Skip to content

Stará verze češtiny

1246711

Comments

• EdvinEdvin Member, Translator (NDA) Posts: 3,244
    *zívnutí*
    Za dnešek sice "jen" 0,25%, ale to je matoucí, protože se to počíta od strigu a né od množství textu. Dneska jsem totiž konečně dodělat VŠECHNY kouzla a přeměny, které měly fakt hodně textu a proto jsem to pořád odkládal.
    Mimochodem @christof -e, podle databáze, nas českém překladu dělá celkem 14. I když to přeženu, tak nás na tom sem tam dělá sotva 5. Co se stalo s těmi zbylými devíti? Byl to takový ten čtyř fázový typ?

Fáze jedna - Jéééé, ja chci překládat!
    Fáze dvě - Jéééé, toho je hodně!
    Fáze tři - Jéééé, na tom bych musel dělat víc než týden!
    Fáze čtyři - Jéééé, mě už to nebaví, končím!
  • christofchristof Member Posts: 224
    @Edvin to by sedělo :) 8 lidí jsou totiž vývojáři z Beamdogu, kteří potřebují přístup ke všem projektům, a 6 lidí, kteří se pohybují tady :)
    Aha, no tak to pak dává smysl.
  • Danny_SDanny_S Member Posts: 596
    Já se omlouvám za prostoj, ale od Soboty se léčím s angínou atd, ale o víkendu na tom budu určitě zase pokračovat. :-(
    edited September 2013
    @Danny_S
    Ty zrovna nepatříš mezi ty, kteří by byli neaktivní :-)
    To že tvoje práce není příliš krativní, tě jenom šlechtí, protože já jsem toho měl po 3000 strigách už po krk.

My to děláme dobrovolně a bez nároku na (peněžní) odměnu. Nemusíš každý den přeložit/zkontrolovat kopu textů, ale považuju za poněkud sprosté, když se někdo přihlásí, aby toho pak za týden, nebo méně jak týden nechal.
    Post edited by Edvin on
    Tak to je fakt nesportovní a podlé; přislíbit pomoc a pak se na to vykvajznout jen proto, že toho je tolik a konec v nedohlednu. :-(
    Přiznám se, že i já jsem měl občas chut s tím praštit, protože to je fakt únavné a občas i nudné, ale když už jsem to slíbil, tak by bylo ode mě nesprávné toho ted nechat.
    Je dobře, že mi s tím @Majestic pomáhá, že na to nejsem sám. :-)
  • Honys1983Honys1983 Member Posts: 7
    Moc si Vaší práce vážím a nemohu se dočkat finálního překladu. Angličtinu se sice trochu pomalu učím, ale na tento tip her potřebuji češtinu. Pro mě a řadu lidí jste neskutečně úžasní lidé. Mějte se a ať se Vám daří v překladu a hlavně v životě !
  • MiraStastnyMiraStastny Member Posts: 813
    edited September 2013
    Edvin said:

Edvin said:

Mimochodem, nevíte si někdo rady s touhle větou ?
    " Oh, speak no more lest ye gorge my sweet tooth! "
    Tohle jsem objevil v překladu a nejsem s tím moc spokojený:
    " Oh, už nemluv, jinak tě zadusím sladkýma zubama! "

Je k tomu kontext? Když se o někom řekne, že má "sweet tooth", tak to znamená, že je mlsoun.
    edited September 2013
    Mirak said:

Je k tomu kontext? Když se o někom řekne, že má "sweet tooth", tak to znamená, že je mlsoun.

Ne, není. Je to náhodná Xzarova věta.
    No, pohledal jsem a Xzar to ve skutečnosti říká, když se hádá s nějakou další postavou v partě a může to vést k souboji. Navrhuju:

"Už mlč nebo tě zakousnu!"
    Tááákže, už nám chybí přeložit "jenom" 1800 údajů.
    Bohužel na to teď asi 5 dnů prakticky nebudu mít čas, protože většinu času nebudu doma.
    Blížíme se k 95% a dalšímu vydání aktuální češtiny. Myslím, že je reálné tvrdit, že to bude ke konci příštího týdne.
  • MajesticMajestic Member Posts: 29
    @Danny_S - tak dneska snad doklepnu korekturu, konečně můžu sedět v práci a sedět u netu...to víte, stěhovat letiště není jen tak :-)...a když už tady nemám své živitelky, tak mi to není ani blbý...takže vzhůru do práce :-)
    @Danny_S - ještě bych doplnil, že zatím se pachtím s knihami, neboť v mém objemu strigů mám nějak moc knih :-D ...a to je fůůra textu
    @Majestic
    Neboj se, také jsem měl stovky řádků otravného textu příběhů a historie. :-)

