Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Categories

Dark Dreams of Furiae - a new module for NWN:EE! Buy now
Attention, new and old users! Please read the new rules of conduct for the forums, and we hope you enjoy your stay!

Co zrobić, by mieć dubbing w BG1:EE

11516171820

Comments

  • XantorXantor Member Posts: 110
    wiesz w pomarańczu da sie na promo kupić za 10 zł ^^

  • KameHameKameHame Member Posts: 1
    Siemka
    Mam problem z exportem WAV-ów ze starego baldura,uzywam do tego NearInfinity,problem polega na tym ze nie wiem w jaki sposob moge hurtowo przeniesc te wavy(jest ich ok 3500) pojedynczo tylko daje rade :/
    Zna sie ktos na tym i moze pomoc? Widziałem jak ktoś to opisywał paręnaście stron wczesniej ale screeny juz nie dzialaja.

  • PhælinPhælin Member Posts: 316
    edited December 2017
    @KameHame Najnowsza wersja BGEE ma zaimplementowany polski dubbing, wystarczy ustawić język polski w opcjach.

  • voltvolt Member Posts: 25
    To juz nie trzeba nic sciagac?

  • bon003bon003 Member Posts: 27
    Nie trzeba nic już ściągać, w 2.5 zaimplementowali pracę naszych dzielnych moderóff


  • voltvolt Member Posts: 25
    dziękuje za odpowiedz i za świetnie wykonana prace , zapłacili wam chociaż
    za ten trud?

  • GordekGordek Member Posts: 7
    edited January 2019
    Ostatnio zakupiłem wersję steam pierwszej części Enhanced Edition i mam problem ze spolszczeniem.
    W pewnym momencie ginie mi dźwięk narratora "Przed wyruszeniem w drogę....". Tekst się wyświetla, ale nic nie słychać. Męczę się już z tym kilka dni i jak na razie żadne rozwiązania znalezione w internecie nie działają. Nie wiem czy innym dźwięków nie słychać, bo pierwszy raz gram w Baldur's Gate i nie wiem czego mam się spodziewać. Dodam tylko, że po zmianie języka na angielski i restarcie gry też nie ma w/w komunikatu. Co najdziwniejsze, gdy zacznę grę nową postacią, to wszystko jest OK, ale tylko do jakiegoś momentu. Nie jestem w stanie stwierdzić, co może powodować błąd, ale jak już się pojawi, to żadne poprzednie zapisy nie działają, nawet te, zawierające momenty w których wszystko działało.

    W trakcie moich poszukiwać zdziwiło mnie, że oficjalne spolszczenie ma tylko 580 plików dźwiękowych, podczas gdy to podawane przed łatką 2.5 przez moderów zawierało tych plików ponad 3500.
    Niestety podmiana plików w katalogu overdrive nie przyniosła rezultatów.

    Czego próbowałem:
    - Zabawa ze sterownikami dźwięku/ustawieniami dźwięku na stereo
    - Próbowanie wymusić czegokolwiek zmianami w opcjach gry, w tym nawet włączanie i wyłączanei alternatywnego renderowania
    - Zmiana w plikach ini - Environmental Audio z 1 na 0.
    - Reinstalacja OpenAL jako administrator zarówno pliku z katalogu z grą, jak i tych znalezionych w sieci.

    Na koniec dodam, że w przeciwieństwie do innych osób mających problemy z brakiem wszelkich SFXów, u mnie zarówno słychać dźwięk otwieranych beczek, karczmarze i inni NPC odzywają się do mnie, a moi bohaterowie potwierdzają głosem rozkazy poruszania się. Czary jakie mogłem sprawdzić, czyli 4 podstawowe paladyna i 2 Xzara - nekromanty posiadają dźwięk, ale bez żadnych inkantacji.

    Prosiłbym o pomoc w miarę możliwości. Z góry wielkie dzięki.
    Nie zaszedłem daleko, bo dopiero wykonuje pierwsze questy w Pomocnej Dłoni i w razie czego mogę rozpocząć grę od nowa, ale jeśli błąd znów wystąpi, to mija się to z celem.

    No tak, zapomniałbym o specyfikacji, w końcu tez może się przyda:
    - Laptop Fujitsu E754
    - Grafika to tylko Intel 4600 HD, ale sporo nowszych gier nie ma problemu
    - Ram 16 GB
    - Windows 10 Pro
    - Karta dźwiękowa: Realtek High Definition Audio.

  • EtaminEtamin Member Posts: 795
    Polski dubbing jest już oficjalnie częścią gry, nie musisz niczego ściągać. Po prostu zainstaluj grę i w opcjach zmień język na polski. Jaką masz wersję? Pudełkową, czy cyfrową?

