Ogólnie się zgadzam @Burfiak ale nie masz racji co do klatkowania - można zmienić, było na forum, trzeba czytać. Mi na przykład interfejs TuTu się nie podobał, dużo lepiej wypada EE, więc to kwestia subiektywna. Black Pits się zgadzam, NPC się zgadzam. I oczywiście wg. mnie EE to nie klapa. Acha, i uważaj na błędy ortograficzne: "ODŚWIERZENIE" aż mnie otrzepało
@Burfiak Ogólnie w każdej twojej wypowiedzi jest trochę racji, ale moja opinia jest bliższa do tej napisanej przez @Lucky'ego. Nie uważam EE jako klapy, interfejs mi się podoba, co więcej, tak się przyzwcziłem, że stary jest teraz jakiś taki dziwny.
Savy na wszelki wypadek sobie zapisz (My documents/username/Baldur's Gate Enhanced Edition/saves). Potem przeinstaluj grę, wgraj updaty i nic nie podmieniaj. Zrób nową postać, pograj w angielską wersję i zobacz czy wciąż ci wywala do pulpitu.
Nim zaczniecie, co niektórzy krytykować tych co źle oceniają BGEE, zainteresujecie się tym, zerknijcie, poczytajcie co już jest od wielu lat osiągalne w grze, a co niby wychwalani przez was wydawcy niby uczynili...Rozdzielczości? Gram na jakiej chcę Na win 7...tutaj link, zapraszam do pobierania i grania pozdrawiam sympatyk Torilu link http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate
90% tego co oferuje EE już było oferowane przez inne dodatki, a nawet więcej. Można było grać na silniku BG2 dzięki Tutu albo BGT. Także na nowym GUI (user interface) wykonanym przez Kwiata_W, co więcej dziwię się, że właśnie w taki sposób odnowiono BG1, bo właśnie kolor niebieski był wprowadzony przez Kwiata jakieś...3 lata temu? Może więcej. WSZYSTKIE stare postaci były urozmaicone, dodane friendshipy, romanse (+ możliwość kontynuowania ich w BG2 jak romans z Xanem autorstwa Kulyok, czy Ajantisa autorstwa Jastey), przedmioty itp dzięki BG1 NPC Project. Błędy także były poprawione. Te same paperdolle były wykorzystane przez 1PP i to właśnie one zostały wdrożone do EE (1PP także było wydane... jakieś 4 lata temu?). Brak nowych NPC? Też kilku było - Gavin BG1 autorstwa Berelinde. Mamy też ciekawą panią niziołek, fankę literatury (właściwie to panią bibliotekarkę, hehe), czyli Finch. No i kilku innych. Wszystko działało i ba - było w dużej mierze, prawie wszystko, przetłumaczone na j. polski. A może kwestia rozdzielczości? Mamy Widescreen Mod, w którym sami decydujemy o rozdzielczości.
Obawiam się, że ci, którzy się zachwycają BG1, nie wiedzieli o tym, lub po prostu potrzebowali zewnętrznej motywacji: wyszło - wypróbuję. Bardziej zachwycają się z powrotu do BG1, niż faktycznymi zmianami, które są mizerne w porównaniu do tego, ile zrobili modderzy.
Doceniam pracę moderów, ale żaden z nich nie zoptymalizował silnika gry pod najnowsze kompy więc jak dla mnie sprawa zamknięta. BGEE rulez. Co mi po super duper modach skoro BG1 nie działa w ogóle, a BG2 muli jak Wiedźmin 2. Bezsensu.
BG1 działało normalnie na nowych kompach. Niektórym nie działało i dalej występują tego rodzaju problemy z EE z powodu obsługi różności komputerowych. A w większości problemy z płynnością niwelował np ToBEx. Nie wiem jak z działalnością na Tutu, ale przy BGT... a zresztą ToBEx także był wykorzystywany w EE, czy nie? Nawet jak nie, to poprawiał już te błędy... duplikowanie pracy przez ee....
