Skip to content

Zajimavosti, Eventy, zkušenosti z BG1 a BG2

245678

Comments

  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    V BG1 je navíc ještě Coran, což je nejlepší střelec/zloděj ve hře. Můžete se s ním dostat na extrémně nízký thaco, takže pak skoro nikdy nemine cíl. Navíc má obratnost 20, takže jeho AC je taky extrémně nízký. Jediný vysloveně debilní NPC je pro mě momentálně Neera. Mám ji v partě jenom kvůli tomu, abych s ní mohl laškovat a doufám, že se s mojim charname aspoň jednou vyspí, jinak ji asi zabiju. Divoký mág je naprostej nesmysl. Je to v podstatě obyčejnej mág, bez jakýchkoliv výhod, navíc s obrovskou nevýhodou, že máte při kouzlení 5% šanci na reload.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    edited January 2013
    @PJ_Trewor

    Právě jsi vyjádřil přesně to co si o Neeře myslím i já. Jediné její plus je že má celkem pěkný hlas a je komplet nadabovaná. Divoký mág je opravdu hloupost která zabaví tak maximálně hodinu, kdy si vyzkoušíš různé divoké efekty a pak zjistíš že je to v boji naprosto nepoužitelné, vlastně mě v souvislosti s divokým mágem napadla jeho alternativa jako kit bojovníka :D



    Ozbrojený magor:

    Můžeš 5x denně započíst útok magora a má 5% šanci že se mu spustí útok magora při každém útoku.

    ÚTOK MAGORA = Naprosto nelogický nepromyšlený a hloupě vypadají útok jehož následky se absolutně nedají odhadnout. Automaticky vyústí v nějakou hovadinu se zbraní.

    Přehled hovadin se zbraní:

    01) Magor zraní útokem sám sebe
    02) Magor zraní útokem sám sebe a všechny spojence kolem
    03) Magor zraní útokem úplně všechny
    04) Magor při útoku vyhazuje všechno své zlato do řeky
    05) Magorovi se podaří rozseknout hranici mezi sférami a pustit sem nějaké démony
    06) Magor se při útoku sám zabije
    07) Magor při útoku zabije sám sebe a všechny kolem
    08) Magor se nějak zvládnul proměnit v kámen... Vzdávám všechny pokusy vysvětlit jak to udělal...
    09) Nějakým nepochopitelným důvodem se magorovi podaří způsobit dvojnásobné zranění
    10) Ještě nepochopitelněji se magorovi dokonce někoho podaří svým útokem zabít
    11) Magorovi vyklouzna zbraň z rukou, 5x se odrazí od nejbližších nepřátel a pak mu skončí u nohou
    12) Magorovy děsivé schopnosti a máchaní zbraní kolem vyděsí všechny nepřátele i přátele ( kouzlo děs )
    13) Magorovi se při útoku podařilo odseknout si své pohlavní orgány ( změna pohlaví )
    14) Nepřítel je tak fascinován Magorovým nedostatkem schopností že jen stojí a zírá s otevřenou pusou
    ( plošná paralíza na všechny nepřátele kteří magora vidí )
    15) Magorovi se povede zasáhnout vitální body nepřítele s chirugickou přesností a pomocí dokonalého řezu jim zvýšit trvale HP.
  • YendorfinYendorfin Member Posts: 27
    edited January 2013

    Pěkné :D
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Dobrý ale co když je ten magor žena? Pak bude to odsekávání orgánů trochu složitější...
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Podceňuješ moc magorových hovadin s zbraní...
    Správná otázka není " Proč ?", ale je to " Proč zrovna já ?! "
  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    Ještě bych zmínil z BG1 Kivana, o kterým se taky moc nikde nepíše, přitom je to mrtě borec. Navíc ho můžete získat relativně brzo (je v oblasti High Hedge) a pěkně si ho tak trénovat k obrazu svému. Když mu dáte 3 bodíky do boje se dvěma zbraněma a další body budete strkat do dlouhého meče, dokáže neskutečný věci. Navíc je to skvělý střelec. Mám ho teď v partě společně s Coranem a tihle dva se starají o většinu boje, Coran to kosí šípama a Kivan svýma mečema. Kivan navíc disponuje extrémně nízkýma hodnotama thaco, stejně jako Coran, takže mít tyhle dva v partě - pohodička.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    tak když si uděláš svoji postavu hraničáře, elfa(a v podstatě nakopíruješ drizzta :D ) tak si z něj můžeš taky udělat zabijáka, nebo hraničář - lučišník je taky dobrej magor, dej mu do ruky lepší luk, pár šípů a 5 bodů v luku a nic se k tobě nepřiblíží. Jedině mág s ochranou proti šípům.

