Skip to content

Zajimavosti, Eventy, zkušenosti z BG1 a BG2

Jak všichni víme, tak obě hry mají v sobě skryty různé odkazy, náhody či eventy na všechno možné. A protože jsem fanda skrytých významů ve hrách, rád bych se dozvěděl o některých, které jsem třeba zatím neobjevil.

Spoiler: pokud chcete tyto skutečnosti objevit sami, dál nečtěte.

Abych uvedl příklad, v BG1 v Nashkelu, když dojdete k hřbitovu, klikáním na jeden kámen se objeví Mage, který vám pohrozí a pokud kliknete podruhé, zaůtočí na vas se skupinkou fenixových válečníků. Nedoporučuji na nízkých levelech.

V BG2, ve čtvrti Most(bridge) pokud seběhnete po schodech a dostanete se jakoby pod něj, stojí tam tlustý chlapík a dva zlobři, kteří po hádce na něj zaůtočí. Pokud je zabijete, tak se vám chlapík odvděčí nějákým zlatem a myslím že 12,500 XP což není špatné.

Taky potkáte během druhého dílu několik postav, které jste si mohli najmout v BG1, tady už to nejde. (většinou z důvodu, že je zabijete, nebo umřou) Viz Ajantis je jeden z rytířu, které "omylem" vyvraždíte ve Větrných vršcích. Tiax skončil tam kde prostě skončit musel, v Léčebně.
Faldorn se stala hlavní stínovou druidkou daleko na Jihu a skončí to tak, jak to jinak ani nejde. Montaron s Xzarem si ukousli moc velké sousto při prohledávání jedné budovy, a bude to mít dalekosáhlý vliv i na vaši postavu. Garrick ze zas pokouší o jednu paladinku a moc mu to nejde, ten pro změnu přežije :D Quayle zatím vychoval jednu okřídlenou elfku a na putování s vámi už je moc starý. Taky Coran a Safana se tam objeví a bohužel i to skončí špatně.

Tak jaké jou vaše zážitky :) a můžete se podělit i o něco co se povedlo vašemu divokému mágovi :D pamatuji se a přísahám že se to stalo, můj bratr hrál za zaklínače už na vysoké úrovni a ve Strážcově tvrzi v jedné z místností, kde je divoká magie se mu povedlo seslat na nepřítele výbušnou krávu. Možná nějáký odkaz na Worms :D
«1345678

Comments

  • tatoktatok Member Posts: 174
    Jeden z nejhezčích soubojů jsem zažil díky Neeře v BG:EE - Neera proměnila Bassiluse v krávu :)

    Kobold, xwart a tasloi, kteří vám dají autogram jsou odkazem na seriál Newhart - viz http://www.databaze-her.cz/hry/baldurs-gate/zajimavosti/
  • Slaya5Slaya5 Member Posts: 15
    tatok s tím darrylem je to celkem známý :)
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Nevím jestli to funguje tady, ale když 30x si pokecáte s Firebeardem, tak by vám měl dát 300 zlatek :)
  • tatoktatok Member Posts: 174
    Slaya5 said:

    tatok s tím darrylem je to celkem známý :)

    Je, ale patří to sem :P
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Taky často používejte tabulátor na mapách, často se může stát že narazíte na nějákou zajímavou věc. Viz diamant na stromě hned v lokaci po Candlekeep
  • Myslím že je zde celkem sedm nebo osm poschovávaných předmětů: Diamant, Evermemory, hůlka, ankheg plate, a další :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244

    Myslím že je zde celkem sedm nebo osm poschovávaných předmětů: Diamant, Evermemory, hůlka, ankheg plate, a další :)

    Diamant, prsten ochrany +1, hůlka mrazu, ankheg plate, prsten čarodějnictví, prsten ochrany před ohněm.
    Pak je tam ještě pár podřadných šutráků, nestojí ani za zmínku.

