Siemka Mam problem z exportem WAV-ów ze starego baldura,uzywam do tego NearInfinity,problem polega na tym ze nie wiem w jaki sposob moge hurtowo przeniesc te wavy(jest ich ok 3500) pojedynczo tylko daje rade Zna sie ktos na tym i moze pomoc? Widziałem jak ktoś to opisywał paręnaście stron wczesniej ale screeny juz nie dzialaja.
Ostatnio zakupiłem wersję steam pierwszej części Enhanced Edition i mam problem ze spolszczeniem. W pewnym momencie ginie mi dźwięk narratora "Przed wyruszeniem w drogę....". Tekst się wyświetla, ale nic nie słychać. Męczę się już z tym kilka dni i jak na razie żadne rozwiązania znalezione w internecie nie działają. Nie wiem czy innym dźwięków nie słychać, bo pierwszy raz gram w Baldur's Gate i nie wiem czego mam się spodziewać. Dodam tylko, że po zmianie języka na angielski i restarcie gry też nie ma w/w komunikatu. Co najdziwniejsze, gdy zacznę grę nową postacią, to wszystko jest OK, ale tylko do jakiegoś momentu. Nie jestem w stanie stwierdzić, co może powodować błąd, ale jak już się pojawi, to żadne poprzednie zapisy nie działają, nawet te, zawierające momenty w których wszystko działało.
W trakcie moich poszukiwać zdziwiło mnie, że oficjalne spolszczenie ma tylko 580 plików dźwiękowych, podczas gdy to podawane przed łatką 2.5 przez moderów zawierało tych plików ponad 3500. Niestety podmiana plików w katalogu overdrive nie przyniosła rezultatów.
Czego próbowałem: - Zabawa ze sterownikami dźwięku/ustawieniami dźwięku na stereo - Próbowanie wymusić czegokolwiek zmianami w opcjach gry, w tym nawet włączanie i wyłączanei alternatywnego renderowania - Zmiana w plikach ini - Environmental Audio z 1 na 0. - Reinstalacja OpenAL jako administrator zarówno pliku z katalogu z grą, jak i tych znalezionych w sieci.
Na koniec dodam, że w przeciwieństwie do innych osób mających problemy z brakiem wszelkich SFXów, u mnie zarówno słychać dźwięk otwieranych beczek, karczmarze i inni NPC odzywają się do mnie, a moi bohaterowie potwierdzają głosem rozkazy poruszania się. Czary jakie mogłem sprawdzić, czyli 4 podstawowe paladyna i 2 Xzara - nekromanty posiadają dźwięk, ale bez żadnych inkantacji.
Prosiłbym o pomoc w miarę możliwości. Z góry wielkie dzięki. Nie zaszedłem daleko, bo dopiero wykonuje pierwsze questy w Pomocnej Dłoni i w razie czego mogę rozpocząć grę od nowa, ale jeśli błąd znów wystąpi, to mija się to z celem.
No tak, zapomniałbym o specyfikacji, w końcu tez może się przyda: - Laptop Fujitsu E754 - Grafika to tylko Intel 4600 HD, ale sporo nowszych gier nie ma problemu - Ram 16 GB - Windows 10 Pro - Karta dźwiękowa: Realtek High Definition Audio.
Polski dubbing jest już oficjalnie częścią gry, nie musisz niczego ściągać. Po prostu zainstaluj grę i w opcjach zmień język na polski. Jaką masz wersję? Pudełkową, czy cyfrową?
Mam wersję cyfrową prosto ze Steama i ustawiony język polski. Napisałem w tym temacie, bo udzielają się tutaj osoby od tłumaczenia, które mogą znać przyczynę mojego problemu. Na szczęście oprócz braku głosu przy tekstach "Przed wyruszeniem w drogę...." nie zauważyłem innych braków udźwiękowienia.
Witam Mam dokładnie ten sam problem co Gordek. Na początku myślałem że wina lezy po stronie linuksa, niestety na windowsie jest to samo. Wszystkie dzwieki są po za "przed wyruszeniem w drogę..." . Czy ktoś to rozwiazał??
