Zajimavosti, Eventy, zkušenosti z BG1 a BG2
HadrianBlackwater
Member Posts: 121
in čeština
Jak všichni víme, tak obě hry mají v sobě skryty různé odkazy, náhody či eventy na všechno možné. A protože jsem fanda skrytých významů ve hrách, rád bych se dozvěděl o některých, které jsem třeba zatím neobjevil.
Spoiler: pokud chcete tyto skutečnosti objevit sami, dál nečtěte.
Abych uvedl příklad, v BG1 v Nashkelu, když dojdete k hřbitovu, klikáním na jeden kámen se objeví Mage, který vám pohrozí a pokud kliknete podruhé, zaůtočí na vas se skupinkou fenixových válečníků. Nedoporučuji na nízkých levelech.
V BG2, ve čtvrti Most(bridge) pokud seběhnete po schodech a dostanete se jakoby pod něj, stojí tam tlustý chlapík a dva zlobři, kteří po hádce na něj zaůtočí. Pokud je zabijete, tak se vám chlapík odvděčí nějákým zlatem a myslím že 12,500 XP což není špatné.
Taky potkáte během druhého dílu několik postav, které jste si mohli najmout v BG1, tady už to nejde. (většinou z důvodu, že je zabijete, nebo umřou) Viz Ajantis je jeden z rytířu, které "omylem" vyvraždíte ve Větrných vršcích. Tiax skončil tam kde prostě skončit musel, v Léčebně.
Faldorn se stala hlavní stínovou druidkou daleko na Jihu a skončí to tak, jak to jinak ani nejde. Montaron s Xzarem si ukousli moc velké sousto při prohledávání jedné budovy, a bude to mít dalekosáhlý vliv i na vaši postavu. Garrick ze zas pokouší o jednu paladinku a moc mu to nejde, ten pro změnu přežije Quayle zatím vychoval jednu okřídlenou elfku a na putování s vámi už je moc starý. Taky Coran a Safana se tam objeví a bohužel i to skončí špatně.
Tak jaké jou vaše zážitky a můžete se podělit i o něco co se povedlo vašemu divokému mágovi pamatuji se a přísahám že se to stalo, můj bratr hrál za zaklínače už na vysoké úrovni a ve Strážcově tvrzi v jedné z místností, kde je divoká magie se mu povedlo seslat na nepřítele výbušnou krávu. Možná nějáký odkaz na Worms
Spoiler: pokud chcete tyto skutečnosti objevit sami, dál nečtěte.
Abych uvedl příklad, v BG1 v Nashkelu, když dojdete k hřbitovu, klikáním na jeden kámen se objeví Mage, který vám pohrozí a pokud kliknete podruhé, zaůtočí na vas se skupinkou fenixových válečníků. Nedoporučuji na nízkých levelech.
V BG2, ve čtvrti Most(bridge) pokud seběhnete po schodech a dostanete se jakoby pod něj, stojí tam tlustý chlapík a dva zlobři, kteří po hádce na něj zaůtočí. Pokud je zabijete, tak se vám chlapík odvděčí nějákým zlatem a myslím že 12,500 XP což není špatné.
Taky potkáte během druhého dílu několik postav, které jste si mohli najmout v BG1, tady už to nejde. (většinou z důvodu, že je zabijete, nebo umřou) Viz Ajantis je jeden z rytířu, které "omylem" vyvraždíte ve Větrných vršcích. Tiax skončil tam kde prostě skončit musel, v Léčebně.
Faldorn se stala hlavní stínovou druidkou daleko na Jihu a skončí to tak, jak to jinak ani nejde. Montaron s Xzarem si ukousli moc velké sousto při prohledávání jedné budovy, a bude to mít dalekosáhlý vliv i na vaši postavu. Garrick ze zas pokouší o jednu paladinku a moc mu to nejde, ten pro změnu přežije Quayle zatím vychoval jednu okřídlenou elfku a na putování s vámi už je moc starý. Taky Coran a Safana se tam objeví a bohužel i to skončí špatně.
Tak jaké jou vaše zážitky a můžete se podělit i o něco co se povedlo vašemu divokému mágovi pamatuji se a přísahám že se to stalo, můj bratr hrál za zaklínače už na vysoké úrovni a ve Strážcově tvrzi v jedné z místností, kde je divoká magie se mu povedlo seslat na nepřítele výbušnou krávu. Možná nějáký odkaz na Worms
0
Comments
Kobold, xwart a tasloi, kteří vám dají autogram jsou odkazem na seriál Newhart - viz http://www.databaze-her.cz/hry/baldurs-gate/zajimavosti/
Pak je tam ještě pár podřadných šutráků, nestojí ani za zmínku.
1) Žena v beregostu hledá své syny ( jsou to hodní chlapci ) Shanka a Carbose. Pokud vám to nic neříká, tak jsou to ti dva vrahové kteří na vás zaútočí ještě ve svítící tvrzi.
2) V BG2 můžete potkat Shanka a Carbose jak v městské lokaci " Most " perou na život a na smrt o lásku své milované.
3) Pomocí kouzla zmam osobu ( nebo plášťe nymphy a jeho beregostské obdobě ) můžete zmánit spostu různých důležitých postav a otevřít tak zajímavé dialogy ( nyní jde v BG:EE na rozdíl od BG2 opět mluvit se zmámenými postava, jako ve starém dobrém BG1 ) Dozvíte se někdy opravdu zajímavé informace a otevírá to i alternativní řešení Q. ( Ku příklad zjistíte že Minsc a Dynaheira přišli na mečové pobřeší vyšetřovat Bhaalovy zplozence, nebo zmínky o mocném čaroději jménem John Icarus )
4) Můj nejoblíbenější, protože jsem na něj přišel sám:
V BG2 je možné vyzvat na souboj samotného Elminstera !