  • GordekGordek Member Posts: 7
    Mam wersję cyfrową prosto ze Steama i ustawiony język polski. Napisałem w tym temacie, bo udzielają się tutaj osoby od tłumaczenia, które mogą znać przyczynę mojego problemu. Na szczęście oprócz braku głosu przy tekstach "Przed wyruszeniem w drogę...." nie zauważyłem innych braków udźwiękowienia.

  • memorymemory Member Posts: 50
    I nie masz żadnego moda, który dodaje opcję "Wycisz tekst Przed wyruszeniem w drogę..."?

  • GordekGordek Member Posts: 7
    Nie mam żadnych modów. Jedyne co dodałem to własny portret.

  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem co Gordek. Na początku myślałem że wina lezy po stronie linuksa, niestety na windowsie jest to samo. Wszystkie dzwieki są po za "przed wyruszeniem w drogę..." . Czy ktoś to rozwiazał??

  • SornfeinSornfein Member Posts: 25
    @Gordek @aragami
    ja również nie mam tego głosu, dodam nawet, że brakuje wszystkich głosów Piotra Fronczewskiego

  • bon003bon003 Member Posts: 27
    edited January 2019
    Też nie mam słynnego "Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę" Fronczewskiego w swoim BG 1 EE
    Jest tylko sam napis bez voice actingu
    Reszta głosów Fronczewskiego i Kobuszewskiego jest
    Ale ja chce jeszcze słyszeć to : )

    kopecaragamiOkami
  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Hmmm myślałem że to może błąd steam, ale okazuje się że wersja wprost od BeamDog również nie posiada Piotra F. ... Lipa trochę :/

  • memorymemory Member Posts: 50
    Ja mam wersję 2.5.17.0 z GoGa, pobrałem ją w połowie grudnia, i linia o zebraniu drużyny, jest normalnie udźwiękowiona. I gdyby nie post @Sornfein to upierałbym się przy idei, że ktoś nadgorliwie dorzucił do naszej wersji językowej popularną w różnych modach opcję wyciszenia tego tekstu. Zresztą teraz widać, że gracze wbrew pozorom wcale nie cierpią z powodu tego ikonicznego zdania ;)

  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Cierpią to mało powiedziane. Dla mnie gra traci sporo uroku.... Od razu mi się rzuciło w ucho że coś jest nie tak.... Jak można wyciszyć tak kultowy tekst 😤

  • GordekGordek Member Posts: 7
    edited January 2019
    Ja zacząłem grę od nowa i już doszedłem do momentu, gdzie byłem ostatnio i na razie "przed wyruszeniem w drogę..." jest aktywne. Niestety nie mam wielu innych nagrań P. Fronczewskiego, które występują w filmiku powyżej, jak np. informacja, że nie mogę spać, gdy wrogowie są w pobliżu. Teraz jestem w kropce i nie wiem, czy te głosy są w wersji Enhanced Edition i znikają losowe wypowiedzi narratora, czy poza tekstem o zebraniu drużyny nie ma pozostałych komunikatów udźwiękowionych.

  • xizorxizor Member Posts: 89
    edited January 2019
    Sprawdziłem na szybko angielską wersję i tam też nie słyszałem głosu. Ale mam trochę zmodowaną grę, więc nie wiem czy to czegoś nie zepsuło. Ktoś bez modów mógłby potwierdzić?

    @Sornfein @Gordek

    Jeśli dobrze pamiętam, to z tego filmiku chyba tylko 3 kwestie były w grze.

    "Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę."
    "Nie możesz tu odpoczywać, znajdź oberżę albo odpocznij na zewnątrz."
    "Z zasadzki zaatakowali cię wrogowie, musisz się bronić."

  • bon003bon003 Member Posts: 27
    Ja chciałbym mieć te teksty mówione przez Fronczewskiego bo to przywołuje nostalgię jak się pierwszy raz grało w Baldura ponad X lat temu
    Mógłby powstać jakiś mod, który by dodawał bądź odblokowywał te wszystkie mówione kwestie, które załączył na filmiku kolega Sornfein

    kopec
  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,275
    Witajcie, przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale ostatnio mam praktycznie zero wolnego czasu na sprawy związane z forum, tłumaczeniem i sagą BG w ogóle. Spróbuję w ten weekend sprawdzić jak sytuacja wygląda na mojej wersji.
    Podsumowując, czy ktoś natrafił na ten problem w następującym przypadku:
    - gra jest świeżo zainstalowana
    - gra jest zaktualizowana do najnowszej wersji
    - problem braku dźwięków lektora pojawia się od samego początku w grze.

    Pytam, bo chcę wyeliminować albo potwierdzić, czy wszystkie polskie pliki dźwiękowe zostały zaimplementowane w grze, czy czegoś nie pominięto, czy może problemem jest jakiś inny bug nie związany z polskim udźwiękowieniem, czy też z kei problemem jest jakiś mod, który tutaj namieszał (kojarzę, że chyba jest jakiś mod, który wyłącza tę kwestię całkowicie).