Zítra se vrhnu na 23'000 až 25'000.
    @Danny_S - a hlavně opravovat některé překlady, kdy je přeložen úplně jiný smysl, než jaký věta ve skutečnosti má...například v jednom rozhovoru se hovoří o banditech a dotyčný říká,že přišel o ženu...a povídá jakoby se nechumelilo...a ono ve skutečnosti jde o to, že banditi nesundali jeho ženu, ale že to o těch banditech povídá PRÁVĚ ta žena :-D...a takových přešlapů a špatných překladů je dost...takže proto dneska končím na 14700 a pokračování příště...za tenhle den jsem dal 1200...pro dnešek stačí :-D ...ale tak doháním to, co jsem neudělal v minulých dnech...
    @Majestic>
    Aha, tak tohle by mě vůbec nenapadlo.
    Měl jsem za to, že to překládá @Edvin anebo @Christof a že by tam nikde neudělali žádnou botu, ale asi to dělal ještě někdo jiný a popletl to.
    edited September 2013
    @Danny_S - no právě proto jsem se trochu divil tvému rychlému postupu a připadal jsem si tak místy jako loser :-D A jedná se o původní překlad doplněný o novinky a je jasné, že @Christofova angličtina od té doby značně povýšila...Já se to právě snažím rovnou opravovat, proto například nepíši commenty tady do fóra, jak to třeba děláš ty :-)
    @Majestic
    Já jsem dohodnutný s @Edvin-em, že když neumím výborně AJ, tak at se zaměřím na PravoPis a Gramatiku ale s ohledem na místní slang a hovorové mluvy či zachování archaické podoby SlovoSledu u některých postav.
    Majestic said:

@Danny_S - no právě proto jsem se trochu divil tvému rychlému postupu a připadal jsem si tak místy jako loser :-D A jedná se o původní překlad doplněný o novinky a je jasné, že @Christofova angličtina od té doby značně povýšila...Já se to právě snažím rovnou opravovat, proto například nepíši commenty tady do fóra, jak to třeba děláš ty :-)

och děkuji :) jasně, každý se časem zlepšuje, za některé staré věci bych si nafackoval :D
    taky na překladu dělalo asi 20 lidí a i když proběhlo několik kontrol celého překladu, asi to nikdy nebylo dost do hloubky :(
    @christof - nic na tom nemění fakt, že jsem v té době anglicky skoro vůbec neuměl a díky tvé práci jsem tak poznal RPG jako takové...a od té doby tak šlo o můj nejoblíbenější žánr :-)
    V tom případě radši ani nemyslím na to, jestli v mnou kontrolovaných textech také není nějaká překladatelská chyba ... ;-)
    @Danny_S
    Nikdy to nebude dokonalé. Navíc máme oproti původnímu týmu, pouze 20% lidí, takže kdybychom chtěli tak nsemírně rozsáhlý projekt bez chyby, tak nad tím strávíme OPRAVDU HODNĚ dlouho dobu.

Nejdůležitější je, že tam teďka nebudou napsané žádné nesmysly ( vzpomínám, na ty perly co byly převážně v prvních 2 tisících striugů :D ), věty na sebe budou logicky navazovat a předměty a popisky budou nyní podávat správné informace.
    @Edvin
    Tohle já chápu. :-)
    Jen mě spíše zarazilo, že když jsem si dal tu novou češtinu a chtěl si rozehrát novou hru, tak u všech ras byly bonusy (a jen!) na zloděje ... kromě však orca nebo za koho to lze ještě hrát. :-(
    21536 - AJ moc neumím, ale stejně se mi moc nezdá 2. část, od výrazu "I suppose. ...".
    opravím to
    edited September 2013
    "I suppose" se blbě překládá, když je to na konci věty.
    V češtině to pak zní strašně nepřirozeně.
    Ještě jsem k té christofově opravě přihodil citoslovec, aby to alespoň trochu vyjadřovalo tu část, kdy se CHARNAME nad tou nabídkou zamyslí.

@Danny_S
    Každopádně děláš dobrou práci, když nás na podobné věci upozorňuješ.
    Původní překlad tady nebyl zrovna přesný.
    @Edvin
    V tom případě se docela divím, že to hodně lidí tehdy hrálo, když ten překlad nebyl moc kvalitní a neodpovídal originálu. :-D

Trochu AJ umím, ale spíše jen technickou AJ a to ještě jen čtenou a ne úplně a občas si dokáži odvodit větu z kontextu, ale tak dobrý jako vy dva anebo @Majestic rozhodně nejsem.
    Danny_S said:

@Edvin
    V tom případě se docela divím, že to hodně lidí tehdy hrálo, když ten překlad nebyl moc kvalitní a neodpovídal originálu. :-D

Většina lidí, co neumí anglicky (a bohužel často ani moc česky) to prostě nepozná. Já hrál BG1 poprvé někdy v roce 2001 a taky jsem si ničeho nevšiml :)
    není to zas tak velká část textů a hráč se k nim ani nemusel při hraní dostat :-)
Sign In or Register to comment.