Bo jestem modderem i ciekaw jestem jak to się będzie rozwijać? I jeżeli będzie się to rozwijało w dobrym kierunku, to mogę zacząć się zastanawiać nad konwersją na EE, ale na razie jakoś ciężko mi dostrzec tego cel. Z Zedem Nocearem zajmowaliśmy się od lat Tajemnicami Wybrzeża Mieczy, natomiast do BG2 wydałem ponad 10 mniejszych i większych dodatków. Skoro od wielu lat się tym zajmuję, to chyba oczywiste, że będę badał co się zmienia, dzieje i poprawia. (i nie chodzi tu o reklamę, bo jest wiele modderów, którzy są o niebo lepsi ode mnie jak K'aeloree, Berelinde czy SisterVigilante, tylko o to, że jakieś tam kompetencje mam do rozmowy o dodatkach vs nowa wersja) Z mojego signature na SHS:
@Nobanion Niestety wyszukiwanie i instalacja modów wielu przerasta. Najlepsze jest to, że w niektórych przypadkach BG:EE wymusza większe kombinowanie do poprawnego działania. Kupiłem w hołdzie dla legendy coś co nie powinno być nawet darmowym updatem.
Inna sprawa to sprzęt mobilny, sprzedaż robi wrażenie, zainteresowanie Baldurem cieszy a sam czekam na androidową wersję.
Krucho wypadli, ale ciągle siedzą nad łataniem bugów. Jak wszystko załatają, może coś z tego będzie. Dobrze, że wywalili DRM i można pograć na linuksie, a jak było z modami odpaliłbym bez problemu pod wine? Zastanawiam się czy coś pokombinować.
Szanuje moderów BG1 ale chyba właśnie BGEE powstał po to aby w przyszłości modowanie tej gry było łatwiejsze przede wszystkim dla zwykłych zjadaczy chleba jak na przykład ja. Osobiście wielokrotnie próbowałem modować BG1 i z całym szacunkiem ale instrukcje instalowanie w kolejności modów i ogólny zamęt powodował duże trudności dla szarego człowieka. Kilka razy po wielu godzinach udało mi się zainstalować mody ale gra sobie gdzieś padała, a savy znikały z dysku. Oczywiście zostanę tu posądzony o to, że się nie znam i nie potrafię i dla tego tak się stało - ale cała rzecz w tym! Mam nadzieję, że gra będzie modowana w przyszłości i rozwinie się w dobrym kierunku wbrew wszystkim malkontentom. Dajmy twórcą trochę czasu na załatanie gry!
nigdy akurat nie zajmowałem się z działaniem pod linuxa / mac'a, ale wiem, że ludzie grają. Eric P -> jeden z aktywnych użytkowników SHS i G3 często sobie z tym radził. Zazwyczaj w readme, lub w komnatach konkretnego moda jest napisane co i jak. Przykładowo w Widescreen masz notkę "Platforms: Windows and Linux". Jak poszperasz, to na pewno będą działać Albo możesz zapytać na forum. Ludzie na SHS i G3 są naprawdę pomocni. Ich praca też robi większe wrażenie. Przykład -> właśnie powstaje nowe miasto do BG2: http://forums.gibberlings3.net/index.php?showtopic=22118&view=findpost&p=185849
EDIT: @woytas -> na razie dzięki wspaniałym ulepszeniom trzeba ręcznie coś gmerać w plikach by zainstalować najprostszy mod... może łatwo będzie instalować mody, ale obawiam się, że tutaj chodziło bardziej o dostępność nowych DLC, za które będzie się płacić. Owszem, to będzie proste, bo gdyby nie było, to nikt by nie kupował...
@manero Nie wiem co rozumiesz przez "najnowsze kompy" ale BG:EE jest pierwszą tegoroczną grą która mi nie działa na stacjonarce składanej własnoręcznie w czerwcu. Biorąc pod uwagę idealne działanie oryginalnej gry w Twojej wypowiedzi jest błąd: Zamiast "nie zoptymalizował" powinno być "nie zjebał".