Też nie mam słynnego "Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę" Fronczewskiego w swoim BG 1 EE Jest tylko sam napis bez voice actingu Reszta głosów Fronczewskiego i Kobuszewskiego jest Ale ja chce jeszcze słyszeć to : ) https://www.youtube.com/watch?v=eSVW40o8V98
Ja mam wersję 2.5.17.0 z GoGa, pobrałem ją w połowie grudnia, i linia o zebraniu drużyny, jest normalnie udźwiękowiona. I gdyby nie post @Sornfein to upierałbym się przy idei, że ktoś nadgorliwie dorzucił do naszej wersji językowej popularną w różnych modach opcję wyciszenia tego tekstu. Zresztą teraz widać, że gracze wbrew pozorom wcale nie cierpią z powodu tego ikonicznego zdania
Cierpią to mało powiedziane. Dla mnie gra traci sporo uroku.... Od razu mi się rzuciło w ucho że coś jest nie tak.... Jak można wyciszyć tak kultowy tekst ?
Ja zacząłem grę od nowa i już doszedłem do momentu, gdzie byłem ostatnio i na razie "przed wyruszeniem w drogę..." jest aktywne. Niestety nie mam wielu innych nagrań P. Fronczewskiego, które występują w filmiku powyżej, jak np. informacja, że nie mogę spać, gdy wrogowie są w pobliżu. Teraz jestem w kropce i nie wiem, czy te głosy są w wersji Enhanced Edition i znikają losowe wypowiedzi narratora, czy poza tekstem o zebraniu drużyny nie ma pozostałych komunikatów udźwiękowionych.
Sprawdziłem na szybko angielską wersję i tam też nie słyszałem głosu. Ale mam trochę zmodowaną grę, więc nie wiem czy to czegoś nie zepsuło. Ktoś bez modów mógłby potwierdzić?
Jeśli dobrze pamiętam, to z tego filmiku chyba tylko 3 kwestie były w grze.
"Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę." "Nie możesz tu odpoczywać, znajdź oberżę albo odpocznij na zewnątrz." "Z zasadzki zaatakowali cię wrogowie, musisz się bronić."
Ja chciałbym mieć te teksty mówione przez Fronczewskiego bo to przywołuje nostalgię jak się pierwszy raz grało w Baldura ponad X lat temu Mógłby powstać jakiś mod, który by dodawał bądź odblokowywał te wszystkie mówione kwestie, które załączył na filmiku kolega Sornfein
Witajcie, przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale ostatnio mam praktycznie zero wolnego czasu na sprawy związane z forum, tłumaczeniem i sagą BG w ogóle. Spróbuję w ten weekend sprawdzić jak sytuacja wygląda na mojej wersji. Podsumowując, czy ktoś natrafił na ten problem w następującym przypadku: - gra jest świeżo zainstalowana - gra jest zaktualizowana do najnowszej wersji - problem braku dźwięków lektora pojawia się od samego początku w grze.
Pytam, bo chcę wyeliminować albo potwierdzić, czy wszystkie polskie pliki dźwiękowe zostały zaimplementowane w grze, czy czegoś nie pominięto, czy może problemem jest jakiś inny bug nie związany z polskim udźwiękowieniem, czy też z kei problemem jest jakiś mod, który tutaj namieszał (kojarzę, że chyba jest jakiś mod, który wyłącza tę kwestię całkowicie).
Ja mogę potwierdzić brak owych kwestii na świeżo zainstalowanym BG, bez żadnych modyfikacji i zaktualizowanym do najnowszej wersji. Muszę jeszcze tylko sprawdzić czy brak tych kwestii jest od początku. Na chwile obecna sprawdzałem na savach
No dobra szczerze mówiąc, nie mam pojęcia w czym może być problem. Przesłuchałem wszystkie pliki dźwiękowe z nagraniami Piotra Fronczewskiego w Near Infinity (wersja z Beamdoga, najnowszy patch) i wszystko jest po polsku. @arigami biorąc pod, że po rozpoczęciu gry od nowa dźwięki się odtwarzają, widocznie musi być jakiś błąd nie związany z faktem, że jakichś polskich dźwięków brakuje w grze.
Co ciekawe przesłuchałem również w Near Infinity dźwięki w BG2EE i tu odtwarza mi się po angielsku głos narratora z początku rozdziału 5. Czy ktoś zauważył błąd, że narrator po rozpoczęciu rozdziału 5 mówi po angielsku?
