewnie jest prawdą).
Co do wartych polecenia(co prawda nie jest wersji polskiej) jest Neera Expasion. Nie widziałem na razie informacji o tłumaczeniu tego moda i sam się zastanawiam, żeby go nie przetłumaczyć w wolnej chwili.
Generalnie klimatycznych i spójnych ze światem i fabułą Baldura modów nie jest dużo.(przegięty dla mnie jest DStoSC, chociaż jeszcze kilka la temu mi się podobał. Teraz gdy w niego gram, nie jestem aż tak bardzo nim zachwycony - drażnią zwłaszcza niedopracowani NPC)
http://baldur.cob-bg.pl/bg2-mody?pg=3
Lista modów do BG:EE
Lista modów do BG II:EE
Polampiłem się trochę w kod, znalazłem miejsca gdzie jest ten kamień i nie widzę niczego podejrzanego (ale ja się na tym nie znam, więc to i tak guzik warte to moje gapienie się).
Nie wiem co ci poradzić...
Jeśli chodzi o konwersję, to zajmuję się nią @swit (a.ka K4thos). Z tego co wiem, mod jest teraz w fazie testów.