Ja mam taki sprzęt i nie miałem problemów z graniem w BG! czy też BG2, nie mówiąc o BGT, a teraz WoBG, gdzie gram w rozdziałce 1920 na 1080, stabilnie nie wywala do pulpitu, i czeka mnie tak myślę jeszcze z 1000 baldursowatych godzin jak nie więcej, w realu nie wiem ile to jest, ale idzie tez to podliczyć mój sprzęt, jego specyfikacja procesor: Core i5-2500K 3,3-3,7 GHz (4C/4T) chłodzenie: Corsair Cooling Hydro Series H60 karta graficzna: GeForce GTX 560 1GB płyta główna: MSI P67A-GD55 (B3) RAM: 8GB RAM DDR3 1600 MHz Corsair Vengeance Blue dyski: Western Digital Caviar Green 1TB napęd optyczny: Lite-ON DVD+/-RW obudowa: Fractal Design Define R3 zasilacz: Corsair CMPSU-600CXV2EU 600W monitor 24'' iiyama ProLite E2473HDS-1 LED , a znam ludzi co grają na dużo mocniejszych "smokach" bez problemów, więc bajki o sprzęcie też upadają, czasami wystarczy google użyć, ale nic straconego, jako fan Torilu zapraszam Jedna prosta instalacja, to nic że trzeba mieć trzy gry, bo na takich terenach akcja się rozgrywa http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate pozdrawiam sympatyk Torilu
@manero -> nie każdy mod poprawia wydajność @Nobanion -> akurat mega-instalacji to ja bym nie polecał. Raczej samemu skomponować sobie zbalansowaną przygodę.
@Nobanion -> akurat mega-instalacji to ja bym nie polecał. Raczej samemu skomponować sobie zbalansowaną przygodę. Nie każdy ma opojęcie o modach, a co dopiero o ich instalacji, ja gram w BG od momentu wydania na polskim rynku, więc mam wprawę, a dla nowych graczy kompilacja byłaby przydatna, o ile twórca zachwalanej przeze mnie nie sprawi instalatora z wyborem opcji, jak ma to miejsce przy innych grach, ze można według własnego uznania sobie przeinstalować Mnie akurat megamod odpowiada, twój znam swego czasu grałem,czekam na finalną wersję, a pogram sobie z przyjemnością
@LavaDelVortel Wiesz co? A misie wydaje, że Ty jesteś drugą skrajnością, "och jakie te mody są wspaniałe i one wszystko zrobiły". Wiele zrobiły, ale wielu rzeczy też nie zrobiły bo nie były w stanie. Zwłaszcza jako moder doskonale powinieneś to wiedzieć obawiam się, że ja aż tak się nie znam i jak chcesz szczegółów ENG-forum jest spore i z pewnością znajdziesz dział chociażby z tematem "externalizacja" (czy jakoś tak podobnie).
A wiesz co mnie najbardziej bawi, to stwierdzenie: "I jeżeli będzie się to rozwijało w dobrym kierunku, to mogę zacząć się zastanawiać nad konwersją na EE", że jak będzie fajniejsze tudzież nie będzie popytu na mod-BG1 to się przerzucę. Chyba trochę brak Ci konsekwencji, brzmisz jak: "bardzo nie lubię BG:EE, ale wiecie co może polubię", albo "żadnych mostów za sobą nie spalę nóż widelec będą mi potrzebne". Hipokryzja to zło (zuo:).
- Jeżeli w większości złe działanie mod-BG1 niwelował Tobex, to jakimś trafem musiałem być w mniejszości bo okropnie mi cięła gra nawet po biffowaniu i wielu innych proponowanych rozwiązaniach, - niektóre mody (przygody/NPC) misie podobały inne nie, - naprawiono sporo błędów, ale niektóre i tak ciągle istniały, - brak balansu przedmiotów, z którymi przynajmniej walczy autor World of Baldur's Gate, a zatem można przyjąć, że w modowej wersji to też jest ok, - stałe wsparcie ze strony twórców, z tym jest różnie jeśli chodzi o mody, a wsparcie ze strony twórców BG:EE na razie jest, więc ciągle można powiedzieć, że jest po równo, ale na razie lekko przeważa BG:EE,
ergo jak dla mnie w niczym się nie różni BG:EE od mod-BG1* dalej trzeba kombinować żeby działało, dla niektórych muli, dla innych nie jak widać, przy jednym i przy drugim trzeba się nakombinować, jednym przypadają do gustu innym nie, etc. W zasadzie zasadnicza różnica jest taka, że zakładam, że w przyszłości nie będzie trzeba kompletnie nic kombinować z BG:EE i pięknie będzie działało z zapleczem nowych rozszerzeń, bo wszystko zostanie naprawione, a mod-BG1 pozostanie jakie było tj. z masą kombinowania.