    Ale jasně, co se týče NPC tak Neera je spíš tak na to pokoukání a na zabavení charname přes noc, než skutečný mág, který vykosí půlku armády a ani se nespotí.
  • SidemiSidemi Member Posts: 70
    @Edvin Sakra! Chaoticky neutrální Magor s Lilarcorem v ruce a dualnutej na divokýho mága. Kdo by si za to do hajzlu nezahrál?! To by bylo naprosto ultimátní povolání.
  • BarbarBarbar Member Posts: 18
    Čeče není to tak horký po poslední patchu je celkem použítelná :) Jediné co jsem si musel hlídat byli peníze protože jednou se ji povedlo selhání kouzla a zmiezli mě normálně všechny zlatý...to jsem teda koukal:) Osobně se mě líbí jen po zmizení toho divokého kouzelníka (její quest) něják romance přestala porkačovat...nevím ani proč.

    Ale jinak velice povedená postava je Kivan...má nejlepší stat snad ze všech ( ale já ho neberu:))
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Barbar said:

    Osobně se mě líbí jen po zmizení toho divokého kouzelníka (její quest) něják romance přestala porkačovat...nevím ani proč.

    Hehehe, protože to bylo všechno.
    Tato takzvaná " romance " má cca 8 rozhovorů ve kterých ti Neera vypráví o své minulosti a stěžuje si na to že nedokáže ovládat svou magii. Něco takového nemůže omluvit ani to že má všechny odpovědi nadabované.

    Ono je nejlepší ji vzít, splnit její Q a pak ji bez pardónu vykopnout a nabrat třeba Edwina.
  • BarbarBarbar Member Posts: 18
    hmmmmmmmmmmmm dobré vědět pro příště...zklamání teda:(
  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    jenomže problém je, že když hraješ za dobrou družinu, edwin ti v ní nevydrží. jedinej relativně použitelnej kouzelník pro dobrou skupinku je Dynaheir, která ale nedá ani ránu bez minsca a navíc má hnusnej portrét :) pak je tu ještě Xan, má sice úžasnej dabing, ale má ten nejhorší možnej kouzelnickej kit, takže nejlepší kouzla mu jsou odepřeny.
    Mimochodem, když už je to teda fórum o zajímavostech, tak zajímavost: pokud hrajete za dobrou družinu, nejlepší kouzelník je Imoen. Stačí ji dualnout (já to naposledy udělal na jejím 5. levelu, ale určitě by se tady našlo fórum, kde se detailně probírá, jaký je nejlepší level na dualnutí) a jako náhradu si vzít Safanu a později Corana, který se postaraj o zlodějinu místo Imoen. S patřičnou knížkou zvyšující inteligenci, dostanete Imoen na 18, což z ní udělá ultimátního kouzelníka/lučištníka (luk samozřejmě může používat až potom, co se jí vrátí zlodějský schopnosti).
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Nebo hrát za zloděje a dualnout Imoen hned na prvním lvl :D
    Edwin je ale pořád lepší díky svému OP amuletu a kvělým kecům.

    Podle mě stojí zato mít Edwina i v dobré družině, stačí nepřekročit reputaci nad 18.
    Ruku na srdce, ta sleva na zboží je už pak minimální ( stejně začnete být už od čtvrtiny hry nechutně bohatí ) a jiný účel to nemá.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    @PJ_Trewor což je trošku paradox, protože v BG2 je Imoen průměrný mág :D respektive je dobrá, našli by se horší (Nalie) Jediná škoda, že ji nenechali čistým zlodějem
  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    @Edvin jo, na Edwina samozřejmě nikdo nemá a je pravda, že ta reputace není potřeba na maximum, ale jak ji snížit "dobrým způsobem"? nemůžu zabíjet děti, jenom abych si mohl nabrat edwina :) (krom toho jsem ho už na začátku hry zabil :D) další skvělá postava použitelná jako tank je Kagain, kterej mi už z družiny utekl :( je to škoda, že všechny skvělý postavy jsou zlý a trapný postavy jsou hodný. :)

    @HadrianBlackwater v BG2 by opravdu bylo nejlepší, kdyby zůstala obyčejným zlodějem. a nejhorší je, že vlastně většinu hry je zavřená někde v pr.... a dostaneš ji zpátky až v druhý půlce, kdy maj ostatní postavy o milion víc zkušeností :)
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Snížení reputace? Naber Victonii a reputace ti přes 18 nepujde
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    PJ_Trewor said:

    Je to škoda, že všechny skvělý postavy jsou zlý a trapný postavy jsou hodný.