Jedná se o extrémně těžký souboj ve kterém používá i své vlastní originální kouzla ( jejichž jména tu nebudu spoilerovat ), a používá dokonce magii vyšší úrovně než závěrečný boss z BG2.
Souboj vyžaduje 2 věci:
a) Mít romanci s Jaheirou v pokročilém stádiu
b) Prsten beranidla
V určitém momentu vás při romanci po odpočinku navštíví " tajmená postava " s neznámým jménem ( Je to jen Elminster s přeházenými písmenky ). To je vaše chvíle ! Namiřte prsten a perte to do něj ! Normální útoky a kouzla by mi nic neudělaly, ale prsten nelze blokovat a VŽDYCKY způsobí zranění a odhodí oběť. Tím odhozením mu zrušíte pokus o rozhovor a seriózně ho tak naserete takže po vás hned půjde. Rozhodně nemá málo HP, kouzelné ochrany sesílá jako profík a moc rád sesílá tyto kouzla:
Zastav čas
Symbol smrti
Past na kouzla
Kamenná kůže
Vylepšení hbitost
Strašlivé vadnutí Abi-Dalzima
Imunita proti magickým zbraním
a podobné chuťovky.
První boj jsem byl mrtvý a ani jsem nestihl nic udělat, takže doporučuji postavy na vysokém lvl s fakt dobrým vybavením. ( Ochrany moc posesílat nestihnete protože aby přišel musíte si odpočinou a pak to do něj hnedka naprat prstenem než k vám dojde )
S Elminsterem ale nebojujete pro loot, nebo zkušenosti. Bojujete pro to, aby jste si na pomyslnou pažbu mohli vyrýt, že jste zpráskali toho nejmocnější mága, jaký ve světe Forgotem Realms existuje !
Rada pro zloděje, pokud víte, že vás někdo někde přepadne, ale máte čas se tam připravit, "nahažte" co nejvíc pastí na zem. Nepřítel se objeví a pasti reagují na určitou vzdálenost, takže jen koukejte na ohňostroj.
Nejspíše by to měli trochu nerfnout.
1) Ukradete od mága když vám zadává úkol
2) Přinese mu tělo toho hraničáře ( stejně jsem ho nikdy neměl rád )
3) Zabijete čaroděje v kouli a prsten lootnete
A když už mluvíme o prstenech beranidla, tak je to taky OPčkově silná záležitost. Pokud použijete kouzlo dvojník nebo Vhaleriovu přilbu na postavu s dvěma prsteny, tak můžete prsten použít až 5x ( na zabití Gaxxe stačí obvykle jen 4 rány, ani na vás nestihne seslat jediné kouzlo )
Jakmile ho spatříte, stačí utéct, většinou se drží stejného schématu, takže spoustu ochraných kouzel instantně nahozeno a začne kouzlit zastav čas. Utečte z dohledu a krom toho, že si vyplítval tohle kouzlo, vámse nic nestane, protože nemá na koho čarovat, pak stačí počkat několik kol, vzpížit se zlodějem a probodnout ho. Výsledek = Lich mrtvý, 22000 expů vašich(jestli si pamatuju dobře) + věci co strážil.
Tak se mi s naší malou Neerou zas povedlo pár věcí, provedla kouzlo a správně, ale doplňující efekt byl, že mě to stálo 25 tisíc zlatých, takže jsem místo 30 měl 5-6 tisíc.
Místo zmam osobu mi ale přičarovala pár kamínků, v hodnotě skoro 2000 takže slušné
A nejvíc mě naštvala, když zakouzlila magickou střelu a objevil se komentář "Upps Hell gate?" z čehož vyskočil Tanarri a všechny nás pozabíjel. Byl to stejnej sráč, jako je závěrečný boss v TotSC.
Jednou se mi stalo, že skupina polomrtvá, zbývalo pár nepřátel, tak zakouzlím a výsledek? Zářivý šat, takže super, je jedno že na nás útočí banda orků, že kamarádi umírají a ty jsi poslední, co může pomoct, ale na co emoce nebo děs, hlavně že mám zářivé šaty.
Taky je častý vedlejší efekt kouzel, že si neustále mění pohlaví. Bohužel k tomu není žádný vtipný komentář, jako v případě BG2 a Edwinova svitku.
A když Edvin zmínil staty, tak v prvním díle není opravdu žádná postava, která by nepotřebovala nějáký boost. Sice jsou tam postavy s 20, ale neviděl jsem mága s inteligencí 18, má snad jen Edwin. V podstatě vaše postava je to nejnabušenější, co si pořídíte. Když pak vezmete statové knížky, což z vás pak dělá slušnou mlátičku.
Většina válečníků zaostává buď v síle, nebo v odolnosti, a když už to je lepší, tak obratnost má tak mizernou, že obranné číslo je podobné jako u mága. Mágové trpí nedostatkem životů, zvlášť na prvních levelech. Jeden šíp a máte mrtvolu. Zas je to o to zábavnější, než ve dvojce, kde vylezete z vězení a už jste dost silní.
Takže co se statů týče, já si nemůžu stěžovat zvlášť po tom co přidali Dorna (19,16,14,10,15,16 ) který je taky velmi dobrý.
Ale asi nejvíc bych ocenil, kdyby se v BG2 objevil najímatelný Solafein. Už jen kvůli jeho bisexuální romanci zaměřené spíše na filozofii a kladením otázek, nad kterými musíme občas i přemýšlet, než jen trapné "vylívání srdce" (sorry Jaheiro a Aerie)