*Niczym się nie różni poza tym, że BG:EE naprawdę działa dużo lepiej niż mod-BG1 i się nie zawiesza co jakiś czas na kilka minut, nie laguje, żadnych błędów ani crashy w trakcie gry, etc. Jest również zoom to jest bardzo dobry bonus przy dużej rozdziałce, ale co ja tam wiem, nie jestem moderem, nie i nie mam dorobku więc zachwalam BG:EE tylko dlatego, że mogę wrócić do BG.
Edit: W zasadzie miałem BG zainstalowane nawet jeszcze zanim pojawiła się informacja o BG:EE, więc może być gdzieś błąd w Twoim rozumowaniu.
Comments
Acha, i uważaj na błędy ortograficzne: "ODŚWIERZENIE" aż mnie otrzepało
@Burfiak musisz ręcznie w pliku .ini zmienić.
Gdzieś tam. Bynajmniej nie w katalogu Program Files.
pozdrawiam
sympatyk Torilu
link
http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate
Obawiam się, że ci, którzy się zachwycają BG1, nie wiedzieli o tym, lub po prostu potrzebowali zewnętrznej motywacji: wyszło - wypróbuję. Bardziej zachwycają się z powrotu do BG1, niż faktycznymi zmianami, które są mizerne w porównaniu do tego, ile zrobili modderzy.
Doceniam pracę moderów, ale żaden z nich nie zoptymalizował silnika gry pod najnowsze kompy więc jak dla mnie sprawa zamknięta. BGEE rulez. Co mi po super duper modach skoro BG1 nie działa w ogóle, a BG2 muli jak Wiedźmin 2. Bezsensu.
Z mojego signature na SHS:
Done projects:
Colours of Infinity: TotDG, Innershade, TWQ, ISNF, Yvette
Quests: Eilistraee's Song
NPCs and related: Varshoon | Aeon | Petsy | Tsuki BG2 | Yoshimo Romance | La'Valygar | Quayle BG2 | Swylif | Skie BG2
Tweaks: La'Viconia Tweak
In-progress projects:
NPCs: Sarine (contribution) | The Purple Splinter | Gahesh NPC | PaintBG
Contribution:
Ilmatar's Portrait Pack | InfinityKits
Kupiłem w hołdzie dla legendy coś co nie powinno być nawet darmowym updatem.
Inna sprawa to sprzęt mobilny, sprzedaż robi wrażenie, zainteresowanie Baldurem cieszy a sam czekam na androidową wersję.
EDIT:
@woytas -> na razie dzięki wspaniałym ulepszeniom trzeba ręcznie coś gmerać w plikach by zainstalować najprostszy mod... może łatwo będzie instalować mody, ale obawiam się, że tutaj chodziło bardziej o dostępność nowych DLC, za które będzie się płacić. Owszem, to będzie proste, bo gdyby nie było, to nikt by nie kupował...
Biorąc pod uwagę idealne działanie oryginalnej gry w Twojej wypowiedzi jest błąd:
Zamiast "nie zoptymalizował" powinno być "nie zjebał".
mój sprzęt, jego specyfikacja
procesor: Core i5-2500K 3,3-3,7 GHz (4C/4T)
chłodzenie: Corsair Cooling Hydro Series H60
karta graficzna: GeForce GTX 560 1GB
płyta główna: MSI P67A-GD55 (B3)
RAM: 8GB RAM DDR3 1600 MHz Corsair Vengeance Blue
dyski: Western Digital Caviar Green 1TB
napęd optyczny: Lite-ON DVD+/-RW
obudowa: Fractal Design Define R3
zasilacz: Corsair CMPSU-600CXV2EU 600W
monitor
24'' iiyama ProLite E2473HDS-1 LED
, a znam ludzi co grają na dużo mocniejszych "smokach" bez problemów, więc bajki o sprzęcie też upadają, czasami wystarczy google użyć, ale nic straconego, jako fan Torilu zapraszam
Jedna prosta instalacja, to nic że trzeba mieć trzy gry, bo na takich terenach akcja się rozgrywa
http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate
pozdrawiam
sympatyk Torilu
@Nobanion -> akurat mega-instalacji to ja bym nie polecał. Raczej samemu skomponować sobie zbalansowaną przygodę.