    Tohle si nechám vytisknout na tričko !
  • KailKail Member Posts: 84
    @PJ_Trewor a není to spíš tak, že hodný postavy jsou trapný než naopak. Já teda musím říct, že na Minsca a Dynaheir, stejně jako Corana nebo Kivana nedám dospusit.

    "Zlý postavy", což v BG vlastně vůbec nic neznamená, jsem naverboval jen jednou a to v poměrne pěkné družině Shaar-T, Kagain, Viconie, Edvin, Xzar, zloděj (Montaron Nešťastník padl v boji). Mimo dobrého pocitu, že spolupracuji se špatnými lidmi mi to mnoho nepřineslo. Už jsem se o tom rozepsal v jiném topicu, je škoda, že postavy v BG na tebe častěji nekladou trochu ultimativnější požadavky typu M/D-Edwin či Keldorn-Viconie v BG2. Já si prostě myslím, že třeba Imoen by s Edwinem nebo Kagainem/Korganem v družině nevydržela ani den, a to úplně bez ohledu na reputaci.

    Jinak Imoen bych ve dvojce snad ani tolik nevytýkal, že je průměrný mág, ale že je tak strašně ukňouraná osoba. Někdy ji má člověk chuť připíchnout ke stěně rodina nerodina. U mágů vlastně staty nehrají nijak významnou roli. Con 16, vyšší žádné bonusy nepřináší, Dex se jakože hodí co nejvyšší. Jenomže co si budeme namlouvat, klasickýho mága do první linie nikdo strkat nebude, ani kdyby měl obojí na 20, protože by to s ním tak jako tak vzalo rychlý konec a navíc by seslal max. magickou střelu. A důležitost Inteligence? Ta ovlivní pravděpodobnost opsání kouzla, což má určitou logiku v BG1, kdy se trošku hůř hledají, ale ve dvojce si při té záplavě zlatých koupíte svitků kolik potřebujete. Zvýší počet možných kouzel která lze zapsat do knihy. A bonusová kouzla? Manuály BG ani BG2 se o nich nezmiňují vůbec (!), ačkoliv se nemohu zbavit mlhavého pocitu, že tam nějaká zakomponovaná jsou. Rozhodně to ale nebude víc než (řekněme kouzelníci na 20 levelu, Int 19 a 16) 1-2 kouzla do cca do 5. úrovně kouzel (na šesté budou mít oba stejně "slotů"). Vzhledem k tomu, že těžiště kouzel je na této úrovni přeci jen někde jinde, žádnou velkou roli to nehraje (o což víc mimochodem v BG2 posiluje Edwina jeho šikovný náhrdelník).

    To co chci říct je, že mezi magií Imoen a Nalie není v BG z hlediska vlastností vlastně žádný rozdíl, je to jen otázka symptatií a užití jejich zlodějských tříd. Taky v BG myslím není z hlediska vlastností takový rozdíl mezi Edwinem a Dynaheir, protože při kvalitě kouzel 2-4 úrovně to jedno kouzlo navíc je spíš pro dobrý pocit (doufám, že mě neklame paměť, v BG1 přidává E. náhrdelník jen 1 kouzlo, že?). Takže je to opět spíš o sympatiích, a já jednoznačně kopu za D., má dva průvodce a ten nejvíc nejlepší a nejarogantnější portrét v historii RPG, že @PJ_Trewor :D

    Mimochodem, s Viconií nepřesáhne reputace 18? To je mi novinka, já myslel, že v klidu přesáhne, ale Vic poté odejde?

  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Kail
    Inteligence bude hrát roli vždycky protože každé sudé číslo nad 10 zvětšuje množství kouzel ale funguje to progresivně takže je minimální rozdíl mezi mágy menších levelů ale HODNĚ velký rozdíl mezi mágy vyšších levelů. Odolnost u nich je opravdu nejlepší 16, za vyšší už bonusy nejsou. Jo a Edwinuv náhrdelník dává +1 kouzlo do každé úrovně kouzel které sesilatel ovládá.

    Každopádně mi taky není známo že vy s Viki nešlo přesáhnout reputaci 18 ( i když z příběhovho hlediska by to logiku mělo, družina která má sebou Drowa/y by nikdy neměla dosáhnout tak legendární reputace ) a nějak se mi to nezdá...
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Tak nevím, je možné, že to bylo způsobeno rozšířením Weidu, kdy tě neopouštěli zlé postavy při vysoké reputaci.
  • KailKail Member Posts: 84
    @Edwin
    Já bych se o těch bonusových kouzlech nerad dostal do nějaký hlubšího sporu, protože jsem letmým hledáním nikde nenašel řádné podklady. Resp. teď jsem ještě jednou, tentokrát poctivěji prošel manuál BG2 a v souvislosti s Int se sledují je 4 vlastnosti: Spell level (je pro mě novinkou, že s Int 17 nemůžete sesílat kouzla 9. úrovně), learn spell, max spells, lore. Naopak u kněze se počet bonusových kouzel od moudrosti skutečně odvíjí!