Edit: Czy ktoś może mi podesłać plik NARR05.WAV po polsku? Co ciekawe, w oryginalnej wersji BG2:ToB takiego pliku nie ma.
Hmm... Chwytając się brzytwy, wyedytowalem plik BALDUR. SAV w plikach zapisu i zmieniłem SAV v1. 0 na SAV v2. 0 i na wszystkich zapisach Piotr wrócił. Nie ma to sensu bo jak robię nowy zapis to na on SAV v1. 0..... Ale działa ?
Ok , zglosiłem to na BeamDog-u . Jeszcze raz sprawdziłem sprawe, wyrzucilem wszystkie pliki sav, zapisałem nowy ...zapisuje sie jako sav v1.0 , po wczytaniu brak Pana Piotra . Po zmianie , sav v2.0 wszystko wraca do normy. Jak ktos chce sie pobawić to może spróbować. Pozdrawiam
Pisałem o tym błędzie na angielskim forum(link) i tam dostałem prośbę o zgłoszenie raportu technicznego, co też uczyniłem(link). Niestety zgłoszenie zostało zamknięte przez moderatora z adnotacją, że to problem, który już się pojawiał w innych tematach, w których problemem było dodawanie plików *.WAV do save'a. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to problem występuje jeśli w jakiś sposób do save'a dostają się pliki *.WAV potworów nie występujących na danym terenie. Jako rozwiązanie zalecają edycję zapisu gry programem NearInfinity i usunięcie wszystkich *.WAV.
Tak, naprawiony... 4 miesiące temu z Beamdogowym QA doszliśmy do tego że gra pompuje wave z overrides do pliku zapisu i taki wave przestaje działać. Wystarczy stanąć postacią w dowolnym miejscu i zacząć spamować quicksave i z czasem zniknie i Pan Piotr i koboldy i Ajantis etc. a plik zapisu urośnie do kilku megabajtów. Załączam link do naszej dyskusji: https://support.baldursgate.com/issues/38622
Tl;dr w nowej wersji silnika z tego co Beamdog twierdzi, że overrides nie powinno być w ogóle i błędem jest, że jego wybrakowana wersja pojawia się w oficjalnej instalacji. Wgranie naszego pełnego overrides tylko pogarsza sprawę bo gra ma możliwość załadować do save jeszcze więcej plików i doprowadza
w skrajnych przypadkach do crashy.
Od tamtej pory oczywiście cisza a błąd czeka na fiksa od ponad pół roku, także tym bardziej ukłony dla @aragami, cieszę się że udało Ci się znaleźć działający workaround!
Comments
Mam problem z exportem WAV-ów ze starego baldura,uzywam do tego NearInfinity,problem polega na tym ze nie wiem w jaki sposob moge hurtowo przeniesc te wavy(jest ich ok 3500) pojedynczo tylko daje rade
Zna sie ktos na tym i moze pomoc? Widziałem jak ktoś to opisywał paręnaście stron wczesniej ale screeny juz nie dzialaja.
za ten trud?
W pewnym momencie ginie mi dźwięk narratora "Przed wyruszeniem w drogę....". Tekst się wyświetla, ale nic nie słychać. Męczę się już z tym kilka dni i jak na razie żadne rozwiązania znalezione w internecie nie działają. Nie wiem czy innym dźwięków nie słychać, bo pierwszy raz gram w Baldur's Gate i nie wiem czego mam się spodziewać. Dodam tylko, że po zmianie języka na angielski i restarcie gry też nie ma w/w komunikatu. Co najdziwniejsze, gdy zacznę grę nową postacią, to wszystko jest OK, ale tylko do jakiegoś momentu. Nie jestem w stanie stwierdzić, co może powodować błąd, ale jak już się pojawi, to żadne poprzednie zapisy nie działają, nawet te, zawierające momenty w których wszystko działało.
W trakcie moich poszukiwać zdziwiło mnie, że oficjalne spolszczenie ma tylko 580 plików dźwiękowych, podczas gdy to podawane przed łatką 2.5 przez moderów zawierało tych plików ponad 3500.
Niestety podmiana plików w katalogu overdrive nie przyniosła rezultatów.
Czego próbowałem:
- Zabawa ze sterownikami dźwięku/ustawieniami dźwięku na stereo
- Próbowanie wymusić czegokolwiek zmianami w opcjach gry, w tym nawet włączanie i wyłączanei alternatywnego renderowania
- Zmiana w plikach ini - Environmental Audio z 1 na 0.