    Oxva
  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Ja mogę potwierdzić brak owych kwestii na świeżo zainstalowanym BG, bez żadnych modyfikacji i zaktualizowanym do najnowszej wersji. Muszę jeszcze tylko sprawdzić czy brak tych kwestii jest od początku. Na chwile obecna sprawdzałem na savach

  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Co ciekawe, kiedy zacząłem grę od zera.... Pan Piotr się pojawił... Kiedy wczytam jaki kolwiek plik save, nawet z samego początku gry, Pan Piotr znika

  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,275
    edited January 2019
    No dobra szczerze mówiąc, nie mam pojęcia w czym może być problem. Przesłuchałem wszystkie pliki dźwiękowe z nagraniami Piotra Fronczewskiego w Near Infinity (wersja z Beamdoga, najnowszy patch) i wszystko jest po polsku. @arigami biorąc pod, że po rozpoczęciu gry od nowa dźwięki się odtwarzają, widocznie musi być jakiś błąd nie związany z faktem, że jakichś polskich dźwięków brakuje w grze.

    Co ciekawe przesłuchałem również w Near Infinity dźwięki w BG2EE i tu odtwarza mi się po angielsku głos narratora z początku rozdziału 5. Czy ktoś zauważył błąd, że narrator po rozpoczęciu rozdziału 5 mówi po angielsku?

    Edit: Czy ktoś może mi podesłać plik NARR05.WAV po polsku? Co ciekawe, w oryginalnej wersji BG2:ToB takiego pliku nie ma.

  • aragamiaragami Member Posts: 7
    Hmm... Chwytając się brzytwy, wyedytowalem plik BALDUR. SAV w plikach zapisu i zmieniłem SAV v1. 0 na SAV v2. 0 i na wszystkich zapisach Piotr wrócił. Nie ma to sensu bo jak robię nowy zapis to na on SAV v1. 0..... Ale działa 😉

  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,275
    @arigami spróbuj zgłosić ten błąd Beamdogowi szczegółowo opisując w jakich przypadkach znikają ci głosy narratora. Ja nie mam pomysłu, co się dzieje.

  • aragamiaragami Member Posts: 7
    edited January 2019
    Ok , zglosiłem to na BeamDog-u . Jeszcze raz sprawdziłem sprawe, wyrzucilem wszystkie pliki sav, zapisałem nowy ...zapisuje sie jako sav v1.0 , po wczytaniu brak Pana Piotra . Po zmianie , sav v2.0 wszystko wraca do normy. Jak ktos chce sie pobawić to może spróbować.
    Pozdrawiam

  • GordekGordek Member Posts: 7
    edited January 2019
    Pisałem o tym błędzie na angielskim forum(link) i tam dostałem prośbę o zgłoszenie raportu technicznego, co też uczyniłem(link). Niestety zgłoszenie zostało zamknięte przez moderatora z adnotacją, że to problem, który już się pojawiał w innych tematach, w których problemem było dodawanie plików *.WAV do save'a. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to problem występuje jeśli w jakiś sposób do save'a dostają się pliki *.WAV potworów nie występujących na danym terenie. Jako rozwiązanie zalecają edycję zapisu gry programem NearInfinity i usunięcie wszystkich *.WAV.

  • CahirCahir Member, Moderator, Translator (NDA) Posts: 2,275
    edited January 2019
    Ponoć ten błąd został już naprawiony i poprawka pojawi się w patchu 2.6.

    Okami
  • KlakierKlakier Member Posts: 36
    Tak, naprawiony... 4 miesiące temu z Beamdogowym QA doszliśmy do tego że gra pompuje wave z overrides do pliku zapisu i taki wave przestaje działać. Wystarczy stanąć postacią w dowolnym miejscu i zacząć spamować quicksave i z czasem zniknie i Pan Piotr i koboldy i Ajantis etc. a plik zapisu urośnie do kilku megabajtów. Załączam link do naszej dyskusji: https://support.baldursgate.com/issues/38622

    Tl;dr w nowej wersji silnika z tego co Beamdog twierdzi, że overrides nie powinno być w ogóle i błędem jest, że jego wybrakowana wersja pojawia się w oficjalnej instalacji. Wgranie naszego pełnego overrides tylko pogarsza sprawę bo gra ma możliwość załadować do save jeszcze więcej plików i doprowadza
    w skrajnych przypadkach do crashy.
    Od tamtej pory oczywiście cisza a błąd czeka na fiksa od ponad pół roku, także tym bardziej ukłony dla @aragami, cieszę się że udało Ci się znaleźć działający workaround!

Sign In or Register to comment.