    Mám pocit, že tu cituješ realitu pravidel 3, resp. 3,5, tedy NwN. Pokud si totiž představíš tabulky "dvojkových pravidel, tyhle skoky se sudými čísly v nich obsažené nejsou (vyjímky připouštím).
  • PeccaPecca Member Posts: 2,185
    edited January 2013
    Inteligence rozhodně nepřidává mágům žádné bonusové sloty.

    Co se týče zajímavostí, tak jedna vtipná je, že portrét Viconie z BG2 je odvozen od portrétu české pornoherečky Zdeňky Podkapové :)

    image
  • Hor89Hor89 Member Posts: 118
    Reputace by měla dát snížit i s pomocí Viconie - stačilo ji při reputaci 19 nebo 20 vyhodit (+2) a pak ji zase nabrat - což ji sníží o 2 na 18. V BG:EE sem to ale ještě nezkoušel.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Ano, tohle jde a v BG2 je to dost efektivní:
    Problém je, že když to uděláš v BG:EE tak ti Viconie trvale odejde a nejde ji znovu nabrat.
  • KailKail Member Posts: 84
    Edvin said:



    3) Pomocí kouzla zmam osobu ( nebo plášťe nymphy a jeho beregostské obdobě ) můžete zmánit spostu různých důležitých postav a otevřít tak zajímavé dialogy ( nyní jde v BG:EE na rozdíl od BG2 opět mluvit se zmámenými postava, jako ve starém dobrém BG1 ) Dozvíte se někdy opravdu zajímavé informace a otevírá to i alternativní řešení Q. ( Ku příklad zjistíte že Minsc a Dynaheira přišli na mečové pobřeší vyšetřovat Bhaalovy zplozence, nebo zmínky o mocném čaroději jménem John Icarus :D )

    Já bych se ještě rád vrátil k téhle poznámce. Obvkle totiž kouzlo "Zmam" vůbec nepoužívám, takže mi jeho možnosti naprosto unikaljí. Už jsem ozkoušel zmíněný fígl z Dynaheir, ale máte někdo ještě nějaká tipy? A alternativní řešení questů, tím myslíš něco konkrétního? Pokud by bylo třeba začít spoilerovat, tak založíme nové téma. Mě to dost zajímá a dávno už uplynuly ty doby, kdy jsem mohl pobíhat po pobřeží a na každou postavu cvičmi kouzlit mámící kouzlo.
  • PeccaPecca Member Posts: 2,185
    @Kail: takhle z hlavy si vzpomínám na Dynaheir, Xzara, Nimbula (nájemný vrah v Nashkelu), Centeol (v pavoučím hnízdě), Eldotha, nebo Mulaheye (to bude to alternativní řešení questu). Ale určitě jich je víc.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    @Kail

    Tak je to všechno co napsal Pecca je ještě mnohem více. Skoro každá postava co má jméno ( a není to obyčejný vesničan ) jde zmámit a pak ti řekne něco nového. Občas jsou to jenom nové informace, občas je to dárek nebo třeba jiný způsob dokončení úkolu. Třeba takový Marek mi řekl že jsem jeho dobrý kámoš, ať si ten protijed klidně vezmu, že ho stejně nepotřebuje :D Ten šlechtic ze sídla z Nashkelu zase řekl, že jsem jeho vyjímečně dobrý přítel a že prostě cítí potřebu dát mi dárek. Syfana mi zase prozradila, že tentokrát nemusí nic předstírat, protože mě OPRAVDU považuje za velmi přitažlivého ( však jsem měl taky charisma 19 :D ). A je toho mnohem víc.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Jediný problém pak je, že ta postava po vyprchání kouzla má nutkání tě zabít(nebo spíš pokusit se o to)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Ne vždy, záleží na tom jestli byla už před tím nepřátelská.
  • PeccaPecca Member Posts: 2,185
    Zajímavý. Teď jsem to vyzkoušel. Tohle změnili, protože v originále se zmámená postava vždycky stala nepřátelskou po vyprchání kouzla. I tak se ale Dynaheir se mnou odmítá bavit, takže to vyjde nastejno...
Sign In or Register to comment.