- Reinstalacja OpenAL jako administrator zarówno pliku z katalogu z grą, jak i tych znalezionych w sieci.
Na koniec dodam, że w przeciwieństwie do innych osób mających problemy z brakiem wszelkich SFXów, u mnie zarówno słychać dźwięk otwieranych beczek, karczmarze i inni NPC odzywają się do mnie, a moi bohaterowie potwierdzają głosem rozkazy poruszania się. Czary jakie mogłem sprawdzić, czyli 4 podstawowe paladyna i 2 Xzara - nekromanty posiadają dźwięk, ale bez żadnych inkantacji.
Prosiłbym o pomoc w miarę możliwości. Z góry wielkie dzięki.
Nie zaszedłem daleko, bo dopiero wykonuje pierwsze questy w Pomocnej Dłoni i w razie czego mogę rozpocząć grę od nowa, ale jeśli błąd znów wystąpi, to mija się to z celem.
No tak, zapomniałbym o specyfikacji, w końcu tez może się przyda:
- Laptop Fujitsu E754
- Grafika to tylko Intel 4600 HD, ale sporo nowszych gier nie ma problemu
- Ram 16 GB
- Windows 10 Pro
- Karta dźwiękowa: Realtek High Definition Audio.
Mam dokładnie ten sam problem co Gordek. Na początku myślałem że wina lezy po stronie linuksa, niestety na windowsie jest to samo. Wszystkie dzwieki są po za "przed wyruszeniem w drogę..." . Czy ktoś to rozwiazał??
ja również nie mam tego głosu, dodam nawet, że brakuje wszystkich głosów Piotra Fronczewskiego
https://youtu.be/axUIM84Nuts
Jest tylko sam napis bez voice actingu
Reszta głosów Fronczewskiego i Kobuszewskiego jest
Ale ja chce jeszcze słyszeć to : )
https://www.youtube.com/watch?v=eSVW40o8V98
@Sornfein @Gordek
Jeśli dobrze pamiętam, to z tego filmiku chyba tylko 3 kwestie były w grze.
"Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę."
"Nie możesz tu odpoczywać, znajdź oberżę albo odpocznij na zewnątrz."
"Z zasadzki zaatakowali cię wrogowie, musisz się bronić."
Mógłby powstać jakiś mod, który by dodawał bądź odblokowywał te wszystkie mówione kwestie, które załączył na filmiku kolega Sornfein
Podsumowując, czy ktoś natrafił na ten problem w następującym przypadku:
- gra jest świeżo zainstalowana
- gra jest zaktualizowana do najnowszej wersji
- problem braku dźwięków lektora pojawia się od samego początku w grze.
Pytam, bo chcę wyeliminować albo potwierdzić, czy wszystkie polskie pliki dźwiękowe zostały zaimplementowane w grze, czy czegoś nie pominięto, czy może problemem jest jakiś inny bug nie związany z polskim udźwiękowieniem, czy też z kei problemem jest jakiś mod, który tutaj namieszał (kojarzę, że chyba jest jakiś mod, który wyłącza tę kwestię całkowicie).
Co ciekawe przesłuchałem również w Near Infinity dźwięki w BG2EE i tu odtwarza mi się po angielsku głos narratora z początku rozdziału 5. Czy ktoś zauważył błąd, że narrator po rozpoczęciu rozdziału 5 mówi po angielsku?
Edit: Czy ktoś może mi podesłać plik NARR05.WAV po polsku? Co ciekawe, w oryginalnej wersji BG2:ToB takiego pliku nie ma.
Pozdrawiam
Tl;dr w nowej wersji silnika z tego co Beamdog twierdzi, że overrides nie powinno być w ogóle i błędem jest, że jego wybrakowana wersja pojawia się w oficjalnej instalacji. Wgranie naszego pełnego overrides tylko pogarsza sprawę bo gra ma możliwość załadować do save jeszcze więcej plików i doprowadza
w skrajnych przypadkach do crashy.
Od tamtej pory oczywiście cisza a błąd czeka na fiksa od ponad pół roku, także tym bardziej ukłony dla @aragami, cieszę się że udało Ci się znaleźć działający workaround!