  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Pokud jde o prsten Gaxxe, což je asi nejlepší prsten v BG2, můžete mít dva. Po uvolnění Licha stačí než začne s vámi mluvit použít kapsářství a při úspěchu máte prsten v kapse. Pak ho jen zabijete a máte druhý.


    Rada pro zloděje, pokud víte, že vás někdo někde přepadne, ale máte čas se tam připravit, "nahažte" co nejvíc pastí na zem. Nepřítel se objeví a pasti reagují na určitou vzdálenost, takže jen koukejte na ohňostroj.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244

    Rada pro zloděje, pokud víte, že vás někdo někde přepadne, ale máte čas se tam připravit, "nahažte" co nejvíc pastí na zem. Nepřítel se objeví a pasti reagují na určitou vzdálenost, takže jen koukejte na ohňostroj.

    Nemůžu než souhlasit, bohužel jsou pasti v BG2 až příliš silné. Hlavního bosse ze strážcovy tvrze jsem tak zabil instantně ( prostě jsem položil na zem hromadu bodcových pastí, nebo jak se jmenují ) protože proti těm nejlepším pastím neexistují žádné záchrané hody a vždy způsobí plné zranění.

    Nejspíše by to měli trochu nerfnout.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244

    Pokud jde o prsten Gaxxe, což je asi nejlepší prsten v BG2, můžete mít dva. Po uvolnění Licha stačí než začne s vámi mluvit použít kapsářství a při úspěchu máte prsten v kapse. Pak ho jen zabijete a máte druhý.ohňostroj.

    Něco podobného jde i s prsteny beranidla, které můžete mít až 3:
    1) Ukradete od mága když vám zadává úkol
    2) Přinese mu tělo toho hraničáře ( stejně jsem ho nikdy neměl rád )
    3) Zabijete čaroděje v kouli a prsten lootnete

    A když už mluvíme o prstenech beranidla, tak je to taky OPčkově silná záležitost. Pokud použijete kouzlo dvojník nebo Vhaleriovu přilbu na postavu s dvěma prsteny, tak můžete prsten použít až 5x ( na zabití Gaxxe stačí obvykle jen 4 rány, ani na vás nestihne seslat jediné kouzlo )
  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    Podobně jako zlodějský pasti funguje i kouzlo Past lebka, naházíte jich třeba deset na jedno místo a jakmile se tam spawne nějaká příšera, je okamžitě mrtvá včetně jejího blízkého okolí. Ale je to zneužívání herních mechanismů, tudíž cheat. :)
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Ne nezbytně, proti lebce jsou obolnosti ( Gaxxe s ní fakt nezabiješ ) a pasti mají omezený počet položení. Ale souhlasím že třeba taková lebka by měla po čese zmizet, nebo mít omezený počet vykouzlení v dané oblasti.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    To by pak ale ve velitelství runy stačilo počkat, až lebky zmizí. Když si člověk skočí na Most pro hůl mágů(což je velice OP hůl, ale není zadarmo)
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Jestli jste prošli Durlagovu věž, tak jste určitě potkali pár trpasličích běsů, s menším levelem jsou pěkně otravní a v jedné místnosti jsou dokonce 4 najednou, jak je jednoduše zabít a nevystavit svoji partu smrtelnému nebezpečí? Když proběhnete kus zpátk, je tam "portál" který vás přenese přes místnost, natáhněte děsi sem, portněte se a pak už jen stačí smažit kouzla dokud se všichni neupečou
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Další rada je jak zdlouhavě ale téměř bez zranění zabít Licha v BG2, ale to asi všichni znáte. Přiběhnete někam, je tam lich, krom neuvěřitelné magické odolnosti, má taky v zásobě dost ochraných kouzel a nepříjemné kouzla vysoké úrovně.
    Jakmile ho spatříte, stačí utéct, většinou se drží stejného schématu, takže spoustu ochraných kouzel instantně nahozeno a začne kouzlit zastav čas. Utečte z dohledu a krom toho, že si vyplítval tohle kouzlo, vámse nic nestane, protože nemá na koho čarovat, pak stačí počkat několik kol, vzpížit se zlodějem a probodnout ho. Výsledek = Lich mrtvý, 22000 expů vašich(jestli si pamatuju dobře) + věci co strážil.
  • PJ_TreworPJ_Trewor Member Posts: 153
    Tak lichové jdou porazit úplně jednoduše. Stačí na sebe zakouzlit ochranu před nemrtvými a lich pak jenom tupě stojí, nic nedělá a nechá do sebe mlátit. Snad tu inteligenci lichů v BG2EE vylepší.
  • Hor89Hor89 Member Posts: 118
    Mohli by to vylepšit, momentálně stačí na Gaxxe jeden svitek ochrany před nemrtvými a bojovník s nějákou lepší zbraní (+4,+5). A myslím že podobně jde použít i svitek ochrany před magií.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    tak jo, ale pokud nic z toho nemáte, tak máte smůlu s frontálním atakem :D