@Nobanion -> akurat mega-instalacji to ja bym nie polecał. Raczej samemu skomponować sobie zbalansowaną przygodę.
Nie każdy ma opojęcie o modach, a co dopiero o ich instalacji, ja gram w BG od momentu wydania na polskim rynku, więc mam wprawę, a dla nowych graczy kompilacja byłaby przydatna, o ile twórca zachwalanej przeze mnie nie sprawi instalatora z wyborem opcji, jak ma to miejsce przy innych grach, ze można według własnego uznania sobie przeinstalować Mnie akurat megamod odpowiada, twój znam swego czasu grałem,czekam na finalną wersję, a pogram sobie z przyjemnością
Wiesz co? A misie wydaje, że Ty jesteś drugą skrajnością, "och jakie te mody są wspaniałe i one wszystko zrobiły". Wiele zrobiły, ale wielu rzeczy też nie zrobiły bo nie były w stanie. Zwłaszcza jako moder doskonale powinieneś to wiedzieć obawiam się, że ja aż tak się nie znam i jak chcesz szczegółów ENG-forum jest spore i z pewnością znajdziesz dział chociażby z tematem "externalizacja" (czy jakoś tak podobnie).
A wiesz co mnie najbardziej bawi, to stwierdzenie: "I jeżeli będzie się to rozwijało w dobrym kierunku, to mogę zacząć się zastanawiać nad konwersją na EE", że jak będzie fajniejsze tudzież nie będzie popytu na mod-BG1 to się przerzucę. Chyba trochę brak Ci konsekwencji, brzmisz jak: "bardzo nie lubię BG:EE, ale wiecie co może polubię", albo "żadnych mostów za sobą nie spalę nóż widelec będą mi potrzebne". Hipokryzja to zło (zuo:).
- Jeżeli w większości złe działanie mod-BG1 niwelował Tobex, to jakimś trafem musiałem być w mniejszości bo okropnie mi cięła gra nawet po biffowaniu i wielu innych proponowanych rozwiązaniach,
- niektóre mody (przygody/NPC) misie podobały inne nie,
- naprawiono sporo błędów, ale niektóre i tak ciągle istniały,
- brak balansu przedmiotów, z którymi przynajmniej walczy autor World of Baldur's Gate, a zatem można przyjąć, że w modowej wersji to też jest ok,
- stałe wsparcie ze strony twórców, z tym jest różnie jeśli chodzi o mody, a wsparcie ze strony twórców BG:EE na razie jest, więc ciągle można powiedzieć, że jest po równo, ale na razie lekko przeważa BG:EE,
ergo jak dla mnie w niczym się nie różni BG:EE od mod-BG1* dalej trzeba kombinować żeby działało, dla niektórych muli, dla innych nie jak widać, przy jednym i przy drugim trzeba się nakombinować, jednym przypadają do gustu innym nie, etc. W zasadzie zasadnicza różnica jest taka, że zakładam, że w przyszłości nie będzie trzeba kompletnie nic kombinować z BG:EE i pięknie będzie działało z zapleczem nowych rozszerzeń, bo wszystko zostanie naprawione, a mod-BG1 pozostanie jakie było tj. z masą kombinowania.
*Niczym się nie różni poza tym, że BG:EE naprawdę działa dużo lepiej niż mod-BG1 i się nie zawiesza co jakiś czas na kilka minut, nie laguje, żadnych błędów ani crashy w trakcie gry, etc. Jest również zoom to jest bardzo dobry bonus przy dużej rozdziałce, ale co ja tam wiem, nie jestem moderem, nie i nie mam dorobku więc zachwalam BG:EE tylko dlatego, że mogę wrócić do BG.
Edit: W zasadzie miałem BG zainstalowane nawet jeszcze zanim pojawiła się informacja o BG:EE, więc może być gdzieś błąd w Twoim rozumowaniu.