    Tak se mi s naší malou Neerou zas povedlo pár věcí, provedla kouzlo a správně, ale doplňující efekt byl, že mě to stálo 25 tisíc zlatých, takže jsem místo 30 měl 5-6 tisíc.

    Místo zmam osobu mi ale přičarovala pár kamínků, v hodnotě skoro 2000 takže slušné :)

    A nejvíc mě naštvala, když zakouzlila magickou střelu a objevil se komentář "Upps Hell gate?" z čehož vyskočil Tanarri a všechny nás pozabíjel. Byl to stejnej sráč, jako je závěrečný boss v TotSC.
  • irendieirendie Member Posts: 421
    Jo toho tanariho mi taky vyvolala. Ale vrhnul se na nepřítele (skupina která vás chce zabít před chrámem se Sarevokem) a zemřel. Taky se mi už 1 Neera sama proměnila v kámen...
  • Heh... Když už jsme u té Neery, tak má čtyřčlenná parta byla na pokraji smrti a narazil jsem na nepřátele. Kouknu na své možnosti a Neera jako jedinné kouzlo nevypočitatelný dreower. Proč to nezkusit? Zkouším spánek (protože mi stejně bylo jasné že to co se stane rozhodně nebude to co chci) a co se nestane? Vyléčí mi celou moji partu na plné životy :D
  • irendieirendie Member Posts: 421
    edited January 2013
    Mě naštvalo několikrát jedno: chci normálně zakouzlit sluneční žár nebo mrak smrti a hle ono mi to přidá drahokamy. Jako bych je potřeboval s 250 000 zlatejma... nebo to sešle ohnivou kouli přímo na Neeru (s jejíma 4 životama za úroveň fakt super...). A taky u tanariho na konci TotSC se mě podařilo vyvolat 2. tanariho. Naštěstí se vrhli na sebe a já zabil toho co zbyl :D
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    U dweomera máš opravdu minimální možnost, že se ti podaří to, co jsi chtěl. Hodněkrát se přistihnu, že s Neerou spíš používám všemožné hůlky a svitky, kterých najdu ve hře požehnaně, než anych s ní kouzlil normálně.

    Jednou se mi stalo, že skupina polomrtvá, zbývalo pár nepřátel, tak zakouzlím a výsledek? Zářivý šat, takže super, je jedno že na nás útočí banda orků, že kamarádi umírají a ty jsi poslední, co může pomoct, ale na co emoce nebo děs, hlavně že mám zářivé šaty.
    Taky je častý vedlejší efekt kouzel, že si neustále mění pohlaví. Bohužel k tomu není žádný vtipný komentář, jako v případě BG2 a Edwinova svitku.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    No jo, Neera je jako postava dost velké zklamání. Jednak má pěkně mizerné staty a jednak je ta její divoká magie pěkně otravná. V jednom rozhovoru mi říkala že když něco chceš, tak je to 50 / 50 že dostaneš něco lepšího nebo horšího. To není pravda, spíše je to tak z 35 % katastrofa, z 50 % k ničemu a z 15 % máš někdy štěstí. Navíc ta její " romance " je taky špatný vtip. Nechápu proč z ní nemohli udělat zaklínačku ( která by se hlavně v BG1 VELMI hodila ) a místo toho nám pod nohy hodili takový odpad.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    Je pravda, že zaklínač je mnohem silnější než mág většinu hry, sice má "omezený počet kouzel" ale zas má možnost volby, což nám dává víc možností pro improvizaci, než klasický mág, který má naučená kouzla a v podstatě pořád stejný styl hry.

    A když Edvin zmínil staty, tak v prvním díle není opravdu žádná postava, která by nepotřebovala nějáký boost. Sice jsou tam postavy s 20, ale neviděl jsem mága s inteligencí 18, má snad jen Edwin. V podstatě vaše postava je to nejnabušenější, co si pořídíte. Když pak vezmete statové knížky, což z vás pak dělá slušnou mlátičku.

    Většina válečníků zaostává buď v síle, nebo v odolnosti, a když už to je lepší, tak obratnost má tak mizernou, že obranné číslo je podobné jako u mága. Mágové trpí nedostatkem životů, zvlášť na prvních levelech. Jeden šíp a máte mrtvolu. Zas je to o to zábavnější, než ve dvojce, kde vylezete z vězení a už jste dost silní.
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Svatá pravda, ale třeba takový Minsc má dost dobré staty ( 18,15,15,8,6,9 ) a stejně tak už zmíněný Edwin ( 9,10,16,18,9,10 ) který má Inteligenci 18 a odolnost 16 což je celkově velmi dobré ( nezapomínejme taky na jeho amulet kterýmu mu dává tuším 1 kouzlo každé úrovně navíc ), ne-li vynikajicí. Kagain ( 16,12,20,15,11,8 ) je taky navzdory trochu nižší obratnosti velmi dobrá mlátička a ještě lepší tank díky obrovskému množství životů. Navíc je to čistý bojovník takže se může na zbraň plně specializovat. Ani Jaheira ( 15,14,17,10,14,15 ) i Imoen ( 9,18,16,17,11,16 ) však nejsou vůbec špatné.

    Takže co se statů týče, já si nemůžu stěžovat zvlášť po tom co přidali Dorna (19,16,14,10,15,16 ) který je taky velmi dobrý.
  • bukvabukva Member Posts: 71
    Kagain ma hlavne jednu obr vyhodu - regenerace
  • EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    Dvacítková ještě není tak OP aby ti během boje nějak zvlášť pomohla, ale zas se ti během 8 hodin spánku komplet vyléčí, to zas jo.
  • KailKail Member Posts: 84
    Tahle diskuze se asi spíš hodí do "Složení skupiny". Ale když už jsme v tom... Dobré staty má Dynaheir, In17,Con16, víc netřeba. Taky mi vždycky přišlo tak nějak správné alespoň jednou dohrát BG1 v s charaktery, které najdete roztroušené u Johna doma. A hlavně, zkušení RPG veteráni už nepočítají kdejaký bod v dovednostech, ale berou si největší sympaťáky. Proto mě mrzí, že Tiax skončil v blázinci.
  • HadrianBlackwaterHadrianBlackwater Member Posts: 121
    @Kail A ty se tomu divíš, že tam skončil? :D Divím se, že tam neskončil Jan Jansen.

    Ale asi nejvíc bych ocenil, kdyby se v BG2 objevil najímatelný Solafein. Už jen kvůli jeho bisexuální romanci zaměřené spíše na filozofii a kladením otázek, nad kterými musíme občas i přemýšlet, než jen trapné "vylívání srdce" (sorry Jaheiro a Aerie)
Sign In or Register to comment.